Webcafe

С такава полиция бандити не ни трябват

Ники Русиновски Ники Русиновски
15.02.2011, 18:42 (обновена 16.02.2011, 14:54)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Ако бъдещето е толкова светло, колкото обещаваше Цветан Цветанов, защо днес той гледа толкова мрачно?

Шокиращи данни за полицейско насилие и произвол изнесе днес Българският хелзинкски комитет (БХК) (виж подробностите в линка вдясно).

Сухата статистика на цифрите - починали, осакатени, пребити - звучи жестоко. Отделните цитирани случаи докарват нормалния човек до ужас и нямо отчаяние. Защото независимо дали си дете, младеж, университетски преподавател или българин от ромски произход - никой не е защитен, както недвусмислено показват фактите. Следващият утре може да си ти - достатъчно е някой „погрешка" да те сметне за „заподозрян" и никой повече не може да ти помогне.

Тъжното не е, че има полицейско насилие. Тъжното не е дори, че България де факто се превръща все повече в полицейска държава. В крайна сметка, управляват я хора, завършили МВР-академията в Симеоново - ако не ви харесва, да не сте ги избирали. А полицейско насилие има навсякъде по света.

Тъжното, ужасното, срамното е, че няма нито един ефективно осъден полицай у нас по всичките 27 осъдителни присъди за полицейско насилие, решени досега от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

В единствения случай, в който полицаи-насилници въобще са осъдени, те получават условни присъди, и то за минималното наказание, предвидено от закона.

Във втория случай, в който полицаи въобще са дадени на съд, Върховният касационен съд ги оправдава за побоя, който нанасят на 14-годишно дете, погрешно взето от тях за "извършител".

В третия случай, в който обвиняеми полицаи са дадени на съд, докато властите протакат производството, давността изтича и то е прекратено.

В четвъртия случай на внесени обвинителни актове военният съд отказва да гледа делото и два пъти го връща на прокуратурата на основания, които ЕСПЧ намира за невалидни. В никой друг от случаите, решени досега от Страсбург, прокуратурата не внася обвинение срещу полицай-насилник в съда.

Няма данни за нито един дисциплинарно наказан полицай за тези случаи. Няма уволнени, някои дори са повишени.

Да, на същата кръгла маса Върховната касационна прокуратура изнесе данни за подведени под отговорност полицейски служители, които на пръв поглед опровергават твърденията на БХК и звучат впечатляващо. Само че нито едното, нито другото е вярно.

„Няма противоречие, данните на прокуратурата не са специално за случаи на полицейско насилие, а за всякакви престъпления, извършени от полицаи.  Т.е. в това общо число влизат освен случаи на полицейско насилие, и такива на подкупи, рекет, и т.н. - но не знаем от кое по колко са", каза за Webcafe.bg Яна Бюрер Тавание, директор кампании и комуникации в БХК.

„Съответно, от тези данни не стана ясно и колко от осъдените служители на МВР са осъдени именно за прояви на полицейско насилие. И ефективно осъдени ли са, или не", добави тя.

Иначе само за 2008 г. са заведени 1807 преписки, образувани са 408 досъдебни производства, 125 служители са осъдени. Освен, че тук става дума за всякакви престъпления, а не само за полицейско насилие, бройката е обща за служители на МВР, ДАНС и затворите. Като имате предвид, че само МВР наброява 61 170 души (колкото е един средно голям областен град), то значи служителите там са почти като ангели, за да има толкова малко присъди за една година. Де да беше вярно...

Картината става още по мрачна, ако отчетем и още няколко други фактора.

Първо, когато точно онези, които трябва да бранят най-ревностно гражданите, законите и спазването на същите закони, ги нарушават, то спасение и справедливост не дебнат отникъде. Заличава се и без това понякога невидимата в очите на гражданите граница между полицаи и престъпници.

Второ, това отправя много негативен сигнал към обществото. И към престъпността.

Трето, говорим за полицейска държава, а това на практика означава, че сме се отказали от някои наши права за сметка на сигурността. Е, и какво - получихме ли повече сигурност? Намаля ли престъпността? Влязоха ли престъпниците в затворите? Отговорът и на трите въпроса е „не".

Напротив - всички шумни акции на МВР се оказаха сапунени мехури, а практически всички обвиняеми са на свобода. Октоподът не само не е смачкан, нито дори осъден, а протяга пипала да стисне самата държава и негови жертви вече са... самите борци срещу престъпността. За сметка на това полицейската държава само окуражава репресивните органи още повече - и най-важното, безнаказано - да нарушават правата на обикновените граждани.

Изводите са уморително ясни, банални и повтаряни много пъти.

Всеки, който заменя свобода срещу сигурност, губи и двете. Всеки, който иска повече полицейщина, накрая сам става нейна жертва. Насилието ражда не справедливост, а само повече насилие. А когато слоновете се бият, най-много страда тревата под краката им.

И накрая стигаме до все същото безнадеждно заключение, че с такава полиция бандити не ни трябват.

Очевидно не това е верният път. Или е очевидно само за всички останали - без управляващите?

Oще: бхк  български хелзинкски комитет  мвр  полицейски произвол  полицейско насилие  полиция  права на човека 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2010, 17:22

15 Todor Galmadiev | 24.01.201211:49

Като ви чета изказванията, не е чудно че имаме такава полиция. Интересно ми е, ако на Теа и се случи ( не че и го пожелавам) полицейско насилие, дали ще е толкова толерантна към произвола на нашата полиция. Става въпрос за погазване на конституционните права на нас гражданите. Който е виновен си има законова процедура, която да го подведе под отговорност. Въпросът е да не ни се отнемат правата, като човешки същества. Колкото до САЩ, вече и най-големите интелектуалци признават, че там тенденцията е към диктатура. След 11-ти септември, на практика обикновените граждани няма никакви права. Наскоро Обама одобри закон според който, всеки гражданин на САЩ и пребиваващ такъв, може да бъде арестуван, измъчван, лишен от адвокат, само при съмнение за "тероризъм". Не случайно САЩ обявиха война срещу тероризма. Това е война без явен враг. Война която могат да си водят вечно, без край. Да си приемат удобни закони и да ограничават правата на гражданите. При нас тенденцията е същата. Да ни е честита новата световна демокрация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 16.02.201118:39

Да така си е, и най-пресния случай беше с разграбването на фабриката в Кюстендил (мисля, че там беше), когато полицайчетата седяха и гледаха тъпо, а ония през това време товареха каруците с каквото им падне. Пълна свинщина и си мисля, че хората само чакат някой да "хвърли първия камък" и ще стане страшно... Както и трябва да стане за да ги поставиме на място, време е...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 16.02.201116:47

http://www.monitor.bg/article?id=280278
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 16.02.201116:40

Теа,тука Сиганина си 'знае правата',и затова много ченгета си изтърват нервите и ги ступват,щото за друго нямат нито смелост,нито права.Вследствие се пръкват такива статистики,на разни организации,чийто досег с малцинствата е само в офиса или сред подбрани мангали,с усилена охрана.Има много снимков и видео материал,в който цигани с колове,ножове и брадви безчинстват,а родната милиция гледа и само отцепва района,за да не пречи на богопомазаната измет,вместо да ги разгони със сълзотворен газ,изстрели с истинско оръжие,а не стоп-патрони и масов побой.Заплаха ли е за гражданите и самите полицай-стрелба на месо.Ай сиктир.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 16.02.201115:48

Павур също е много прав. На запад, ако си с 10 присъди, чисто и просто ти слагат едно Джи пи ес-че на крачето и всеки ден трябва да се обаждаш по телефончето на полицая. Няма 6-5. Правилата се спазват на 100%. Дори гледах едно клипче, в което домашно куче се засилва и скача срещу полицай, той извади пистолета и го застреля.
А спомняте ли си случая в който българин беше залял жена си с киселина. Цялата случка беше следната. Той е престъпник и действа в България и Италия. Докато е в Италия обаче го подгонват куките, казват му да спре, но той не спира. Тогава те директно стрелят по него и го оцелват в гръбнака. Той оцелява, но остава инвалид в количка. И така от злоба и яд, той залива жена си с киселина в лицето. Това е българската действителност, и с това чудо трябва да се справят управляващите - незнам как ще стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 16.02.201115:39

Подкрепям Декстър Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 11:57

9 Starec75 | 16.02.201113:45

Няма нищо нередно. Дълго време България беше държава на работниците и селяните. След това плавно премина в държава на завършилите школата в Симеоново.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.07.2010, 16:36

8 Kanzler | 16.02.201112:11

Бе имаме си предостатъчно полиция , ама не е ясно какво и за кого работи . Знам само , че проблемите се увеличават , а досегашните проблеми стават още по-големи ,
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2011, 18:29

7 fantazor | 16.02.201110:53

Даммм....правилното решение е да няма полиция. Българите са толкова възпитано и миролюбиво племе, че ще се прегърнат и ще се заобичат и ще живеем в мир и любов до края на света. Бесен Странно колко малко хора осъзнават, че без полиция ще се самоизбием... Но нищо. Нека плюенето по форумите продължи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 16.02.201110:23

БХК са за отстрел и то не санитарен,а поголовен.По добре да пропуснеш с автомата шестима наркодилъри,отколкото един единствен правозащитник.В 'братска' Америка,ако полицаят усети че определен индивид е заплаха на околните и него самия,има право да го отстреля като куц кон и после най-много да се върти няколко нощи от угризения на съвестта и да напише доклад.Освен това полицията(колкото и нашата да е калпава),е предимно' РЕПРЕСИВЕН апарат',а не толкова' ОХРАНА на ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД'.За това си има СОТ.А и ако един тиквеник е пуснат от пандиза предсрочно и само след стотина метра от портите на пандиза извършва поредният зулум,е редно да го спукат от бой в някой милиционерски зимник без съд и присъда,а не да ми се разхожда с 10 висящи дела и 5 условни присъди.
   

оценка

+0 -0