Младите виждат само два изхода от кризата - Терминал 1 и Терминал 2 | webcafe.bg
Webcafe

Само два изхода от кризата - Терминал 1 и Терминал 2

Диян Божидаров, в. Сега
07.04.2012, 09:23 (обновена 09.04.2012, 11:01)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

2012 г. - усещането за бягство е като в най-тежките години на прехода

Световната криза създаде усещането, че светът е голям и спасение не дебне отникъде. Но само в думите на управляващите политици. Реалността е друга. През 2009 г. тогавашният социален министър Емилия Масларова ни внушаваше, че България е "остров на стабилността" и емиграцията се връща по родните места от гурбет в чужбина.

През 2010 г. ГЕРБ пое "вахтата" за създаване на препитания и обещания. Стратегиите и концепциите, които никой не чете, бяха сменени от цветистия език на Бойко Борисов. Той ту "много обичаше българите", ту наставляваше младите от тях "да станат овчари" и "садят картофи".

Но нито овчарлъкът прогресира, нито спря потокът на търсещите щастие в чужбина българи. И пак добре, защото светът е отворен и с всичките си недостатъци компенсира чувството за безнадеждност в самата България.

За съжаление, няма подробно социологическо или статистическо изследване, което да констатира промените в самия човек по отношение на представите му за житейските му перспективи - с какво ги свързва, къде. Най-вече на младите, тъй като те са най-мобилни, бъдещето касае тях. И все пак наблюденията сочат (предимно лични, но при липсата на научно изследване няма как да бъдат други), че се увеличава обезверението, отчаянието, усещането за безпътица сред младите.

Както казва един от тях: "Проблемът не е в сегашните трудности. А че нищо добро не се задава на хоризонта. Нито работа, нито условия за живот". Мнозина намират изход в бягството. То има различни форми (терминал 1 и 2, отказ от политическо участие и т.н.), но са все олицетворение на безнадеждността, че в България може да се постигне относително благополучие.

Това чувство се засилва през последните години и както ще стане ясно по-долу, не е свързано само с липсата на пари и качествен бит. То е донякъде обективно в кризата, логично следствие на отварянето на границите по-рано, не е повод за истерии, но не може да бъде пренебрегвано.

Защото показва какво точно се случва в България. А ето какво: безработицата през февруари 2012 г. у нас е 12.4%, с което сме сред първенците в ЕС по годишно нарастване (Евростат). Младежката безработица (до 25 г.) е 26.8%., което е с близо 5% повече от средната за ЕС (данни на НСИ). Според БСП процентът у нас е 28.9. Истината вероятно е между данните на опозицията и статистическия официоз. Но каквато и да е тя, през 2002 г. трайно безработни бяха около 20% от младежите.

Това е среда, в която отчаянието и обезверението растат. За мнозина емиграцията е единственото решение, така както бе и през най-тежките години на прехода. Колко точно млади българи се канят да избягат? Според агенция "Медиана" тази година са 90 000.

Финансово-икономическата криза задълбочи големия проблем, свързан с емиграцията, но нека първо анализираме правителствените антикризисни действия. Преди десетина дни кабинетът прие "Национална инициатива "Работа за младите хора в България". Както е видно от заглавието, това е пожелателна кампания.

Две трети от "мерките" са свързани с разяснения що е то бюро по труда, как да се регистрираме, къде да видим свободните работни места, а ако не можем да четем, да се научим - все действия към неграмотни и самоизключващи се групи. И едва накрая се предвиждат програми за стаж, осигуряване на опит, липсата на които е огромният бич за всеки квалифициран младеж. Синдикатите възроптаха, че нищо ново няма в "инициативата", тя съдържа стари идеи на социалното министерство, сега "изведени в отделно заглавие".

В момента на първо четене в парламента е приет и закон за младежта. Добре е всеки да отдели пет минути и да го прегледа в сайта на Народното събрание, за да види какъв въздух творят депутатите.

По-важно е обаче да излезем от контурите на текущата криза, тъй като "бягството" не почва с нея и няма да свърши. Когато стане дума за емиграция, у нас традиционно настъпват обвинения към управляващата в момента партия. Но всички партии са виновни, тъй като липсва цялостна концепция за развитието на България и анализ на средата, в която трябва да го осъществи.

Рухването на Берлинската стена отприщи миграцията от изток на запад, влизането на България в Европейския съюз приобщи страната към нов социално-икономически блок. Движението на мозъци и работна ръка е обективно, то не само дава възможност за човешки избор, но и чрез него Западът компенсира собствената си оскъдица на демографски ресурси. В тази среда България е изправена пред парадокса да страда от това, което нейните граждани желаеха след десетилетия изолация - възможността за избор.

Но вместо рационално и последователно търсене на решения, през всичките години слушахме глупости и лозунги за благоденствието, което ще настане при влизането в ЕС. Днес Саркози иска ромите да останат у нас, Меркел настоява за магистрали. И са прави, тъй като ромите навсякъде създават проблеми, а магистралите са нужни за транзитните европейски товари. Българският интерес е по-различен.

България трябва да има ясна концепция за икономиката, която ще развива десетилетия напред - по отрасли, региони, трудови ресурси и т.н. Съобразно нея да структурира образованието, като облече това в демографска стратегия. Оттам следват държавни мерки, в т.ч. трудови по осигуряване на заетост, стаж, опит. Те не могат да бъдат безплатни и няма как да се осъществят без съгласието на обществото, че са приоритетни и ще бъдат за сметка на други разходи. Мерките трябва да бъдат насочени не към самоизключващите се групи, чието приобщаване смъква временно безработицата, а към програмисти, икономисти, медици, учени - те са голямата трайна човешка загуба на България. Те са "локомотивът", от който се нуждае всяко общество. Това не става без цялостна добра икономическа среда.

Не може без индустрия, наука, иновации. Може, но само ако възпитаваме обслужващ персонал. В този смисъл актуалните въжделения на президента Плевнелиев за велоалея по Дунав и лифт между Велико Търново и Арбанаси са "айн-цу-цвай-цу-дрън".

Докато няма концепция и не се изпълнява, младите ще бягат ударно. И с ГЕРБ начело, и с БСП, с криза и без. Но има и ценностни причини. Които влияят най-вече на образованите хора, т.е. пак на гореизброените групи.

Германският президент подаде оставка заради нерегламентирани бизнес връзки и натиск върху журналисти. Унгарският - заради плагиатство. Сравнението с България е безсмислено. 22 години са добър повод за равносметка, че някои неща май са исторически и географски предопределени.

България е обречена да намалява щетите и ако не го прави, то светът наистина е голям и всякакви патриотизми не могат да го преборят.

Забележка: Заглавието е на редакцията. оригиналното заглавие на в. "Сега" е "2012 г. - усещането за бягство е като в най-тежките години на прехода".

Oще: емиграция  криза  летище  млади  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

34 Galina Aleksandrova | 09.04.201217:12

mima, и аз се справям някак, затова стоя. Замислих се обаче, ако спра да се справям - накъде ще се изнеса. Филолог съм. Аз на Запад нямам какво квалифицирано да работя реално! На Запад квалифицирани могат да се реализират IT, PR, икономисти - и дотам. Да ме извиняват, но няма да мия чинии там, само защото за миенето на чинии в Испания например плащали 5 пъти повече, отколкото в България. Не съм учила и давала пари 4 години на вятъра, за да ставам на 27-8 години прислужница-висшистка. Искам да ме уважават, не да ме гледат като второ качество човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

33 Galina Aleksandrova | 09.04.201216:59

boring, то и майка ми, учителка, се разписва срещу около 700, само че бруто, само че срещу висок клас и срещу 25 години трудов стаж. Ако обаче аз стана учителка - за млади учители чистата заплата е 350-370 лв на месец. Айде холан!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 19:06

32 Pagu | 09.04.201215:43

Емилия или Никол?Коя си от двете?Или стожера на чалгата като се загледа човек в профила ти в ФБ?Напиши си мнението по темата,не ни казвай какви сме,че от моя гледна точка ти си една от примадоните,дето чупеха стойки по баровете в Версай и се гънеха мазно оглеждайки се за тарикати,докато бях в БГ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

31 Шебек Хасан | 09.04.201215:40

Galina Aleksandrova Пляскане ДА! Браво! Много верен и изчерпателен коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 15:21

30 Emilia Nikol | 09.04.201215:33

Твърдението, че храните и горивата са по-евтини в западна европа не е вярно. По-скъпи са, но не много. Вече услугите там са много скъпи. На един приятел му струваше 1400 евро за да му попряват една врата за колата му в Брюксел. Не беше силно ударена и колата не е нищо особено...

Имам чувството, че сте се събрали хора с мозъчни проблеми. Половината пишете някакви глупости без никаква представа за действителността. Другата половина не спира да реве колко и е мизерен живота и за капак на всичко има някакъв залупен, който си мисли, че е хванал бог за шлифера като е отишъл да работи в Германия и вече е някакъв успял човек. Тъпи хора... Отегчен Нищо чудно, че рядко се срещат нормални по новинарските сайтове и тук виреят и влизат само олигофрени. Вие ги пъдите и нивото е много ниско. На статиите също. Приличат на махленска простащина. Тъжен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

29 mima | 09.04.201215:13

Толкова е заплатата без данъците, а те са доста големи. Така че елитен специалист новак там може да взима чисто около 1200-1500 евро, вече растейки в службата може и доста по-големи суми да достигне. По-интересното е, че храната в Германия е по-евтина отколкото в България. Намига И то не мерейки евро=лев, ами килото на пилето е около 3 евро и т.н. (говорим за качествена храна, те там боклуци трудно си позволяват да продават)
Аз съм си в България, но защото по стечение на обстоятелствата се справям, а не поради криворазбрано родолюбие. Стегне ли ме чепика няма сила, която да ме спре.
Много уважавам реплики от сорта "да работим за родината" и т.н., но нека уточним първо какво е това родина. За България явно говорим, тази държава която съвсем хитро и ловко беше открадната от комунистическия елит, тази държава която сега е собственост на този елит. И какво се получава? Аз като наследник на човек обран, гонен и изселван от комунистите да работя за техните деца. За да може те като собственици на България да растат и добруват и да се подиграват на бабите ми с мизерните 140лв пенсия. Те преди 65 години извзеха цялата собственост от българина и я направиха обща, а преди 20 години тази собственост от обща стана тяхна.
Остава ни единствено да се молим да имат достатъчно акъл в главите и да разберат, че като паразитират на гърба на народа-приемник малко по малко ще го убият. Убият ли приемника и паразитите умират. Дано имат акъл.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 19:06

28 Pagu | 09.04.201214:57

Боби,незнам кой визираш с това в кавичките си,но е редно да се запиташ дали някой няма да го интерпретира като "завист".Какво зависи от теб в тази държава?Какво?Нищо!
Гласуваш си чинно и осъзнаваш малко по-късно че гласът ти е помогнал да се изберат същите леваци като предходните.Даже и по лоши и подмолни.
Представи си,че в сроковете които даваш като крайни за БГ,се появи някой,живял в чужбина,някой адекватен,попил опит и се опита да го приложи в политиката.
Няма такова животно...всички ще го плювнат и хора и политици.Къде е бил кво е правил досега,НА КАКЪВ СЕ ПРАВИ.Ако не съм прав кажи?!Признай си честно,ти ще допуснеш ли някой успял навън да вземе властта?Няма.Няма.
Аванта не буташ нали?!

Даниелчо!Няма думи!С Немски,български,португалски или няма зн.какъв паспорт, народа има един лаф....Ояде се въшка излезе начело.
С немските си табли и флашивия си патриотизъм,като видиш парата и ти ще се заробиш.

Не съдете политиците.Прост народ-проста държава.Когато медиите започнат да свалят президенти както в Германия и Унгария,тогава ще се върна,тогава ше знам че политика служи на народа и има смисъл
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 14:16

27 boring | 09.04.201214:55

Става въпрос за чисти пари след данъци и осигуровки плюс различните учителски добавки. Човек преди да напише нещо е хубаво да провери как стоят нещата. Намига

Правилната логика на един млад човек е - пробваш да се реализираш тук и не успееш ли да стигнеш положение, в което си доволен се махаш (т.е. търсиш си хубава работа след годината практика, в която е нормално да не очакваш нищо и ако не си намериш нямаш ли идеи и мерак за собствен бизнес = чао Провали ли ти се бизнеса и държавата не е ли достигнала средните 1000 евро = чао. Това естествено трябва да стане преди 28-мата ти годишнина). То и емиграцията не е толкова лесна и цветна, но със сигурност не е 600 лева на месец за 9 часа бъхтене на ден. Средната заплата в Германия е 1800 евро за неелитните специалности. Вече инженери, лекари и тнт към 2500-3000 отива.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 14:16

26 boring | 09.04.201214:35

Galina Aleksandrova | 09.04.201213:12

Ще ме извиняваш много, но не ми се занимава да те прочитам (нищо лично и моите уважения към теб).
Случайно мернах един момент от коментара ти - за учителската заплата от 350 лева.
От доста време не е 350 лева учителската заплата.
В момен началната учителска заплата е 600 и нещо лева.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 14:16

25 boring | 09.04.201214:28

Държавата да предложи нормален стандарт НА ЖИВОТ за гражданите си. Аз съм млад човек и до 4 години ще съм завършил магистратура и ще имам 1 година практика по специалността (естествено ако всичко върви по план). За 1000 евро средна заплата на месец бих останал тук, но трудовия пазар на държавата не успее ли да ми предложи толкова пари след магистратурата и година практика заминавам.
В тази държава никой не иска да стои. Първата вълна на напускането беше турската за тези 21 години "преход". От началото на демокрацията до този момент са напуснали 1 милион турци и от над 1,5 милиона вече едвам над половин милион се бяха преброили 2011. И това основно хора в трудоспособна възраст. Втората вълна сега започна с нас и ние се изнасяме като бесни. А най-смешното е, че даже и циганите нямат желание да стоят тук. Гръцко е пълно с наши цигани и отвори ли се шенген и те ще плъзнат. И то не само при неграмотните и бедни цигани - колеги от университета образовани цигани и на тях не им се стои.

Та така чакам си 1000-та евро, защото нямам намерение да бъда роб и да бъда захвърлен след това като сегашните пенсионери. Свърши това господа комунисти. Объркали сте времето и поколението. Бесен
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани