Силвано Пранди: Трябва да подобрим всичко | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Силвано Пранди: Трябва да подобрим всичко

Ивайло Пампулов , 7 дни спорт
18.08.2010, 08:20 (обновена 18.08.2010, 16:21)
силвано пранди, волейбол

Снимка: © fivb.org

Силвано Пранди все още не е рещил дали да разчита на Константин Митев

Г-н Пранди, притеснява ли ви контузията на Андрей Жеков?

- Не. Ако той не може да играе, ще го замести Георги Братоев. Или пък Иван Станев. Нямам толкова трудности. Все пак мисля, че рано или късно Андрей ще е в състояние да играе. Не е важно да е на линия сега.

Преди време капитанът Владо Николов каза, че останалите разпределители са на светлинни години от него.

- Никой в отбора не е твърд титуляр. Жеков е важен играч, както и останалите.Но никой не е незаменим

Вие сте играли като разпределител. Не е ли това най-важният пост в днешния волейбол?

- Всеки пост е важен. Не отделям по-особено внимание на разпределителя, но и не отричам, че от него зависи играта на целия състав. Но един разпределител не може да играе сам. Във форма трябва да са и посрещачите, и центровете, диагонала, либерото... Всички.

Извикахте спешно Константин Митев, който играеше плажен волейбол. Може ли да бъде полезен?

- Все още проучвам тази идея. Ще видим как се представя на тренировките. Ако остана удовлетворен, ще разчитам и на него.

Предстоят много приятелски мачове. Първият турнир е в Полша, където освен с домакините играете с Бразилия и Чехия. До колко ще помогнат тези мачове?

- Със сигурност ще помогнат. Както и мачовете с Италия, Сърбия, Русия, Куба, Франция, Испания и Аржентина. Всички проверки са много полезни. Това все пак са мачове срещу най-силните отбори в света.Получаваме още една възможност да разберем нашите грешки и върху какво да работим във фитнес залата. Приятелски срещи с толкова силни тимове са мечта за всеки треньор. Когато отборът е подложен на повече трудности ще се появят слабости, които да изчистим преди световното първенство.

Как виждате състоянието на отбора? По-добро ли е в сравнение с това преди европейското в Турция през 2009. Тогава също не стигнахме финалите в Световната лига, но взехме бронзови медали в Турция.

- Не знам. Не е лесно да се определи дали един отбор прогресира, или формата му спада. Ние трябва да гоним развитие след всяка изминала тренировка. Не съм в състояние да кажа колко е напреднал или изостанал националният отбор на България в сравнение с 2009. Във волейбола не се прави такава статистика, каквато има в спортове като лека атлетика и плуване например. Там е достатъчен един хронометър, за да се засече времето на състезателите, докато във волейбола не е така.

Какво трябва да се подобри в играта на България преди световното първенство?

- Всичко. Всеки ден опитваме да станем по-добри във всеки елемент от играта. Отборите са добри, когато има равновесие, баланс. Това означава да си силен на посрещане, в атака, на блокада, на сервис... С две думи - във всичко. Българските волейболисти трябва да развиват всички основни елементи. Иначе няма да стане нищо. Първо трябва да започнем с нападение, след това е разиграването на топката, както и фаза посрещане-атака.

На световното България е в група с Китай, Франция и Чехия. Преодолими съперници на пръв поглед.

- В този момент може да бием всеки, но и да паднем от всеки. Това е реалността. Затова не мога да правя прогнози. Естествено, се надявам да преодолеем тази предварителна група. Знам едно - първият мач с Китай е най-важният.Задължително е да тръгнем с победа.

Ако световното първенство започваше днес, къде щеше да се нареди България?

- Не мога да кажа, защото сме по средата на подготовката. Нашите тренировки не са насочени за днес, а за мондиала в края на септември. В момента не сме във форма за големи мачове. Мисля, че положението е същото и в останалите отбори. Всеки треньор среща проблеми, а повечето играчи току-що се завърнаха от почивка. Ако днес играехме на световното, щяхме да се подготвяме по различен начин и по-отрано.

Отново не се класирахме на финалите на Световната лига. Може ли да ни послужи опитът, който получихме от загубите срещу Бразилия?

- Направихме анализ на тези мачове и си извадихме заключенията. С отбора гледахме и хубавите неща, които направихме в лигата. Но предпочитам да запазя заключенията за себе си.

Oще: андрей жеков  българия  волейбол  световно първенство  силвано пранди Видео