Webcafe

Изневяра? Извинете, не ви разбирам...

Ники Русиновски
06.08.2010, 16:07 (обновена 27.05.2015, 22:17)
Целувка

И какво ще направиш, когато тя ти изневери?

Когато попитах една колежка какво би направила, ако види приятеля си с друга, получих незабавен, възмутен и доста емоционален отговор: „Лелее, направо ще го убия!" Че защо, попитах аз. „Ама как бе... аз...", изпуфтя колежката и така се ядоса, че отиде да пуши без дори да си довърши фразата.

Попитах и един приятел какво би направил, ако жена му му изневери. Той почти подскочи, а добрите нрави не позволяват да цитирам последвалата му вербална реакция.

Аз пък не разбирам изневярата. Не я разбирам и това е. Ами помислете сами, ама не емоционално и първосигнално, а логично, трезво и отговорно.

Първо, какво представлява изневярата? Нещо банално: имаме двама души, обвързани един с друг - чрез брак, съвместен живот, годеж или някакъв друг вид обет. И изведнъж той  - или тя - кръшва/преспива с друга - или друг. Може да е еднократно, многократно или постоянно.

Следва лична - семейна - драма: ох и ах, клетви, ред сълзи, ред сополи, обвинения, че и бой в по-нецивилизованите случаи. Отношенията на двамата са разклатени задълго или завинаги, стига се до раздяла, развод, че и до по-страшни неща в отделни случаи. Но защо?!

Да поразсъждаваме логично. Хайде да е от мъжка гледна точка, че като на мъж тя ми е по-лесна. Иначе заменете „мъж" с „жена" и ще е все същото, няма никаква разлика.

Значи жена ми е правила секс с някого. Е, и какво?

Имала е възможност, не е устояла или много е искала - и защо да не го направи? Ако е за веднъж, то, извинете вулгарния ми мъжки поглед, ама първо, оная й работа не е за еднократна употреба, няма да се протрие или изхаби.

Второ, сексът е физическа и психическа потребност - всички я имаме. А има и такова нещо като сексуално любопитство, казват психолозите. Подтискането на естествени потребности и желания не води към нищо добро нито във физически, нито в психически план. А аз обичам тази жена и искам тя да се чувства добре. И себе си също обичам и не виждам защо и аз да не се чувствам добре, ако аз изпадна в подобна ситуация.

Освен това, някак си съм убеден, че жена ми също ме обича и дори да е преспала веднъж с друг, тя пак ще се върне при мен. Сексът е просто секс, а любовта, приятелството и партньорството са друго нещо. За по-младите и по-неопитните - сексът е 5 (не се хващайте за цифрата) минути, докато другите споменати отношения се градят цял живот.

Нещата не са много по-различни, ако жена ми има продължителна връзка с друг или сравнително редовничко „изневерява" (пак тази дума)

В живота на всеки човек има много и различни етапи. В някои от тях отново намираме някого, който неудържимо ни привлича. Или търсим нещо друго, ново или различно.

Криза на средната възраст, на 30-те, презареждане... както искате го наречете. Но това съвсем не винаги е основание да захвърлим целия си досегашен живот ей така в рисайкъл бина на реалността заради нещо мимолетно или поне временно, което скоро ще си иде. Рационалният човек просто ще даде достатъчно време на партньора си да изживее онова, с което се е сблъскал.

След това, разбира се, може да стане ясно, че партньорът му действително иска да започне нов живот (не можеш да да спреш това, ако се стигне дотам). Но по-често партньорът ти, ако наистина те обича, ще се върне пак при теб и връзката ви ще стане още по-дълбока.

Различно е обаче, ако жена ти просто системно кръшка. В такъв случай, трябва да си признаеш, че просто си се оженил за... кучка, да използваме тази по-обществено приемлива дума

Е като си спал като си я избирал или си мислил само с долната си глава, кой ти е виновен? Никой, най-малко пък тя, че да стигате до разправии. Като не ти отърва - ставаш, взимаш си шапката и не се връщаш повече. На един истински мъж не му отива да хленчи, да налита на бой или да участва в ежедневни семейни скандали. Пък и защо да го прави? Разделени? Дори и в тази ситуация можеш да се поздравиш с „честито, сега всички жени на света са отново твои".

В живота обаче всичко това рядко се случва. Далеч по-чест е първият сценарий - с бой, разправии, скандали и развод. Отново - но защо?!

Ако се карате, дебнете, шамаросвате, отмъщавате, то връзката ви, онова най-хубаво, което е помежду ви, ще си иде. И като се разделите/разведете - какво? Ще имаме двама души, които са се обичали и може би още щяха да са заедно, ако можеха да преодолеят - с извинение - възпалената си гордост и егоизъм.

Да, чувам воя на тълпата скандализирани гласове срещу написаното дотук. Чувам и един по-рационален глас, който казва: „Добре бе, пич, може и да си суперправ и логичен, ама ти изобщо наясно ли си, че в тези отношения говорим за чувства и емоции, не за разум и логика. А чувствата и емоциите не са рационални. Или те боли, или не, или ревнуваш, или не (ако въобще е възможно да не се ревнува). Какви тогава ни ги разправяш ти на нас?"

Да, така е. Но чувствата и емоциите доста лесно се поддават на анализ и също имат своя логика. Която, след като я осъзнаеш, понякога е доста красноречива. Ами да опитаме.

Ясно, боли те. Ревнуваш.

Ревността обаче не е нищо повече от свръхвъзпалено его - смяташ, че са ти взели нещо, което си е твое. Може и така да е. Но най-вероятно си в огромна грешка.

Първо, можеш да притежаваш предмети, дори някои живи същества като рибки, и дори някои съзнателни и разумни, като куче например. Но не можеш да притежаваш човешко същество. Никой не е абсолютно "твой"  - хората „се притежават" сами себе си, а не един друг. Това се казва „свободна воля". Другото се нарича робство. А да се тръшкаш, че си загубил - при това за малко - нещо, което никога не би могло да бъде твое... ами, не го разбирам.

Второ, точно понеже не е твое, това друго човешко същество не е и на никой друг. В общия случай никой не го е откраднал от тебе, не го е принудил или насилил да направи нещо, което то не иска. В тези неща участват двама и всеки от тях има свободна воля. За какво тогава се тръшкаш - че те е зарязала?! Ами зарежи я и ти, щом така разбираш нещата, пък и нямаш много други опции - насила хубост не става. Но  да се тръшкаш, да страдаш...  не, това наистина е тъпо.

Ревността и чувството за собственост са проява най-вече на вътрешната несигурност на индивида. И на неуравновесеност. И на липса на емоционална интелигентност. Взе да става страшно, нали? Но е съвсем банално, логично и обяснимо. Когато не можеш да намериш в себе си смисъл да живееш, ти го търсиш в някой друг. Но колкото си по-несигурен в себе си, толкова повече те глождят съмнения и ревност в другия. Толкова по-тежко изживяваш тази негова... „изневяра", както я наричат.

А има ли изобщо друг начин да реагираш на нещо такова? Има и той е открит отдавна. Още древните мъдреци са казали: "Ако обичаш някого, пусни го да бъде свободен. Ако наистина те обича, той ще се върне при тебе. А ако не се върне, значи никога не е бил наистина твой". Кратко, просто и ясно. Мъдро и практично.

„Изневяра"? Извинете ме, но аз не разбирам какво е това...

ПС. Авторът моли да не го налазват тълпи жени, възхитени от либералните му възгледи. Е, ако има някоя милионерка, винаги ще направим компромис... Ние да не сме по-глупави от жените, я!

Oще: жени  изневяра  мъже  секс 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.04.2017, 14:36

60 Didina | 13.04.201715:57

И аз също съм оперирана от егото си и чувството "изневяра".
Човек се ражда сам, умира сам и живота му не е чужда собственост. Усмивка
Друго - развитието на двете страни продължава и след брака (цял живот). Няма как след години да не се появят различия в ценностната система и физическото тяло. Така че е нормално да започнеш да харесваш нови хора/друг човек, занимание, книга и т.н. Усмивка
Още - в човешкото сърце има място и за повече от един човек (например децата дошли по време на брака). Напълно възможно е да обичаш и други хора, животни, хобита, интереси и прочие поводи за ревност (тъй като те също могат да се считат за изневяра на първоначалните общи интереси и поводи за ревност) Усмивка
Без значение с кого/какво си вдигаш вибрациите (хормона на щастието), важно е до кой се събуждаш сутрин! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

59 explorer | 16.04.201512:55

Според мен за да разберем изневярата, трябав първо да дефинираме "връзка". При липсата на трайна връзка, не съществува изневяра. Затова е важно, когато встъпваме във взаимоотношение, да познаваме другия човек. Да знаем как мисли тя или той, как дефинира личната си свобода и каква част е склоннен да отстъпи, за да се случи тази връзка. Не знам универсална рецепта как се изясняват тези неща, но от сегашната ми гледна точка, с втори брак и вече 2 пълнолетни деца, съм все по-наясно, че това е необходимо условие.
Съгласен съм, че човек не знае какво може да му дойде до главата, но въпросът е как реагира и какъв избор прави, ако е наясно с цената (която може да е от нула до всичко)....да решава и да действа, това е негово право, но наистина трябва да съзнава, че за това решение носи отговорност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

58 LaForce | 16.04.201510:17

реално полигамията не е по-успешна стратегия в днешно време от моногамията (в общия случай), просто е заложено поведение останало от по-ниските еволюцианни периоди на обществото, когато си е било направо умно да си го поставяш във всяка дупка (и съответсвието от женска гледна точка)

Отдавна обаче количествения етап е преминат и възвръщаемостта от такава стратегия е много ниска, главно защото човешкото потомство се учи и расте поне 25 години... без отдадени родители това е много трудно да се случи - съответно недоразвититие индивиди които се получават не оставят също добро потомство...
въпрос на съотношение във възвръщаемостта между качество и количество
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2015, 21:42

57 barbara | 09.04.201522:54

И аз съм моногамна вече 20 години .От както срещнах мъжът ми ,другите не са ми интересни . Много щастлив Смее се Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

56 Вълков | 09.04.201520:37

Извинете не те рабирам Ники значи ако системно кръшка е курва т.е.кучка, а ако е по малко е нормално за теб. Я си уточни критериите че тогава седни да драскаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

55 Шрайка | 09.04.201519:56

нека си вдигнат ръцете тия от вас, дето са моногамни
-----------
добре, дошъл! Признавам си, моногамен съм. Отегчен И в мига в който разбера, че жена ми е кръшнала, дотам сме. бой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

54 Josephin | 09.04.201519:26

моногамията, скъпи мои, е като идеалното кръгло тяло във физиката - съществува само на теория, служи само за да се включи в дефиницията, за да може да поясни противоположното - полигамията, но на практика такова чудо НЯМА... хайде помислете и нека си вдигнат ръцете тия от вас, дето са моногамни (може и крачка напред) и не хитрувайте, моля! Чуди се
така, а пък да не говорим за това, как ще тръгнем да обсъждаме с партньора си, дали да си кръшкаме или не - е те туй вече е за сериал: седим си ние, сърбаме таратора и някъде къде между мусаката и ашурето подхващаме закачливо тезиса, ще ли се лупкаме и с други или... нали, ама ако може скришом, па мое ли със съседа, колегата, случаен клиент и др.п. ... и някъде посред нощ сключваме меморандум, прошнурован и скрепен с червен восък, бием ръце и всичко е точно
?!?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

53 Мина | 09.04.201518:21

Авторе, всичките ти разсъждения са много ясни, точни и логични!

ОБАЧЕ! Има ЕДНО нещо, което не си засегнал и то е ключово според мен! И поне за мен ТО би било най-голямата причина да се почувствам МНОГО зле! И тя НЕ Е собственическото ми чувство! Тя е, че са ме държали в неведение, ДОКАТО ми е тиктакъл биологичният часовник и аз НЕОБРАТИМО съм изпускала шанс за деца, моя да речем си е го е слагал на друга! АКО съм знаела НАВРЕМЕ, да съм си потърсила друг! НО АКО е крито, то това ВРЕМЕ е безвъзвратно загубено! Разбираш ли сега, че гледната точка на мъжа и жената НЕ МОГАТ да бъдат еквиваленти в случая!

Освен ако не се досетиш, че изневеряващата ти жена вземе и роди от ДРУГ, ама те кара теб да гледаш дете, което не е твое.... Е, чувала съм, че мъжете не обичате такива РЕЗУЛТАТИ от изневярата....

Да, не гледай само ДЕЙСТВИЕТО, гледай и ПОСЛЕДЦИТЕ.... Иначе не ти е пълен анализа....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

52 Xaoc | 09.04.201517:50

Жозефин, полигамията е до време. След туй само спомени и бръчки.
Както е казал поета "Ебането е до време, пиенето - до гроб!". Извинявам се за вулгарния език.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

51 Winora | 09.04.201517:38

Споко, Скучи, нали знаеш, че си ми слабост. Мани го Лебовски, верно само името му е голямо. Не съм забравила за наденицата, ама пусто нали се пости сега. Аз съм убедена християнка и спазвам предписанията. След празниците заминавам за Испания(г-жа Касимова ми каза кои думи да науча и вече съм спокойна), но ще се върна за Коледа и тогава ще заблажим.
   

оценка

+1 -0