Webcafe

Онези, които си отидоха

Ники Русиновски Ники Русиновски
01.03.2011, 17:10 (обновена 02.03.2011, 15:57)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Можеше ли да бъде иначе?

Кирил е роден в мъничко градче в Северозападна България. След промените на 10 ноември идва в София и става професионален шофьор. Върти геврека в столицата 13 години. Докато един ден вече възрастните му родители се разболяват тежко.

Той няма особен избор - връща се в родния си град да ги гледа. Все ще намери някаква работа и там, колкото да преживява.

Само че градчето, което помни от времето на соца, вече не съществува. Няма го големият завод, няма ги и малките, няма го туризмът, няма нищо. Не съществува изобщо никаква работа, освен няколко общински и държавни служители, всички останали са безработни. Те и останалите толкова са останали - населението на градчето се е стопило наполовина.

Кирил остава там 8 години - безработен и на социални помощи. Докато двамата му родители - над 80-годишни, полека си отидат. Жена му си тръгва на шестия месец, взема и децата - той няма как да ги гледа без работа и на социални помощи. На втората година се развеждат.

Днес Кирил е към 50-те. Свободен е - няма родители, няма жена и деца, няма... всъщност никого и нищо. Може вече да отиде където си иска и да работи каквото си иска. Но е загубил не 8 години, а всичко в живота си.

Можеше ли да постъпи иначе?

Тази история е истинска, само името на Кирил е друго. А самият Кирил е отговорът на много въпроси, които изникват и тепърва ще започнат да изникват с обобщаване на данните от преброяване 2011.

България се е стопила с 600 000 души за 10 години. Или с по един голям областен град всяка година...

Северозападният регион - и без това често наричан от жителите му Северозападналият, като той е и официално най-бедният регион в целия ЕС според статистиката - е намалял с над 100 000 души. Област Видин вече е 100 000 души - а преди 20 години само областният град беше към 75 000, като към него имаше още 5 града в областта и още 5 общини с десетки села всяка.

Днес във Видинска област вече има две села, в които няма нито един живущ и обезлюдяването ще продължи да се засилва през следващите години.

В община Бойница - най-малката община в страната - пък почти не е останало население в трудоспособна възраст, съобщи за радио „Фокус"-Видин областният управител на Видин Пламен Стефанов. Когато се откриват работни места по някои от програмите, ние нямаме кого да назначим, споделя Анета Генчева, кмет на Бойница.

В пет села само от община Димово живеят до 50 души. В тези села от години живеят само пенсионери, средната възраст е над 70 години. В тези села не се раждат деца и няма хора, които да се завръщат и да живеят там, съобщава кметът на община Димово Тодор Илиев. Самият общински център град Димово се е стопил до едва 1300 души - за сравнение двойно повече, 2600 души живеят в едно от съставните села на общината - Арчар.

Напълно обезлюдени и изоставени села, както и такива с по няколко жители в България има още поне от 70-те години. Но това никога не е важало за този регион.

Хората в този край са устояли успешно на келтски, римски, турски и всякакви други нашествия. Напротив, дори за времето си тук е имало богати, големи и славни градове-провинции на големи европейски империи. Всъщност, например мост над Дунава при Видин е имало още по римско време - постижение на цивилизацията, което все още не е повторено близо 2000 години по-късно. Големият упадък на региона идва по времето на социализма, но дори и тогава той остава крайно беден, но не и обезлюден.

А сега, по предварителни данни на Териториално статистическо бюро-Видин през 2030 година в цялата област Видин ще има 78 000 жители. Тоест, ще изчезне още една четвърт от сегашното население...

Къде отидоха тези хора?

Възрастните и пенсионерите просто си отидоха по естествен начин. Средното поколение потърси начин да работи и да се издържа. Не го намери в региона и го потърси другаде, някои в София като Кирил, а повечето главно по света - Италия, Испания, Гърция. Младите пък отидоха да учат - в големите градове или в чужбина - и огромната част от тях повече никога не се върна.

Видин и Северозападнала България може да не се представителна извадка за България. Но онова, което се случи с хората в този край, се случи всъщност с цяла България.

Можеше ли да бъде иначе?

Сигурно можеше. Правителството на Костов гасеше пожар и реанимира държавата и икономиката, които изпаднаха в колапс след „бляскавото" управление на БСП в средата на 90-те, което доведе страната до национална катастрофа без война.

Но правителствата на царя и тройната коалиция управляваха в разкош - икономически възход, повишаване на БВП, намаляваща безработица, засилваща се европейска интеграция и увеличаващи се европейски фондове, бум на туризма и строителството. Можеше да се създаде целева програма и съответен фонд, който да се насочи приоритетно към няколко области - за подобряване на местната инфраструктура, за реновиране на изоставени къщи по селата по европейски стандарти и отдаването им под наем или продаването им на чужденци.

Не е като да нямаше масов интерес от страна на британци например. Не такива със спекулативни капитали, разчитащи на бързо забогатяване от препродажбата на някой хотел по Черноморието или в Банско. А от обикновени английски пенсионери, търсещи спокоен, евтин и природосъобразен начин да доживеят старините си в следващите 10-20 години - нещо, което ние можем да им предложим на цената на един панелен апартамент в Манчестер.

Само че като видяха как 20-те километра до близкия по-голям град се вземат за над половин час по разбития като от бомбардировки път дори с джип, как в селото токът никога не е 220 волта и не могат да включат никакъв модерен електроуред, а тоалетната е в двора... и повечето от тях се отказаха. И отнесоха парите си например... в Африка, където на немалко места е по-добре. А заедно с тях отнесоха и надеждите ни за просперитет и нормална жизнена среда в по-малките населени места.

Държавата можеше да използва този шанс. Да го провокира, промотира, рекламира, да подготви, реновира и създаде инфраструктурата и да се възползва от положителните странични последствия.

Защото българинът е консервативен и традиционалист, а и инат. Ако имаше нормална жизнена среда около себе си и работни места колкото да преживява, дори и обслужвайки чужденците у нас в сферата на строителството, ремонта, услугите и търговията, той никога не би оставил децата и родния си край, за да хукне немил-недраг да се скита по света.

Е, държавата не го направи. И сега бере плодовете на недалновидната си политика.

Време да се живее и време да се мре

А Кирил? Имаше ли той избор? Можеше ли да постъпи иначе?

Имаше. Можеше да иде не в София, където заплатата му на шофьор е достатъчна за семейството му, но не и да помага на родителите си в провинцията. Можеше да иде в чужбина. Със сигурност щеше да изкарва достатъчно, за да наеме гледачка за възрастните си родители. Цинично е, но те все щяха да умрат, само че Кирил нямаше да жертва безсмислено 8 години от живота си - и в крайна сметка да остане съвсем без него.

Само че и Кирил е традиционалист, консервативен и инат. Той не би могъл да си представи така нещата - нали има задължения към онези, които са те родили и отгледали. А и да тръгнеш по света - пак няма гаранция че ще успееш, камо ли че ще задържиш семейството си.

Да, гаранции няма за нищо в живота. Но има избори, които са правилни, макар и неприятни. И други избори, които ни харесват, но които ни водят до задънена улица. И понякога има шансове, които не бива да се изпускат.

Ако ние като държава - и като отделни хора - продължаваме да не правим изборите, които трябва, а вместо това избираме онези, които ни се иска, сигурно си заслужаваме участта.

В такъв случай не бива да се оплакваме, че сме намалели с 600 000 за 10 години. Ако нямаме волята и желанието да си променим мисленето и съзнанието, имаме само два пътя.

Да гледаме как полека ставаме един застаряващ и измиращ народ без бъдеще. Или всички да си опаковаме багажа и да заминем някъде другаде, а последният да затвори вратата и да угаси АЕЦ Козлодуй.

Или накрая ще се научим да правим изборите, които трябва?

„Народе????"

Oще: българия  видин  манталитет  население  обезлюдяване  преброяване  северозапад 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.02.2011, 15:20

21 Applesead | 14.03.201112:35

Само 600 000 ? Мислех си че са повече.Честно казано, и аз искам да емигрирам.Тук не ми харесва.В провинцията работим за 300 лв .Цените се качват, а заплатите са си същите.Струва ми се, че само си губя времето в тази скапана държава Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 09:02

20 Nikolay Netov | 10.03.201111:47

Гледам, слушам и чета новините.
Деца се бият в училище и се избиват по улиците. Старите хора тънат в мизерия, болести и забрава. Тези пък в „работоспособна” възраст май са само в „способна”, защото работата я няма. Поне тази, истинската и желаната. Щото иначе срамна работа няма. Горе-долу така стои и въпросът с „детеродна”-та възраст.
Гледах 60-годишния чичо Петър да се пали по безжичните интернет технологии и да си показва профила във фейсбука. Станал е жител на глобалното село значи. Че то, май в неговото си село няма с кого да си съжителства. Не че не иска, просто няма бе, няма... И в моето село няма. А не съм от от най-старите и помня времето, когато в него имаше училище и детска градина. И животни имаше. Само овцете бяха повече от 2 хиляди (с „държавните” в това число обаче), да не говорим за коне, крави, свинки, кокошки и прочие. Сега поколението, което е на прага на пълнолетието гледат горите от бъзе и коприва, и не вярват на тия мои приказки. Добре поне, че дядо гледа 5-6 кокошки, та може би покрай тях си представят и пълните кутии с истинско сирене в мазето. Пилците напролет обаче са много „еко” и „био”. Като се вдигнат да бягат от лисицата, дето посред бял ден се разхожда необезпокоявана по празните улици, прехвърчат и ореха, и хамбара. „Еко”-то в магазина - слама да яде.
Ама пък какъв секс става в дискотеките, а? Кръшни моми и напети момци го правят направо на сцената. Ми що да не го правят. То нали така започна – има-няма 15-тина години, улиците бяха заляти от отприщената свободна и демократична преса (сори за грозната дума – някак не върви хем свободна, хем преса). Отляво – община, отдясно – училище, а по средата – „Чук чук”. Сега не знам къде са, но явно в обществото тази ниша остана някак си незадоволена. Въпреки опитите на повечето електронни и печатни медии да я задоволят.
Преди време (уф, ама вярно, че често използвам този израз), умните глави обичаха да говорят за криза на ценностите, за гражданското общество, за демокрация, за европа ... Последното нарочно е с малка буква. Защото ние сме си в Европа, но не тази, с малката буква. Тази с голямото „Е” е за определени хора, големите. Не е за всички. После умните решиха и започнаха да говорят, че нямало криза на ценностите, самите ценности просто ги нямало. Чувам, че сега се говори за финансова криза. Ами няма такава бе, хора, всичко е о’кей. Само дето финансите ги няма.
Добре, след като няма такава и онакава кризи, след като на село – значи, и в глобалното село – всичко се решава от хората, и се регулира от обичая, тогава защо трябва със закон да се наказват тези, които говорят срещу разведените, гейовете, дебелите, богатите, бедните, грозните и ... - не знам дали остана някой читав вече. То иначе със закон не можеше и да се пуши, с друг закон трябваше да има касови апарати на пазара и при докторите ..., а и при адвокатите, за полицаите, съдиите и чиновниците не знам.
И за синодите вече не знам колко са, има ли ги, няма ли ги. Искам си селския поп - не толкова учения, но когато той ми говореше и посягаше да ми опъне ухото, ми олекваше. Сега тези ми опъват ухото, но само ме боли.
Да, парите не стигат, вярно е. На никой не му стигат. Само че аз не искам да ми стигат, искам на другите повече да не им стигат. Тц-ц-ц... Дали, ако започне да се плаща повече не на тези, които се занимават с порока, а на тези, които го ненавиждат, нещата няма да поемат нагоре поне мъничко? Едва ли. Щото, с плащане "и баба го може"...
Прочие, желая ви лек и ползотворен ден!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2011, 09:24

19 Ежо | 08.03.201109:35

За пореден път - верни, но недостатъчни разсъждения. Народът си го е казал, преди още червените, мутрите и чалгарите да му изпият акъла: Всяка коза за свой крак! Примерът със старците на Кирил е верен, но твърде слаб. Той се отнася за всички наши калпави, лениви, вайкащи се съграждани. Да сте виждали някъде живо диво животно в пенсия, и при това на свобода?

Защо една спасителна лодка вдига само осем човека и след това се обръща, а не 80 или пък 800? Това морално правилно ли е, справедливо и естетично ли е? Глупости, глупости! Защото толкова и е подемната сила на лодката, затова!

Затова и у нас в България няма значителна средна класа. Защото или хората с малко по-голяма подемна сила не смеят да се топнат сами във вълничките и потъват с все парахода, или тръгват да качват на гърба си цялото българско народонаселение от Подуене до Сихоте-Алинския хребет. И - изненадващо - се потапят и те, и народонаселението.

Вържете си връзките на вашите обувки, хора. Това е единственият начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2011, 15:54

18 Emil Stoyanov | 03.03.201116:03

Проблема в Бг е централизацията,никой не говори за Провинцията,никой нищо не прави за България,а само за София. Нямаме инфраструктура, изградената е почти разрушена,изоставаме в технологично в европа. Бизнеса има желание да прави всичко извън столицата но няма никакви условия,няма сигурност.Тези условия трябва да ги създаде дръжавата с парите които събира от данъците!Тези горе не само да режат ленти но и да търсят инвеститори под дърво и камък!
Честит празник 3ти Март България,да живее България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

17 edin slep | 03.03.201103:40

Народе ли? Ники, Русиновски, момко. На мнозина от онзи край съм го казвал - безбожен народ е беден народ. Където църквите са направени на складове и народа не е прокопсал.

По комунистическо време "народната власт" изсипваше пари, а другарите от онзи край ядоха и пиха. Сега като се осъзнаха от "пиянството на един народ" какво им остана? Що за народ живее там? Във Враца мило се поздравяват със псувня, която кара "копеле" на софийските катили да изглежда почти приемливо. Местни хора ми обясняват, че едва могат да накарат някой да роботи, предпочита да лежи. Една позната от Берковица ми разказваше, че по време на икономическия бум опитвали да накарат някой да бачка, ама за под 800 лева не се хващали, дори за общи работници, дори с основно образование.

Народе, а?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

16 Marieta Blagoeva | 02.03.201123:23

Мисля,че един от основните проблеми на съвременният българин е,че не е научен да работи.Той търси високо платена работа, с достатъчно свободно време,и по възможност по-малко работа,която да извършва.По скоро търси не работа ,а някаква възможност да му минава приятно времето,за което да получава добро заплащане.В момента съм работодател и мога да кажа,че е най-трудно да се намерят свестни хора ,на които да им се работи.Въобще времето на социализма си казва думата.Но ,когато българина отиде в чужбина и види,че по този начин не става, работи-на две,на три места,иначе качества имаме...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

15 Marieta Blagoeva | 02.03.201123:04

хубава статия и много вярна,без коментар,всичко е толкова тъжно,наистина българина в последните години няма дух-да се бори,да гради,дори с най-голяма мъка,но защо- не мога да си отговоря,какво точно се е случило с нас?... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 02.03.201119:33

'бахти мъката все едно чета Елин Пелин.... " Четирите колелета на каруцата запръскаха по-силно из рядката кал на селския път. "....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

13 GohoBG | 02.03.201118:07

Бацеее..., пак ще гледаме какви 'сме' ги сътворили и след президентските избори Бесен Бесен Бесен Лош или много луд , то всички какндидати са... Чуди се ...неам думи, 'фани единия,удари другия и ... третия пада' МЪКАААА Реве или много тъжен Реве или много тъжен Реве или много тъжен да, последният изход е беганьето, ааа всъщност пред последният Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

12 Mile Manolov | 02.03.201117:38

Северозападнала БГ известна още като "Резервата" трябва да се взриви. Единствения шанс да не се мъчат и българи и цигани на тая ебана географска ширина. То и за цялата държава май скоро ще важи това Усмивка
   

оценка

+0 -0