Проект "в последния момент" може да спаси паметника край НДК | webcafe.bg
newscafe

Проект "в последния момент" може да спаси паметника край НДК

ема ивановаЕма Иванова
02.03.2017, 11:53 (обновена 06.03.2017, 15:38)

12 от 12 снимки Назад Напред

ндк, проект за паметника

Мястото

Броени месеци преди началото на българското председателство на съвета на ЕС, в парка на основната сграда, която ще подслонява чуждестранните гости - НДК, все още се издига един странен артефакт, жалка останка от идеята "1300 години България" - останка, която въплъщава в себе си всичко грешно в културното развитие на българското общество през последните години.

Въпреки че от оригиналната творба са останали буквално отломки и тази пролет предстои паметникът да бъде демонтиран след взетото миналата година съдебно решение - занемареното пространство продължава да предизвиква полярни чувства у гостите и жителите на града.

Именно в този си неугледен вид "1300 години България" успява да породи изключителен креативен порив у един млад български архитект, живеещ в чужбина.

Юлиан Манев работи като асистент в архитектурно бюро в централен Лондон. При посещението си през септември в София, той прекарва един следобед при паметника "1300 години България" и се замисля как "би могъл да възвърне значимостта си и да допринесе към живота на града".

По същото време той разбира за потвърждението за разрушаването на "1300 години България".

"Искрено се надявах, че някой ще направи нещо, за да спре това безумие... След което реших, че този някой може би съм аз", разказва Юлиан на сайта, посветен на неговата нова идея - 681 или "Мемориал, който събира всички и разкрива кои сме".

Манев започва да изучава пространството и историята му и вниква и в трагичния край на предишния паметник на същото място - Мемориала на Първа софийска желязна дивизия, строен през 1934 - 1936 година. След Втората световна война този Мемориал постепенно запада, за да бъде унищожен в края на 70-те години и на негово място да бъде издигнат паметник, дело на спечелилия конкурса на тема "Минало, настояще и бъдеще" - скулпторът Валентин Старчев.

Юлиан Манев / Снимка: личен архив

Според Юлиан Манев както събарянето на сегашния паметник, така и пълната му възстановка, биха допринесли малко откъм историческото развитие на обекта. Затова представеният от него проект съчетава историческото развитие на сегашния паметник с историята на оригиналния мемориал.

Архитектът смята, че неговото предложение ще допринесе към съвременния живот, но и към историята на града.

Юлиан е провокиран от цялото пространство около НДК - най-вече от парка.

"Мисля, че паркът би могъл спокойно да приеме още едно по-голямо тяло, без то да е в конфликт с останалите. Северната част на парка, би могла да бъде още по-заредена от пространствена гледна точка...

Създаването на мемориален комплекс в близост до паметника, заедно с прилежащите към него музейна част, биха изцяло преобразили начина по който това пространство се използва от гражданите", смята той.

Въпреки предстоящото демонтиране, Юлиан все още е зареден с оптимизъм за своя проект.

Той смята, че идеята му е осъществима и има място за дебат до момента, в който не започне практическото премахване.

"Ако Софийска Община погледне на паметника и неговото бъдеще като възможност, а не като проблем - това ще е добро начало", казва той.

"Световните столици постоянно търсят да направят нещо с което да се отличат. Паметник от подобен мащаб, внушителност и качество би могъл да бъде едно от нещата, чрез който София да се разграничи от останалите столици. Проект като представения само би помогнал за имиджа на града и на България пред света. Неговото разрушение ще направи града по-беден - не по-богат".

Той смята, че проектът заслужава особено внимание и предвид гостуването на Европейския парламент в НДК през 2018-а година.

"Изключително важно е да спрем за миг и да помислим над посланието, което изпращаме към света. Дали сме нация, която се преструва, че миналото не съществува, или такава която го изучава и се поучава от него? Дали най-доброто, на което сме способни - е да рушим или да градим? Дали ще оставим един паметник от изключително скулптурно и архитектурно значение да изчезне? Цивилизовано общество ли сме или само се преструваме на такова?", задава въпроси Юлиан.

Работейки зад граница, той разчита на голяма гражданска активност, за да бъде взета идеята му на сериозно и да се подеме нов разговор с Общината.

Проектът обаче има нужда от обществена подкрепа и от мащабна реклама - с което и медиите могат да помогнат.

Юлиан има представа и как точно би могъл да бъде изпълнен проекта, както и в какви времеви рамки:

"Хипотетично, той би бил разделен на две фази: първо, обезопасяването, реставрацията и възобновяването на паметника и - второ, построяването на Мемориала. Работата по паметника би могла да бъде завършена на време за началото на 2018-а.

Напълно постижимо е да се обезопаси пространството около мястото, да се възобнови настилката и да се изчисти бетона. Изграждането на новата стоманена конструкция, която би обезопасила сегашната арматура и би придала завършен облик на целия монумент - също е възможно да се осъществи на време.

За Мемориала и предложения музей би било редно да се организира и обяви конкурс който да бъде завършен преди края на тази година. Печелившият проект би бил изграден в близост до паметника - предложението представено от мен е само пример за това как те биха могли да "съжителстват" заедно.

Проектът е само едно начало - ако мога да се изразя така - той е една скица за това какво би могло да бъде. Като решение, той е далеч от завършен, но би могъл да постави нов разговор с обществото и институциите...", смята архитектът.

Той признава, че досега нито една професионална институция не е взела отношение по проекта и би желал да говори и с професор Старчев, за да чуе неговото отношение към идеята.

Младият архитект приема конструктивната критика, която е получил досега. Той не е срещнал негативизъм до момента.

Вижте в галерията проекта на онова, което Манев си представя, че могло да се намира до паметника и да съжителства успоредно с него.

Допада ли ви идеята?

Oще: 1300 години българия  архитект  валентин старчев  мемориал на първа софийска желязна дивизия  минало  ндк  паметник  паметник край ндк  проект  юлиан манев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.07.2017, 19:30

62 Лина Демирева.10208953662066698 | 09.07.201720:04

Паметника 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ е един много добър пример на модернизма в България. Аз се радвам, че има интелигентни и талантливи българи които могат да го оценят по достойнство. И с времето си те ще стават все повече, отдалечени от всякакви политически пристрастия и пропаганди. Защото този паметник, символизира силният дух на хилядолетната ни история, преминала през много възходи и падения, разделяна на части и винаги възкръсваща и обединяваща се.

Затова според мен е много важно да се търси диалог между двата паметника, както е показано и в този проект, а не да се противопоставят хората и насъскват в братоубийствени войни и това да се издига в култ ! Трябва ни общ , обединяващ духа на България паметник, браво на автора !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

61 Уточнител | 07.03.201711:05

Манев не е идиот, а внук на АБпФК!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

60 Bichkiiata | 05.03.201718:42

абе за всеки случай туй лято дето мина докато се размотвахме със сина една сутрин в зоната на Витошка и НДК ходих и му направих 10-20 снимки за спомен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

59 theo | 05.03.201714:23

Я, тук се е появил и някакъв скандинавски Деосвин от Ямбол, дето ни презира, че живеем в кочина. Душко, как замина за Скандинавия през 1969 г., когато си бил на 5? С мама и тати? Да видим през 1969-та кои можеха да заминат за капиталистическа северна Европа? Дето сега могат да си позволят да подаряват БМВ 7-ци? По-вероятно си поредният анонимник, надуващ се пред другите в някакъв незначителен форум като Кафето. Ясно е, че си избиваш комплексите, г-н Дюлгеров, но защо си въобразяваш, че би впечатлил някого? не разбирам
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 30.01.2015, 11:28

58 Bobby | 04.03.201722:38

Уважаеми дами и господа,графомани пишещи в уебкафето така и не ми отговорихте изчерпателно на въпроса от снощи!Много мозък ръсите в последно времено не обръщате внимание на това в каква кочина живеете!!!Ако можете да видите връстниците се в примерно една Скандинавия на какво ниво са ще ви стане много ама много тъжно...
Изхождам от това,че съм живял там 20 години и то в периода на зрелия комунизъм...в същност социализъм.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

57 Dear Ivan | 04.03.201720:40

Що бе, братчед, на обичаш ли диви гъбки с масълце? Усмивка И водчица или ракийка Усмивка Нали постигнахме единодушие. Авторката лъже, че старият мемориал е бил запуснат и е разрушен, и "Уебкафе" пропагандира някакъв аматьор, който да си натресе там подлезите и кубизмите, за да натоварел пространството. Представяш ли си? А ние искаме да разтоварваме пространствата и да има повече природа и въздух за душата. За всички, не само за нас, на всички да им е хубаво. Само Докс иска паметника "1300 години България", въпреки че нищо не е останало от него. Сигурно му е жал за стария Старчев и затова Усмивка

А Мануела е съгласна да дойде, тъкмо ще имам дамска компания, пред която да блесна Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

56 Dear Ivan | 03.03.201723:40

А най-лошо е да се пише едно към гьотуре. Глупости с уверен тон. Мемориалът нито е западал, нито е унищожен, нито "паметникът" на Старчев е на същото място. Мемориалът беше махнат заради НДК и е запазен. А "паметникът" на Старчев е построен върху бивша трева, която трябва да си стане пак трева. Ако от мемориала има някакви счупени или изгубени детайли при пренасането, ще се възстановят. Снимки има в изобилие.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

55 Dear Ivan | 03.03.201718:10

И последно. Пространството не е занемарено. Тревата е едно много хубаво нещо. Главно от трева се състоят градините. Никак не е задължително всеки сантиметър да се утилизира, като се напълни с каменни приумици от кого ли не.

Споменът за 1-и и 6-и полк е исторически и вече исторически увековечен. Да се променя произволно на желязната софийска дивизия е направо неприлично и греховно. Той си е такъв и такъв трябва да си остане, независимо, че милениалите смятат, че нищо преди тях няма значение.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

54 Dear Ivan | 03.03.201717:57

Мануела, благодаря. Имах предвид паметник за България, не на умрялата България, естествено Много щастлив Нямам завършено виждане, но може да се измисли. Обаче там, на мястото на Паметника на съветската армия, който много трудно ще се съгласят да махнат. Не тук, в градината на Витошка и Патриарха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

53 Dear Ivan | 03.03.201717:53

Скучко, сънувал си обелиск. Три големи стени са. Има ги показани на сайта на "младия архитект". И бяха по-назад. Още по-назад, към пазара "Баба Неделя" имаше военни жилища, за това съм сигурен, дали е имало и някакво поделение, не съм се интересувал. Там живееше мой съученик с баща военен, докато учех в 127-о.

"Младият архитект" всъщност е асистент, помощник в онова студио, каквото и да е то, и простодушно смята, че може да се меси от неговия Лондон тук. Зер нали вече може всеки да е всякакъв и се приема за разсъждение, без да се прецени дали изобщо трябва да му се обръща внимание. Това са сериозни неща. Предложеното е комбинация от обемни фигури. Стереометрия Усмивка

Мануела много хубаво го напипа накрая. Това е комплект, композиция от подлези Много щастлив

Впрочем, както вече уточнихме, мемориал си има. Трябва само да се върне, има много организации, които го искат, само трябва да се види къде точно беше, да не отиде много към НДК. Място има. Паметникът беше решено да се бутне. Мемориалът е нещо по-голямо от паметник, с разлата структура, и там може да участва И архитект. Ако бъде поканен. Но по принцип паметниците се правят главно от скулптори, защото изобразяват нещо, главното в тях са фигурата или фигурите, скулптурите. Те знаят и постаменти, и друго.

Учуди ме, че според Докс човек не знаел дали харесва нещо. Аз знам и едва ли съм единствен Много щастлив Ето, има и доказателства - много хора казват, че този т. нар. паметник не им харесва. Значи и те знаят Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани