Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кестени с вкус на есен

Една рецепта за пиле с кестени, която ще направи есента по-приятна Снимка: Pinterest
Една рецепта за пиле с кестени, която ще направи есента по-приятна

Едно от най-хубавите неща на есента са кестените. Сякаш за да се реваншира за падналите температури и по-гадното време, природата е решила да ги предостави като вкусна компенсация. Разбира се, говорим за сладките ядливи кестени, а не за онези, които могат да се видят във всеки парк и често биват наричани конски кестени.

Има обаче някаква особена тръпка в това да си вземеш кесия с печени кестени, докато се разхождаш из парка сред окапалите листа - от паренето на обвивката, докато ги белиш, до този съвсем леко сладък вкус с едва осезаем дъх на опушено... Просто те стопля отвътре.

Много преди картофите да се появят в Европа и да се превърнат във водеща култура, кестените са били сред основните храни в региона на Средиземноморието, Южна и Централна Европа.

Сушените кестени са се превръщали в брашно, с което се е готвело също както с пшеничното. Най-често го смесвали с ръж или пшеница и от това се приготвяли хлябове и сладкиши. С идването на картофите обаче кестените отстъпват крачка назад като храна. За сметка на това днес са възприемани за деликатес.

Мнозина ги възприемат за изключително полезни. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49,8% вода, 42,8% въглехидрати, 2,9% белтъчини, 1,9% мазнини и 1,4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Кестените съдържат витамин B6, а също така фолиева киселина, тиамин и рибофлавин. Освен, че дават енергия на тялото ви, кестените се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция.

Могат да се ядат сурови (не са чак толкова вкусни, но все пак), печени (казахме вече за това прекрасно усещане да се разхождаш бавно и да похвапваш от тях), или варени.

А можете и да ги сготвите. Особено вкусно се получава пилето с кестени. А ето и рецептата.

Нужни са ви:

- 1 охладено и почистено пиле

- 400-500 гр кестени

- 1 буркан печени чушки (или 5-6 изпечени на момента)

- 1 лимон

- 200 мл пилешки бульон

- магданоз

- сол

- олио

- масло

- червен пипер (може и леко лют)

Как се приготвя (обяснено като за начинаещи):

Всичко започва със самите кестени. Оставете ги да се сварят за около 35-40 минути (ще разберете, че са готови, когато започнат да се цепят). Ако искате да се белят по-лесно, преди сваряване им сложете по един кръст върху обвивката с по-остър нож, помага.

Именно това обаче е най-досадната част от рецептата - беленето на кестените. Освен кафявата им обвивка, те имат и една досадна ципа, която също е добре да се махне. През цялото време очаквайте кестените да се чупят, да полепват по ръцете ви и въобще да стане досадна история.

Също така е важно да внимавате и за червиви места. Те си личат по това, че са по-твърди от нормалните кестени. Махнете ги, защото може да скапят целия вкус на ястието.

Така след около половин-един час (който както може) усилена борба с кестените, те вече са обелени и изчистени, ги оставете за малко да починат (и вие от тях) и се заемете с чушките.

Сложете ги в блендера или в куненския робот, добавете към тях сока от половин лимон, магданоз (на око), сол на вкус и малко олио. След това на опция кълцане ги надробете и оставете полученото настрани, че да омеси вкусовете си.

След това в купа поставете понатрошените вече кестени. Прибавете към тях 200 мл. пилешки бульон, сока от другата половина на лимона, по желание малко от маринатата на печените чушки (ако преди това са били мариновани и ако всъщност ви допада идеята за това), сол и олио на вкус.

След това изсипвате всичко в пасатор или с ръчен пасатор смилате до получаването на еднородна смес. Разбира се, можете да оставите и малки бучки от кестените, но рискувате злобни коментари от сорта на "Ама това да не са го яли вече веднъж..."

Накрая смесвате накълцаните чушки с кестените. Можете да пасирате пак до еднородна смес, но можете и да оставите просто объркани двете. Въпрос на вкус и лично светоусещане.

Разтопете маслото и добавете към него червения пипер. След това намажете пилето с маслото. После с част от получената смес от кестени и печени чушки напълнете пилето. Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-50 минути.

Сервира се в широка чиния с останалата част от кестеновото пюре като гарнитура. Върви си със сухо бяло вино или сок от бъз за онези, които все още не са дорасли за вино.

И есента става няколко идеи по-симпатична, а вие малко по-доволни от света около себе си.

 

Най-четените