Webcafe

Дедовите червенотиквеничета

Eмилия Милчева
10.02.2014, 17:31 (обновена 15.02.2014, 09:30)
Росен Петров

Всеки път, когато някой политик започне да се кълне в дядо си, се чудя кога ще уволнят за плагиатство копирайтъра на шоуто. В краен случай - пиара с опорните точки.

Когато тв водещият Росен Петров се заобяснява преди ден как кръвта му говори да влезе в Цензурата - кръвта на двамата му прадядовци, загинали през Балканската война и Първата световна война, и на дядо му, убит без съд и присъда преди 9 септември заради леви убеждения, се сетих за един друг дядо. По-известен от този на Петров и значително по-упоменаван.

Дядото на Бойко Борисов, разбира се. Убитият от комунистите. При него кръвта е заговорила по-късно, но достатъчно навреме, за да мине вдясно. А Петров минава вляво. Макар че Бареков обявява "България без цензура" за центристка. Може да има астигматизъм, иначе откъде това разфокусиране?

Обаче как така Росен Петров отива при човек, чийто дядо също е убит от комунистите? Не го ли предупреждава кръвта да не го прави, че може да стане нещо си... "сърце юнашко не трае".

Ето и Бареков за кръвта на предците, която му говори: "... Моят дядо е убит без Народен съд. Наричам го дядо, защото той е брат на моя дядо, но когато те убият като куче на 21 години, не можеш да оставиш семейство. Така че внуците на брат му са и негови внуци. Оттам тегне прокобата да не се занимава никой с политика в нашето семейство. Но вчера тези хиляди хора в НДК пред очите на нашите чуждестранни гости, отдадоха почит, едноминутна на всички жертви, паднали идеологически в България. Там е и Вапцаров, там е и дядо ми и много други хора..."

Това е то. Винаги може да разкопаеш семейната костница за някой и друг дядо. "... Защото кой строи по-здраво от зидаря, корабния майстор и дърводелеца? Гробарят. Защото къщите, дето ги строи, траят до второто пришествие". Това е от "Хамлет" на Шекспир, който още никой не е припознал за свой дядо.

И така един внук на ляв дядо отива при внук на десен дядо. Но внук за дядо не отговаря, ако перифразираме една фраза, приписвана на Сталин: "Сын за отца не отвечает". На едно съвещание на най-добрите комбайнери през 1935-а се изправил един такъв челник и казал: "Макар и да съм син на кулак, но ще се боря за делото на работниците и селяните". И после др. Джугашвили уж казал това. Не е разпрострял оневиняването чак до дядовците. Неговите, впрочем, са били крепостни селяни...

Да продължим с дядовците, светла им памет. В сговорната дружина има още един - Красимир Каракачанов, който е начело на ВМРО.

Значи, и той е имал дядо. Не, не е македонски войвода, всъщност Каракачанов няма нищо общо с "тази най-романтична част от българската история", както президентът Петър Стоянов (1997-2001 г.) я наричаше. Дядото на Каракачанов е участник в... Народния съд. (А баща му земеделец от казионните земеделци на Петър Танчев.)

Сега да направим сметката: един внук на ляв дядо + един внук на десен дядо + един внук на ляв дядо. Накрая все пак лявото доминира - и кой печели? БСП, разбира се. Какво печелят? Шибучица. Впрочем това го казва един друг дядо - от "Дърво без корен" на Хайтов.

Ако елиминираме дядовците, какво се получава: Красимир Каракачанов, разкрит като агент "Иван" на Шесто, от Комисията по досиетата, Росен Петров, завършил Школата на МВР в Симеоново, първи факултет (на ДС), но работил не повече от година в Криминална полиция на СДВР, и Николай Бареков, който винаги може да забрави за дядо си, който не му е дядо.

Така че когато някой се кълне в честта си на "журналист и офицер", е уместно да се каже, че е нито едното, нито другото. Да си водещ на шоу, където имиджовото позициониране е на първо и единствено място, а преди това да си бил сценарист на друго шоу, няма нищо общо с журналистиката. Нито работата за по-малко от 12 месеца в СДВР те прави офицер. А кортикът се получава с униформата.

Във всеки случай, мъж с чест не лъже преди предаването, че няма да направи това, което направи - употреби ефира на телевизията, направила го богат и известен, вместо да си плати за реклама. Разбира се, покани и Бареков.

Никой друг в bTV не би поканил бившия водещ - освен Димитър Цонев, който го направи наскоро в онова предаване от 17.30 ч - "Лице в лице". Преди месец обаче го и подкрепи - и даже каза, че цялата журналистическа гилдия трябва да го направи. Нали и той така премина от тв говорител към царски говорител, при това не разкопа дядо си, защото е задължен на баща си.

Дали не се надява сега да го назначат за говорител на правителството с премиер Бареков? Разбира се, Росен Петров ще е министър на вътрешните работи. Или директор на ДАНС - може Делян Пеевски да го предложи.

Впрочем, Петров спомена и майката на Бареков. В позитивен план - не само кръвта му говори, но и тази обикновена жена. Абе дали просто не го тегли към дългите мъже? Все пак Слави Трифонов като че ли е по-висок от Бареков. По иначе му е стърчането.

Макар че Офицера Петров се гневи, че никой не скочил срещу Слави, когато обяви, че екипът на шоуто застава зад Меглена Кунева като кандидат за президент. Всъщност те я издигнаха. И какво от това - телевизионният рейтинг не прелива в партиен. Това не ти е като да претакаш зелето.

Но за разлика от България, западните медии имат строги, много строги правила. Преди 4 години известен тв водещ в САЩ беше свален от ефира на MSNBC. Причината Кейт Олберман да бъде освободен беше дарението му, направено с лични средства, за предизборната кампания на кандидати от Демократическата партия на САЩ. Само че правилата на медията забраняват подобни действия, ако не са предварително съгласувани с ръководството.

Вместо да съгласува, Росен Петров избра ефектния скандал, режисирана в стил ала Никита Михалков (кортика и офицерската чест) + възрожденска стилистика от типа хъшове играят "Изгубена Станка". Спечели вълна от хейт и погнуса в Интернет.

Какво да се прави, вярваме на донкихотовците, но избираме телохранителите им.

А Карбовски на кого го оставяте?

Oще: btv  българия без цензура  дядо  красимир каракачанов  николай бареков  партия  предаване  росен петров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.02.2014, 10:26

25 Джендo | 13.02.201411:10

Няма по голяма гнусотия от туй, да се цапаш с кръвта на предците си за да замажеш собствената си гноясала кир по заплютото си лице. Нема! Таз трагикомедия е силно подготвена от ефирните велможи, дето хитро му пробутват на простодушния Българин поредния хайлаз!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 12.02.201415:25

Бат Бойко и Цвъки ясни - и имотите им ясни и какво са учили ясно и какво са чели - и това ясно ..
1.Четен е "Винету"
2.Имотите са от Тъщта
----------------
що пък "офицерът Петров" да е начело на МВР, що да не е активният физкултурник ..??!
.. хубави въпроси задава статията - и в коментарите добри разсъждения ... ясно е и кой е платил .. един пичага, по анцунг и с едни шест апартамента, а??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

23 AlahAkbar | 12.02.201414:47

Няма такъв боклук като тебе Бойчо. Даже и счупения нос е по-добър, продал се е за повече пара, ако не друго. Много щастлив Смее се
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

22 Boicho Boichev | 12.02.201414:33

Ей, ХОРА!Много завист , много злоба бе!И в статията, и в коментарите!Абе ще се поболеете, недейте така!Чакайте бе, не е станал министър на вътрешните работи още господин Петров.Ами ако стане, тогава сигурно направо синджира ще харете от бяс!е,знам, че според вас по-достоен от Цецо Лъжецо за тази длъжност няма и няма да се роди, ама все пак въздържание бе!Какво толкова ви направи човека, в задника ли ви бръкна, та завихте като куче с настъпана опашка?
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 12.02.201413:26

Макар че Офицера Петров се гневи, че никой не скочил срещу Слави, когато обяви, че екипът на шоуто застава зад Меглена Кунева като кандидат за президент. Всъщност те я издигнаха. И какво от това ...
---------------------
Да бе - никой не скочи ..
Вярно какво от това ... ама вярно и какво от това, че Росен е при Бареката ??
---------------------
Ама май някои хора съвсем по различен начин разсъждават .. ако Дилян Пеевски, подсигурява медиен комфорт за Цвъки и Бойко - това е добре .. ако е човек на Станишев - това е зле ..
Ако Слави застава зад Кунева-Пръмова .. това няма значение .. ако Росен застава зад Бареков - това има значение ..
нещо стандарта двоен ..
или "пари ке ми даеш , маймун ке се правам"
Парите, парите от къде са ви .. коментаторджийчета и авторчета??
Иво Прокопиев?? ..
.. ами той-откак му удариха далаверата със слънчевите панелки, надвива ли си на масрафа??
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 12.02.201413:20

хубави разкрития прави авторът .. кой какъв е и за какво се бори ..
Но защо само за Червенотивеницетата ..
За соросоидчетата , за Георги Петров- Гошо Интелекта .. за Надето Михайлова и за Йоло Денев що не пише .. за Пръмова-Кунева, за Реформаторския моноблок , за Саша Безуханова, за Иво Прокопиев ... за НПО-тата ... за Цветелина Бориславова ...
Какви са, от къде дойдоха, какви са им семействата, от къде си спечелиха парите ... Иво Инджев например, този бард на Деократичността - какво му е семейството и от къде такъв учен се извъди??
Бат Бойко и Цвъки ясни - и имотите им ясни и какво са учили ясно и какво са чели- и това ясно ..
1.Четен е "Винету"
2.Имотите са от Тъщта
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

19 Dimitar Stamboliyski | 12.02.201410:39

Убуче немат правата за веселите клипчета с бирюкофф и таманетата му...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

18 Rowan | 12.02.201406:53

МакАлистър, избухването ти си беше точно на място. Щото медийната популярност ги прави политиците. И да го оплюваш - пак го правиш звезда на политическия небосклон и колкото повече го плюеш, толкова по-голяма звезда става той.

Медиите правят личности най-безличните смотаняци, защото средностатистическия гражданин трудно може да отличи звездата от сателита, но медийната светлина, може да направи безличния спътник на някоя планета, която заедно с него се върти около някоя звезда, по-ярко небесно тяло от много по-значими личности.

ПП: Тези двамцата от статията са свободно витаещи метеорити, те нямат данни дори и за сателит.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

17 qhasper | 12.02.201402:47

* червенотиквеничКОВЧета
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

16 MacAllister | 12.02.201401:45

Благо, ей на какво е останало от линка ти:
"Едно "обективно интервю" с...." This video is no longer available due to a copyright claim by bTV Media Group.

Е, за какво служат тия авторски права в такъв случай? Право на манипулация, право да скрием резил дето трябва да се знае, че хората да на сбъркат по избори - верно съм избухнал, нямам време да следя какво става и като погледна ми иде да започна да ги редя едни ... ама гледам да се удържам.
   

оценка

+0 -0