Църквата не може да спечели от езика на омразата | webcafe.bg
Webcafe

Църквата не може да спечели от езика на омразата

Любен Обретенов , в. "Сега"
02.04.2011, 12:02 (обновена 03.04.2011, 08:09)
Литийно шествие

Снимка: © БГНЕС

Не знам възможен ли е Мартин Лутер тук и сега, но е очевидно, че онова, което би трябвало да е подвластно на нашата църква - духовността, е в тежък дефицит при самата нея

Основното послание на Исус Христос е любовта. Основното послание на Българската православна църква е омразата.

Владиците ни рядко изказват публично становище по обществени въпроси. Но когато това все пак се случва, през последните години все е съпътствано от езика на омразата. В последната си публична изява БПЦ намери за необходимо да заклейми Ванга и Петър Дънов като "лъжеикони и предтечи на антихриста".

Светият синод реши по време на Великденския пост да организира две беседи по темата, в които да бъде представена книгата на зографския йеромонах Висарион. Според Висарион дъновизмът е окултно лъжеучение, а "феноменът от Петрич" не е нищо повече от една съвременна магьосница. Той смята, че истинското християнство трябва да се разграничава от окултното и да не се промиват мозъците на хората със заразното наследство на Ванга и Дънов.

Опитът за разграничение на църквата от Ванга и Дънов донякъде е разбираем. В крайна сметка Учителят и пророчицата са сериозни конкуренти на клира за душите на хората. В задочното състезание обаче БПЦ няма никакъв шанс, ако подхожда с омраза. И Ванга, и Дънов са хора с авторитет не само в България.

Освен това нито един от двамата не е говорил с омраза за официалната църква и религия. Напротив, едно от най-важните дела на Ванга бе построяването на църквата в Рупите. Това беше против волята на синода, но накрая под напора беше принуден да се примири с големия интерес на хората и прати Неврокопския митрополит Натанаил навремето да освети храма.

Не за пръв път владиците използват посланието на омразата. Все още е пресен споменът от реакцията на Пловдивския митрополит Николай срещу концерта на Мадона в София на 29 август 2009 г. Тогава на владиците им дойде дюшеш фактът, че на тази дата църквата отбелязва отсичането на главата на св. Йоан Кръстител от цар Ирод, който бил подучен да извърши това пъклено дело от греховната Иродиада.

И талибанстващият митрополит нарече Мадона новата Иродиада. Той не успя да спре концерта на Мадона, но пък успя да забрани друг концерт в Пловдив, който трябваше да се проведе на същия ден и на който деца щяха да пеят песни на Майкъл Джексън. Комично гневна бе и реакцията на църквата срещу детския любимец Хари Потър и неговите магически способности.

Едно от достойнствата на нашата църква е поддържането на традициите. У нас църковните служби и литургии се провеждат по абсолютно същия начин, както това се е правело преди 1000 години.

Но Българската православна църква отдавна се е превърнала в архаична структура. Има, разбира се, свещеници, в които миряните припознават свои духовни водачи, но те са твърде малко, за да умият лицето на църквата. Конкуренцията за душите на хората винаги е била много голяма.

Това, което Светият синод прави, е да клейми миряните и техните заблуди. Много трудно е да признае грешка на духовник. Спомнете си историята с дивия игумен на Троянския манастир, който изгони инвалидите. Синодът го отстрани едва когато комисията по дискриминация го призна за виновен. При това пак го стори тихомълком. Без никакви публични обяснения за позора, който им лепна игуменът.

Реформацията се е случила преди 500 години. Нанесла е сериозни щети на католическата църква, но пък я е накарала да се модернизира и приспособи към новото време.

Не знам възможен ли е Мартин Лутер тук и сега, но е очевидно, че онова, което би трябвало да е подвластно на нашата църква - духовността, е в тежък дефицит при самата нея.

Дънов и Ванга не са се борили за имоти, не са клеймили онези, които не ги признават. Живели са като безсребреници. Църковните борби, които гледахме допреди 4-5 години, бяха ужасяващото падение на клира, от което така и не успя да се изправи. Лъсна озъбеното и алчно лице на две групи свещеници, вкопчили се в имоти и храмове.

Нищо по-различно от онова, на което сме свидетели и до ден днешен, когато съдружници си пращат биячи, защото не могат да си уредят сметките. БПЦ е просто само една фирма. В нея най-важен е писаният или неписан търговски закон, а не светото писание.

Публикацията е в сайта на вестник "Сега": www.segabg.com

Oще: ванга  дънов  мадона  омраза  христос  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

147 Slater | 31.05.201218:13

Цитат: "Основното послание на Исус Христос е любовта. Основното послание на Българската православна църква е омразата" . Първоначално публикувано във в. Сега. Коя беше тази партия, която издържа в. Сега ? Вижте само как е озаглавено "Основното ..." - в същия стил в който се пишеха докладните записки на бай Тошо. А автора явно съди за учениото на Христос от публикациите на бай Тошо и него подобните. Г-н Обретенов, основното послание на Исус Христос НЕ е любовта ! Той няма "основно послние", Той не е партиен лидер и не МУ трябват конгреси, дневен ред и съображения. Не дръкнайте глупости като не разбирате. Мога да разбера умразата ти към Православната Църква. След десетилетията власт на твоята партия, тя, твоята партия целенасочено разруши доверието към църквата с внедряването на всякакви ваши утрепки, и сега пак тя продължава да манипулира обществото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

146 collapse | 13.04.201104:19

Както ти писах богослужението е на 95% не разбрано от съвременните хора... Разбирам - има канони - така трябва... Старобългарския отдавна не се използва, а другия, на който е написана не го помня точно какъв е - сигурно е от годините. Заплатата на свещениците се определя от колиèството продадени свещи за месец - само в най-малка епархия и работещ само в 1 малко село поп взима въпросните 240 лв заплата. Отделно от тях всяко нещо в църквата се заплаща предполагам знаеш или ти си от по-вътрешните хора и плащането на свещеник не ти е известно... Няма да коментирам 50 лв за снимане с камера и 20 лв за снимане с фотоапарат в църквите. Във всеки един ритуал има част от парите, които отиват към свещеника. Отделно на това са требите, четенето на имена, осветяването, помена и други такива богоугодни ритуали... Известно ми е за случаи (не случайно е ползвано множествено число) при които е отказвано погребение на човек ако няма с какво да се плати. Какъвто и да си, каквато и вяра да имаш - вярвай ми - това ще разклати всичките ти устои. Разправяйки ми за мизерствата на "бедните" свещеници - не можеш да убедиш в правотата си. Ако сметнеш за тези 240 лв - как трябва да работят по 8 часа на месец - то излиза, че те на час взимато повече от не толкова елитна проститутка. Относно изказването ти, че ходят със собствената си кола някъде... Повярвай ми, че преди това са се разбрали надлежно да им бъде заплатен бензина или карат хората да ги вземат и връщат, разбира се след почерпката (независимо за какво сме се събрали). От една страна се радвам, че има такива хора като теб - отдадени на вярата, но от друга ги съжалявам, че са приели толкова навътре нравоучението от т.н. "божии служители". Остани си със здраве - другото само ще се нареди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

145 Konstantin | 07.04.201116:27

collapse, collapse, в БПЦ съвсем не е наред всичко, даже малко е това, което е наред, с изключението на богослужението, но то, брат, е най-важното. Това за "облаги от служение на поповете" е много не на място. При заплата, доскоро, 240 лева за свещеник с висше образование, а от 2008-ма 320 лева, да се говори за облаги е не на място, не мислиш ли?
Когато е основана Църквата по времето на св. пророк Мойсей и на евреите е раздадена ханаанската земя, на Левиевото коляно не е дадена земя, за да се храни при жертвеника. това означава, че свещенството и до днес се храни с това, което принасят вярващите. В страни като Германия това е регулирано по следния начин - тези, които се декларират като вярващи, дават доброволен данък в размер на 5% от дохода си. това е Германия. така се събират парите, с които се заплаща на свещениците. От това, което миряните оставят в църква като приношение, една част отива в Св. синод за заплатите и малката част - за издръжшака на свещеника, който трябва да отиде на погребение със собствената си кола в дъжд, сняг, кал и пек.
Тези няколко процента, които въртят някакъв бизнес, което въобще не е изключение за държавата, в която живеем (до скоро банката на жената на бат Бойко прибираше таксите, които се внасят задължително при получаване на новите документи например) те не са лицето на Църквата и никого не ощетяват с това, че въртят бизнес. Техният бизнес е канонично нарушение, но той не прави българите бедни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

144 collapse | 07.04.201102:49

Константин, Константин - ама ти продължаваш да се изявяваш, все едно всичко в бпц е най-доброто. Както виждаш - никой от написаните коментари не отрича християнството ( освен тези дето казаха, че са атеисти, в което много се съмнявам, а това си е един вид вяра, че няма Бог). Всъщност нещата изобщо не са такива. Искаме да ти кажем, че тези дето ни казват какви трябва да сме - всъщност ни дават много лош пример. Ти да те питам в коя църква работиш, за да идваме само там, че явно си уцелил мястото на "блаженството". Сделки с църковни имоти, облаги за поповете от църковните служения... Не си чувал за тях а? Браво това се иска за да се брани църквата - една сляпа вяра...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

143 Thea Atanasova | 06.04.201116:30

Много ми харесва мисленето на Jetero ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

142 Konstantin | 06.04.201115:56

Работата е съвсем проста: след изобличението на Ванга и Дънов в книгата на отец Висарион, която е много аргументиран труд, и канонизацията на Баташките и новоселските мъченици, изведнъж заваляха поръчкови нападки срещу Църквата - тази статия, телевизоонният репортаж на Нова от неделя вечер, две страници в Уикенд. Всички те, поради липса на някакви скорошни скандали, разчепкват часовника на дядо Николай, мерцедеса, който кара владиката Борис и са доволни, ако хвянат някой духовник в нещо, което трябва по техен замисъл да изглежда противно на духа на Църквата. те обаче не се и стараят поне малко да се ориентират в устойството на БПЦ, на Православието, на канон и устав. Колата на епископ Борис, който е игумен на ставропигиален (самостоятелен и подчинен направо на Св. синод) манастир негова ли е или е на манастира? Има ли канон епископът да пътува с каруца, примерно?
За всичко това става дума, който вярва - вярва, който не вярва - нека му бъде, както той мисли, че му е добре. Точно Православието не е тръгнало от врата на врата да вкарва хората в пътя.
Доводите срещу Църквата са най-често доводи срещу някакъв холивудски образ на католицизма - клади, някакви безумни консерватори, които твърдят, че земята се крепи на три кита.
Всичко това разчита на влизащите с мръсна газ във форумите, които пишат преди да помислят и много държат да са прави на всяка цена, а когато разберат, че не са прави, никога няма да се извинят. Така човек се обвързва с глупостта, която е изтърсил, но си носи гузната съвест не само в мрежата. коварен похват е това.
Не знам дали не е по-лошо обаче това вярващите във форумите да почнат да кокетничат с такива объркани дебютанти, като правят компромиси със схващанията си в името на "толерантност" и "смирение", когато срещу себе си имат пълна нетолерантност и отрицание без здрав смисъл и дори без ясен синтаксис.
Всичко хубаво на всички и ако някой се е почувствал обиден - да прощава!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

141 Stupido | 06.04.201114:14

Jetero, амин Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

140 thaddeus | 06.04.201114:14

@Jetero ах тази дума ЕВОЛЮЦИЯ, не я използвай в присъствието на религиозни, че ще се почне една писаница пиши, пиши как няма и как сме създадени от Бог.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

139 Jetero | 06.04.201114:02

Черен Гарван според мен си далеч от моята енерия и няма как да ме е страх от хора като теб (вярвам че си добър и готин човек) , но аз разглеждам нещата от теологична гледна точка ..не повтарям едно и също като развален грамофон ... след като си толкова запознат защо избегваш неудобните въпроси (за маите и шумерите) ..просто нямаш логичен отговор ....така че не се напъвай...просто не определяйте всеки който мисли различно за грешник и повлиян от Сатаната ... така до никаде не се стига.....целта е да сме по добри ,по силни по знаещи по можещи да има еволюция....да пресечем границите на измеренията на космоса , времето и пространството....не да сме роби на тоя и оня .....или просто казано да вярваме в себе си зашото иначе не може да направи добро нито на нас нито на никой друг , а отам всичко се обезмисля.....Арее пииййс.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

138 Stupido | 06.04.201113:55

черен гарване, добре пишеш и си добра душа (въпреки че те кефи да изглеждаш старшен :winkУсмивка - в това не се съмнявам...

но малце ми се струваш като кон с капаци (прости ми за аналогията)... което в крайна сметка е нормално за човек последовател на канони...
радвам се само че не си воинстващ такъв Намига та ще те цитирам:
това е моментът който разните му талибани (не само ислямистки такива) пропускат.

а иначе споделям мнението на Jetero...
   

оценка

+0 -0