Даря Жукова - императрицата на Роман Абрамович | webcafe.bg
Webcafe

Императрицата на Роман

Webcafe.bg , По Daily Mail
22.03.2011, 17:09 (обновена 30.03.2011, 11:02)
Дария Жукова

Редактор в московско списание коментира Дария Жукова така: "Тя е много спокойна, тиха, любезна и интелигентна; съзнава, че е привилегия да не се налага да мислиш за пари - и да не страдаш от лишения. Тя е много скромна и не дава често интервюта." Друг неин познат не е толкова позитивен: "Ако те харесва, тя е много мила. Ако не й допадаш, е невероятно студена. Като цяло е просто надменна"

С изглед към Темза, на "Чейн Уок" в Челси се намира една от най-добрите гостни в Лондон. Дълъг над 16 метра, с висок таван, този салон е в сграда - архитектурен паметник, която е била дом на художника Джеймс Уистлър, сестрата на Нанси Митфорд - Даяна, както и на покойния бивш министър Пол Чанън.

Принц Чарлз и херцогинята на Корнуол са празнували там 70-ата годишнина на херцога на Кент. Кралицата е била също гост там, както и Мик Джагър, който наскоро отново заживя на "Чейн Уок", след като някога беше се заселил на тази улица с Мариан Фейтфул.

Цялата улица излъчва бохемски блясък, артистичен имидж и политическа значимост - и най-вече това личи в тази къща от XVIII век. Така че вероятно е естествено, че децата на Пол Чанън току-що са продали семейния си дом срещу 25 милиона лири - не на някой друг, а на амбициозната нова грандама на лондонската социална сцена: Дария Жукова.

Жената, заради която Абрамович изостави втората си съпруга

Името й вероятно е слабо познато на повечето хора, но когато споменем, че Даша, както е по-известна, е приятелка - а може би и годеница - на Роман Абрамович, тя започва да изглежда на мястото си в тази къща. Всъщност не би могло да има по-подходящ пример за прехода от старото към новобогаташкото Челси.

Твърди се, че родената в Москва Даша е предпочела тази прекрасна къща пред друга, също толкова огромна (2800 кв. м), разполагаща с осем спални и четири апартамента за прислугата - но много по-прозаична и предсказуема "кула за олигарси" построена от недотам чувствителния към естетиката неин любовник на удобна дистанция пеш от "Harrods".

И кой може да я вини? Въпреки че има огромна площадка с басейн в мазето, къщата определено ще бъде ултрамодерна (Абрамович внимателно, макар и донякъде ненужно, е спестил пари, като е купил доста от съседните апартаменти и е съборил стените между тях). Също така се твърди, че Роман директно е контролирал интериорния дизайн. Може би 30-годишната Даша е сметнала, че е по-добре да направи нещо, с което да му натрие носа - и домът на "Чейн Уок" определено става за тази цел.

Аристократичен дом - точно като за любовница на милиардер

Снабдената с девет спални и десет бани, къщата, която оставя усещането за "провинциално имение в Лондон", има паркинг за осем коли и отделна пристройка за персонала. Тя е част от стара господарска къща, построена на мястото на градината на сър Томас Мор.

Друга част от някогашното имение и съседната градина е собственост на британския Национален тръст, като в дните на отворени врати новите собственици ще се радват на неудобството любопитни туристи да се опитват да разглеждат бита им през завесите.

Но това раздразнение изглежда е било преодоляно, защото в крайна сметка - както ще разберем - често желанията на Даша доминират в живота на Абрамович. Естествено, като се има предвид, че и тя, и Роман са споделяли, че "обичат шопинга", може би те просто си купуват къщи по този естествен начин, по който останалите хора си купуват обувки. И все пак именно тя е тази, чийто глас се чува в решенията им за разходи и покупки - и Роман като че ли харесва това.

Жукова домакинства на официални мероприятия, без да присъства

Докато подготвя това, което се надява да стане неин домашен салон за гости в Челси, Даша усърдно катери социалната стълбица. Миналия четвъртък в историческата Банкетна къща в Уайтхол се проведе лъскаво благотворително събитие. "Сюрреалистичният бал" беше среща на изкуството с обществото - и 29-годишната Даша беше сред тримата му домакини.

Тя беше разпратила поканите седмици по-рано, наравно с останалите си колеги - все представители на висшата класа - водещият британски търговец на произведения на изкуството Хари Блейн и Луси Йеоманс, редактор на сп. "Harper's Bazaar".

Набирането на средства за фондация за борба с насилието над деца ставаше чрез билети с цена 1000 лири на човек, както и с аукцион на съвременно изкуство, включително произведения на Трейси Емин (чиято инсталация от неонови лампи бе продадена за 80 000 лири) и Деймиън Хърст (чиято картина с маслени бои бе купена за 2 млн.). На събитието присъстваше и приятелката на Даша - руският топмодел Наталия Водянова, както и представители на творческите среди - от скандалния скулптор Марк Куин до певицата Дъфи.

За съжаление Даша, макар да беше домакин на събитието, реално не присъстваше. Проблемът, естествено, беше свързан с живота между Лондон, Москва (където тя притежава художествена галерия) и Лос Анджелис (където живее майка й и където тя има модна къща). Без да споменаваме зимите в Сейнт Бартс на Карибите и летата в Сардиния - така че никога няма как да гарантираш напълно, че ще бъдеш в точната страна в подходящото време.

Непрекъснатите пътешествия я принуждават да пропуска немалко събития

Ако беше дошла на собственото си парти, Дария щеше да види "мъже в злато, облечени като кентаври, да гъделичкат с пера гостите и да се гъделичкат едни други, дизайнерката на чанти Лулу Гинес с имитация на папагал върху главата, носеща жива птица в клетка, и човек, който беше разкъсал наполовина смокинга си, за да прикрепи към него имитация на акула", споделя един от гостите.

Единият от останалите домакини - Луси Йеоманс, се постара да заглади отсъствието на Даша, изтъквайки, че рускинята е много заета млада жена, особено сега, когато има от Абрамович 15-месечен син на име Арон. "Тя прекарва дните си с него и е много ангажирана майка," коментира позната.

Не за първи път Жукова пропуска голямо парти. Според гост, когато приятелката й Наоми Кембъл е чествала своята 40-та годишнина в Hotel du Cap миналата година, Даша е пристигнала с един ден по-късно, но е организирала отделно парти за нея, за да й се реваншира. "Тя не живее по нормалните социални правила; не й се налага, а и тя пътува твърде много. Никой не се сърди на олигарсите - или на техните приятелки."

Откакто се е влюбила през 2006 г. в женения по онова време Абрамович - любител на футбола и баща на пет деца, според някои Даша се е опитала да го възпита леко и да го отучи от някои от по-неприятните му навици. Милиардерът се запознава с нея чрез баща й Александър - петролен магнат и търговец на оръжие (известно време лежал в затвора в Италия за трафик на оръжие, но впоследствие оправдан), на парти за Нова година.

Александър се е развел отдавна с младоликата майка на Даша, по професия молекулярна биоложка, която я е отгледала в Хюстън и Лос Анджелис, след като се премества в САЩ в началото на 90-те години.

Покрай приятелката си собственикът на "Челси" става културен мъж

Опитите на Даша да накара Роман да повдигне летвата в социален и културен аспект изглежда все пак дават резултат. През януари Абрамович бе забелязан да излиза с нея от пиеса в театъра "Ноел Кауърд" в Уест Енд. Той бе финансирал първото гостуване в Лондон на руска театрална трупа в последните 20 години, но може да му бъде простено, че изглеждаше малко мрачен на излизане от постановката: пиесата разказва историята на журналист, изпратен в концлагер за 17 години - и е описвана от един от критиците като "изтезаващо мрачна". Определено неприсъща територия за мъж, някога известен с любовта си към сделките, яхтите, шампанското "Кристал" и футбола.

Особено дискретна като спътник на собственика на "Челси" по време на развода му през 2007 г., в последните две години Даша се превърна в сериозен играч на международния пазар на произведения на изкуството, естествено възползвайки се от сериозното богатство на олигарха - за който се смята, че притежава над 10 млрд. лири. Тя и Абрамович притежават всички скъпи картини на Фройд, Бейкън и Хърст, продадени в последните години.

По-рано този месец международната културна двойка присъстваше заедно в "Гараж" - галерията на Даша за съвременно изкуство в Москва, на откриването на фотографската изложба "Революционна Куба".

Вратите пред нея се отварят лесно - заради огромното богатство

Според някои критици, Даша е лишена от какъвто и да е официален опит в света на изкуството - и твърде сериозно разчита на силата на парите на Абрамович. Но пък със сигурност името на Роман определено задвижва нещата, както става и с новия им шокиращ съвместен проект - "Ню Холънд Айлънд" в Санкт Петербург.

С подкрепата на кмета на града, Абрамович е купил чрез фирмата си бивша военна база срещу $400 млн. и ще я превърне в комплекс от хотели, ресторанти, бутици и художествен център - ръководен, естествено, от Даша. "Тя обича да контролира нещата, упорита е и е много убедителна. Абрамович вярва на нейната преценка. Нейните умения за общуване с хората са изключителни," споделя неин познат от света на изкуството.

Друго чувствително място на Даша е модата. Тя присъстваше на първия ред на парижкото дефиле на висша мода на Валентино през януари, като тогава пи чаша вино с дъщерята на принцеса Каролин Монакска - Шарлот Казираги, при откриването на луксозен магазин на италианския дизайнер Джанбатиста Вали. Роман обаче пропусна и двете събития.

Жукова е работила и като редактор в лъскаво списание и понастоящем притежава собствена модна компания - Kova and T, в Лос Анджелис (където купи подобна на дворец къща за $19.5 млн. миналата година), която притежава заедно с приятелката си от детинство Кристина Танг. Изглежда, че фирмата се занимава основно с производството на лъскави черни клинове.

Потомка на богаташи, Дария е добре възпитана - и надменна

Не само приятелка (в Москва се носят слухове за годеж, както и че тя е станала религиозна и ходи на свещеник), но и дъщеря на олигарх, Даша има увереността и стремителния вкус на второ поколение богата рускиня.

Редактор в московско списание коментира за нея: "Тя е много спокойна, тиха, любезна и интелигентна; тя съзнава, че е привилегия да не се налага да мислиш за пари - и да не страдаш от лишения. Тя е много скромна и не дава често интервюта." Друг неин познат от руския арт-свят обаче не е дотолкова позитивен: "Ако те харесва, тя е много мила. Ако не й допадаш, е невероятно студена. Като цяло е просто надменна."

Лондонските й приятели като популярната в светските среди дъщеря на бившия собственик на "Harrods" Мохамед ал Файед - Камила, както и социалният "посредник" Хари Бекър, я обожават. "Тя е от типа хора, които карат нещата да се случват," споделя един от тях.

Предвид любовта си към изкуствения загар и факта, че любимата й фризьорка е дошла специално в "Сейнт Бартс" по Коледа, за да й направи фризурата, Даша поддържа постоянен блясък и обаяние - и явно е успяла да внесе малко повече изисканост и във външния вид на Абрамович.

Твърди се, че заради нея той вече харесва маникюри и педикюри, въпреки че има едно условие за маникюристките, грижещи се за него - те да не разбират руски, така че той да може да сключва сделките си в тяхно присъствие.

По време на скорошно коледно пътешествие, Абрамович е докарал американската хип-хоп група Black Eyed Peas да пее пред група негови известни познати, въпреки че според слуховете партито не било особено сполучливо и гостите не се усмихвали особено много.

Може би обаче това си е характерна руска черта, защото както изтъква един от наблюдателите в лондонското висше общество, "руснаците не се усмихват като нас - те мислят, че това означава, че си идиот."

Без съмнение обаче Даша Жукова от "Чейн Уок", актуална дама от лондоския хайлайф и царица на съвременното изкуство, има предостатъчно много поводи за усмивка.

Oще: дария жукова  елит  картини  лондон  любовница  милиардер  общество  олигарх  роман абрамович  съпруга  чейн уок  челси 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2011, 06:04

5 Martin 'Matt' Sirakov | 24.03.201116:45

Daily Mail, наистина ли?? Какво кара някой да мисли, че един средно интелигентен човек би имал интерес към каквото и да е, което се публикува от това списание?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

4 Скапаняк | 23.03.201118:45

Еврейски милиардер крал от нещастните руски мужици и раздаващ парички на проститутки... Няма да я свърши добре този крадльо.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 23.03.201116:15

Може да имат милиарди, но са истински неподправени парвенюта!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

2 Георги Тотев | 23.03.201115:48

И аз бих казал, че ме боли фара ... ама няма да го направя щото ще си помислите, че завиждам Биберон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

1 Milen Marinov | 23.03.201113:05

Дреме ми за тая.
   

оценка

+0 -0