Кой поиска оставката на Радостин Стойчев? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кой поиска оставката на Радостин Стойчев?

Катерина Манолова , ексклузивно за BGvolleyball.com
20.09.2011, 11:22 (обновена 21.09.2011, 14:24)
Радостин Стойчев, Матей Казийски, Николай Пенчев

Снимка: © sportal.bg

Радостин Стойчев може да стане жертва на борбите за власт във федерацията по волейбол

Едни играха и се прибраха, други спечелиха. 27-ото европейско първенство по волейбол за мъже приключи и у нас, в духа на демокрацията и бързото рязане на глави, се заговори за уволнения. Както става всеки път в размирни ситуации, близкият до ръководството на федерацията в. "Труд" пръв би барабана, че след шестото място на ЕВРО 2011, селекционерът Радостин  Стойчев ще бъде отстранен.

Досега не е имало случай ежедневника да съобщи нещо и президентът на федерацията Данчо Лазаров да не го направи. Вероятно в БФВ усърдно четат вестници. За другата възможност само ще си помислим, защото е неприлично да я описваме.

Управителният съвет на федерацията се събира днес. Според едни източници повод е батакът в женския национален отбор, според други - желанието за бърз кадрил в мъжкия. Само някой да не си помисли, че хората от УС ще си говорят за волейбол. Волейболът им трябва за параван. Други сили и мотиви движат системата.

Политически игри


По всички мерки и теглилки шестото място в Европа не е успех. Пръв ще го потвърди Стойчев, чието прекомерно его сега е накърнено повече отвсякога. Та той не е ял толкова бой, откакто е треньор! Ясно е, че работата не се получи. Още по-ясно е, че това направи щастливи много хора във федерацията. Шапката на Стойчев се крои отдавна, да не кажем, откакто е назначен. Малко подробности.

Идеята най-успешният български треньор да оглави националния отбор е на партизански отряд, предвождан от вицепрезидента на БФВ Иво Константинов -  някогашен яростен противник на Лазаров, а понастоящем неформален лидер на т.нар. младо крило в БФВ. Като опитен апаратчик, през годините Лазаров успешно следва управленския принцип „Ако не можеш да победиш някого, присъедини го към себе си".

Така босът постъпи с президента на Славия Иван Сеферинов (първо изключен от волейболното движение, после издигнат в ранг първи съветник), с критично настроения бивш национал Димо Тонев (сега селекционер на жените, без един ден стаж като треньор), с хора от ръководството на опозиционно настроения клуб ЦСКА (Верка Николова е вицепрезидент на БФВ).

Тактиката работи. За по-малко от 10 години Лазаров успя да оседлае коня на волейбола и да хване здраво юздите. Но всяко нещо има край. Президентството - също.

В неформални разговори Лазаров вече обяви намерението си да се оттегли след олимпийските игри в Лондон догодина. Миналата седмица той бе преизбран в Административния борд на Европейската конфедерация (CEV), говори се, че се оглежда и за място в управата на световната (FIVB). А и вторият мандат на неговия политически патрон Георги Първанов изтича.

Кой ще наследи боса?


Това е въпросът, с който е свързано предстоящото отстраняване на Радостин Стойчев. Абсурдно ли ви звучи? Не бързайте.

Данчо Лазаров готви за поста генералния секретар Станислав Николов, негово доверено лице с талант да предугажда желанията на шефа. През Станислав Николов Лазаров ще продължи да дърпа конците и фактически ще запази статуквото. Освен подкрепата на своя покровител обаче Николов няма други аса в ръкава, ако не броим административния му опит, но той не играе в политическите битки.

Скритият кандидат за поста е бизнесменът Иво Константинов. Неговият поход към властта включваше пълен успех на проекта „Стойчев, а после овладяване на волейбола не без помощта на Радо и някои хора от неговия щаб (финансовия директор на отбора Николай Николов). Забелязвате ли вече карамбола, уважаеми читатели? През Стойчев президентът на БФВ всъщност парира  Константинов. По тази причина, а и поради непоносимия си характер, Стойчев никога не се е ползвал с реалната подкрепа на Лазаров, въпреки че на пръв поглед треньорът имаше безгранична власт.

Засега президентът на федерацията води в резултата, но пилците ще се броят през 2012 г. А иначе мотивите за смяната на Стойчев със сигурност ще бъдат волейболни - „непостигане на поставените цели" или някое друго клише.

Oще: волейбол  данчо лазаров  евро 2011  иво константинов  радостин стойчев  станислав николов Видео