Webcafe

Данък чалга? Вие луди ли сте?!

Ники Русиновски Ники Русиновски
01.05.2011, 15:41 (обновена 03.05.2011, 10:16)
лейди гага

Снимка: © Getty Images

Авторското право е правото на Лейди Гага да трупа милиони, а българските музиканти да гладуват

Миналия понеделник беше 26 април, световен ден за защита на интелектуалната собственост.

Във вторник стана ясно, че Асоциацията на радио и телевизионните оператори (АБРО) е подписала рамково споразумение с дружеството за колективно управление на права ПРОФОН, по което ще се изплащат пари на продуценти и изпълнители за излъчване на техни произведения по радиото и телевизията.

Така приключи една дългогодишна война за милиони лева. Събитието стана в присъствието на американския посланик у нас Джеймс Уорлик - в качеството му на... гарант за спазване на авторските права.

В сряда стана ясно, че по силата на това споразумение ПРОФОН ще получат 1-1,2 млн. лв. от радиостанциите за песните, въртени през 2009-2010 г. Дружеството пък е платило 5,5 млн. лв. на своите членове за 2007-2008 г., но тъй като те са към 220 000 общо у нас и в чужбина, всеки от тях е получил средно по... 25 лв.

В четвъртък мнозина за първи път научиха, че по силата на последните промени в Закона за авторското право и сродните му права, вече авторски права ще плащат не само радиа и телевизии, но и кръчми, заведения, DJ-еи, молове, магазини, хотели, автогари, закусвални, дори будки за сандвичи и кой ли още не.

Шофьорите на такситa ще трябва да плащат по 4 лв. годишно за това, че пускат радио на клиентите си, защото според закона с пускането на радио те стават разпространители на музика... Ще плащат и маршрутките и автобусите, включително междуградските, които пускат и филми.

И ако бакшишите се разминаха с никакви 4 лева на година, заведенията ще се простят с понякога безумно високи за възможностите им суми, макар че има уж различни ставки според големина, брой места и категория. "Имам четири маси с 12 стола. На година ми искат общо 440 лева!", изрева панически притежател на малко заведение пред в-к „Стандарт".

Той не може да не плати - промените в закона завишиха и глобите. Сега те са от 300 до... 30 000 лв. Ако ви мързи да смятате - за да платите второто, ще трябва да работите над 10 години (!), ако сте на минимална работна заплата. Е ово йе стандарт, ово йе закон!

Ама по света е така, ще каже някой. Така е, да. И таксите и там не са малки. И това е законно. Само че дали е морално? Единственото хилаво оправдание за този законен рекет е, че видите ли, всички тези бизнеси използвали музика, за да привличат клиенти, които иначе нямало да дойдат и затова трябвало да плащат на авторите.

Това сигурно е донякъде оправдано, когато говорим за радиостанции или кръчми с жива музика или DJ. Но ако питате потребителите, примерно шофьорите на маршрутки и автобуси по-скоро отблъскват клиенти, като надуят чалга.

А примерно будките за закуски и кучешки вой да пуснат, човек като е гладен, все ще си купи нещо от тях. Това зависи не от музиката, а от това дали закуските са добри, цената им е подходяща и от локацията на будката. Защо собственикът да плаща от залъка си на някой, който няма никакво отношение към бизнеса му?

Да, но и авторите също трябва да ядат, нали. Така е. Но след като ще ни ядат и подяждат (буквално) нас, може ли да зададем два-три въпроса? Първо: колко трябва да ядат и не е ли малко много - поне това, което искат от нас?

Второ - как точно ядат авторите след смъртта си? Защото принципно законът изисква да плащаме за произведенията им докато са живи и още средно 70 години след смъртта им! Годините варират в различните страни и за различните видове автори и произведения, но горе-долу това е средното. Да, не е шега, уви, това е законно!

И преди да си кажете какви мръсни паразити са тези автори, искате ли все пак да зададем и трети въпрос - ядат ли всъщност тези автори и колко? И ако средностатистически ядат месо със зеле, колко и кои от тях ядат зеле и кои месо?

В петък получихме и отговор на този въпрос. (Виж карето вдясно.)

А медиите, недоразбрали, набързо кръстиха всичо това „данък чалга". Щото нали, повечето БГ музика днес е чалга и явно парите от данъка ще отиват в този бранш. Де да беше така...

Истината и тук е шокираща. Повечето ТВ и радиостанции изобщо не въртят българска музика, а в останалите тя е незначителен процент. Така по данни на самия ПРОФОН между 82% и 95% (!!!) от всички събрани суми отиват за авторски права на чужди продуценти и изпълнители, основно американски. За българските остават трохи от събраните милиони. Така от тях за чалгата може би остава все по някой лев, но българският рок, поп, естрада, джаз никога няма да видят пари от авторски права - нито в този живот, нито след смъртта си.

Сега вече разбирате защо въпросните софтуери на разните сдружения за авторски права са толкова скъпи и защо на подписването на договора миналата седмица не са присъствали например културният министър Вежди Рашидов или поне Митьо Пайнера, но пък е бил американският посланик.

Системата е такава, че Бритни Спиърс и Лейди Гага ще трупат милиони, а българските музиканти винаги ще стоят гладни. Въпросът е няма ли те най-накрая да си отворят очите и ушите, да проумеят истината и да разберат, че ТЕ са жертвите и ги ограбва не пиратството, а именно авторското право. И служат единствено за параван и оправдание на грабителите си, с което само отблъскват собствените си фенове, обявявайки ги за крадци.

Oще: авторски права  глоби  данък чалга  йордан караджов  музикаутор  профон  сигнал 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 20:28

34 Rosi Georgieva | 04.03.201218:25

http://na-shega.blogspot.com/2012/03/blog-post_03.html Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 22:32

33 Gaudium | 27.08.201100:11

Винаги ми е забавно да чета неща за Правото,било то Авторското от хора без юридическа правоспособност Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2011, 08:28

32 ValTo | 01.06.201111:58

Винаги ми е приятно да чета Ники Русиновски ! Обикновено позицията на Ники съвпада с моята и с тази на мнозина меломани ! БЛАГОДАРИМ ТИ, Ники !

Когато се пише за музика не е необходимо журналистическо образование.
Мнозина псевдопрофесионалисти се пъчат , че са журналисти , а всъщност нямат необходимият ценз .
Има самородни таланти , които МОГАТ и Русиновски определено МОЖЕ !

Повдига ми се от някои псевдоталанти на българската музикална сцена , които не престават да крещят колко са добри и колка са недооценени в родината си ! Запишат неколкомесечни курсове към некой щатски или западен музикален институт и се връщат в България да ни обясняват какви професионалисти са и какви турнета правят в чужбина... и с какви големи музиканти са работили.
ВЯРА ИВАНОВА, която си позволява да коментира журналистическия нюанс на писателските възможности на Ники Русиновски е , вероятно, поредната “недооценена гениална певица и басистка”, която учи в Глазгоу . Логично е тя ожесточено да защитава позицията на ПРОФОН, защото един ден и тя ще очаква да й плащат за авторско право ! Но, с евентуално получените си хонорари от ПРОФОН , ще трябва да се запише за социални помощи в родния си Бургас!

И , докато ПРОФОН стават милионери, такива като Краси Аврамов, (може би и ВЯРА), Деси Добрева, Галка , Калин Вельов, Деси Тенекиджиева и много други ще ни заливат със слоболудства за “качествената” си музика , за която трябва да им се плаща от беззащитните слушатели, радиа, телевизии , будки, детски градини... !!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2011, 00:43

31 Marin Ikonomov | 09.05.201100:44

Thea, за тази цел има БГ РАДИО! Там само българска музика пускат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 22:55

30 Dimitar Paskalev | 06.05.201109:43

дотук с отчисленията добре.
а сега да видим какво ще накара медиите да въртят бг-музика?
едва ли ги интересува дали бг-то е по-хубава или по-лоша.
те си гонят аудиторията.
а тя е чуждопоклонна.
факт.
устойчиво решение за крехката ни икономика е парите да си остават у нас.
"изберете българското" не е ретро.
в момента е въпрос на оцеляване.
закон за % бг-музика в радиата?
това вече е политика.
защо няма български домати в супера?
същият отговор е за музиката.
политика!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

29 solaar | 03.05.201111:00

@Vaso Gurov

Но ти не си платил, за да я прочетеш!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 15:12

28 porcupine | 03.05.201110:29

Да жиевят торент-тракерите...Купувам само българска музика, не чалга разбира се! Ходя по концерти. БГ групите, които слушам не ги пускат по радиото, сами си издават албумите, сами си организират концерти, турнета и т.н. Не му пука за Профон и други подобни смехотворни организации.
Все повече банди наред Рейдиохед и Найн Инч Нейлс, разбраха, че това, което идва от "горе" не може да бъде продавано, а трябва да бъде споделяно. Начини за изкарване на пари са други...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 13:49

27 automoto | 03.05.201109:00

Вяра, моля те без тролинг.
В бг има 32 дружества за колектиране на права. Целия проблем е, че ПРОФОН са некоректни и до колкото знам шефката му е племенница на въпросния министър от МК.
Те събират пари от бензиностанции, КФЦ, Макдоналдс още от края на 90те и в продължение на няколко години си мълчаха и натрупаха капитал.
В последствие се оправдаваха с минала давност и затова не плащаха отчисления. В момента лобират в Парламента и за неква нова промяна да са единствените в БГ, които да взимат кинти от продуцентски и изпълнителски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2010, 15:22

26 Vaso Gurov | 03.05.201102:33

Авторе , авторе !
Ти най-вероятно си получил възнаграждение за тази творба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

25 djsupermax | 02.05.201120:38

Драга Вяра,

Ще го кажа за последно: ние в "неистинската" според вас журналистика боравим не с "аз мисля..., а ти си тъп...", а с факти. А фактите са такива, че въпреки всичко написано от вас дотук, не можахте да намерите нито един изложен от мен в статията факт, който да е неверен. На мен това ми стига.

Колкото до "истинската журналистика", хванахте ме - не съм завършил такава. И не сте единствената, която смята, че в такъв случай не съм журналистУсмивка Само дето вече 20 години се занимавам с журналистика, като последните над 10 се изхранвам почти изключително от нея. Един вид - уча се още, уча се, бъдете снизходителна...

Любопитно ми е вие обаче като също не сте завършила журналистика, нито пък имате моя скромен опит, как така извадихте такъв ярък журналистически критерий, че от раз отсякохте кое е истинска журналистика, кое не е и даже професионални съвети почнахте да раздавате? Иска ми се и на мен така, по късата писта, нали разбирате...

А ако говорим сериозно, първо, фактът, че дори не правите разлика между сайт и блог и не можете да различите в какво точно сте влязла, говори пределно ясно за това колко общо имате с журналистиката и можете ли да различите кон от кокошка.

И второ, позволявам си рядко да отговарям под статии и винаги правя този компромис с нежелание и само по една причина: не за да изтъквам колко съм компетентен, прав и непогрешим или защото съм нещо лично обиден, а само да защитя някоя важна теза, която започва да потъва под някакви лични нападки. В случая тезата е наистина важна, а мен можете да ругаете и да ми се подигравате дори колкото си искате - стига да не минавате някои брутални граници на сайта, заради които аз или някой друг би ви изтрил мнението. Не го приемайте и вие лично.

С което аз поне приключвам дотук. Смисълът на коментарите е да има дискусия и повече различни мнения и гледни точки, а не когато някой не може да обори тезата на автора, да ругае самия автор, който пък да обяснява, че няма сестра.
   

оценка

+0 -0