Webcafe

Май, май, маймуни...

Ники Русиновски Ники Русиновски
30.11.2010, 17:34 (обновена 01.12.2010, 19:12)
Калина Илиева

Снимка: © БГНЕС

Шефката на фонд "Земеделие" Калина Илиева ни направи на маймуни, но дали само тя така?...

На циганите, които крадат кабели, мястото им е в затвора. Не защото са цигани, а защото крадат. И на българите, които ги изкупуват от циганите, пак там им е мястото. Не защото са българи, а защото са наясно, че изкупуват крадена стока, но не им дреме.

Кражбите на кабели и метали от инфраструктурата на електро-разпределителните предприятия и БДЖ са опасни за обществото и могат да имат потенциално тежки последици, сравними с диверсия или атентат. На това просто трябва да се сложи край.

Така смята правителството. И не вярвам избирателите като цяло да не подкрепят силно това.

Проблемът се появява, когато видим какво точно смятат да направят управляващите по въпроса. Какво - да вдигнат наказанията до 5 години затвор и глоба до 20 000 лв. за крадците на кабели и до 5 години затвор и до 100 000 лв. глоба за търговците на метали без лиценз. Уау!

Чакайте бе, хора, 5 години затвор за циганин (може да е и българин, но обикновено е циганин), откраднал кабел? Това не е ли малко множко? Че за документ с невярно съдържание - както в актуалния случай с шефката на фонд „Земеделие" Калина Илиева - наказанието е до 3 години затвор!

В наказанието принципно трябва да има някакъв смисъл. И адекватност на извършеното провинение. Колко според вас са вредните последици от кражбата на един кабел и колко - от това висш държавен чиновник да излъже, да представи фалшив документ и да получи достъп до пост, на който може да извърши купища маймунджълъци със стотици милиони евро от бюджета и европейските фондове?

„Не знам точно думата маймуни ли е", заяви днес земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос дали Калина Илиева ги е направила на маймуни.

Управляващите обаче май пак се опитват да направят гражданите точно на маймуни с популистките си решения. При това по въпрос, по който видимо съществува обществен консесус - като този, че трябва да се вземат строги мерки срещу кражбите на кабели и незаконната търговия с метали.

Защо ли?

Ами защото ако точно циганите, които крадат, ви бодат очите, то затворите и сега са пълни с тях. Щом ги заловят, съдят ги по съкратената процедура и - бам! - в дранголника. Където ги издържаме, апропо, пак ние.

Пет години? Това може да ни излезе даже по-скъпо, отколкото да крадат или да им даваме социални помощи. Ама кой да помисли рационално, важното е популизъм да става. Пък и нали за него плащат не управляващите, а гражданите - щом им харесва, нека циганите са в затворите, вместо полунасилствено да ги интегрираме и да им дадем работа, след която вместо да крадат, даже биха си плащат данъци и сметките.

Освен това юристите отдавна знаят, че няма ясна зависимост между увеличаването на наказанието и намаляване на разпространеността на престъплението. С други думи - и да режете като Крум ръце за кражба или даже да въведете смъртно наказание за което и да е престъпление, ефектът ще е незначителен. В общия случай хората крадат не от кеф или мързел, а поради липса на всякаква друга възможност.

Ако отново ще спекулираме с темата цигани, то дайте им друга възможност - интегрирайте ги. Не може само с тоягата, трябва и морков. При това първо се дава моркова и чак после тоягата - само ако не става и само там, където и когато не става.

Има обаче нещо, което доказано ефективно влияе на престъпността. Нарича се неминуемост на наказанието. Не ни трябват нови закони с по-високи (до абсурдност понякога) накзания. Трябва ни просто да се спазват старите. Ама на 100%, както се прави в правовите държави.

С други думи, крадецът не се плаши много-много от това, че вместо 3 ще лежи 5 години, ако го хванат. Защото у нас я го хванат, я не - родната полиция по правило (!?) не си прави труда дори да регистрира голяма част от битовата престъпност, камо ли да я разследва, да намира и да лови виновните. (Тук пишещият и много от четящите могат да извадят примери от собствения си опит в подкрепа на това твърдение, но е излишно - говорим не да се жалваме, а принципно.)

Е, щом вероятността да НЕ ТЕ хванат е хиляди пъти по-голяма от това да спечелиш от тотото, то кой няма да се пробва?

Съвсем друго е, ако престъпникът знае, че каквото и да направи, полицията ще го гони до дупка и рано или късно ще влезе в затвора. Той да влезе, пък ако ще и за 5 месеца да е, а не за 5 години - те там ще го „превъзпитат" съкилийниците му още първата нощ, не берете грижа.

За тази цел обаче е необходимо полицията да обяви нулева толерантност към престъпността. Навсякъде. По всяко време. Включително и в циганските гета. Не да си затваря очите, ако случайно влезе там или да бие циганите просто защото са цигани. А да се бори със същата тази престъпност - като се почне от крадците на кабели и се стигне до педофилите.

Защото вземането на 14-годишна булка си е престъпление. Не може за едно и също нещо българите да бъдат обявявани за педофили, а циганите дори да не им бъде държана сметка под предлог, че културните им традиции били такива. Законът е за всички и двойният стандарт е недопустим - в ничия полза. Иначе утре и расистите ще почнат да твърдят, че да бият цигани им е „културна традиция"...

За всичкото това обаче полицията трябва да работи много и истински, а не да пуска кьорфишеци с екшън имена, обвиненията по които после падат в съда като зрели круши. Трябва и политическа воля у управляващите. Такава видимо няма - има предимно излюзия за вършене на работа и познатото обяснение/обвинение „ние ги хващаме, те ги пускат".

Затова вместо реални мерки срещу престъпността управляващите ни предлагат поредния популистки камуфлаж. Днес ще вдигнат наказанията на 5, утре на 10, 20, 50 или 100 години, ако се наложи. Полза от това никаква, но виж рейтингът, ех, рейтингът...

Интересна подробност е, че така се прави не в правовите държави, а в банановите републики.

Някой наистина ни прави на маймуни...

Oще: законопроект  калина илиева  маймуни  мвр  наказание  полиция  престъпност  цигани 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.10.2010, 23:44

10 Charles Grant | 03.12.201016:31

Веднага си личи, че авторът не е виждал цигани на живо.
Какви моркови смяташ да им даваш? Ще ги изядат всичките и ще те напсуват.
Вече 200 години не можем да ги интегрираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 09:15

9 dabadaba | 01.12.201021:37

Не разбрах нищо от статията, а коментарите на схванах за какво се отнасят. Сигурно щото съм природно тъп. Затова питам, пък дано някой ми отговори. Вече трябва да наричаме ромите не цигани, а маймуни ли? И затова, че имаш диплома, трябва да лежиш в затвора. Е то от много учене файда няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 10:16

8 Geno Ivanov | 01.12.201017:50

Занимавам се с геодезия.
Една от наи важните гедезични точки в района на к.к."Слънчев Бряг", вехата около с. "Тънково" исчезна.
Не исакм да говоря за хората открадналия защото съм предубеден че са цигани и сигурно вече е разфасована и на вторични суровини.
А вехата беше супер удобна и можеше да се ползва от почти всяко място в района.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

7 No name | 01.12.201017:30

Единственото нещо в статията, с което не съм съгласна е със системата "Морков и тояга". Или по-точно казано, до този момент циганите (да ме извиняват, ама това "роми" е супер глупост на нашите политици), изядоха доста моркови и вече е ред за тоягата. Т.е. под формата "интеграция" стига са живуркали с народни и европейски пари, а просто да започнат да съществуват в тази държава наравно, пред права и задължения, с останалите граждани.
Не е необходимо да копи-пействаме закони от Европа, ние си имаме наши, ама никой не ги спазва. Те там е проблема!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

6 GohoBG | 01.12.201014:03

абе Хорррааааа! не се ли сещате че тая ждрола е назначена по схема... Бесен
Чрез нея са откраднати колосални суми от конструкторите на схемата, тях трябва да търсим, или тя да ги каже... за да ни й се радват циганките в панделата.
Някаква отврат е държавата ни, гнилоч... и колкото по се задълбаеш в схемите по-гнусно става Бесен Бесен Бесен едно нормално нещо не може да се случи... Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2010, 12:01

5 Щирлиц | 01.12.201011:17

Като "редова маймуна" с диплома ми се чини, че е достатъчно да се направи академична справка - там си пише кога, какви изпити са положени и прочее... Може и да струва някой лев услугата, но едва ли трае повече от ден-два. Още повече, ако е поискана от държавен орган по съответния ред. А нашите медии (под давлението на правителството на ББ?) убеждават маймунския електорат, че се правели проверки... от сорта на "тука има-тука нЕма" диплома...
Ай, стига бе! Не ядем домати с колците!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 12:48

4 NB | 01.12.201010:33

Напълно съм съгласен с Гризли! Май маймуните сме ние, защото допускаме циганите да ни правят на такива...Както нашите родители са отделяли от залъка си, за да можем да завършим поне средно, че и висше образование, така и техните да правят. На тях обаче им е по-лесно да просят по улиците(и междудругото не изкарват малко), да крадат, да се возят в градския транспорт без билет и никой нищо да не им казва... И на управляващите така им е по-изгодно- прост народ- лесен за манипулиране електорат. Ще отидат в циганската махала, ще дадат по 5лв. на тоя и оня и ето и още едно 1000 гласа в повече. Най-лошото е, че "хора", които не могат да си напишат правилно името ни определят кой ще ни управлява. И докато сме така пасивни, все ще си е така!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 30.11.201022:09

Бесен мдаааааааааааааааааааааааа Бесен Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 30.11.201021:42

" В общия случай хората крадат не от кеф или мързел, а поради липса на всякаква друга възможност..."
Айде ако може да не "извиняваме" циганите по толкова елементарен начин! Това изречение в 95% от случаите се отнася точно за циганите, като при това наистина крадат от мързел! Понеже не им се работи...
Какво значи "липса на друга възможност"?! На мен кой ми осигурява възможност?
Защо когато ида на интервю за работа ме питат какво образование имам, колко чужди езика знам, какъв опит имам, работя ли с компютър и т.н., а на циганите не им се е давала възможност? Как да не им се дава - нали образованието е задължително за всички (до 8-ми клас)? Защо поне това не завършват? Защо не учат по-нагоре?! Ако вие сте един работодател и търсите нормални работници бихте ли взели мърляв неук циганин на работа, само защото нямал възможност? И после само да му плащате, понеже нищо не става от него? Пълни глупости!
Трябва да има наказания, трябва и да се спазват! Нека лежат в затвора 5 години - по-добре да им плащам, за да лежат там 5 години, и да ми е спокойно, отколкото и без това да им плащам социалните помощи и детските надбавки, като за сметка на това ме е страх да не ми оберат къщата или да ми овършеят градината!...

Така че съм ЗА новите законови промени! Щом аз мога да работя, за да живея, без да крада кабели и релси, или без да изкупувам същите тези крадени кабели и релси, значи всеки друг може!
И, разбира се, държавата също трябва да си свърши работата както по отношение на кражбите, така и по отношение на "сватбите" на малолетни, по отношение на родените деца от същите тези малолетни, на доживотните майчински и социални помощи за циганите, постоянното им отсъствие от училище и какво ли още не...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 30.11.201020:32

Да истината е че трябва да се направи копи-пейст на европейските закони и не само това. Трябва да се спазват безпрекословно... Той сам Бойко си го каза, че го раздава по-меко с българския народ, а не трябва. Защото в момента сме на ниво детска градина и ако няма кой да ни стяга става страшно.
   

оценка

+0 -0