Webcafe

Facebook демокрация

Ники Русиновски Ники Русиновски
14.03.2011, 17:28 (обновена 15.03.2011, 16:33)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Facebook демокрацията по улиците миналия уикенд май уплаши премиера Бойко Борисов

Е, случи се.

Само преди месец и нещо писахме, че ей на - всички знаят, че дори и във Facebook да има група с десетки хиляди протестиращи за нещо, на реален протест на улицата излизат 20-30 души. Нищо че интернет и не толкова Facebook, колкото Twitter са в основата на арабските революции от последните месеци. Нищо че дори онлайн потребителите в България са милиони, както показа преброяването.

И предупреждавахме властта: „Зад всеки клик в интернет стои един съвсем конкретен и реален, неанонимен гражданин. Той може и да не излезе на площада да протестира срещу някое конкретно действие, политика или партия, но охотно и недвусмислено споделя мнението си онлайн - и на това мнение трябва да се гледа изключително сериозно. Просто защото при определени условия той може и да излезе на улицата."

И то се случи. В неделя хората скочиха и излязоха на улиците: повечето заради хубавото време, но няколко хиляди - за да протестират. Срещу високите цени на бензина най-вече, на тока и водата на второ място, и изобщо против високите цени като цяло. Организацията им беше във Facebook.

Не е необходимо да си кой знае какъв аналитик, за да предвидиш, че когато цените неудържимо растат, земеделският министър Мирослав Найденов ги бори с голи гърди, заклинания и проверки, а социалният Тотю Младенов говори в бъдеще неидващо възможно време, на хората ще им писне.

Отвсякъде регулярно идват новини, че сме най-бедните в Европа, с най-ниски заплати и най-закъсали. Кризата кара вече 3-та година, но вместо да вземе някакви реални антикризисни мерки, правителството просто чака тя да отмине. Има данни, че това започва да се случва, но ако огледате интернет и особено мненията в него, има и данни, че търпението на хората вече отдавна се е изчерпало и те са на ръба да избухнат.

Не е необходимо да сте комунист, седесар или антигербер (условно казано), за да ви се допротестира, достатъчно е да сте просто човек. И да си погледнете в джоба, откъдето парите ви излитат с все по-голяма бързина, а срещу тях получавате все по-малко (икономистите го наричат инфлация). И като се запитате ама защо тук бензинът (техниката, токът, храните...) са по-скъпи от тези в другите, по-богати държави, а отговор няма, то... освен да наругаете някого в интернет какво друго ви остава?

Проблемът е, че след като поругаете известно време, разбирате, че от това нищо не се променя. И тогава вече минаваме на следващия етап - в който сте толкова ядосан, че ви се иска и на улицата да излезете, за да ви чуят. Защото управниците интернет не слушат...

Да, има данни, че протестите не са напълно спонтанни, а зад тях стои някой или някои. ВМРО се опита изцяло да си ги припише и сигурно поне половината от тези към 5000 протестиращи в страната са тяхна заслуга. И Асен Агов бил видян при протестиращите.

Но зад всеки протест винаги стои все някой, бил той случаен човек или неслучайна партия или организация. Ако мислите, че ей така, просто заради призива на една партия (изключваме БСП; и ДПС - която сигурно също може, но не го прави) хората ще излязат на улицата да протестират - пробвайте и да видим колко човека ще изкарате. Не партиите вдигат хората, вдига ги недоволството им.

Това даже и Волен Сидеров добре го знае и затова охотно експлоатира това съществуващо вече недоволство, насочвайки го към безсмислени национални каузи. Но щом и съюзникът на правителството „Атака" вече протестира - макар и пренасочвайки енергията в изпускане на пара - значи нещата се сериозни.

Правителството също добре разбира това, показва направо паническата реакция на премиера Бойко Борисов. „И аз искам да протестирам", оплака се той. Да, ама няма срещу кого - освен срещу себе си. Е, Борисов си хареса Кадафи, нарочи го за виновник и го блъска като чучело, но това е само театър. Шести американски флот не е виновен, че сме напълно енергийно зависими от Русия, нито земетресението в Япония е причина за скока в цената на хляба и олиото. Ако бъдем „оптимисти", тези фактори всъщност тепърва ще се отразят на цените...

Повишаването на цените на горивата, храните и суровините е обективен световен процес и това е принципно неизбежно. Ролята на националните правителства обаче е имено да го смекчат колкото могат повече - с икономически мерки, стратегически програми и компенсации. Само че у нас няма и помен от такива.

При това положение тези няколко хиляди души по улиците последния уикенд са просто леки пръски, едва загатващи за недоволството на хората. Ако - не дай боже - нещата се развиват все така зле в следващите месеци, то тогава на улиците ще се излеят десетки и стотици хиляди недоволни българи.

И после интернет ще е виновен, кой друг...

Oще: facebook  бензин  демокрация  интернет  недоволство  протести  цени 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

14 Николай Дренчев | 20.03.201121:43

Със сигурност повече от половината протестиращи са били събрани от ВМРО, в един протест срещу монополистите (ЕРП-та, Софийска вода и принципалът им ДКЕВР), обявен три седмици по-рано, започващ от Ал. Невски и завършващ пред министерския съвет.
Протеста на ВМРО беше много по-организиран, по-многоброен, по-мотивиран и... тотално неотразен от нито една медия (събитията пред министерския съвет)

http://www.facebook.com/album.php?aid=117337&id=1436888781&page=6
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2011, 11:27

13 UrbaneNomad | 17.03.201105:22

А защо не може да се харесват коментарите? Като в Дневник да речем.

Иначе, Сирков е прав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

12 Lyubomir Sirkov | 15.03.201114:59

Авторът си мисли, че едва ли не той лично се е оказал голям пророк, като написал преди време, че онлайн обществото било фактор, който "тепърва ще набира сила".
Само дето е пропуснал да уточни: "сила" - ама каква: разрушителна или градивна?
Защото разрушителни сили имаме и сега предостатъчно - а градивни?

Разбира се, от автор като Ники Русиновски трудно може да се очаква нещо градивно: той предпочита да нарича националните каузи "безсмислени", а събитията в арабските страни "революция" ... и с трепет очаква на хората у нас да им се "допротестира".
Да, на хората ще им се "допротестира" - и после, като се "наизпротестират", какво?
Далеч по-трудната, но и по-важна работа - тази по изграждането (каква непозната и трудна за разбиране дума, нали?) на общност, която да е продуктивна и да е способна да взима решения - в очите на автора изглежда остава за някакво много, много далечно бъдеще...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

11 Astarot | 15.03.201114:20

8 GohoBG | 15.03.2011 12:00

"Нова партия на тия дето не са били в никоя партия ли да правим"

Каква е ползата за народа от партиите като цяло? Защо всички гледаме партии и цветове? Че тези партии дори и ясни идеи и ориентация нямат...
Партията като политическо явление е нещо като стадо, а лидерът им е техния овчар. И на всеки избори по 3-4 различни овчара се надлъгват пред народа така, че всеки да придърпа повече от 240-те овце към себе си. Защото накрая, когато овчарят трябва да защитава интересите на чорбаджията дето го е подкрепил, с колкото повече овце разполага, толкова е по-силен.

Истината е в безпартиен политически режим и мажоритарен вот. Нека всеки който се чувства достоен и готов да защитава интересите на избирателите си пред НС да може да се кандидатира за депутат. А не както сега, да трябва да лиже задниците на лидерите на съответната партия, за да го включат в 1-2 листи... Защото един път гъзолизец, цял живот гъзолизец! И така малките гъзолизци един ден стават лидери на партии, ама от гъзолизец лидер става ли? Той продължава да търси нечий задник да лиже, а европейският, руският и американският са винаги на линия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 15.03.201112:39

ББ го мести.. у другия крачол много резко в момента Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 15.03.201112:28

@ ( 3 ) slavper | 14.03.2011 22:39

Пич, "политически" коректно е да пуснеш и линк към сайта, когато копи/пействаш чуждо мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

8 GohoBG | 15.03.201112:00

Пляскане Пляскане Пляскане поклон пак отличен материал!
И какво да правим?! ясно е, че ние масата затъваме... Реве или много тъжен ,
а на наш гръб вече не знам колко години, други се осигуриха
за векове напред... Бесен
Нова партия на тия дето не са били в никоя партия ли да правим,
че като гледам, не бих дал доверието си на нито една група крадци!!!
...или да си стоим в блатото и да чакаме герба ни да стане хипопотам Реве или много тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

7 Valeri Marinov | 15.03.201110:30

"Това даже и Волен Сидеров добре го знае и затова охотно експлоатира това съществуващо вече недоволство, насочвайки го към безсмислени национални каузи."
тук вече не съм съгласен!
от тия дни имаше информация за арестувана българска евродепутатка:
"Евродепутатите били в Северен Кипър, за да оценят щетите, които турската страна е нанесла на културното и религиозно наследство там."
причината за посещението в кипър беше смотано от повечето медии , вероятно от притеснение да не обидим турция!
значи европарламентът може да прати комисия за подобн нещо , а у нас всеки тъп малоумник може да пренебрегне собствената си история, за да поплюе по сидеров!
не защитавам сидеров, просто ми е чудно тия всички плювачи дали са записали при преброяването в графата националост "българин" и какво българско има в тях! вероятно си мислят, че турците не са нанесли щети на нашето културно и религиозно наследство?!?!
със сигурност са обогатили речника ни с думи като "ибрик" и "ибрикчийство"! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

6 Valeri Marinov | 15.03.201110:19

"И моля ви, не тормозете клетите женици на касите като им плащате в жълти стотинки. Дали в жълти или в зелени стотинки, парите са си пари и монополистите си ви ги прибират пак, само дето сте вгорчили живота на някоя нещастна касиерка.....а да, и са си давали по ТВ как блестите с оригиналност..."
абсолютно верно! тормозите такива, като вас, а не монополиста! на него му накривяте кепето! най-много касиерката да отнесе някоя глоба, заради тъпанарските претенции на някого да оригиналничи! луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 12:32

5 Konstantin Uzunov | 15.03.201110:08

До гн. Бойко Борисов


Уважаеми гн. Борисов, обръщам се към Вас, като към гражданин. Това мое обръщение не е като към министър председател. Простичко казано искам, това мое обръщение да го възприемете като обръщение към обикновен човек.
Сана който имате, на министър председател го имате благодарение на такива глупаци като мене. Надявам се да не приемете моето обръщение по грешно. Когато бяха изборите, аз като член на движението, гражданската инициатива НОВА БЪЛГАРИЯ, бях един от активистите които бленувахме за успеха на Вашата политическа партия. Заблуждавахме се, като си мислихме, че Вие като висш офицер, генерал, имате лидерските способносити да направите нещо та да заживеем като народ спокойно и да се трудим.
„ДА АМА НЕ”!
Оказа се, че вие просто сте по некъдерн и от Жан Виденовото управление, управлението на НДСВ, и не на подледно място от управлението на Станишев.
Плодовете на Вашето управление са ; - Публични скандали които са безплодни и пораждащи съмнения към българските граждани. Безсмислена икономическа политика, безработица, увеличение на цените на основни хранителни продукти, обедняване на населението, утвърждаване на монополите и ограбване на населенението до неузнаваемост. Сега монополите са държавата, държавата е сведена до голямото нищо.
Народните мъдрости, вицове и разни други народни приказки плъзнаха, и мълвата за неспособността ви да постигнете нещо е вече страшна. Най новата народна мъдрост „ В другите държави има мафия, а в България мафията си има държава”. Как Ви сетрува ? Май, че е време вече да си подадете уставката, да си отидите като поредният неуспех в България.
Няма да сте първите или последните, просто ще сте поредните.
Моля Ви, не ни мъчете повече!
с уважение Константин Узунов 085567731
   

оценка

+0 -0