Краят на "глупавите" пари | webcafe.bg
Webcafe

Краят на "глупавите" пари

Webcafe.bg, по The Week
19.01.2014, 17:27 (обновена 23.01.2014, 13:13)
Пари, мишка, клавиатура

Bitcoin може би не е бъдещето, но технологията му е

До преди няколко месеца единствените хора, които се интересуваха от Bitcoin, бяха наркодилъри или разни социално неадекватни типове, които от детството си насам не са спирали да играят ролеви игри. Сега виртуалната валута не излиза от новините, а в свой доклад Bank of America написа: „Като разплащателно средство, Bitcoin има ясен потенциал за растеж".

Цялото това внимание не се дължи само на качествата на Bitcoin. Според същия доклад на американската институция, алгоритмите, на които е базирана децентрализираната валута ограничават максималната обща стойност на всички Bitcoin на около $15 млрд. За сравнение, само Apple притежава около 147 млрд. долара кеш. Иначе казано, Bitcoin е една съвсем малка светлинка на радара на световната икономия. Освен това „нестабилен" е доста слабо определение за курса му.

Виртуалната валута има своето очарование, защото е предвестник на един повратен момент в историята на парите - промяна, която може да бъде също толкова значима, колкото въвеждането на банкнотите в Китай през XI век - за да не се налага хората да си купуват добитък с чувалчета сол.

Какво знае една банкнота?

Ето го ключът: парите винаги са били „глупави". Доларовата банкнота не знае какво е, къде е била или къде отива. Единствената причина да е ефективна е фактът, че хората от двете страни на транзакцията са достатъчно образовани, за да знаят как изглежда истински долар и каква е стойността му.

Когато банките създадоха кредитните карти през 1958 г., електрониката, нужна, за да работи системата, беше изключително скъпа, с големината на стая и отделяше повече топлина от клада. Самите кредитни карти все така нямаха нищо „смарт" по себе си - те бяха просто пластмасови пластини с номера. Магнитната лента, която не се е променила от изобретяването си през 60-те, не носи много повече информация и също не може сама да прави нищо. Обработката на данни се вграждаше в големи компютри в магазините и банките.

Време е за промяна

Тази организация създава все повече проблеми. Номерата на кредитните карти и личните данни на 70 млн. клиенти на магазините на Target беше задигната, защото хората държат в себе си „глупавите" парчета пластмаса, а всички данни са в сървъри, които могат да бъдат поразени от някой хакер. Банкнотите, от своя страна, са толкова уязвими, че се налага да ги пренасяме в бронирани камиони с въоръжена охрана.

За толкова години успяхме да се отървем от традиционните писма в пликове, билетите за самолети, до голяма степен - и книгите, но продължаваме да робуваме на „глупавите" книжни пари.

През 10-те години на XXI век технологията предлага различен начин за печатане на пари. „Умните" компоненти са изключително евтини, малки и енергийно ефективни. В развиващия се Интернет на нещата, в ключове, играчки, бельо и даже вилици слагаме малки чипове, които се свързват безжично с мрежи. Междувременно, милиарди от нас имат смартфони, които имат по-голяма изчислителна мощ отколкото някога се събираше в суперкомпютър.

„Умните" компоненти вече няма нужда да са в двата края на веригата. Те могат да влязат в самите пари - без значение дали говорим за банкноти, карти или изцяло виртуална валута. Парите ще знаят какво са, каква е стойността им, кой ги дава и кой ги получава, цялата си история.

Имаме работещ пример

Bitcoin показва как това може да стане. Няма централна банка, няма голям компютър, където да е събрана всичката информация, няма номера на кредитни карти. Споделените изчисления контролират движението на Bitcoin - всеки, който ги използва, допринася с възможностите на процесора си. Самите дигитални пари имат вграден механизъм, който им позволява да знаят къде са и на каква стойност са. По този начин можете да правите разплащания без банка или друга финансова институция като посредник.

Нека сега да разширим концепцията до валута за всекидневна употреба. Техничарите си представят как един ден ще носим по една-единствена „умна" банкнота с чип. Зареждате я с пари от сметката си, тя знае кой сте вие - например чрез отпечатъците ви или чрез сигнал от телефона ви. Ако някой я открадне, тя става неизползваема.

Отивате в магазин и плащате с част от стойността й покупките. Вземате я на покер вечер и с насълзени от яд очи оправяте баланса на гадняра, който ви е забил в стената с флош.

Всъщност, защо въобще да е хартия? Може да е нов вид „умна" кредитна карта. А защо да е в позната форма? Може да е пръстен. А защо не направим пълен кръг и новите пари не са само виртуални - ще боравите с тях през смартфона си или някое друго устройство с връзка към мрежата. Примерно, „смарт" гащи.

Ще повярваме ли?

Проблемът е, че това е тежък преход. В зората на хартиените пари сигурно също не е било лесно - селяните навярно са казвали нещо от сорта на: „Искаш да ти дам кравата си срещу това?!". Нужно е много, за да се спечели доверието на обществото. Вероятно никой нов вид пари няма да успее без официално да бъде подкрепен от (голяма) държава - макар Bitcoin да се опитва да бъде наднационална валута.

Бъдещето изглежда близко, но то е било такова и за доста от неуспешните опити до момента. През 1999 г. Робърт Левитън привлече Упи Голдбърг за лице на дигиталните пари Flooz. През 2001 г. беше обявен пълният провал на проекта. Microsoft, Google, American Express и други големи компании опитват да създадат работещи решения за мобилни разплащания, но никой все още не рискува да мине отвъд превръщането на смартфона в устройство за пренасяне на кредитни и дебитни карти.

Има много неизвестни пред „умните" пари. Ясно е, обаче, че който първи навлезе на новия терен, ще има предимство за десетилетия напред.

Oще: bitcoin  виртуална валута  кредитни карти  пари  разплащания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

15 Krasimir Hristozov | 22.01.201423:42

> 3. Раздуването на масата на биткоин е невъзможно, защото така са
> проектирани - вземи чети и тогава обяснявай на другите.

Всъщност LaForce е прав за това - броят биткойни ще остане непроменен, след като всички бъдат "изкопани", но цената на един биткойн може да се увеличава без ограничение, ако хората имат нужда от тази валута, за да извършват разплащания, така че общата парична маса на биткойните също може на теория да расте неограничено, докато покрие всички парични нужди на човечеството.

Проблемът при биткойните е друг: докато хората очакват цената им да се покачва, а биткойните все още не се приемат като платежно средство от повечето търговци, стойността им е предимно спекулативна, а не реална като на платежно средство, срещу което могат да се получат всички стоки и услуги, които собствениците на биткойни желаят. Ако в даден момент обаче цената започне да пада и се получи паника на пазара, няма централизирана институция, която да се намеси и да подкрепи биткойна (както би станало, ако например цената на долара или еврото започне да пада рязко), което може да доведе до пълно обезценяване за много кратко време. Все още има хора, които притежаван твърде много биткойни, придобити на твърде ниска цена. Биткойните в момента нямат особена стойност извън възможността да се продадат за традиционна валута, и това създава доста некомфортна нестабилност според мен. Мисля, че сценарий на пълна обезценка е напълно реалистичен, ако дори няколко от "големите акционери" решат да си кешират печалбите в един и същ момент.

Според мен е ясно, че бъдещето е на криптовалутите, но тези, които са в обръщение в момента (биткойн е безспорно най-популярната, но има още стотици, и почти всеки ден се създават нови) най-вероятно ще останат в историята като първи, но неуспешни експерименти. Моята теория е, че криптовалутите ще изместят традиционните валути тогава, когато някоя държава реши да създаде своя криптовалута - не е задължително това да е мегасила като САЩ или Китай, държава като Норвегия например би била съвсем подходяща. Възможно е и няколко държави да се обединят, примерно страни от арабския свят. Когато валутата е обезпечена по някакъв начин от централна банка на държава с добра репутация и кредитен рейтинг, това ще бъде достатъчно да създаде известна сигурност дори у обикновените хора, така че не само "наркодилъри, комарджии и геймъри" да я купуват и използват - по същия начин, както и в момента никой не би се притеснил да купува или използва норвежки крони. Търговците също ще бъдат много по-спокойни да приемат плащания в "норкойн", ако имат поне известна сигурност за курса на валутата. Тогава ще бъде напълно реалистично тази нова валута, благодарение на явните си предимства пред "глупавите" пари, да се превърне в нова световна валута.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 22.01.201419:04

1. ЛаФорс, в колко държави централните банки са частни? САЩ - 1, други?
2. Биткоин създава едно едва забележимо количество пари и на никого не бърка никъде. Както се казва - комар ги ухапал банките. Но е ясно, че се пробват нови варианти и въпроса е накъде ще тръгнат нещата от тук нататък. Банките вероятно ще оцелеят - оцелели са над 3000 години както се предполага, със сигурност над 2000.
3. Раздуването на масата на биткоин е невъзможно, защото така са проектирани - вземи чети и тогава обяснявай на другите.
4. Не ми показваш с нищо, че заслужаваш да ти вярвам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

13 LaForce | 22.01.201416:33

рере
1. централните банки не са държавни а частни
2. биткойн отнема монопола от банките по създаване на пари и затова им бърка в здравето
3. раздуването на масата биткойн(инфлационно както ти предполагаш че е единственият начин) е невъзможно заради 2. но пък дефлационното е нещо което наблюдаваме и в момента и е също толкова неограничено - т.е. един биткойн може и да стане с цена 1 000 000 долара ако има остатъчно търгувана стойност в биткойни.... и така 27 000 000 бита да са със стойност 27 000 000 000 000 000 долара...
4. има само един недообмислен аспект на валутата за което знам но то също не е нерешимо, и това не е чертата с която правят банките излишни, повярвай ми Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

12 pepe | 21.01.201414:59

Афтора не е чувал за БТВ и е доста вероятно да не знае, че нещо, наречено България съществува.
Що се отнася до това, дали и доколко виртуалните пари са заплаха за банките въпроса е малко по-сложен. Има различни видове банки и различни функции, които изпълняват. Банките не са просто и само трезори, макар, че много от тях предлагат и тази услуга, в които хората държат парите си зада не им ги откраднат, а се предполага и да ги управляват и инвестират от името на вложителите си, в което отношение виртуалните пари не изменят съществено нещата. Относно контрола, виртуалните валути са по-скоро заплаха за контрола върху парите от страна на държавите /и централните им банки/.
Що се отнася до инвестициите, банките и сега имат доста и разнообразни конкуренти, но имат предимството да разполагат с ресурс от пари, с какъвто повечето техни конкуренти не разполагат в същата степен, но който е заплашен и от други фактори. Под заплаха може да е и ролята им като гарант и посредник при търговски сделки, но само ако въпросните виртуални валути получат по-висок кредит на доверие от банките, които пък трябва да изгубят своя /не този, който имат пред протестърите, нито даже пред вложителите си а като гаранти в търговията/.
Най-важно е обаче количеството, а биткоините нямат такова, нито пък някога ще имат, така са създадени, и макар че това вдига цената им в качеството им на ограничен ресурс то ги елиминира като заплаха за "големите" валути. В момента биткоините са по-скоро proof of concept, но не е съвсем ясно какво би се случило с тях ако не са ограничен ресурс, ако се направи тяхна по-масова и достъпна версия. Нито пък някой е наясно колко точно масови могат и трябва да бъдат, зада могат да изпълняват ролята на масово разплащателно средство и все пак да не загубят стойността си на "ценност" Усмивка.
Което се знае е, че това сега е "контролиран експеримент".
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

11 vickpayne | 21.01.201411:28

sarfios каза:
Хахаха, аФторе, скрий се. Не се унижавай, умолявам ти се. Съвсем разбираемо е да си от групата на зеленчуците, които се интересуват от света единствено когато го пуснат по БТВ новините...

Респект Усмивка))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

10 conscience | 21.01.201408:59

"Проблемът" с новите електронни валути не е, толкова как да ги носим и разменяме, а по-скоро кой държи контрола върху "производството им. Ако хората универсално приемат да разменят стоки и ресурси по този начин, банките наред ще изхвръкнат зад борда...Ако алтернативните валути станат заплаха, гответе се за война.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.02.2012, 00:10

9 Красимир Великов | 21.01.201400:15

Единственното на което се крепи всяка една валута е вярата ни, че с нея в даден момент ще можем да си купим нещо .
Но ако се "заровим" по-надълбоко се оказва , че самите пари са едни добре отпечатъни хартийки ! те нямат стойност !
Сетете се едно време какво пишеше на банкнотите : "Банкнотата е обезпечена със злато и активи на банката ....." а сега е обезпечена със нашата вяра,че сутринта с 1 Лев ще можем да пием едно кафе .... но дефакто по някога има изненади .... може и да не ни стигнат ... това показва колко нестъбилна е валутата с която разполагаме !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

8 sarfios | 21.01.201400:14

До преди няколко месеца единствените хора, които се интересуваха от Bitcoin, бяха наркодилъри или разни социално неадекватни типове, които от детството си насам не са спирали да играят ролеви игри.


Хахаха, аФторе, скрий се. Не се унижавай, умолявам ти се. Съвсем разбираемо е да си от групата на зеленчуците, които се интересуват от света единствено когато го пуснат по БТВ новините, но афтор кифла като теб, да се обръща с такова неуважение, към по предприемчивите, интелигентни и адекватни хора е просто жалко.


Преди година и половина, когато почнах да си копая с домашното компютърче, и декември си размених монетите за 6500$, въобще не се чувствах като наркодиъл или социално неадекватен геймър.

Напротив, викам си... Ех сега тия балъци как ще ги хване яд, като теб, че са зеленчуци в главите, и следят нещата единствено когато стане модерно.

Но пък за сметка на това имаш самочувствие, че си интелигентен, тъжното е, че дълбоко в себе си осъзнаваш, че си кух мелез между картоф и чалга кифла с основно образование.

Това да чуеш нещо преразказано в нета, и после да го преразкажеш си е направо подигравка с цялата статия.

Гледам те, все едно си открил топлата вода, и обясняваш на всички около теб за к'во иде реч.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

7 Citizen X | 20.01.201418:37

"Имотния балон, дето гръмна в Щатите, ще ни се стори като фалит на квартален супермаркет... Чуди се"

При пределна яснота, колко меркантилно и безотговорно се гледа на реалните кинти (то и те толко реални, ма айде), при абсолютна липса на идея за законодателство в тази теория, както и абсолютна неподготвеност на населението, дори и в държавите с най-образованите нации т'ва идва по-нефелно и от идеята за тамагочитата. Виж, ако чипират и технократите да ги бие ток га краднат, ммм-може... Абе, свето е ръгнАл на е*ем ти и страна...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 20.01.201414:58

Аааа , за магистрала ш станат, ама няма да може комисионната да иде при който требе, щото нали ставали невалидни ,ако ги откраднеш muhihihihi , и по тоя начин ще струва 2-3 пъти по малко...
   

оценка

+0 -0