Webcafe

По-полека, забави, забави

Webcafe
11.01.2019, 15:54 (обновена 15.01.2019, 18:26)
Оня Парламент

Седмичен обзор - протести и управленски гафове. Отново.

Първата цяла седмица от 2019-а беше толкова типична, че ако ни върви така през цялата година, по-добре да превъртим направо на 2020-а.

Протести във Войводиново, подготовка на протести в София и цялата страна, че и български протест в Брюксел. За гарнитура – няколко управленски гафа на различни нива и измъквания между капките все едно Нео отбягва куршуми.

Решението на управляващите беше да си пуснат Стефан Вълдобрев ("По-полека, забави, забави..."), да дадат на заден по доста теми и да отлагат ли, отлагат...

Да започнем с Войводиново – доказателство, че у нас всички ги е страх от "етническо напрежение", "етнически конфликт" и други "етнически работи", но при най-малкия сакатлък се набляга най-вече на "етническото".

Ситуацията в пловдивското село може да се обобщи така: двама роми пребиват български военен, след като той им прави забележка на кръстовище. Селото се напряга етнически, а покрай него етнически се напряга и цялата държава. Най-вече онези елементи, които се напрягат покрай всеки такъв случай и се (ги) стягат едва ли не за война. Той не знае на протест или на мач отива, ама все тая – готов е да се кечи (стига да е от страна на тези, които са повече).

Как властта реши проблема? Бутна незаконните къщи на други роми в селото посред зима. Което, всъщност, нито има кой знае колко общо с конкретния случай, нито решава проблемите (кръстовищно частния и общо етническия). А и това е трябвало да бъде свършено много по-отдавна - не само там, но и в много други импровизирани "гета на по 2 декара" из села и градове в страната.

Само че не бива да се прекалява, защото идват избори за европейски парламент. Трябва да се внимава да не вземат да паднат и някои партийни къщички. А след евроизборите ще дойдат и други, където ще е дори по-лошо да има оправени проблеми...

Абе, най-добре повече и по-смислени решения да бъдат обещани с малък шрифт в предизборната програма! Хем никой не ги чете тези програми, хем винаги може да се мине с "Не спечелихме мнозинство, няма как да го направим". И така управленската къщичка – синя, червена, лилава, патриотична - все пак ще се докаже като несъбаряема.

Шикалкавенето е толкова добре овладяна система от българските политици, че се опитват да научат и европейските си колеги на нея. Ето, например, премиерът Бойко Борисов е разговарял с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Предложил е да се обмисли дали вотът за спорния пакет "Мобилност 1", който изкара на протест българските (и не само) превозвачи, да бъде отложен с няколко месеца. Защо?

Малко по-горе го казахме, но... избори идват! Люлката на модерната демокрация може да е в Западна Европа, но технологиите за отбягване на нейните неприятни последици са усъвършенствани в източните краища на Стария континент.

Все пак до нас стигат някои западноевропейски "заболявания" като например силно заразното явление "жълти жилетки". У нас те скочиха върху гърбовете на дребни търговци на горива. Те обявиха намерението си да се пременят в жълто и да излязат на протест срещу законови промени, които според тях ще спомогнат за монопола в бранша. Решението? По-полека, забави, забави...

Влизането в сила на промените да се отложи с 6 месеца, а през това време ще има дообсъждане - стар законотворчески термин за "охлади им страстите, после направи каквото си решил".

Друг общодържавен проблем – електронните винетки, дето нито в Arena, нито в Zamunda ги има - беше решен по друга класическа схема - с изгърмяването на няколко "бушона". Вратата беше показана първо на трима души от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, но това се оказа недостатъчно и се отиде едно ниво по-нагоре - председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов си подаде оставката (след като му я поискаха).

Изглежда не е бил особено убедителен в телевизионните студия, в които обясняваше, че проблем с винетките няма. Няма, де. То и откъде да ги купиш доскоро нямаше.

И за да не си помисли някой, че у нас нищо не работи – не е така. Доказателство е именно системата bgtoll.bg. Оказа се, че има "множество случаи", при които шофьори са платили повече от веднъж такса за винетка, а системата е взимала ли, взимала. Ето това е ефективност – да трупаш пари в хазната на гърба на гражданското невежество! Да, ама се разбра и сега парите ще ги върнат. А можехме най-накрая да видим добре поддържан път...

Но по-забавното е как ще се връщат парите. Гражданите могат да подават жалби в писмен вид, но изпратени по пощата. Обикновената поща, не електронната. Само в България – проблеми с електронни винетки се решават с хартиени писма. Закривай.

Може и новите изтребители да бъдат забавени. Това, че президентът Румен Радев и БСП не се кефят на F-16 не е от особено значение, но тревоги около купуването на нови самолети има и сред тези, които разпределят баницата. Разбира се, че става дума за обединените (но само по име) патриоти.

Тяхното родолюбие изглежда ги тласка в различни географски посоки и следващата седмица ще обсъждат F-16 или Alt+F4 и всичко от начало.

И като стана дума за Русия, през седмицата от прокуратурата разкриха, че Николай Банев е готвел хибридна война срещу България, говорейки с руски лобисти от ареста. Как? С телефон, скрит в кутия от натурален сок. След кутиите за обувки с пари, стигнахме до кутиите за сок с телефони. Следващото ниво за българските бизнесмени – кутия от прахосмукачка с прахосмукачка. Никой няма да очаква, прокуратурата няма да има за какво да се хване.

Както винаги завършваме с ново достижение в областта на културата и то не е кулата на Саурон в центъра на Пловдив, а надписа "ЛОКО" върху едно от Седемте чудеса на античния свят - Хеопсовата пирамида.

Няма само пред японците да берем срам, хайде и пред Египет и цялата археологическа общност! Естествено, винаги я има възможността надписът ЛОКО всъщност да е оставен от извънземните, които всъщност са строили пирамидите, и всички истории за прости вандали от български произход да са зле скалъпена конспиративна теория.

Стискаме палци до следващия седмичен обзор да не се окаже, че да Винчи е оставил едно "ЛОКО" върху "Мона Лиза" и просто сега го забелязваме.

Oще: апи  винетки  войводиново  египет  ес  изтребители  коментар  локо  обединени патриоти  пакет мобилност  превозвачи  протести  седмичен обзор  хеопсова пирамида 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.