Как антинацистката чистка на YouTube засегна един от най-важните филми в историята | webcafe.bg
Mobilecafe

Как антинацистката чистка на YouTube засегна един от най-важните филми в историята

Webcafe
07.06.2019, 11:43 (обновена 10.06.2019, 15:00)
триумф на волята

"Триумф на волята" е един от най-важните пропагандни филми в историята и показателен за ролята на киното. Освен това той е интересен за киноисториците заради техниките, използвани от Лени Рифенщал.

Един от най-значимите филми в историята на киното беше свален от YouTube заради новата политика на платформата срещу речта на омразата.

Филмът на Лени Рифенщал "Триумф на волята" попадна под ударите на новите правила заради пропагандната си стойност - заснет през 1934 година в Нюрнберг, той е ключов за утвърждаване на нацистката идеология и фигурата на Адолф Хитлер. Същевременно е учебник по операторско майсторство и ефекти, превърнал се в задължителен за изучаващите филмово изкуство.

Творбата е изцяло документална и съдържа откъси от речи, давани от нацистки лидери по време на конгреса в Нюрнберг, включително на Адолф Хитлер.

Хитлер е неофициален продуцент на филма, създаден по негово поръчение. Темата на лентата е завръщането на Германия към състоянието й на голяма сила, а Хитлер е представен като героя, който ще прослави нацията. Техниката й на заснемане, превръща "Триумф на волята" в един от най-значимите пропагандни филми в историята.

"Триумфът на волята" е изцяло документален филм, оставил отпечатък както с режисурата и заснемането си, така и с музиката, използвана дори в "Епизод IV: Нова надежда" от сагата „Междузвездни войни". Още „Великият диктатор" на Чарли Чаплин пародира лентата.

Филмът има значение не само заради историческата си стойност, но и заради въпросите, които повдига от гледна точка на природата на филма като медия, пише Ерик Кон от Indie Wire. Филмовият критик допълва, че "независимо от целите на филма, той е преподаван в университетите от десетилетия и то не защото преподавателите по кино се надяват да усъвършенстват ужасяващото мислене на Третия райх".

Днес, ако опитате да отворите видеото в YouTube, ще ви се изпише, че "Този видеоклип е премахнат, тъй като нарушава правилата на YouTube за насаждане на омраза". Според Ерик Кон обаче видеото има своето място в глобалната стрийминг платформа, но не без контекст. Критикът отбелязва, че модерният нацизъм "трябва да си отиде" и е логично да се предположи, че и филмът трябва да бъде свален от платформата. Това обаче би отрекло кинематографичната рамка, в която трябва да бъде разглеждан "Триумф на волята".

Авторът е изпратил запитване до YouTube за свалянето на филма, но без да получи отговор. Издирването на "Триумф на волята" в търсачката на сайта за видеа обаче показва 18-минутно видео, което разказва за филма и вписването му в традицията на пропагандния разказ. Това обаче не решава въпроса за ролята на платформата като исторически архив и доколко алгоритъм е способен да се справи с това.

Преди дни стана ясно, че YouTube забранява съдържание, което разпространява нацистки възгледи, но все още няма да бъдат сваляни видеа, които са "на границата", без тя да е ясно дефинирана, като това не засяга друг тип проблемно съдържание. Забраната на нацистки видеа се превърна в част от политиката на платформата срещу реч на омразата, базирана на възраст, пол, раса, религия, сексуална ориентация и др.

YouTube забранява и видеа, които отричат съществуващи и документирани събития като Холокоста или стрелбата в училище "Санди Хук".

Тези промени са поредните опити на компанията да ограничи съдържание, което проповядва омраза или дискриминация.

По сходен начин през март беше забранено нацисткото съдържание във Facebook и Instagram. Twitter все още проучва начина, по който националистите използват медията, преди да прецени дали да им позволи да ползват платформата.


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 08.06.201917:17

Дедо, ти верно ли приравни Шекспир на (морално и технологично остаряла) хитлеристка пропаганда? Хайде малко по-кротко, бива ли?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 08.06.201914:01

Присъединявам се към скубито с едно допълнително приложение. Да се забрани Шекспир. "Венецианският търговец" е чиста проба антисемитска (юдофобна) пиеса. Такива автори нямат място в прогресивните библиотеки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2017, 12:22

5 zaprqn | 08.06.201914:01

Geeks + Gamers, World Class Bullshitters и останалите "реакционни" канали не следват някаква идеология, тяхната цел е да печелят от драма около общо взето всичко, това става ясно като видиш как пускат по десетки видео-та в рамките на няколко дни всеки път като открият нещо уж "скандално", с явната цел да трупат гледания от "сеирджии". Като всъщност вредата им идва от това, че дават на левите точно това което те искат, внимание и цел към която да се насочат. Създават две страни които печелят пари, последователи и влияние на гърба на другата . И това разделение работи срещу самите тях и в полза на цялата политическа и корпоративна класа, която ограбва и поробва народ, който е прекалено зает да се напада един друг и да заема страна, вместо да обърне внимание на истинското зло и на това в какво се превръща страната, докато един ден се окажат в дистопията от филмите където корпорациите оправляват, а обикновенни човек е просто роб, без глас и права. Малко крайна прогноза, но напълно възможна в не далечно бъдеще предвид комфорта който имат определени компании да правят каквото си поискат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 08.06.201913:22

Уф, моля ти се. Най-обидчивите снежинки в Ютуб са десните. Geeks + Gamers цяла кариера направиха от това да обясняват какви жертви са на левите борци за социална справедливост, примерно.

Що са отнася до "Триумф на волята" - ако не беше тая статия, нямаше да знам, че изобщо е бил качен там. И хайде стига глупости - едно, че киното, все пак, се е развило технологически в последните осемдесет и пет години, та, в тоя смисъл, "Триумф на волята" има най-вече историческа стойност и е напълно неадекватно да се говори как точно този филм бил учебник по използване на ефекти, и друго, че който иска да намери филма, може да го намери лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2017, 12:22

3 zaprqn | 08.06.201912:09

В този случай, не мисля че става въпрос за конкретна идеология която youtube изповядва, а по скоро за реакция срещу лош пиар. Крайно левите активисти си служат с похвати като безпочвени обвинения в расизъм, сексизъм, и всякакъв друг вид -изм, срещу всеки който не изповядва техните убеждения. Те нямат желание да дебатират нищо, а просто да налагат убежденията си чрез обвинения, истерия и често чрез насилие. Сред новите им способи е и да асоциират и обвиняват всяка платформа, която дава глас на хора с противни на техните убеждения, със сравнения от рода на "те позволяват на еди кой си да се изкава, следователно youtube/twitter са расисти, сексисти и прочее), и да вдигат шум по всички медии които се притежават от тях. И резултата е явен, youtube, twitter, paypal и подобни компании в неспособостта си да се справят и да отстояват неутрална позиция, угаждат на тези които "крещят" най-силно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 08.06.201911:00

ютюб отдавна е цензор - дефинансира дори прагеруниверсити! нищо неочаквано покрай сухото ще гори и суровото - неудобни автори и идеи ще се заличават или ограничават - конкретният филм е документ - забраната му може да има две причини - едната е имитация на борба с фашизма в разните му модификации другата - зрителите да не си направят някои асоциации със съвременни събития и явления
време е за нови платформи и разбиване на монополите на ютуба фейсбука туитъра
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

1 scuba | 07.06.201916:57

Хайде,и You Tube се нареди до джендърските Facebook,Instagram иTwiter.
Очаквам до месеци да забранят в училищата да се изучава Илиадата.
Ми,там се колят на всяка страница!И се мразят!
Да се забрани и Прикованият Прометей.Какъв е този натурализъм!
Да му кълват черния дроб на човека!
Предлагам да се действа радикално-да се забрани преподаването на историята и да се въведат учебници издавани и ежедневно актуализирани от Министерството на Истината(по Оруел).
Само едно нещо не ми е ясно.You Tube е американска компания,нали!
Защо не забранят половината американски филми-от тях блика насилие,расизъм и омраза.
Или в немския филм,правен преди почти 90 години има повече омраза?
Айде дискриминация,де!
Колкото до мен-имам филма от години и ако някой го търси,да се свърже с мен.
Филмът е ценен не заради нацистката пропаганда в него,а защото показва безумието на един народ почти принуден да си създаде тази идеология.
Който иска-да вярва.
   

оценка

+0 -0