Астрономът и извънземните | webcafe.bg
Webcafe

Астрономът и извънземните

Екип на Webcafe.bg
14.02.2014, 18:05 (обновена 25.02.2014, 15:24)

1 от 4 снимки Назад Напред

георги латев

Снимка: © Явор Николов

Вярата на Георги Латев в извънземни е съвсем обоснована

Един млад български астроном е наясно, че експертните познания няма как да му попречат да гледа към небето с очите на мечтател. Георги Латев е сред щастливците, които работят това, което обичат, а космосът за него не е само професионално влечение, но и приключение.

Латев си спомня, че всичко започнало с една книга - „Те идват от далечни звезди. Разум в космоса", от която научил за някои от най-известните случаи на срещи с извънземни. Тогава бил на 10 г., но го заинтригували не толкова предполагаемите зелени човечета, колкото описанието на релефа на Марс в една от историите.

„Разказваше се подробно за снимките, които бяха получили първите приземили се успешно мисии до Червената планета - двата Викинга 1 и 2. Това много ме амбицира да чета още за особеностите на другите планети в Слънчевата система".

Затова той отишъл в читалището на родното си село Рогош, Пловдивско, и на един дъх изчел и преписал една енциклопедия от поредицата „Знание", свързана с астрономията.

Извънземните са поне трима

Днес Георги Латев вече е на 27 г., магистър на Физическия факултет на Софийския университет, докторант към Института по астрономия в БАН и член на Астрономическата асоциация.

По няколко пъти в месеца той и колегите му астрономи пътуват до Обсерваторията в Рожен - на лов за обитатели на Космоса. Наблюдателната нощ продължава около 14 часа, а през зимата дори повече.

„Аз мога смело да заявя, че вярвам в извънземни", казва той. „Първият ми довод за това идва от простичкото вникване в значението на самата дума „извънземен" - някой извън Земята. Ами има ли сега някой извън Земята? Да, в момента има поне трима души - екипажът на Международната космическа станция, които са в орбита около планетата ни".

Вторият му довод е от позицията на астроном. „Колкото и да ми е трудно да осъзная размерите на космоса (дори и при ежедневното боравене с големите цифри, които описват неговите размери, осъзнаването на големината му е трудно и в някои случаи немислимо), аз все пак имам изградена обща представа за него.

Немислимо е в това огромно пространство да сме само ние... иначе, както е казал един известен учен, „си е чиста загуба на пространство".

И шапките са НЛО-та

За него вярата в НЛО също е напълно разбираема, щом човек вникне в същността й.„Ето го често задавания въпрос: „Вярвате ли в НЛО?", а ето го и въпроса без използване на абревиатурата: „Вярвате ли в Неидентифицирани летящи обекти?"

Че защо да не вярваме. Ако някой си хвърли шапката от балкона, а друг някой я види и не познае какво е това... за него тази шапка е НЛО".

Той разказва, че преди време събрал цяла колекция с разкази за наблюдения на НЛО. В 80% от случите НЛО-то се оказвало планетата Венера. „И в това няма нищо страшно, хората не са знаели, че това е Венера, сторила им се е прекалено ярък обект и са я обявили за НЛО - 0К!", спокоен е той.

Астрономите винаги намират обяснение

А случвало ли му се е наистина да види нещо в Космоса, което не може да си обясни?

„Астрономите рано или късно стигат до разумно обяснение", уточнява Георги Латев, но все пак признава, че и той има своята история.

След като един ден излязъл от своя блок в Студентски град, Латев вдигнал глава към небето („Както прави всеки астроном", намига той).

„И какво да видя - две точки, едната с яркостта на Юпитер, другата с яркостта на Сатурн, се движеха една до друга в посока североизток, без да променят видимо ъгловото разстояние помежду си.

Отначало се изненадах, но после си казах „Ми някакви спътници". По-късно астрономът направил справка и осъзнал, че видяното са били Международната космическа станция и скачващата се в този момент с нея космическа совалка.

„Разбира се, за мен като кандидат-астроном не беше трудно да се досетя за какво става дума или поне да проверя за какво става дума. Но за някои това са били два извънземни космически кораба - корабът майка и корабът щерка - канещи се да изследват Земята..."

Да, космосът е приключение и за любителите, и за експертите.

Oще: астроном  бан  галактика  георги латев  земя  извънземни  космос  луна  нло  обсерватория  рожен  слънчева система  сонда 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 17.02.201411:03

Иване, нещастен, сгърбен, уродлив, спиртосан гноме! muhihihihi
   

оценка

+1 -0