Webcafe

Тотото – един голям... джакпот

Ники Русиновски Ники Русиновски
14.06.2010, 16:29 (обновена 15.06.2010, 16:21)
тото, джакпот

Снимка: © БГНЕС

Нека да се разберем - парите не стигат никому, колкото и малко/много да са. Затова кой не иска повече? Повечето от нас обаче имат само една надежда да забогатеят - и тя се нарича Тото 2.

Зададе ли се голям джакпот и хиляди, милиони дори зарибени играчи облепват тото-пунктовете както мушици електрическа крушка. Всеки от тях снася своите 2/20/200, а в тежки случаи и повече лева в името на бог Късмет и пали въображаемата свещица на надеждата в душата си, че може би той ще спечели и после...

И после какво?

По-лесно е да срещнеш щастлив циганин, отколкото щастлив тото-милионер.

Вместо да кроят сложни системи с вълчи капани и прочее, повечето зарибени лесно могат да си направят една друга проста сметка. Вземаме всичките пъти през последните 20 години, когато тотото е давало печалба повече от милион лева. Делим ги на броя на населението в държавата. И получаваме на колко хиляди души у нас средно се пада по един тото-милионер. И ако живеете в Плевен или Шумен например и не знаете във вашия град да има нито един такъв... значи тук има нещо много гнило.

А ако направим тази сметка за всяка значима сума, която не би останала незабелязана дори в средно голям град  - например над 100 000 лв. - и въпреки всичко не познавате сред съгражданите си такива хора, които да са печелили такива пари от тото, положението направо плаче за прокурор.

От БСТ, разбира се, ще ви припомнят, че в интерес на печелившите техните имена не се съобщават. Колко удобно - не толкова за печелившите (ако въобще има такива), а за БСТ. Върху делата на държавния тотализатор тегне пълен мрак, от който се носи тежък, лепкав, многогодишен мирис на измама.

Не е като да не помните човека от „Господари на ефира", който беше спечелил една дребна сума, но въпреки всичко не му изплатиха години наред печалбата под някакъв безумен предлог. Или онзи тираж преди около година, когато цифрите в същото теглене бяха идентични с тези от предния тираж - нещо, което в теорията на вероятностите клони към невъзможното, но тук „се случи". Или разни дребни разсейвания при различни тегления, когато изтеглените топки всъщност не се виждат, или се съобщават грешно, или просто трябва да се приеме на доверие, че това са изтеглените числа, макар да има видим монтаж по ТВ от типа „картина в картината" - всичките тези също показвани много пъти в „Господари на ефира".

Не е ясно дали това наистина са изтеглените числа, нито дали изобщо някой нещо печели или БСТ направо ни лъже за всичко. По света улучилите големи суми ги показват по ТВ и всички медии с цел реклама. Не е като по света да няма престъпност и никой да не тормози и изнудва спечелилия. Но каква по-голяма сигурност за теб и спечеленото от теб от тази всички да знаят кой си? Представете си колко по-зле е да те изнудва някой, когато никой не знае, че всъщност си спечелил милион...

О, да - вие си мислехте, че като спечелите маса пари и ще промените живота си, ще станете щастлив и всичко ще потече като по мед и масло? Грешка! Де що има роднина и далечен познат ще ви нападнат за заеми и ще пълзят пред вас. Всякакви измамници, изнудвачи, крадци и мафии ще ви преследват. Всички ще започнат да ви завиждат. Трудно ще можете да продължите да живеете в същата кооперация, блок или къща. Едва ли ще можете да ходите на досегашната си работа. Ще загубите целия си живот... И това ако не е шок.

О, да, винаги можете да отворите собствен бизнес. Всички балъци - включително мутрите и мутресите, - така правят. След година, максимум две, те затварят. Вие едва ли ще издържите и толкова, защото нямате техните приходи. Криза е, пък и без нея бизнесът не е за всеки. Изобщо, най-лесният и сигурен начин да си загубите парите, е да се опитате да ги умножите, като ги вложите в някакво начинание.

За всичко това хилядите, късащи от залъка си два пъти седмично в името на Спорт тото, не са мислили. И не искат да мислят. Тяхното оправдание е, че с фишовете си купуват надежда. Някакви сладки мечти, илюзии. Евтино ги дават - 2-3 лева и си в царството на мечтите цели няколко дни. Ако им кажеш, че са просто обикновени наркомани или ненормални, няма да те разберат, може и да те набият.

А по света не е така. Там не само обявяват публично имената на печелившите. Там просто ИМА печеливши. Миналия октомври в Унгария целият личен състав на полицейското управление в унгарския град Будаорш напусна, след като 15-те полицаи удариха рекордния джакпот в лотарията от близо 11 млн. евро. Полицаите играли с равни суми и след като шестия по големина в историята на унгарското тото джакпот направил почти всеки от тях милионер, решили вкупом да напуснат.

Изобщо, ако вярвате в късмета, събирайте си левчетата и заминавайте на екскурзия в Унгария... или където и да е другаде. И да спечелите, и да не спечелите - не се връщайте. В тази държава не само щастието, но и късметът са... само за избрани. Останалото е чиста измама.

Oще: джакпот  печалба  тото 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

7 ludipari | 30.09.201017:19

Населението на България се бори за оцеляване, ама в... кръчмите и ресторантите, които се пукат по шевовете.

Оцеляването беше на мода през 90- те године на миналия век. Ама виждам, че все още има доста тъпанари, чийто часовници са спрели тогава и повтарят ли, повтарят тези тъпотии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2010, 15:32

6 AlPapone | 17.06.201012:10

Сметката е съвсем проста. Когато джакпотът е нормален обикновено играят 5-10% от населението. Съответно и приходите, а от там и печалбата на тотото са нормални. Когато джакпотът, обаче стане над 1 милион, в тиража започва да играе сляпо и сакато - т.е 50 - 60% от населението. Съответно и печалбите на тотото нарастват неимоверно от еуфорията, която те съвесем целенасочено създават и подхранват. Това е...:-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2010, 22:28

5 suicidal | 16.06.201017:42

право в 6-цата, г-н Русиновски Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

4 r_p_mc | 15.06.201019:09

и дори и да не беше толкова мътно всичко около тото-то не бих пускал фишове, все пак има почти 14 милиона комбинаций...някак си не си струва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

3 r_p_mc | 15.06.201019:07

"Късметът идва при подготвения човек", само не мога да си спомня кой точно го беше казал, но все пак заставам зад това мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

2 darcas | 15.06.201001:02

Към днешна дата (14.06) джакпота в тото 6/49 вече е 6.7 млн лв. Истерията на народонаселението, което се бори за оцеляване в кризата нараства със всеки тираж. Все повече хора залагат на „късмета” си, отколкото на усилията и труда си. Може би защото в България повече се ценят хората с късмет, връзки, роднини, отколкото хората с талант, умения и качества. В страна, в която парите, материалния статус и бездуховността са издигнати в култ, е напълно логично всеки от нас да иска да спечели. Само, че, както се казваше в „Шотландски боец” – „Накрая трябва да остане само един”. А ние така и няма да разберем кой, дали не е роднина, брат, братовчед на шефа на тотото, дали не участва в схема за източване на тотото? Съвсем уместен са въпросите дали тотото е манипулирано, къде точно отиват парите от него, кои са хората, които печелят 6-ци в България? Въпроси на които никой не може да отговори. Хората, които участват в т.нар „контролни комисии” са от всички заинтересувани страни, освен от страната на хората, които си дават последните пари за фиш.
Самата система на пускане на фиш, койно веднага отива в базата данни и хората от тотото знаят преди пускане на тиража, кои числа и комбинации са пуснати в системата и съответно изкуствено могат да се манипулират числата, за да не се пада 6-ца. няколко седмици, докато се натрупат пари.
Никой от нас, „простосмъртните” не е присъствал на теглене на тото и не може да твърди със сигурност, дали няма шашма, далавера и т.н. А когато става дума за толкова пари, в България, няма начин да няма далавера. И докато тотото не стане прозрачна институция, а не схема за крадене на пари от хората, аз няма да пускам фишове. Предпочитам да поработя върху късмета си, а не да работя за богатството на хората, които управляват тотото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2010, 17:20

1 Agamemnon | 14.06.201020:55

Не знам защо, сигурно защото съм българин, подкрепям на 100% всичко написано в тази статия. Макар, че аз също пуснах тото, е не уцелих. Догодина пак ще пробвам. Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд
   

оценка

+0 -0