Webcafe

Шифърът на Божидар Димитров

Черната ръка
03.08.2010, 11:15 (обновена 06.08.2010, 18:21)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Снимката се разпространява под лиценза Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното.

Мощите на Свети Йоан Предтеча съвсем основателно се появиха не другаде, а в Созопол - древният епископски център, който тутакси бе издигнат в ранг на Втори Ерусалим. "Част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в Патриаршията. Потвърждава се, че това са автентичните му кости", заяви проф. Божидар Димитров, който присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол (- който е и родно място на историка и министър без портфейл, а преди това - шеф на групата съветници от БСП в Столичния общински съвет).

Сякаш му е правил ДНК тест. Но пък стана религиозният блокбъстър на лятото. Ето, и BBC съобщи днес в 5-минутен репортаж за откритите мощи. Българските археолози са убедени, че става дума именно за костици от тялото на Йоан Кръстител, но предстоят още тестове, за да се потвърди автентичността им, коментира британската телевизия.

Преди години пак край Созопол рибари откриха лодка еднодръвка, за която пак Божидар Димитров оповести, че е от времето на Ной.

Съвсем закономерно световната новина за мощите на Йоан Предтеча се роди посред лято - време за находки и пълнене на вестникарски страници със сензации. (И на хотели с туристи, а защо не и пилигрими...) Но защо е закономерно? Защото Созопол е теренът за разкрития на Божидар Димитров - историкът от Държавна сигурност, сега любим министър без портфейл, натоварен с патриотичните мисии на правителството - отговаря за българите в чужбина и за вероизповеданията. Но години наред той прекарва лятото на созополски терен и правеше разкрития след разкрития.

Наша гордост и срам

Като оставим настрана колко светкавично кокалите в реликвария с надпис на гръцки бяха идентифицирани като пръсти, зъби и нокти на самия Предтеча, се сещам за други изненадващи находки, станали наша гордост и срам, благодарение на титулувания за професор Божидар Димитров.

Докато беше шеф на Националния исторически музей (НИМ) Димитров през година-две вадеше уникати, дарени от анонимни патриоти, с които се обясняваше българското духовно присъствие и в Македония, и в Гърция - то не бяха корони, жезли и т.н.

Никой никога не се запита как така в музея все се стичаха патриоти. Не другаде, а точно в НИМ бяха изложени богатите колекции на Боян Радев, Васил Божков и сие, които не бяха заставени от закона да докажат произход на експонатите си.

Обяснение за и до днес анонимните дарения вероятно може да се търси в контактите на Димитров с колегите му от Държавна сигурност, които шетаха из Балканите и крадяха де каквото може в името на националното ни богатство. Но това са само съмнения.

Единственото доказателство, че музеят се използва за пране на антики, е появата на открадната от разведките Паисиева история, дълго пазена в касата на бившия шеф на НРС Бриго Аспарухов, която грейна в Националния исторически музей, та се наложи  после президентът Петър Стоянов да я върне в Атон, за да не осъдят монасите ни.

Църковен привкус

В днешната история със светите мощи особено весела е позицията на владиците от Българската православна църква - те дадоха алиби на разкритието, като приветстваха находката и осигуриха църковен привкус на чудодейната реликва.

Спешно Сливенският митрополит Йоаникий се отзова на поканата в негово присъствие да се отвори безценната кутийка. Затова историците бяха приветствани от синодални архиереи - добре са сторили, че почели църквата. Те се опиха веднага от възможността да тръгнат поклоници към страната ни.

Но както умно отбелязват наблюдатели, няма генетичен анализ, няма радиовъглероден анализ - "има само отваряне на кутийката в присъствието на Сливенския митрополит". Иронията е, че в този подход няма никаква наука.

Притежанието на свети мощи е изключително богатство за всяка православна и католическа църква. От една страна - тези реликви подхранват вярата в чудото на Възкресението, а от друга - те са перо, което гарантира привличане на все повече поклоници в даден храм или манастир.

Ето тук вече държавата и Църквата вървят ръка за ръка. Случва се нещо, което бе патент на комунизма - Църквата да се третира като туристическа атракция. (Не е лошо, стига преди това да си беше свършила основното предписание - да е стълб и опора за вярващите. Иначе от религиозни поклонения в Созопол като тези в Лурд например и местният бизнес, и държавата могат да спечелят добре...) Министърът без портфейл работи за това и ще успее с тези духовници, които неговата ДС е възпитала.

За финал на този текст ще цитирам уважаван владика, който в неформален разговор казваше, че намерените и тачени частици от Честния Кръст, на който е разпнат Спасителя, са толкова много, че цяла гора ще да е била изсечена...Което не му пречи днес да аплодира откриването на поредните свети мощи.

Oще: ерусалим  йоан предтеча  мощи  созопол 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

18 Amor Mio | 15.11.201015:27

Впрочем това даже не е статия, защото няма автор. Никът "Черната ръка" го прави само пост и нищо повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

17 Amor Mio | 15.11.201015:26

Какъв късмет, че са намерени сега и в България, защото ако бяха намерени по друго време (преди 150 години да речем) щяха да бъдат, например, "потурчени".
И колкото и да хленчите и плюете Божидар Димитров, фактът си остава, че се купуват и четат неговите книги, а вашите постове оставят само горчилка в устата. Отивам да се изплюя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2010, 14:15

16 vitalius | 31.08.201018:39

Археологическите разкопки наистина се правят през лятото и остров "Свети Иван" е напълно логично място да търсиш и да намериш подобна находка.
Причините по които трябва да се съмняваме в автентичността на откритието са съзвсем различни.
Те са следните:
1. Първо и най-важно - по принцип трябва да се съмняваме във всяко твърдение докато не съберем достатъчно факти че да можем да зглобим една добре обоснована позиция, и да можем да я защитим от критика. Ако не правиш това - не правиш наука.

2. Производството на религиозни "реликви" през средновековието си е било цяла индустрия. Ако се съберът всички части от светци, някои ше излезе че са имали по 40 пръста.

3. Това е свързано с второто. Така наречените "реликви" през средновековието са използвани по същата причина по която и днес - развиване на религиозен туризъм, и печелене на пари от лековерни поклонници.
Тази практика обаче е в директно нарушение на втората "божия" заповед, която изрично забранява идолопоклонничеството.
Тоест хората развивали религиозния туризъм на времето не са имали много морални задръжки и са били готови да нарушават религиозните доктрини и да заблуждават хората за да изкарат пари.
Можем ли тогава да им се доверим че това "реликвата" която ни представят е това което твърдят че е?

От точка 3 следва и нещо друго : дори и костите наистина да са на Йоан Кръстител, те могат да имат религиозно значение единствено ако втората "божия" заповед не съществува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2010, 14:15

15 vitalius | 31.08.201018:14

"Недоумявам от нихилизма и самоподценяването в досегашните коментари."

Аз недоумявам какво общо има "нихилизма" с темата. Божидар Димитров прави големи твърдения, и после плюе по всички които не ги приемат абсолютно на доверие. В цивилизованите страни критиките са нещо нормално. Тук обаче ако си наразлично мнение от Божидар Димитров, значи си шибан дребен завистник или нихилист. А в случая става думи за за легитимни критики. Не може да правиш такива твърдения преди да са направени съответните анализи. Това не е наука. Той прави заключението преди да е проверил фактите.
Особено когато има толкова добри причини да се съмняваме в автентичността, той иска да го вземем на доверие и атакува хората които го критикуват, вместо да отговори на критиките, както е длъжен да на прави един учен или честен гражданин.

"А защо НЕ? Защо да не е възможно това да са мощи на Св.Йоан Кръстител?"

Напълно е възможно. Нотова дали е възможно и дали е вярно с две НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ НЕЩА. Затова се правят тестове. Нима не ти дреме дали твърденията му са вярни?
Нима би предпочел да имаме един фалшификат обаче да твърдим че е истински за да вземем парите на лековерни поклонници?
Може да не можем да докажем 100% дали са истински, обаче ако се датират и не са от първи век, то ще знаем 100% че не са истински.
Нима това не те засяга?
Майната и на истината, дай да правим сензации, и ако някой ни критикува той е долен нихилист, и той търси сензации от завист.

"Нашата земя е свята не, защото е нашата, а защото е привлякла през вековете много светлина, много святост, много свети човеци. "

Това са глупости, и дори и да са вярни, не е аргумент в полза на автентичността на откритието. В нашата земя(както всяка друга земя) е имало също много измамници.

"Стига вече с тая държавна сигурност - мина й времето безвъзвратно, спрете да съживявате призраци и сами да си надъхвате страхове."

Тука вече съм съгласен. Божидар димитров ако ще нацист да е бил това няма нищо общо с конкретната тема. Това е просто атака към личността, и въпреки че той атакува предимно личността на своите критици, ние не трябва да падаме на неговото равнище.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.08.2010, 18:45

14 Pavlina Nikolova | 20.08.201018:55

Първо: археологически разкопки се правят през лятото. Никой не копае през зимата.
Второ: българско дело са фотокопирната машина, двигателят на модула "Орел", електронният часовник, телефонният секретар, първият в света транспортен пътнически самолет, въздушните възгравници и т.н. Да, отрити са от българи в чужбина с пари на чужда държава, но пък и на родна земя има достатъчно значими открития- Нивалина и шестия сърдечен тон.
Трето: няма вариант да се докаже, че мощите от Созопол са на 100% автентични. Най-често се агитира за ДНК анализ. Въпросите тук са дали ще може да се извлече достатъчно материал за такъв анализ и с кои други мощи точно ще бъде сравнен. Кой може да докаже дали някои от останалите мощи на Св.Йоан Предтеча са автентични. Откритието в Созопол за момента е в доста по-добра позиция в сравнение с останалите 12-13 държави, които претендират за подобно притежание. А защо е така, вземете прочетете нещо повече от обикновени коментари. Прочетете защо твърдят, че мощите са автентични на светец и защо се твърди, че са именно на Св.Йоан. И що за тъп въпрос е "Какво прави БоДи там???"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

13 SILANCE | 18.08.201018:13

Дори и мощите на Йоан Кръстител не пощадиха някои идиоти!А групата им е ужасяващо внушителна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 09:18

12 milenLand | 07.08.201018:51

Божидар Димитров е най- големия тъпак! Да земе да копа посред лето и да изкопа мощите на Иоан Кръстител в Созопол. Ееееей аман от шуробаджанащина бе. Да причека сите туристи летОто да дойдат и тогава да го изкопа що не ги изкопа зимата агента му с агент ми са...сензации да прави. И къ така У Созопол що ги не изкопа у Меричлери или у Врачанско там е глад. Тоа е голем мръсник и агент и от къде он, че знае дека да копа тва е мнооо подозрително. ТоА е показвал частните колекции на Боян Радев и на Божков(а тоа от къде има толко пари бе)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

11 Ateist | 05.08.201003:54

Явлението див булгаристанизъм набира сила за съжаление.
И идва от комплеките ни,4е сме малки,незна4ителни и не ни познават.
Такива сме,а това ни дразни,особено онез по-ербапите,по-простите или по-комплексираните от нас...
Нихилизмът дори е за предпо4итане пред гологъзия булгаристанизъм..

Джон Атанасов бил българина открил Компа...смях!

Той дали се мисли за българин?

Никога ни6то не е открито ,измислено от българин!
Никога!
Не за6тото сме по-глупави,а за6тото това се прави с пари,с много пари.
затова откритията валят от Америка,Япония и Германия,не от бедните Зимбабве,България и Таджикистан.
Аман от комплексари,бив6и доносници,комунисти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 22:30

10 komod | 04.08.201022:50

аз като БЪЛГАРИН казвам дай боже да са
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 22:30

9 komod | 04.08.201022:46

Божидар е ясен КОМУНИСТ ,ПРЕДАТЕЛ, ДОНОСНИК,КУЛТУРЕН ВАСАЛ, ИМАНЯР И Т.Н /с две думи типичен некадърник за българските стандарти/ ама ако се докаже че мощите не са на св.Йоан резила ще е за проф-док. Казимир Попконстантинов, казвам го като човек познаващ и двамата лично
   

оценка

+0 -0