Един отчаян опит на некадърната част от издателската индустрия да се задържи на пазара | webcafe.bg
Mobilecafe

При каква температура гори Интернет?

Иван Богданов
24.06.2010, 13:46 (обновена 24.06.2010, 15:21)
Джеф Безос

Снимка: © Getty images

Доокато у нас "горят" електронни книги, шефът на Amazon.com Джеф Безос гордо показва новата, усъвършенствана версия на електронния им четец за книги - Kindle DX

Бел.ред. - Иван Богданов е основател и собственик на литературния сайт „Буквите", както и един от най-изявените издатели-радетели за налагането на е-книгите в България. Текстът по-долу е част от негов коментар, публикуван вчера в редовната му седмична колонка в „Буквите".  

В този сайт не се занимаваме с политика. Но политиката сама ни намери. За всички, които покрай Юнския базар на книгата са пропуснали новините - само ден, след като Интернет медиите бяха обявени за равни на другите, в опит да им се запуши устата, Рицарят на книгата за 2010 Явор Колев направи най-големия удар в живота си. Не, не е открил хиляди нелегални дискове на „Пайнер", нито голяма контрабандна пратка наркотици. Не си мислете и за мафия и каквото там се сетите. Вчера бе открит  и унищожен сървърът, на който се намираше библиотеката „Chitnaka.info".

Да, вчера бяха изгорени хиляди книги. Без съд и присъда. Ще кажете - ама те са нелегални, нарушават закона, носят загуба на издателствата...  И, теоретически, ще бъдете прави.

Но всъщност цялата акция е един отчаян опит на Асоциация „Българска книга" и няколко издателства да се задържат на пазара. Защото на този сървър нямаше само „нелегални книги" (колко бързо ни връща това в едно минало...). Този сървър в голямата си част беше подобен на „Буквите" и много автори качваха сами своите произведения.

Това не е и борбата на хартиената срещу електронната книга. Това е отчаян опит на некадърната част от издателската индустрия да се задържи на пазара. Защото с тези методи отдавна не се продават книги. Защото времената са други.

Аз, като издател, би трябвало снощи да дам банкет по случая, още повече, че ние се опитваме да развиваме легална възможност за продажби на е-книги. След като нелегалната ни конкуренция е затворена, сега продажбите ще фръкнат до небесата.

НЕ, НЯМА!!! Защото Интернет продава най-добре. Това се видя добре и снощи, когато хартиената версия на безплатна е-книга се продаваше учудващо добре. Защото просто времената са други и повече хора четат Фейсбук, отколкото вестници.

Не знам дали сте запознати с „Антикризисната програма" на Асоциация "Българска книга". В общи линии тя се състои от две точки:

1. Държавата изкупува всички наши залежали книги и ги дава на библиотеките.

2. Държавата инициира серия инициативи, които да повишат интереса към четенето сред младите.

С акцията на ГДБОП беше изпълнена втора точка. Беше затворена безплатната Интернет библиотека. Библиотека, която съществуваше не с помощта на държавата, а въпреки нея. Библиотека, в която ежедневно четяха много тинейджъри.

Днес вече я няма. Децата трескаво продават скритата си дрога, за да могат да си купят книги и запълнят нарастващия наркотичен глад в тях.

На кой в държавата му трябва интелигентна част от населението?

„Първо те дойдоха за комунистите

и аз не се застъпих за тях, защото не съм комунист.

После дойдоха за синдикалистите

и аз не се застъпих за тях, защото не съм синдикалист.

После дойдоха за евреите

и аз не се застъпих за тях, защо не съм евреин.

После дойдоха за мен,

но не беше останал никой, който да се застъпва.

- пастор Мартин Нимюлер, преживял нацистките гонения"

Не се изненадвайте, ако в близките дни ги няма и Буквите.

П.С. 451 по Фаренхайт е температурата, при която гори хартията. При каква температура гори Интернет?

Oще: гдбоп  интернет  книгоиздаване 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2012, 13:23

3 Grigory Ivanov | 27.11.201211:49

Докато у нас горят "електронни" книги и култура.... Намирисва ли ви на на нещо!! Всяка отрова има и противоотрова!! Намирисва ми на тъмните векове на Инквизицията- когато знанията са били табу и книгите конфискувани..
ФБР-ГД-Бойко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 14:30

2 matwe | 25.06.201013:45

Дам, проблема всъщност не е в авторските права.

Свободният обмен на информацията е проблема! Под претекст че опазват правата на 0.001% от хората, ще отнемат свободата на останалите 99.999%.

Хитро а? Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.04.2010, 22:28

1 suicidal | 24.06.201016:15

Мао също го е правил. Покрай книгите постепенно са изгорели и 70 милиона човека
   

оценка

+0 -0