Mobilecafe

Как 30 години след смъртта на Дали, един проект го вдига от гроба

лебовскиMobilecafe
28.01.2019, 16:25 (обновена 29.01.2019, 18:16)

Искате да си поговорите със Салвадор Дали, вече има как

30 години след смъртта на един от най-известните испански художници, майсторът на сюреализма Салвадор Дали оживява и се обръща директно към всички почитатели на изкуството в съвсем ново съобщение. И не, това не е актьор. Поне не съвсем точно.

Чрез технологиите за изкуствен интелект и един от най-големите врагове на знаменитостите в момента - технологията deepfake - музеят на Дали във Флорида и агенция GS&P създадоха "Дали е жив",

Това е инсталация, която възкресява художника и го превръща в домакин на посетителите. С началото на април тази година виртуалният Дали ще поздравява гостите и посетителите на посветения на личността му музей от големи екрани, на които в цял ръст той ще говори, ще обяснява, ще споделя истории за своето изкуство и "мисли" за съвременните събития. А на изхода, като истински любезен домакин, ще се сбогува с тръгващите си.

Според съоснователя на агенцията Джеф Гудби за целта да бъде възкрасен талантливия художник е била използвана т.нар. технология "deepfake". Само че тук вместо да се пришиват лицата на известни личности върху порно клипове или лицата на политици върху актьори, говорещи скандални неща, тук целта е въз основа на стари видеа и снимки на Салвадор Дали да се изгради негов образ върху тялото на актьор.

Технологията позволява на актьора да изразява и разични мимики, които да изглеждат съвсем естествено на лицето на художника. Агенцията също така е наела още един отделен актьор от Барселона, за да може гласът да съответства максимално много на лицето на Дали.

"Дали по много начини е пророк и разбира собствената си историческа важност. Той сам пише: 'Ако някой ден умра, въпреки че това е малко вероятно, се надявам, че хората по кафенетата ще си кажат "Дали умря, но не съвсем".' Тази технология позволява на посетителите да видят неговата "по-голяма от живота" личност в допълнение към другите му творби", казва изпълнителният директор на музея д-р Ханк Хайне.

Сайтът на музея разказва малко повече за проекта, който бележи третото сътрудничество между тази институция и GS&P:

"Музеят започва този триизмерен проект проект като събира и споделя стотици интервюта, цитати и съществуващи архивни кадри от плодотворния художник. GS&P използва тези обширни материали, за да обучи AI алгоритъм, който да създаде аспектите на лицето на Дали.

След това е намерен актьор, който споделя същите физически характеристики на тялото като Дали. След това AI генерира версия на подобие на Дали, която да съответства на лицето и изразите на актьора. За комуникацията си с посетителите на "Дали е жив" музеят използва автентични писма и послания, писани от самия Дали - съчетани с динамични съвременни послания - пресъздадени от актьора."

"Дали е жив" не е първата колаборация между музея и GS&P. Преди това те дебютираха със "Сънищата на Дали" - завладяващ VR опит, който вкарва зрителите в света на картините на Дали.

Друг интересен техен проект е "Гала съзерцава теб", който превръща селфитата на посетителите в пълномащабна реплика на картината на Дали "Гала съзерцава Средиземно море, което гледано от двадесет метра става портрет на Ейбрахам Линкълн (почит към Марк Ротко)".

Сегашният проект обещава да е повече от всичко досега и да сблъска посетителите с ексцентричния и жив (поне в някакъв смисъл) сюреалист.

Ако не друго, той ще постигне тази му визия за него, 30 години след смъртта му, да кажат, че Дали може и да е починал, но не съвсем.

Oще: deepfake  дали е жив  дийп фейк  изкуствен интелект  салвадор дали 


Още от Изкуствен интелект

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.