Да дойде новият Боб Марли | webcafe.bg
Musiccafe

Да дойде новият Боб Марли

лебовскиMusiccafe, по Mic
12.05.2015, 16:35 (обновена 29.05.2015, 08:09)

1 от 3 снимки Назад Напред

Боб Марли

Снимка: © Getty Images

Докато тинейджърите от средната класа в западните държави пеят „One love”, много други по света не са забравили “Get Up, Stand Up”

На погребението на Боб Марли, седмица и половина след смъртта му на 11 май 1981, с него си отиват още три неща - червена му китара Gibson Les Paul, Библия, отворена на Псалм 23 (Псалм на Давид) и марихуана. Тази „троица" до голяма степен успешно сумира наследството, което оставя Кралят на регето - свободата, духовната цялост и убеждението, че музиката може да обединява.

34 години изминаха от смъртта на Боб Марли, но към днешна дата загубата изглежда още по-голяма. Защото не се е появил нито един музикант, който да поеме революционното наследство на ямаеца. Никой друг досега през тези години не успя да създаде толкова универсално пробуждаща и толкова политически хаплива музика, както правеше той.

Точно сега Боб Марли е нужен

Раждането и смъртта на Боб Марли се отбелязват в цял свят, а 6 февруари, рожденият му ден (1945), е със статут на национален празник в Ямайка. В столицата Кингстън има музей и статуя на най-популярния реге изпълнител за всички времена - една от най-популярните туристически дестинации там. Творчеството му е неизменна част от празненствата за независимостта на Нова Зеландия.

„В САЩ и Великобритания Боб Марли е възприеман от средната класа като символ на нещо готино, но в развиващите се страни той съвсем отявлено е глас на протеста и на правдата. В Китай има някакъв шанс да чуете Брус Спрингстийн, но никога Боб Марли", коментира Крис Сейлвиц, автор на новата биографична книга „Боб Марли: Неразказаната история".

„Аз съм бунтовник, човече"

Ето защо е толкова важно да запомним Робърт Неста Марли такъв, какъвто наистина беше. Огромната част от творчеството му е радикално и безкомпромисно към политиката, простира се много отвъд омекотяваща зрелищно-развлекателна концепция на западната поп музика.

Той е първата суперзвезда от Третия свят, самороден талант, син на ямайска селянка и британски военен - надзирател на плантация, растафарианец с 11 деца, защитник на единството на Африка...

Музиката на Боб Марли има две основни мишени - западната капиталистическа система и разрухата, причинена от алчност и експлоатация. В текстовете си нарича най-мизерните гета „бетонни джунгли", а расизмът определя като война, защото „докато философията за превъзходство на една раса над друга не бъде тотално изобличена и изоставена, навсякъде е война, аз казвам война".

Извън всички несправедливости, които е виждал, Боб Марли предлага начини за оттичане на неудовлетворението и гнева в посока на продуктивни действия: „Еманципирайте се от менталното робство, никой, освен вас, не може да освободи умовете ви", пее Марли в "Redemption Song".

Наистина активист

Боб Марли не просто изпраща силни послания, окопавани с лежерни и танцувални тонове по цял свят, в 75 милиона продадени копия на албуми.

Той се впуска в политиката и през 1976 г. организира многобройно шествие в подкрепа на неговата изборна кандидатура, въпреки опита за покушение срещу него два дни по-рано. На въпрос дали участието в политиката е добра идея, Марли отговаря: „Моето право е мое право. Както и моят живот. Всичко, което имам, е моят живот".

18 месеца по-късно Боб Марли се завръща в окървавената от партизанска война Ямайка и принуждава двамата върли политически противници - премиера консерватор Майкъл Манли и левия опозиционен лидер Едуард Сеага - да си стигнат ръцете и да обещаят мир.

От беден тинейджър в покрайнините на Кингстън до изпълнител от световна величина и собственик на звукозаписно студио, той през цялото време твори върху палещи страстите и болезнени теми, които разделят обществото.

Боб Марли говори това, което мислят 90 на сто от хората по света. Благодарение на него реге музиката се превръща в саундтрак на политическото недоволство, но днес нейна роля значително е избледняла. Тази музика просто не се откроява толкова ярко, донякъде хип-хопът й отне революционното качество.

Днешният Боб Марли го няма. Вероятно той се появи в друг жанр, защото има много артисти с потенциал. Но преди да опитат, най-добре е да погледнат живота и наследството на Боб Марли за съвети.

Oще: боб марли  коз  музика  наследник  реге  ямайка 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.