Webcafe

Новият роб не вдига революции

Петър Николов
23.03.2011, 15:12 (обновена 28.03.2011, 10:57)
Новите роби

Снимка: © Getty Images

Съвременният човек е по-несвободен от париите - обременен е от труда и от кредитите си...

На крак, о, парии презрени... може да е изкарвала на улицата стотици хиляди роби на труда преди близо век, но днес робите са с двойни окови - на труда и на кредитите. А такъв, както е известно, революции не прави.

Най-много да превърти и да ограби банка с пластмасов китайски пистолет - като онази учителка. Или с истински. Или да се самоубие - като онзи бизнесмен на паркинга. Или да стане алкохолик.

Не съм правил сметки, но изпълнен гръмогласно, Интернационалът ехтеше за последно в зала 1 на НДК на 46-ия конгрес на БСП - през 2005-а. Дори Царя стоя прав. Макар в жилите му да тече и капка от кръвта на френските Бурбони, пометени от Революцията - дело на "роби на труда".

Въпросните "роби" тогава са имали гнева си и никаквото си заплащане. Тоест - съвършено няма какво да изгубят, ако се вдигнат на бунт. Освен шапката на главата си - и главата под нея. Заеми са били отпускани само на една определена каста, която е притежавала собственост. Банкирането още не е стигнало до онези с оковите...

В последвалите 46-ия конгрес времена на тройната коалиция се развихри строителството, растежът - и ръстът на кредитите. До днес, когато повече от половината българи живеят на кредит, според Асоциацията на банките в България.

Така че обременените от една страна да не изгубят работата си, от друга - да изпаднат в просрочие по кредитите, съвременни хора, са къде къде по-несвободни и тероризирани от британските деца-миньори в Корнуол, получавали за труда си под земята смешни пари преди стотина и кусур години. (Колкото получават сега връстниците им в Пакистан и Индия, за да шият дрехи...)

Зависимостта е известна: повече кредити, повече работа, съответно повече конформизъм. Действаме така, както прави групата около нас. Дори и в "индивидуалистична" култура като българската.

Съседът си е купил супер нов хладилник с антибактериално покритие на лизинг /преди време, сега лизингът е ударен здравата от бизнеса/ - купуваш си и ти. Няма значение как ще пасне в панелката или маломерния ти апартамент, и няма значения, че не си в състояние да напълниш всичките шкафове на фризера.

Теглиш заем - за почивка, кредит - за нови мебели, правиш ипотека с 6% лихва при гратисния период, която се удвоява в кризата, защото... ами не си чел ония дребни текстове, кво да им четеш, тогава какво отпускане на кредити падна.

И също като оня Боб от Алабама си вярвал щастливо и наивно, че ще си работиш, и даже заплатата ти ще расте, и даже и в България, за да си плащаш вноските. А и да рефинансираш някой от потребителските - що не, иначе как ще издeяниш?!

Боб от Алабама обаче е ясен, той е от онази категория рискови кредитоискатели - без кредитни досиета, към които американските банки бяха особено щедри да отпуснат кредити, за да си купят жилища. Не защото искат дом за Боби, а за да строят компаниите, а те пък, от своя страна да "опаковат" във фондан кредитите на Боби и милиони като него и да ги продадат - обаче не като субпродукт, а като трюфел на пазара на т.нар. инвестиционни продукти.

В обикновеното риалити две нули една до друга означават тоалетна. В инвестиционното риалити - много, ама много пари.

На Боби не му пука. Той е живял без дом и това, че банката ще му го вземе, не го нерви. Не е така обаче с българина. Гошовците на Мицов, пюрето на родната демокрация, пуснати в тоя пасатор, стават мекички, мекички, страхливи. Юмрук от това пюре не може да се извади.

Даже пенсионерите са по-борбени от Гошовците. Нямат кредити, нито работа, за която да се страхуват. Затова те са и сред най-активната агитка на протестите на ВМРО за тока например - и за други работи.

А Гошовците и производните им най-много да заредят три пъти за по левче бензин. В резултат - дизелът ще поевтинее с ... 14 стотинки. Бензините - и с една няма да се смъкнат.

Няма как. Подсъзнателно - но и съвсем съзнателно - новите роби се страхуват от хаос, ерго от протести, които биха довели естествено до безредие. Безредието би довело до промяна на статуквото за групата, значи - и за техния статут. Това значи - и на семействата им, децата им.

Така енергията отива за пара в свирката. А локомотивът си стои на гарата.

Живот между две вноски по кредити, които отгоре на всичко са и поскъпнали, намалели заради кризата доходи и затормозяващо поскъпване на стоките изцежда всякаква позитивна и конструктивна енергия от хората. Изключително удобно за която и да е власт. Стига да не прекали - защото най-добрият съюзник на "Мюсюлмански братя" в Египет и Тунис беше гладът.

Разбира се, винаги има и изключения от правилото - някои айрънменовци, вирнали нагоре глави. Даже се и усмихват, че и социален живот водят. Само дето ... няма как да си намерят последователи. А вижте Унгария - най-големият митинг при тях след избухването на демокрацията беше не цени на тока или горивата, а в защита на свободното слово.

Митингите от началото на демократичните промени никога няма да се повторят. Освен че тогава можеше да отпушиш гърлото си за всички затъкнати майни към държавата, властта и БеКаПе-то, мнозинството имаха някаква собственост, някакви спестявания и/или - като майка и баща ми, с изплатен кредит за жилище, издължаван с по двайсетина лева на месец.

Така че с голяма доза достоверност може да се прогнозира хилава масовост на бунтарските прояви, излюпили се нейде из нета. Залагам на флаш мобовете - защото младежите, които ги правят, още са само парии. До двойното робство имат време.

Oще: кредити  парии  протести  революция  роби  труд  хаос 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.03.2011, 12:34

45 Тит Магаритарова | 31.03.201112:37

Така си е!УсмивкаУсмивка
Казвам го от личен опит. Не трябва да спираме да търсим рещения, обаче! "Новото" време иска нови похвати!Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

44 pueblo | 28.03.201106:10

Смее се много вярно- изключително много гошовци населяват българия Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 11:31

43 cjornii kot | 26.03.201112:32

Новият роб не вдига революции
Удивителна Удивителна Удивителна
----------------------------------------------------------
Ми естествено ! Новият роб е консуматор или както казва Гьоте - "ГОВЕДО" ! А говедата не мислят ! Нали ? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 10:56

42 Rozalia Maxim | 26.03.201110:57

Много точно !Няма никакво значение дали леви или десни ни управляват. Отдавна идеологиите изгубиха своя смисъл,а популистката борба между тях е чиста комплексарщина за Власт!Единственото е финансовата зависимост на управляваните. Има значиние начините по които се развива света....поне, този, който е достигнал някакво развитие..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

41 Pavur Pezev | 26.03.201110:03

http://www.youtube.com/watch?v=7GJBze03Gzc&feature=related Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 07:41

40 Наюк | 26.03.201102:36

Бих искал да отправя молба към редактора на сайта: моля да приемате повече статии, подобни на тази от г-н Петър Николов (т.е. смислени и обсъждащи социални проблеми) и по-малко елементарни изповеди на млади патки (независимо дали са любовни). Статията е добра, коментарите под нея са много добри. Научих интересни неща и видях разнообразни гледни точки по важен въпрос, обосновани разумно и логично, без прекалени епитети и емоции. Сравнете със съседната статия на Рая Христова, събрала над 170 коментара до този момент, в която млада и доста семпла жена отказва да приеме некадърността си и подбужда всеобщ присмех; или с поредната изповед на лека жена от другата страна (подписана просто от Соня), под която воайорите се вихрят. Благодаря.
Преди всичко благодаря на автора на тази статия и коментиращите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

39 Mile Manolov | 25.03.201123:20

ибал съм го и свето... дъ working class can kiss my ass i got the foreman's job at last
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 18:57

38 inovator | 25.03.201123:13

Поздравления за статията! Тези неща ги разказвам повече от 15 години. Бих допълнил, че предстои схема за принудително /чрез финансови механизми/ да принудят населението да си продаде земите. За целта ще се използват и факторите 'циганин', подобно на фактора 'шиптър' в Македония, за драстично занижаване на цените на много имоти. Най-лошата инфлация е инфлацията на морални, културни и технически ценности. Вече спирам да говоря за спасението на България, като виждам как се доунищожава света...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

37 Pavur Pezev | 25.03.201119:58

Миле,аз само исках да илюстрирам ситуацийката нагледно.Другото са тънкости.Тука в кафеджийската седянка толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

36 Mile Manolov | 25.03.201119:24

Павуре убава сметка ма не си турил "цената на парите" в нея. Реално дали събираш под възглавницата или в банка парите имат цена. За Бълхария всеки инвеститор я определя на 20% горе-доле и криво-лево. За бетонена кутийка + 10 годишна каляска са ти нужни 22+ годин активна служба на 2к лева сос среден разход на 100 или месец 1к. Да не говорим, че това е инвестиция колко шише столична ма ае.. Кой му не аресва да лови тролея Усмивка
   

оценка

+0 -0