Webcafe

Как "Стара планина" стана хълм

Ники Русиновски Ники Русиновски
14.10.2010, 17:40 (обновена 15.10.2010, 11:48)
месо, колбаси

Снимка: © Sofia Photo Agency

Колбаси "Стара планина" - тука има, тука нема соя

"Англичанинът, за когото хълмът стана планина" е тъпичка стара комедия, в която английски землемер открива, че местна уелска планина всъщност е твърде ниска и е най-обикновен хълм, а местните не мирясват, докато не го скланят той отново да обяви хълма за планина.

Една поредна българска трагикомедия, в която обявените за "връх" под името „Стара планина" колбаси започват да се оказват най-обикновен хълм, върви тези дни към своя логичен финал.

Всичко не му е наред на този т.нар. стандарт „Стара планина". Нито е стандарт (не е БДС), нито беше замислен, наложен и приложен правилно (това го казаха шефове на Асоциацията на месопроизводителите), нито се контролира както трябва, нито се и спазва, както логично се оказа тези дни след всичко друго гореизброено.

Идеята е похвална принципно, но още в замисъла има нещо сбъркано. Това го разбираш, когато опиташ т.нар. наденица "Стара планина" - която определно има вкус на месо, но вместо соя е очевидно пълна с кости, хрущяли, сухожилия, кръв и всякакви други отпадъци, които теоретично се водят месо.

Идеята да се върне рецептурата отпреди 30-40 години е безсмислена. Тогава не са влагали соя, но днес има далеч по-добри „пълнители" и технологии, в резултат на което в модерните „месни" колбаси тип наденица, кренвирш и прочее може и да няма много или никак месо, но и цената, и вкусът им са приемливи и определено не са отровни или твърде вредни.

Месен продукт над 10 лв. килото е в категорията лукс. А долнопробна наденица тип „кучешка радост" (това название не е от вчера, а именно от времето на социализма, чиито рецептури възкресява „Стара планина") е маркетингов абсурд. След първоначалния интерес кой нормален потребител би си купил долнопробен продукт, пълен с месни боклуци на цена по-висока от тази, за която може да си вземе далеч по-качествени продукти като бекон, пушени гърди или прилична шунка?

За бедния наденицата „Стара планина" е скъпа, а за богатия е боклук. За всички по средата пък на пазара има огромен избор от наденици, които не са нито едното, нито другото, макар да не съдържат кой знае колко месо. Има дори такива с повечко месо - и пак са по-евтини от „Стара планина". Това е резултатът от пазара и конкуренцията...

Нещо повече - ако опитате "старопланински" кренвирши на фирма „Тандем" и ги сравните с обикновени на същата фирма (досега най-скъпите на пазара, но по евтини от "старопланиснките"), с изненада откривате, че обикновените - субективно погледнато, сякаш са по-вкусни. Това пък е резултатът от новите технологии и напредъка в месопроизводството за последните 40 години.

Изводът е ясен - прилагането на социалистически стандарти в капиталистическа, пазарна среда е безпредметно. Носталгията не се яде...

Идеята да се предложи нещо качествено на потребителите може и да е похвална, но у медиите и същите тези потребители остана един лош вкус, че сякаш някой иска да толерира едни фирми за сметка на други. Въпреки очакванията, че технологично ще са необходими няколко месеца "старопланинската" продукция да излезе на пазара, някои фирми/марки я предложиха едва ли не на следващия ден (сред тях беше точно „Майстор Цветко"). Или са имали предварителна информация, или колбасите им не са само от месо, усъмни се народът.

„Невъзможно", зарече се за второто земеделският министър Мирослав Найденов. Но ето че невъзможното вече е факт, съобщен лично от него, въпреки строгият контрол, обещан пак лично от него. Министърът се заричаше, че ветеринари следят едва ли не всеки килограм месо, който се влага. Обаче първо премълча, а после не отрече, че у нас няма лаборатория, която да може да определи процентния състав на месото в един колбас.

За какъв контрол говорим тогава? И полицай да бяха сложили на всяка линия вместо ветеринарен инспектор, пак щеше да има „пробив". Просто тази система на контрол не работи поради високата си корупционност и поради това отдавна е отречена в ЕС.

Не е необходимо да си министър, ветеринарен инспектор или куче, за да забележиш и че уж все от месо, но еднакви продукти с марка „Стара планина" на различни производители доста се различават по вкус и качество. Например кренвиршите СП на споменатия „Майстор Цветко" на външен вид и на вкус са видимо пълни с чер пипер - стар трик, с който производители „заличават" всякакви „дефекти" на съдържанието като лош вкус или мирис поради старо месо или някакви други добавки, на които не им е там мястото или с които са прекалили.

Довчера това щеше да бъде лично мнение, за публикуването на което дори биха могли да ни съдят. Днес е факт, потвърден с две проверки и съобщен от министъра заедно с добавката, че има много оплаквания от потребители на въпросните продукти.

Аз като потребител предпочитам да вярвам повече на собствения си вкус и на министъра, отколкото на производителите. Дали обаче можем отново безрезервно да повярваме на същия този министър, който вече веднъж сгреши? Не мисля...

Защото въпросните проверки - нали стана ясно това - не могат да кажат колко е месото в „грешните" колбаси. Казват само, че имало соя. Но не могат да кажат и колко соя имало. Нали уж соята беше забранена в „Стара планина", Найденов и досега се кълне в това. Производителите обаче казват, че малко можело, ама в добавки, овкусители, стабилизатори.

Забранена или не е соята в „Стара планина"? Колко точно? Само от месо ли са или и от всякакви животински отпадъци и боклуци? Тези въпроси си остават.

Остава да видим и финала на този фарс. Например, ще отнеме ли наистина Найденов лицензите на четирите фирми, три от които са наистина големи, което би предизвикало трус на пазара. Ако не ги отнеме, ще трябва публично да признае провала на акцията „Стара планина", която му донесе висок рейтинг като министър. И некомпетентността си като такъв.

Ако пък ги отнеме, вероятно ще го съдят. Фирмите вече оповестиха, че не са съгласни с твърденията на министъра и доколкото неговите проверки няма как да са меродавни, със сигурност ще простестират. И нищо чудно да спечелят.

И в двата случая обаче продуктите с етикет „Стара планина" са вече компрометирани. Не защото идеята беше неуместна, а защото изпълнението й беше под всякаква критика.

По света хората и от хълм успяват да направят планина и комедия. У нас - от популизъм, некадърност или нещо друго; няма значение всъщност от какво - и от планината успяваме да направим хълм. И трагикомедия.

Oще: бдс  мирослав найденов  стара планина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

8 Bozo Kosmev | 17.10.201012:55

Абе пич, аз да казвам някъде, че няма нужда от стандарти и че имам нещо против този специално стандарт. Хайде ти не пиши глупости.
Като цяло одобрявам инициативата и за разлика от много хора по принцип смятам, че досега правителството е горе-долу ок.
Само че какво да направя - кремвирша наистина имаше вкус на пластелин (от спомените ми от детството - сега разбира се не ям пластелин).
Купих си, пак за проба, наденица - ок е, ама кремвиршите са ужасни.
Освен това за цената си тези едва ли могат да се нарекат кремвирши за обикновения човек. На Тандем обикновените кремвирши са с над 1 лев по-евтини и са значително по-вкусни.
Пак да кажа - не казвам нищо за съдържанието, а за вкуса!
А, да, ако ще си мерим килограмите, бия те със значителна преднина - аз съм 150Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

7 Plamen Dimitrov Mikov | 17.10.201010:31

Bozo Kosmev, и другите отдолу ,стига пишете глупости бе хора Въобще с акъла ли сте .Аз нарочно си купувам всеки ден когато се прибирам от работа различни продукти СТАРА ПЛАНИНА .Като качество са супер.Единствено не съм пробал кебапчета щото се скапа скаратата.

Не знам защо се опитвате да умаловажите факта ,че наи после се направи нещо обикновенния човек да не яде боклуци.
Аз съм 130 кила човек преди трябваше да изям кило наденица примерно да се нахраниш.От стара планина е достатъчно 1 - 2 парчета.Работил съм в ресторантския бизнес и мога да различавам качествените меса от буклука.

Ясно ми е ,че има хора които биха писали глупости само щото са направени от това правителство. Има и журналисти които за да ядат нещо са склонни да се подиграват със всичко.
Но тук става въпрос ,че се прави нещо полезно .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

6 Bozo Kosmev | 15.10.201019:30

Купих си ЕДИН кремвирш от новия стандарт "Стара планина". Ял съм и по-вкусен пластелин...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

5 djsupermax | 15.10.201015:07

Драга Лара, рядко се случва да отговоря някому под материал, но все пак го правя понякога.

И на мен ми се ще да Ви попитам няколко неща, свързани с Вашите твърдения:

- "Стандарта е въведен успешно": Как успешно бе, Лара? Той НЕ Е част от БДС, а само препоръчителен. Какъв стандарт е тогава, щом спазваш, ако искаш? И кое му е успешното след като самият му вносител/застъпник министър Найденов честно си признава, че има много оплаквания от потребители и е установил чрез проверка, че се нарушава? Сега - Вие ли знаете по-точно или министърът?Усмивка

- "има тотален контрол, както бе обещано". Контрол?! Тотален??? Контролът на входа е ветеринарен инспектор, който пропуска - иначе нямаше да има заловени колбаси, несъответстващи на изискванията на "Стара планина", а контрол на изхода просто няма, защото няма НИТО ЕДНА от над 50 лаборатории в БГ, която да извършва такива изследвания или поне да може да ги извърши. Ако това е контрол и беше такъв например в банките, то до 2-3 дни всичките щяха да са ограбени...

Аз Вас няма да Ви питам Вие имате ли връзка с главния мозък, но не мога да не Ви попитам: Вие изобщо четохте ли материала (и онези от линковете вдясно от текста - там всичко, ама всичко си пише)? Или прочетохте само изречението "Колбасите с този етикет си отиват, а министъра?"

То май и това няма смисъл да питам - видно е от коментара Ви...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

4 Tony | 15.10.201014:40

Много е точна статията!
Ще споделя моето мнение защо зад етикета "Стара планина" пак има и ще има соя :
1. Защото никой не може да накара фирмите производители на колбаси да се откажат от огромните печалби на които вече години са свикнали- сега да слагат месо и да им излиза по-висока себестойността- да бе , да.
2. Те всички /производителите/ знаят, че в България нито един закон или стандарт не се спазва, и саответно неспазването - не се наказва,
ще си лаят медиите, хората ще приказват - и след три дни всичко ще утихне, а за проверяващите, съда и други държавни институции- на всички ни е ясно че те не работят, а имитират дейност дотолкова за да си получат заплатите.
Затова ако все още не сте вегетарианци, и искате да знаете какво ядете -
купувайте си месо, а не колбаси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

3 Lara Croft | 15.10.201013:35

""Колбасите с този етикет си отиват, а министъра? ""

Ти които написа това - добре ли си!?

Какво всъщност се е случило:
Стандарта е въведен успешно и не само това, а има тотален контрол, както беше обещано. След този случай аз имам по-голямо доверие към марката "Стара планина". Предполагам, че всеки можещ да мисли поне малко логично също е с увеличено доверие и в марката, и в министъра.

--------------------

В тоя сайт наистина имам усещането, че публикуват само хора които нямат връзка с главния мозък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 15.10.201012:39

Защо всички смятате соята за безвредна? Дори да не е ГМО, а чиста като планински поток био-соя, влаганмето и във всевъзможни продукти, само ни подвежда, че се храним разнообразно. Защото организмът няма нужда само от белтъчини, а и от микроелементи, витамини, определени ензими и т.н. Дори да можеха се усвоят белтъчините от соята, тя няма как да замести месото или пък всичко останало, в което се добавя като пълнеж. Естествено, че НЕ ТРЯБВА да има соя в продукти, които се водят, че са от месо. Или ако има - да бъде обявена ясно и недвусмислено. Защото какво се получава - ядеш "сирене", а всъщност палмово масло; уж "мляко", а всъщност нишесте, уж "месо", а всъщност соя, уж "лютеница", а всъщност картофено пюре; уж черен хляб, а всъщност боядисан бял и т.н. и т.н. В един момент, като се тегли чертата, какво всъщност постъпва в организма ни? Ако се опитваме да спазваме диета, особено по медицинско предписание, какво се получава - че ни тровят. Защото едно уж безвредно нещо на пръв поглед като нишестето, хич не е безвредно за диабетиците да речем. Да не продължавам с примерите. Просто е абсурдно да се твърди, че може да се продава даден продукт, а всъщност той да е абсолютно различен. Задължително трябва да се въведат стандарти в ЕС за това. Както сега има щандове за "млечни" продукти със съдържание на растителни мазнини, така да има и за соя. Всеки продукт, който съдържа нещо различно от месо и подправки - на тази витрина. На който му е по-вкусна соята -ок, да си пазарува от там. Аз като по-глупав, бих си купувал от безвкусното месо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

1 Plamen Dimitrov Mikov | 15.10.201011:17

Ники , слушай сега моето момче, Само да те светна, че разликата на цената на стара планина с боклуците не е толкова голяма от което следва, че които не си купува стара планина яде скъпи лайна.
Още нещо ,откакто излезе стандарта не купувам нищо друго .Забележи ! И така са моите приятели.

Колкото повече такива статии толкова повече хора зад границата.Щото на нормалния човек му писна .Нали знаеш приказката с казана и българите.
Мечтая за момента когато ше си останете малко цървуло-софиянци/щото истинските избягаха отдавна/ и море от мангал.
   

оценка

+0 -0