Силвано Пранди: Гръбнакът на отбора остава същият | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Силвано Пранди: Гръбнакът на отбора остава същият

Елена Шаханова , кореспондент БНР в Италия, специално за "7 дни спорт"
12.09.2010, 10:36 (обновена 13.09.2010, 07:06)
волейбол, българия, холандия

Снимка: © fivb.org

В българския лагер са спокойни въпреки третото място в Белград

Две загуби и една победа. Вашата оценка за турнира в Белград?

- Целта ни в този турнир беше да подложим на проверка нашата моментна форма срещу големи отбори. Използвах всички състезатели в един интересен турнир, определено много полезен за нас. Излизаме от него с вяра във възможностите ни.

Срещу Куба използвахте напълно различен основен състав от обичайния. Това специална тактика ли беше за предстоящото световно първенство?

- Аз трябва да дам възможност на всички да се подготвят добре, защото големите шампионати не се играят само от 6 състезатели. Затова повече хора получиха шанс за изява.

Как ви се видя отборът?

- Хубавото е, че нямаме физически проблеми и всички играчи се чувстват добре. Разбира се, не сме в стопроцентова форма, но това е нормално две седмици преди световното първенство. Подготовката върви добре, целта е да бъдем в оптимално състояние след 15 дни.

Видяхте ли някаква тактическа новост в Белград?

- Нямаше тактически новости. Куба изпробва посрещач на поста диагонал с разпределителя, но мисля, че това бе само за този турнир. Става въпрос за талантливия Леон. Иначе всички отбори наблягат много на началния удар и на атаката. За новост може да се приемат големите възможности на определени играчи, като например централния блокировач на Куба Симон, както и някои руснаци, много добре подготвени независимо от високия си ръст. Най-впечатляващ от тях е Дмитрий Мусерски. Той е много силен на сервис, в атака и на блок.

А вие готвите ли някаква изненада?

- Смятам да се представим с нашия традиционен състав. Няма да има изненади в абсолютния смисъл на думата, но новост ще бъде включването на някои млади, интересни играчи. Гръбнакът на отбора остава същият: Жеков, Николов, Казийски, Алексиев, Салпаров, Йосифов и Ники Николов. Трябва да се отбележи, че Цветан Соколов израсна много за една година и е важен играч за нас. Младите също могат да дадат своя принос, като Гоцев например, един интересен състезател с качества.

Разполагате ли с информация за съперниците в предварителната група?

- Ние нямаме случайна информация. Разполагаме със записи на срещите от Световната лига и от други турнири, в които са участвали Франция, Чехия и Китай. Те са статистически обработени и анализирани от всички ъгли на волейболното разузнаване.

Българските запалянковци са обезпокоени от посрещането на отбора. Бихте ли обяснили значението на този елемент и взаимната връзка в тактически план между сервиса, посрещането и атаката?

- Нашето посрещане не е по-лошо от това преди година, когато спечелихме бронзовите медали на европейското първенство с определено качество на игра, което включва и посрещането.Сега се отчита леко подобрение, защото затвърдихме игровите ситуации. Казийски, Алексиев и Салпаров са базата на нашето посрещане и се разчита на тях. Разбира се, има отбори с по-добри показатели от нашите. Характерното за нашия отбор е, че с това качество на посрещането ние трябва да използваме големите възможности на нашето нападeние. Затова ние развиваме тази особеност на нашата игра с разбирането, че посрещането води до загубата на нищожен брой точки. Играе се с посрещане, но не се печели само с този елемент.

Какво предстои до началото на световното първенство?

- Ще тренираме още няколко дни във Варна, след това заминаваме на турнир във Франция. Там ще срещнем Аржентина, Испания и Франция. От там заминаваме за Торино, където ще довършим подготовката си и където са мачовете ни от групата. В крайна сметка преди световното ще имаме зад гърба си 4 турнира и много приятелски срещи, в които се представихме добре. Победихме Полша, Чехия, веднъж Италия, добре играхме срещу Русия, победихме Сърбия. Така както победите са полезни, са полезни и загубите, защото разкриват слабостите, които трябва да се коригират.

Какво да очакваме от България на световното?

- Ние ще се явим подготвени на първенството. Мачовете ще бъдат трудни, ще се водят сериозни битки. Ще има положителни и отрицателни емоции. Надявам се да постигнем целите: да успеем в първата фаза, после във втората и т.н. Ще се борим за това.

Oще: белград  волейбол  мондиал 2010  силвано пранди Видео