Топ 5 на професиите, които имат бъдеще | webcafe.bg
Webcafe

Топ 5 на професиите, които имат бъдеще

Георги Ангелов
28.01.2015, 07:19 (обновена 02.02.2015, 10:36)
Работа

Снимка: © Getty images

За тези пет професии има търсене - както в България, така и в цяла Европа - и то е високоплатено

Хиляди свободни работни места за ТИР-аджии и шофьори на автобуси стоят незаети поради липса на интерес от безработните, обяви преди дни министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, има професии, от които България има дълбока нужда, но вместо това твърде много хора се ориентират към "маркéтинг, ПР, политология".

И все пак - кои са професиите с бъдеще в България? Георги Ангелов, старши икономист в Института "Отворено общество", отговаря:

ИТ специалисти

През последните 6 години заетостта спада с близо 13% средно за икономиката, като в повечето отрасли има спад.

Има, обаче, един сектор където броят на заетите се увеличава значително - с над 20% до близо 70 хиляди през третото тримесечие на 2014 година.

Не само че заетостта расте дори в криза, но и заплатите са високи. Всъщност, в сектора се отчитат най-високи заплати в България - по-високи от традиционно силни сектори като финанси, енергетика и добивна индустрия.

Става въпрос за сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". В този сектор се включва издателствата и телевизиите, но най-вече телекомуникациите и информационните технологии, които се развиват бързо.

Според данни от рейтинговата система на университетите студентите, завършили през последните 5 години компютърни науки и информатика, са на второ място по най-висок среден осигурителен доход (след военното дело, където обаче учат много малко на брой студенти).

Търсенето на ИТ специалисти не е само циклично, нито се отнася само за България, нито е концентрирано само в един сектор от икономиката. Практически всички отрасли внедряват информационните технологии в традиционната си дейност - няма сериозен бизнес без компютри, интернет, специализиран софтуер, автоматизация и роботи, мобилни приложения, онлайн услуги.

Софтуерът вече не е само в компютъра, но и в телефона, таблета, часовника, телевизора, автомобила, магазина, заводския цех, прахосмукачката, печката, пералнята и т.н.

Става въпрос за структурна промяна, заради която в ЕС ще са необходими близо 1 милион ИТ специалисти през следващото десетилетие.

Медицина

Медицинските специалисти са една от най-конвертируемите ни специалности - не само че български лекари и медицински сестри масово си намират работа в Западна Европа, но и медицинските ни университети са първенци по привлечени чуждестранни студенти (около една трета от студентите в медицинските направления са чужденци).

Здравните специалности привличат и кандидат-студенти с най-високи оценки от дипломата (следвани от право и математика).

Според статистиката дори и в първите години след завършване на университет медицинските специалисти имат близо 100% реализация по специалността и практически нулева безработица (включително за направленията медицина, фармация, стоматология).

Завършилите медицина са сред най-високоплатените дори по официални данни - с изключение на стоматологията, където има голям дял на кешовите плащания и недекларирани приходи.

Демографските промени - включително увеличаването на продължителността на живота - водят до увеличено търсене на здравни грижи, а в същото време гласоподавателите са склонни да подкрепят повече финансиране за здравеопазването.

Дори в страни като България и дори по време на криза разходите за здравеопазване се увеличават значително, а подобен процес се наблюдава и в западните страни, където здравните системи са доста щедро финансирани. Дългосрочният характер на демографските фактори предопределя засилено търсене на медицински кадри през следващите десетилетия.

Предприемачи

В България липсват достатъчно предприемачи, особено във високотехнологични и експортни сектори.

Този дефицит от една страна дава повече възможности на онези, които се осмеляват да рискуват и да започнат собствен бизнес, но в същото време оказва и натиск за насърчаване на предприемчивите и постепенно създаване на по-добри условия за тях чрез най-различни програми, схеми, проекти, обучения.

Предприемачеството е незаобиколим фактор при икономическото развитие и то неизбежно ще са разраства, а тези, които имат смелостта да се включат по-рано ще се радват и на повече успехи - разбира се, за да ги постигнат те ще трябва да са готови да поемат рискове, да преодоляват несполуките и да имат позитивна нагласа за бъдещето.

В този смисъл, предприемачът не е толкова професия, която се учи формално в училище или университет, колкото специфична култура и начин на възприемане на околния свят, които се придобиват най-често в практиката.

Нишови специалности

Масовите и модни направления - икономика, администрация и управление, право - обучават близо 100 хиляди студенти, поради което има постоянно свръхпредлагане на кадри.

Именно поради това тези сами по себе си важни направления нямат достатъчно добри средни резултати от гледна точка на заплащане и реализация на пазара на труда. Разбира се, има юристи, икономисти или мениджъри, които се справят блестящо, но заради прекалената масовост на тези специалности средното им ниво не е толкова успешно.

Точно обратното се случва при нишови специалности, в които учат много малко студенти (няколкостотин), чието търсене на пазара, обаче, е високо - например математика, физика, военно дело, металургия, добив на полезни изкопаеми. Дефицитността на подобни специалисти води до добра реализация, относително високи доходи и нисък риск от безработица.

Особено показателен е примерът с металургията, където влизат ученици с много нисък среден успех от дипломата (вторият най-нисък след животновъдството), но излизат висшисти с едни от най-добрите нива на заетост и доходи (приближаващи се до медицината).

Технологии

Според представително допитване до работодателите в България трите направления с най-високи очаквания за нарастване на нуждата от кадри през следващите 5 години са биотехнологии, хранителни технологии и химически технологии.

Ключовата дума е „технологии" - и особено нови технологии, които се развиват бързо и ще бъдат с високо търсене на европейския трудов пазар, от който България е вече е пълноправна част.

Именно бързото и експлозивно развитие на технологиите, обаче, поставя и по-високи изисквания към специалистите, които трябва постоянно да следят новостите, за да са „в час".

Oще: безработица  високоплатени професии  висше образование  заплати  ит сектор  кандидат-студенти  компютри  медицина  металургия  образование  пазар на труда  професии  работа  софтуер  студенти  технологии  труд 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

21 Harry | 02.02.201522:05

Пропуснал е професията "национален предател и подлец", но той си я пази само за себе си, нали! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

20 tytyrytka | 31.01.201512:40

пак поредната глупава статия.
прочетох само болта ви.
тези провесии са НЕОБХОДИМИ за 21 век,
за да сме в крак с времето,
а НЕ
за да се печелят пари и да се забогатява.

Спомнете си Рокфелер от къде е тръгнал
и шейха на ОАЕ също,
па тогава ми пишете за професии!

и най-важното,
големите пари,
никога не идват с труд!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

19 Galina Aleksandrova | 28.01.201520:25

Откога сводник е най-древната професия Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

18 Bichkiiata | 28.01.201519:50

абе статията е верна само дето не е писана за България, но както по-долу се отбеляза най-древната професия би трябвало да е под номер 1 в класацията
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2015, 17:48

17 Cvetan Trichkov.744971227 | 28.01.201517:50

"Завършилите медицина са сред най-високоплатените дори по официални данни...?!?!?!?" Авторът, осъзнайте си малко официалните данни!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

16 strawsPulledAtRandom | 28.01.201516:25

Като говорите за заплащане на медицински специалисти, нали правите разлика между лекар в държавна болница и такъв в частна клиника или в собствен кабинет? Дори джипитата си докарват доста добри пари, като за администраторската работа, която вършат, вместо да лекуват, но да не се отклонявам. Мисълта ми е, че оскърбително ниско е заплащането на лекари, сестри, фелдшери на държавана работа спрямо колегите им в частния сектор. Оттам идва драмата - плащаме големи осигуровки, от които до медицинските специалисти достигат съвсем малко пари, останалите изтичат през нарочно оставени дупчици в системата на НЗОК, конкретно - финанасиране на "лесни", но относително добре платени дейности в частните болници. Конкретен пример - плащаш си хиляди за разждане, обаче, ако има усложнение и нещата се спекат, тежките случаи веднага се препращат в Майчин дом, където лекарите работят за няколко пъти по-малко пари.
Нека използването на думите "частни" и "държавни" да не ви навежда на мисълта, че имам леви убеждения. Не, възмущавам се от копрупцията в системата, която ни удържа пари като за изцяло социално ориентирано здравеопазване, а получаваме гадна "безплатна" услуга (не е безплатна, защото си купуваме и бинтовете и аспирина), или като алтернатива - платена услуга, която обаче е субсидирана за втори път от джобовете ни.
Извинявам се за офтопика, но исках да обясня защо смятам, че заплащането на медицинските специалисти може значително да варира.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

15 Galina Aleksandrova | 28.01.201516:17

Авторът 'абер си нема от нито едно от изброените. То не е само да го завършиш, трябва да имаш усет и желание за работа. Медицина реално всеки може да завърши, може би по-лесно от ИТ, защото зазубрянето на материал е по-лесно от прилагането в практиката... Ама после по кабинетите се вижда кой може да върже 2+2 и кой само е кълвал едни сложни наименования. Вторите в практиката чеп за зеле не стават и пишат рецепти за добавки от 30 кинта, още преди пациентът да е влязъл.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

14 скучко | 28.01.201516:00

И ся шо станА Чуди се Яз кат заварчик-паспортчик се бех нагласИл да лЕпа търби на "Южнио поток" барем 3-4 гОдин, па после да се префърлим на "Интерконекторо", а оно земааа та ми прекинаа мераците. Ки требе по Турция да се бега ама со сошити гащи Идея
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

13 Гризли | 28.01.201514:42

Сещам се за едни други 5+ професии, които имат гарантирано бъдеще:
Наркотрафикант, контрабандист, сводник, проститутка, "чистач", измамник... и политик, разбира се!

Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

12 Boicho Boichev | 28.01.201514:35

Всяка професия има бъдеще.Само трябва да я работиш както трябва и да бъдеш майстор в знаята си.За майсторите винаги има работа и то много работа и печелят добре.Има нужда и ще има нужда и от електричари и от водопроводчици- даже и със средно образование да са.Кадърните автомонтьори са на цената на златото- колите станаха милиони, и всяко иска поддръжка и ремонт..И за майстори в строителството има работа- ето сега почва саниране за милиарди.После тоя огромен сграден фонд кой ще го поддържа?За кадърни икономисти и финансисти работа и пари-колкото искаш и отгоре.За кадърни юристи - също.Ама имало много- много, ама от тях колко са наистина знаещи и истински майстори в занаята си?Няма работа за тройкаджии, средняци и мързеливци,но те пък се уреждат на държавна служба, и пак не са зле.
Образованието, знанията и уменията винаги си струват.
Безработицата сред хората с висше образование е 4%.Сред тия с основно образование- 40-50%.
Ако има млади хора да четат- да си натискат парцалите и да се скъсват от учене.Струва си.
   

оценка

+7 -1