Младите виждат само два изхода от кризата - Терминал 1 и Терминал 2 | webcafe.bg
Webcafe

Само два изхода от кризата - Терминал 1 и Терминал 2

Диян Божидаров, в. Сега
07.04.2012, 09:23 (обновена 09.04.2012, 11:01)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

2012 г. - усещането за бягство е като в най-тежките години на прехода

Световната криза създаде усещането, че светът е голям и спасение не дебне отникъде. Но само в думите на управляващите политици. Реалността е друга. През 2009 г. тогавашният социален министър Емилия Масларова ни внушаваше, че България е "остров на стабилността" и емиграцията се връща по родните места от гурбет в чужбина.

През 2010 г. ГЕРБ пое "вахтата" за създаване на препитания и обещания. Стратегиите и концепциите, които никой не чете, бяха сменени от цветистия език на Бойко Борисов. Той ту "много обичаше българите", ту наставляваше младите от тях "да станат овчари" и "садят картофи".

Но нито овчарлъкът прогресира, нито спря потокът на търсещите щастие в чужбина българи. И пак добре, защото светът е отворен и с всичките си недостатъци компенсира чувството за безнадеждност в самата България.

За съжаление, няма подробно социологическо или статистическо изследване, което да констатира промените в самия човек по отношение на представите му за житейските му перспективи - с какво ги свързва, къде. Най-вече на младите, тъй като те са най-мобилни, бъдещето касае тях. И все пак наблюденията сочат (предимно лични, но при липсата на научно изследване няма как да бъдат други), че се увеличава обезверението, отчаянието, усещането за безпътица сред младите.

Както казва един от тях: "Проблемът не е в сегашните трудности. А че нищо добро не се задава на хоризонта. Нито работа, нито условия за живот". Мнозина намират изход в бягството. То има различни форми (терминал 1 и 2, отказ от политическо участие и т.н.), но са все олицетворение на безнадеждността, че в България може да се постигне относително благополучие.

Това чувство се засилва през последните години и както ще стане ясно по-долу, не е свързано само с липсата на пари и качествен бит. То е донякъде обективно в кризата, логично следствие на отварянето на границите по-рано, не е повод за истерии, но не може да бъде пренебрегвано.

Защото показва какво точно се случва в България. А ето какво: безработицата през февруари 2012 г. у нас е 12.4%, с което сме сред първенците в ЕС по годишно нарастване (Евростат). Младежката безработица (до 25 г.) е 26.8%., което е с близо 5% повече от средната за ЕС (данни на НСИ). Според БСП процентът у нас е 28.9. Истината вероятно е между данните на опозицията и статистическия официоз. Но каквато и да е тя, през 2002 г. трайно безработни бяха около 20% от младежите.

Това е среда, в която отчаянието и обезверението растат. За мнозина емиграцията е единственото решение, така както бе и през най-тежките години на прехода. Колко точно млади българи се канят да избягат? Според агенция "Медиана" тази година са 90 000.

Финансово-икономическата криза задълбочи големия проблем, свързан с емиграцията, но нека първо анализираме правителствените антикризисни действия. Преди десетина дни кабинетът прие "Национална инициатива "Работа за младите хора в България". Както е видно от заглавието, това е пожелателна кампания.

Две трети от "мерките" са свързани с разяснения що е то бюро по труда, как да се регистрираме, къде да видим свободните работни места, а ако не можем да четем, да се научим - все действия към неграмотни и самоизключващи се групи. И едва накрая се предвиждат програми за стаж, осигуряване на опит, липсата на които е огромният бич за всеки квалифициран младеж. Синдикатите възроптаха, че нищо ново няма в "инициативата", тя съдържа стари идеи на социалното министерство, сега "изведени в отделно заглавие".

В момента на първо четене в парламента е приет и закон за младежта. Добре е всеки да отдели пет минути и да го прегледа в сайта на Народното събрание, за да види какъв въздух творят депутатите.

По-важно е обаче да излезем от контурите на текущата криза, тъй като "бягството" не почва с нея и няма да свърши. Когато стане дума за емиграция, у нас традиционно настъпват обвинения към управляващата в момента партия. Но всички партии са виновни, тъй като липсва цялостна концепция за развитието на България и анализ на средата, в която трябва да го осъществи.

Рухването на Берлинската стена отприщи миграцията от изток на запад, влизането на България в Европейския съюз приобщи страната към нов социално-икономически блок. Движението на мозъци и работна ръка е обективно, то не само дава възможност за човешки избор, но и чрез него Западът компенсира собствената си оскъдица на демографски ресурси. В тази среда България е изправена пред парадокса да страда от това, което нейните граждани желаеха след десетилетия изолация - възможността за избор.

Но вместо рационално и последователно търсене на решения, през всичките години слушахме глупости и лозунги за благоденствието, което ще настане при влизането в ЕС. Днес Саркози иска ромите да останат у нас, Меркел настоява за магистрали. И са прави, тъй като ромите навсякъде създават проблеми, а магистралите са нужни за транзитните европейски товари. Българският интерес е по-различен.

България трябва да има ясна концепция за икономиката, която ще развива десетилетия напред - по отрасли, региони, трудови ресурси и т.н. Съобразно нея да структурира образованието, като облече това в демографска стратегия. Оттам следват държавни мерки, в т.ч. трудови по осигуряване на заетост, стаж, опит. Те не могат да бъдат безплатни и няма как да се осъществят без съгласието на обществото, че са приоритетни и ще бъдат за сметка на други разходи. Мерките трябва да бъдат насочени не към самоизключващите се групи, чието приобщаване смъква временно безработицата, а към програмисти, икономисти, медици, учени - те са голямата трайна човешка загуба на България. Те са "локомотивът", от който се нуждае всяко общество. Това не става без цялостна добра икономическа среда.

Не може без индустрия, наука, иновации. Може, но само ако възпитаваме обслужващ персонал. В този смисъл актуалните въжделения на президента Плевнелиев за велоалея по Дунав и лифт между Велико Търново и Арбанаси са "айн-цу-цвай-цу-дрън".

Докато няма концепция и не се изпълнява, младите ще бягат ударно. И с ГЕРБ начело, и с БСП, с криза и без. Но има и ценностни причини. Които влияят най-вече на образованите хора, т.е. пак на гореизброените групи.

Германският президент подаде оставка заради нерегламентирани бизнес връзки и натиск върху журналисти. Унгарският - заради плагиатство. Сравнението с България е безсмислено. 22 години са добър повод за равносметка, че някои неща май са исторически и географски предопределени.

България е обречена да намалява щетите и ако не го прави, то светът наистина е голям и всякакви патриотизми не могат да го преборят.

Забележка: Заглавието е на редакцията. оригиналното заглавие на в. "Сега" е "2012 г. - усещането за бягство е като в най-тежките години на прехода".

Oще: емиграция  криза  летище  млади  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.07.2012, 12:52

44 брягова-тодорова иванка | 26.10.201215:42

ТЕРМИНАЛ 2

Тръгвай сине! Напред, и... късмет!
Тук надежда за теб не остана.
Скътах тези пари за билет
и поплаках си малко зарана...

Все си вярвах, че мойто момче
в тоз несигурен свят ще сполучи.
Но животът надолу тече
и напомня помия за куче.

Някой вече ни сложи черта.
Като мъртви дори ни посече.
Щом преминеш след тази врата -
не се връщай тук никога вече.

Даже вън да е тежко - ще знам,
че синът ми със труд ще успее.
Тук да прося за нас ме е срам,
а оттатък - поне се живее.

Малка пенсия имам. Уви!
И за двама се никак не връзва.
Тръгвай, моя любов, и върви,
че сърце ми от болка измръзва.

Ще намериш все нещо, нали?
Армаган да изпратиш на време.
Вересията свърши. Боли!
Левче никой не ще да заеме.

Тръгвай, сине, от тоз терминал!
Колко други навън отлетяха...
Не поглеждай баща си през жал!
Тя, в сърцето, е родната стряха!

Щом превърнаха родното в ад,
то чистилище вънка поне е...
Ти си силен и толкова млад,
а на мен старостта ми тъмнее.

И да пишеш... Ще чакам, до дни!
Ето, виждам за теб самолета...
Усмихни, сине мой, усмихни
на баща си душицата клета...

Ясен Ведрин
(Бакърена паничка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2012, 05:22

43 Martin Zhekov | 15.04.201205:24

Поздрави от чужбина. Който иска го прави и бяга, който иска остава. Важното е да живеете добре и в хармония със себе си. Всичко друго е майтап. Не се чувствах добре затова напуснах. На който му харесва да стои. Това е хубавото на сегашния живот, ИМАШ ИЗБОР!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

42 Galina Aleksandrova | 10.04.201217:25

Тихомир, чакай, ако нямаш друго занимание, средната заплата да стане 1000 лв.
За да стане това, минималната трябва със закон да се вдигне поне до 400 лв нетна, но в същото време осигурителната и данъчната тежест да паднат поне наполовина. Само че както бг-бизнесменът прави печели от надценка, а не от обороти, така и държавата се издържа от огромни данъци, такси и вноски, а не от висока събираемост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 21:12

41 Тихомир Стоянов | 10.04.201216:10

Когато работодателите бъдат задължени в обявите за работа, задължително да казват реалната заплата, която ще дават. Тогава може да има някаква конкуренция в пазара на труда и някакво развитие по въпросите за доходите. Защото реално в България трабва да вземаме в момента около 1000 лв средна заплата. И по тази тема имаше доста статии изписани. Но няма конкуренция. Всеки който си е търсил работа, има чувството, че има някакъв невидим картел, по цената на труда. Има чувството, че навсякъде (независимо дали си сервитьор или тв оператор в телевизията, или работник в фабриката) навсякъде се взема между 400лв и 500 лв. А пък собствениците на фирми печелят неимоверно много, наистина много. Така че да не ми се оправдават с тъпата криза...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

40 fALLEN | 09.04.201222:36

а най са ми смешни некви пишлемета, дето "плащат" гаргите с изказвания и ултиматуми от рода на "ако не ми дадеш 1000 евро заплата, аз се махам". много бой и ебане имат да ядат тия, докато разберат,ч е нищо никой няма да ти даде, ни тука, ни там... чак ми дожалява.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

39 AlahAkbar | 09.04.201219:29

И един виц който чудесно описва ситуацията в БГ:

Шеф на голяма фирма хвали възторжено своя заместник:
- Поздравления! Постигнахте невероятни успехи. Само преди година постъпихте при нас като момче за всичко. Два месеца по-късно станахте шеф на екип, след още два месеца – шеф на отдел. Показахте качества и ви включихме в Управителния съвет, а сега вече сте вицепрезидент. Какво ще кажете?
- Мерси, тате! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

38 AlahAkbar | 09.04.201219:27

Едноцевка, ще я сънуваш тая заплата от 1500 лева. Много щастлив Я погледни сайтовете за работа и пак си помисли.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 19:06

37 Pagu | 09.04.201218:45

Това ли мислиш че правя?Избивам си комплексите?Само се виж как започваш темата....бля бля Прекрасна си.....загорял ли си или какво?!?Ами кажи и го във ФБ.Не тука!Тука само по-същество както във втората част на изказа ти.
Тя обаче не коментира темата,А ВСИЧКИ НАС ДЕТО СМЕ ПИСАЛИ ДОТУК!
Слабо ме инетресува каква музика слуша и какви са и интересите,ама да ме слагат под знаменател ми е малко крайно.БХ как изглежда!Нагледах се за 12 год.Диджейство на такива елементарни кокетки.Аз не съм я коментирал и затова не искам никой мен да ме коментира.Дори и да съм най-комплексирания човек тук,това не е релевантно с темата и в крайна сметка-ета не твое собачее дела!
Аз не напуснах БГ през терминал 1 или 2 напуснах я с кола,за която си плащам данъци и застраховки и оставих апартаменти и коли зад гърба си ,на които също плащам данъци,за да могат такива нехранимайковци кат тебе Двуцевка да искат големи заплати,а единственото дет те е## са чифт цици.Левак!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 17:33

36 DvUcEvKaTa | 09.04.201218:12

boring турците се изнесоха първи от България, защото не са глупави и бързо усетиха накъде отиват нещата след идването на демокрацията.

Емилия прекрасна сте Усмивка

Ради няма нужда да си избиваш простотията и комплексите върху момичето. Всеки има право да слуша каквото иска и е много права.

Галина спора за учителските заплати е много глупав спор.И двамата сте прави. В едно добро училище да кажем в Пловдив нищо чудно началната заплата да е 600+ чисто, докато в убито училище забито някъде по родопите или северозапада е като нищо 350 чиста.Всичко идва от делегираните бюджети.
В богатите страни от ЕС в момента има огромна безработица и трудно се намира работа (за неквалифициран персонал и неатрактивни умения).В САЩ положението е много зле също.
В Испания за миене на чинии(или друга подобна работа) ще ти дават около 650 евро на месец (нищо че минималната се води 740 евро там), но много трудно ще си намериш такава работа.Цените на храна,бензин,дрехи...са малко по-дебели от тези в БГ.
=====


Ние младите искаме единствено пари.Не ни интересуват политически глупости и интриги,както и гръмки простотии.Не ни пука дали ще има аец Белене или не.Шистов газ и акта не искаме,защото са вредни.Ако си намеря работа за 1500 лева на месец след завършването ми(готов съм и 1 година да изкарам стаж на по-малко пари) бих останал тук.Ако не ще си търся работа при някой,който ме оценява и уважава труда ми извън България.1500 лева не са много,но могат да осигурят горе-долу достоен живот.
1500 лева е минималната испанска/гръцка заплата.Толкова искаме.След завършването ни на висше образование да вземем минимална гръцка или испанска заплата в България.На някой ако му се струва алчно мога да му покажа единствено среден пръст.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.01.2012, 19:06

35 Pagu | 09.04.201217:32

Галина,работа има за всякакви....вкл. и Фололози.Като достигнеш до там,да мислиш на емигриране,работа ще си намериш.
   

оценка

+0 -0