Do you speak English? Не, дай 32 лв. | webcafe.bg
Webcafe

Do you speak English? Не, дай 32 лв.

Гост на София
04.07.2017, 10:42 (обновена 05.07.2017, 16:48)

Внимавайте: не си губете времето, ако се наложи да изпробвате паркомата на Столична община в дъждовен ден (т.е. средно 1/3 от годината). Клавиатурата на устройството аварира от влагата, а по описанието на служителите от ЦГМ: "когато завали, вътре тече вода".

"Александър Невски" е една от най-посещавани забележителности на София - особено от чуждестранни туристи.

Ако сте чужденец или просто посещавате София за пръв път, и решите да спрете автомобила си на паркинга при площада на катедралния храм обаче, има доста голяма вероятност да запомните посещението си с неприятности.

Например: със скоба на гумата, 30 лв. минимална наказателна такса и неуспешни опити за комуникация със служители на Центъра за градска мобилност, които не говорят английски език - въпреки че обслужват централната зона на столицата.

Паркингът пред "Александър Невски" попада в "синя зона" - т.е. всеки, който иска да остави колата си тук, трябва да плати 2 лв. на час за максимален престой от 2 часа.

"Аналоговият" начин за плащане на таксата за престой е да се опитате да намерите униформен служител на ЦГМ, на когото да дадете пари в брой за хартиен талон за паркиране (ако успеете да пробиете бариерата на жестомимичния превод...).

Доста по-лесно, бързо и безболезнено би било да изпратите sms, съдържащ регистрационния номер на автомобила ви с цифри и латински букви, до номер 1302.

Ако не сте наясно с правилника на Столична община (или не разбирате български език), и тук възниква проблем.

Нито една от предупредителните табели за "синя зона" не съдържа просто и ясно описание на английски език за елементарните стъпки, които трябва да предприемете, за да сте сигурни, че няма да вдигнат колата ви с паяк, докато разглеждате храм-паметника "Александър Невски", църквата "Света София" или друга от забележителностите в района.

С тези условности наум, от Столична община са измислили и трети метод за самообслужване на паркинга - паркомат за всички онези туристи (независимо дали са българи или чужденци), които въпреки всичко се губят в "превода" на синята зона.

От 2013 г. съществуват общо три такива устройства, които са разположени в центъра на София. За разлика от sms-табелите, тук има сравнително разбираеми инструкции за употреба. След ръчно въвеждане на регистрационния номер, трябва да платите с монети според предполагаемото време за престой (по старата традиция на ЦГМ: апаратът не връща ресто).

Ако всичко премине без проблеми - трябва да вземете хартиената разписка и да я поставите на видно място върху таблото на автомобила си.

Внимавайте: не си губете времето, ако се наложи да изпробвате паркомата на Столична община в дъждовен ден (т.е. средно 1/3 от годината). Клавиатурата на устройството аварира от влагата, а по описанието на служителите от ЦГМ: "когато завали, вътре тече вода".

При тест в "сухо" време, но ден след валежите в понеделник - се вижда, че всеки втори бутон на устройството не подава сигнал до екрана. Работят 2, 4, 6, 8, но 1, 3, 5, 7 и 9 не съществуват за паркомата (вижте видеото).

С други думи, ако регистрационният номер на колата ви съдържа нечетни цифри, няма начин да си платите за паркинг през машината.

За период от около час, дузина чужденци се опитаха да се справят с паркомата - напразно.

Още по-абсурдното е, че докато се лутате в пъзела със синята зона на "Александър Невски", нищо чудно вече да намерите автомобила си със скоба.

Служителите на сутрешната смяна на паркинга побързаха да "застопорят" кола, чийто шофьор изпращаше sms на 1302, докато се отдалечаваше с гръб от автомобила си. Секунди след поставянето на скобата, съобщението за платена такса беше получено. Вместо да освободят колата, обаче, служителите на ЦГМ оставиха общата сметка за престой на 32 лв.

Oще: sms за синя зона  александър невски  как се плаща за синя зона в софия  площад александър невски  рекет  синя зона  синя зона в софия  цгм  център за градска мобилност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

5 hidden_in_the_shadows | 06.07.201717:42

СЕКС НА БАБИЧКИ!!!!

Сега като ви привлякох вниманието - искате ли да ви пратя снимки от табели за паркинг от други страни без информация на АНЛИЙСКИ!?!?!?!?!?!?

Защото явно много сте изненадани, че табелите са само на местен език, което е горе-долу нормата в по-голяма част от таА планета, ваш'та майкя продажнда да еб*м.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

4 Dox | 04.07.201719:11

ЦГМ си е легарлизиран рекет. Някои му викат и "бизнес". Преди време се наричаха "Паркинги и Гаражи", като при създаването им широко се прокламираше, че с парите събирани от глоби щели да се строят обществени /разбирайте безплатни/ паркинги, да се поддържат други и пр. Тъй като нищо такова не видяхме, за това, вероятно от срам /ти да видиш/, се прекръстиха на ЦГМ.

Преди 4-5 години една карта за цялата гр.мрежа за 3 месеца струваше 130 лв. /или 120 - не помня/. След това измислиха, че за да ти струва пак толкова, ще трябва да си извадиш /срещу 3 лева/ друга, със снимка. Ако е без снимка - вече струва 156 лв. И защо? Ами за да не даваш тази от 130 лв. на друг. И защо? Нали след като съм си я купил, тя вече си е моя собственост и мога да я предоставям на когото си искам. Освен това, нали ако я дам например на майка ми, с нея пак ще пътува 1 човек, а не трима, че да ощетяваме гр.транспорт и да го вкарваме в разходи. Ето така, съвсем умишлено, се създоха пречки на хората да намалят разходите си без да нарушават закона. А това, както и да го погледнеш, вече си е чиста проба фашизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2013, 21:47

3 stm | 04.07.201718:26

За къв чеп трябва да се въвежда номер на автомобила. Нали заемаш мястото за 1 час срещу 2 лева, ако го заемеш за 30 мин и после друг го заеме за останалите 30 мин (защото явно това се опитват малумниците да предотвратят), сметката излиза, иначе става така, че паркираш срещу 4 лв. на час.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

2 Xaoc | 04.07.201718:04

Това вече си е чист хейт. Дори се учудих като видях, че статията не е на Касимова. Всеки средностатистически европеец ще може да си плати чрез SMS, а не мисля, че има такива, които нямат телефон. В най-лошия случай ще види служителите на Паркинги и гаражи и като посочи колата си и знака, ще го разберат какво иска да направи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 04.07.201717:49

И във Великобритания апаратите не връщат ресто, та надали традицията е стара и наша.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.