Плоска Земя? У нас си имаме къде-къде по-тежки конспирации... | webcafe.bg
Webcafe

Плоска Земя? У нас си имаме къде-къде по-тежки конспирации...

Доктор О Боли
13.03.2019, 18:06 (обновена 15.03.2019, 17:58)
знаците, знаци, конспирации

Снимка: © IMDB

В българската част на интернет конспирациите никнат под път и над път

Да вярваш, че Земята е плоска като цяло е една безобидна форма на... екцентричност, да го наречем.

Досадно - да, нелепо - твърдо да, но в действителност не пречи на никого (стига разбира се вярващият да не е подпийнал и да тръгне да те убеждава в правотата си). И фактът, че 8% от българите вярват в тази теория, макар и забавно-любопитен, всъщност не е повод нито за изненада, нито за притеснения.

Дето се казва, тия 8% отдавна сме ги прежалили. Даже още отпреди времето, в което депутатът Иво Христов каза, че у нас 80% са дебили и мнозина го възвеличаха, вярвайки твърдо, че са от останалите 20 на сто.

Истината е, че дори е учудващо как само 8% са тези, които вярват в плоската Земя. Благодарение на интернет и социалните мрежи у нас конспиративните теории намериха богата и плодородна почва, никнейки една след друга. Та в един момент, какво тук значи някаква си форма на планетата, на фона на всички останали неща, в които хората вярват.

Оставаме в същото изследване - 15 на сто са убедени, че ваксините застрашават здравето на човек. Отново популярно мнение, отново международно разпространено. Нищо, че зачестяват все повече случаи на морбили и на някакви други болести, за които светът доскоро си мислеше, че са изчезнали.

Разбира се, за болестите са виновни единствено и само големите фармацевтични компании. Те нарочно ги разпространяват, за да могат по този начин да си лансират ваксините, които при децата водят до аутизъм, дислексия, синдром на Турет, кокоши трън и остри случаи на джендърство.

Какво сега са тук някакви си морбилита, обикновена бабешка шарка, която детето само ще си я изкара и ще му мине... нали...

Съответно разни там факти, професионални мнения на медици, призиви на Световната здравна организация, резултати от научни изследвания и какво ли още не по темата нямат никакво значение, защото всички те са правени със съгласието и одобрението на злите фармацевтични компании. Повтаряй си вечната максима, че за тях излекуваният пациент е изгубен клиент и се надявай тая шарка да минава по-бързо.

Конспирации са на всеки "ъгъл" на интернета. И тук все още дори не сме докоснали онези теории, които се заиграват с политиката.

От онова избиване на овчици и козички миналото лято в името на пъклен план за това Странджа да се презасели с арабски бежанци до вечния и неумиращ рефрен, че политиците (от различни цветове и възгледи) съвсем целенасочено искат да заменят познатите възрожденски автори в програмата по литература с Кемал Ататюрк и Орхан Памук, за да могат по този начин да "потурчат" младежта.

Конспирациите, независимо от вида и формата си, у нас са една необикновена нова форма на забавление. Те са неочакван прилив на силни емоции (вярно, негативни, но все пак емоции), които да разпалят кръвта на четящия и да го накарат да се чувства жив и опълчващ се на несправедливостите на системата.

На оръжие и "да се пукат душманите", както обичаше да пее един от по-предишните ни президенти.

Всяка една нова теория само засилва гнева в човек, карайки го да "отвори съзнанието си" за още по-големи и по-големи дивотии, стига те да са с "правилната" идеологическа окраска за различните вкусове и предпочитания. И всичко това се преплита в една голяма каша от вербална агресия, хаос и вечно полунедоволство.

Така че тук някакви плоски планети са просто нежна клонка на това, което наричаме конспиративни теории. Усмихнете се и ги оставете тези 8% да си вярват. Като искат хората, да вярват в глупости. Поне на никого не пречат.

Oще: агресия  гняв  дивотии  конспиративни теории  конспирации  плоска земя  плоскоземци  хаос 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

3 twoflower | 14.03.201918:00

Ами на всички, които споменават "няколко изключителни случая" - дано и вашите деца не станат от тази статистика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

2 Илия | 14.03.201916:49

Според мен най-големият недостатък на интернет е фалшивото самочувствие, което дава на хората - всеки си мисли, че след като прочете нещо за например ваксините и то му хареса като идея, че е специалист вече и може да дава мнение. Същото е и с политиката, футбола, историята и т.н. Повече от 120 години въпросът с ваксините е ясен, но сега благодарение на нета и няколкото изключителни случаи, се подлага на съмнение. А иначе в Щатите годишно умират доста хора от алергия към фъстъците, но никой не си и мисли да ги забрани!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

1 twoflower | 14.03.201915:46

По-голяма глупост не бях чел. Но "авторът" е длъжен да заеме правилната (според кого е друга тема) позиция.

Колкото до вредата от ваксините - дано никога от първа ръка не се убедиш в това.
   

оценка

+0 -0