Казан, Ламя и куци коне | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Казан, Ламя и куци коне

Дидро
26.02.2011, 12:03 (обновена 27.02.2011, 18:58)

1 от 3 снимки Назад Напред

Казанската афера

Снимка: © Gong.bg

В навечерието на дербито преди година и половина Левски изпрати четиримата си най-добри към дадения момент футболисти - Юсеф Рабех, Дарко Тасевски, Живко Миланов и Зе Соареш (няма го на снимката) за трансфер в Рубин (Казан), а се оказа, че от руския шампион не знаят за това. Какво се случи в действителност, така и не стана ясно...

Когато на дербито стане напечено, цяла България стиска палци до посиняване. Независимо дали е от "сини" или от "червени". Вечният мач нажежява емоциите и до червено, само Левски-ЦСКА може да предизвика обсъждане седмици, че и месеци след завършването си.

Но и тук невинаги нещата са с изопнати до бяло мускулчета от сериозност. Куриозите на вечното дерби само в последните 20 години са не един и два. И, както подобава на великия мач, те влизат във фолклора, преразказват се и придобиват статут на легенди.

През първите години на 90-те Левски биеше ЦСКА по-редовно от графика на експреса София-Бургас в летен месец. Тогава обаче всяка победа на "червените" оставаше в паметта. Просто бяха редки. Една такава и досега не се забравя.

Есента на 1992 г. сблъска тимовете в противоположно състояние. ЦСКА изоставаше, въпреки че бе шампион. Левски тогава бе дриймтимът на България с Гетов, Сираков и сие. "Червените" нямаха шанс. Преди мача Сираков обяви, че ако някак загубят дербито, ще облече фланелката на съперника. Е, ЦСКА победи с 3:1, а един вестник напомни на следващия 1 април, че Наско не е изпълнил обещанието си с колаж, на който го бе облякъл с екип на ЦСКА.

Две години по-късно Сираков си върна с 4 гола за 7:1, феновете на армейците хвърляха шаловете си в езерото Ариана. Тогава се роди и лафа, че водата там си е цесекарска - толкова червено от шалчетата бе попила. За сълзите да не говорим...

Друг култов сблъсък е през май 1997 г., когато Емо Кременлиев записа един от най-куриозните моменти в дербитата. Капитан на Левски (който после стана капитан на ЦСКА), десният бек ритна топката в задните части на Милен Петков и реши финала за купата. С гола, паднал между другото в невероятна мъгла, ЦСКА спечели с 3:1. Друг гол със задник в дербито май няма.

После Левски изобщо не се яви на мач на "Армията" за Купата на Професионалната лига и загуби служебно. Което не попречи на стотина "сини" запалянковци да идат на стадиона. Отвън из парка станаха битки... като за дерби. Въпреки, че ЦСКА спечели най-лесната си победа, а и една от най-убедителните - 3:0.

Година по-късно Левски се реваншира сладко, сладко. На 50-годишнината на ЦСКА "сините" удариха с 5:0 врага пак на финал за купата и завинаги написаха историята: 5:0 за 50 години. С този мач е свързан още един куриоз. Георги Йорданов-Ламята си заби автогол в последните секунди за 0:5, а сектор "Б" се зарадва двойно (ако е възможно), защото свой (Ламята тогава носеше червеното на ЦСКА, но през 80-те направи кариера в Левски) отбеляза паметното попадение за фолклора.

Нова година, нов ярък момент. Димитър Иванов заби за 1:0 в 39-ата секунда и резултатът не помръдна до края на поредното дерби.

После новият век също предложи паметни и любопитни битки, а и футболисти-фенове. Далибор Драгич седна в сектор "Б", после го повтори Станимир Стоилов, и то на "Армията". Стойко Сакалиев пък отиде на паметен мач в сектор "Г" и видя как ЦСКА печели титлата под скандиранията на неговото име.

След едно безлично дерби през 2003 г. Иван Славков изтръгна и вечната си крилата фраза: "Левски са куци коне!". Не е ясно защо Батето персонализира, след като в мача и двата отбора дадоха достойни аргументи да бъдат анатемосани с такъв лаф.

Преди две години Левски построи мола на гафовете с изпращането на четиримата си най-добри играчи в Русия по време на мача. Какво точно се случи в тази Казанска неделя, май никога няма да разберем. Но безумието и досега предизвиква повдигане поне на веждите. Казанската афера доказа, че дербито никога не е скучно. Но и че си е българско... тук невинаги нещата са обмислени и логични.

Кой знае какво ще се случи днес. Може напук на всички очаквания да е слънчево и топло, а и най-накрая да видим голове в големия мач. Може да няма побоища, може агитките дори да покажат взаимен респект, отборите може да ритат топката по-често отколкото краката на съперника, а в ложите президентите да си подхвърлят шеги без агресия.

Всъщност, забравете. Това е Левски-ЦСКА. Няма да стане, нали?

Oще: георги йорданов  далибор драгич  дерби  димитър борисов  димитър иванов  емил кременлиев  казанска афера  купа на пфл  левски  наско сираков  стойко сакалиев  титан  тодор батков  цска Видео