Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Веганска по описание, неустоимо вкусна по душа: Веган торта с банани

Или как Чико Банана ни вдъхнови за тази рецепта
Или как Чико Банана ни вдъхнови за тази рецепта

Да се храним разнообразно – това е може би една от най-важните съставки за щастлив живот. Затова приемаме храната за изкуство, което всяка майка или баща създава както за себе си, така и за своите деца. Зад стремежа на всяко семейство да се храни със свежа храна застават Kaufland с богатото си разнообразие от плодове и зеленчуци.

Вдъхновени от Свежите Супергерои на Kaufland, ви представяме в авторски рецепти няколко героя, които често влизат в нашите домове и кухни, но рядко сме се замисляли какви са техните Суперсили.

На дневен ред е бананът, по-известен в момента като Чико Банана – най-големият здравеняк сред всички супергерои, който и малки, и големи обичат както в чиста форма, така и в неустоими за небцето десерти.

Бананът е интересен плод, познат на човечеството от хилядолетия и култивиран за употреба както суров, така и готвен. Има сладки (най-често жълти или червеникави), но има и такива, които се пържат (остават зелени като узреят, най-често наричани плантан). Фактически бананът е трева, нищо че прилича на дърво и достига метри височина.

Плодът е богат на калий, а това е минералът на сърцето. 100 грама съдържат около 400 мг от този химичен елемент, а за добрия воден баланс на тялото човек се нуждае от около 4000 мг на ден. Което не означава, че трябва да ядем по един килограм банани на ден, но пък има толкова много начини да му се наслаждаваме.

От кулинарна гледна точка бананът е интересен, защото като “поведение в тавата” той е веганският еквивалент на яйцата и може напълно да ги замести в която и да е рецепта – като във вариант на добре познатата морковена торта, но този път във веган версия.

Вдъхновени от разнообразието от плодове и зенечуци, което Kaufland предлагат, ви представяме нашия прочит на веган торта с банани.

Необходимите продукти за блата:

  • 200 грама обикновено бяло брашно;
  • едно пакетче бакпулвер;
  • една чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • една чаена лъжичка канела;
  • 200 милилитра олио;
  • 100 грама стафиди;
  • 100 грама орехи;
  • 200 грама кафява захар;
  • 200 грама настъргани моркови;
  • 200 грама добре узрели банани;
  • настъргана кора на един портокал;

Нарежете бананите на парчета и пасирайте добре с олиото. Целта е да се получи гъста хомогенна каша. Добавете към нея стафидите, кората на портокала и орехите. Ако искате, можете предварително да запечете и карамелизирате орехите с малко захар.

Добавете морковите. И ето тук е малката тайна – преди да ги сложите и след като ги настържете, трябва да ги изстискате от сока. Не напълно, но просто в кърпа или тензух да отцедите излишната влага от тях. Освен това ви съветваме да настържете половината от тях на едрото, а другата половина - на ситното ренде.

Смесете добре съставките. В суха купа объркайте добре брашното, бакпулвера, содата и канелата. Добавете към другата част от сместа и разбъркайте добре. Получава се течно тесто, горе-долу като за кекс.

Печете в кръгла форма за торта (с падащ борд) като сложите отдолу парче хартия и намаслите дъното и страните на формата. Печете във фурна на 180 градуса (160 с обдухване) за 40 до 45 минути или докато клечката излезе суха от блата.

Оставете да отстине за пет минути във формата, след това прехвърлете върху метална решетка докато се охлади напълно. С помощта на голям нож, здрав конец или дълга тел разрежете блата на два или три по-тънки блата.

Необходимите продукти за крема:

  • 200 грама банани
  • 1 литър вода
  • 60 грама царевично нишесте
  • 200 грама захар

Пасирайте отново бананите с половината вода и царевичното нишесте. За да е по-лесно, добре е водата да е студена, иначе нишестето може да стане на бучки. Сложете на котлона в удобна тенджерка останалата вода и захарта и кипнете. Налейте на тънка струйка пасираната смес и бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Свалете от огъня, покрийте с фолио и оставете да се охлади.

Когато и блатовете и крема са напълно охладени, сглобете тортата и оставете за час-два-три в хладилника да стегне.

Тортата е много приятна за ядене в компанията на домашна лимонада от портокали и лимони, кафе и, разбира се, добри приятели. Общото време за приготвяне е два-три часа въртене из кухнята, отделно времето за охлаждане и стягане на тортата и крема.

 

Най-четените