Оставаше само да го щипне по бузката | webcafe.bg
Webcafe

Оставаше само да го щипне по бузката

Мария КасимоваМария Касимова
13.03.2019, 18:06 (обновена 14.03.2019, 18:16)
десислава радева

Снимка: © Instagram @ Borut Pahor

Политическите фигури са винаги в окото на обществото и техните действия непрекъснато са под лупа. Отнася се и за съпругата на президента, уви

Протоколът е мъдра работа, дипломатическа. Той е инструмент за безпроблемно общуване, система от правила и процедури, които се спазват в определен вид комуникация.

Представете си само, ако протоколната практика не изискваше държавните глави да се срещат, облечени в костюми, какви недоразумения можеше да има на световния политически хоризонт!

Твърде възможно щеше да бъде да видим заедно на един и същи висок форум Тръмп с бейзболна шапка и анцуг, Путин - гол до кръста и на кон, а президента Радев - в оня аутфит на продавач на дини с фалнелката без ръкави, три-четвъртите панталони и босите крака.

Като имате предвид колко много и разнообразни могат да са интерпретациите само от този факт, можете да си дадете сметка, че обявяването на световна война след едно такова разюздано президентско появяване съвсем няма да е в сферата на фантастиката.

Това идва само като пример защо не приемливо в една официална ситуация съпруга на президент да целува другарски друг президент, а след това съвсем по майчински да изтрие с ръчица червилото си от бузата му.

Става дума за Десислава Радева, съпруга на българския президент Румен Радев, която с този мил жест изненада словенския президент Борут Пахор и съпругата му по време на посещението на българския държавен глава в Словения. Оставаше само да го щипне по бузката...

Защо това е гаф?

Защото добрата дипломация не предполага интимничене, нарушаване на личното пространство, демонстрация на фамилиарност или близост. В този смисъл воплите от типа "какво толкова - така не е ли по-човешко" са израз на дълбоко непознаване и арогантно низвергване на протоколната практика, която базира това правило на установената истина, че никой не обича просто така да го пипат, прегръщат и целуват разни непознати, че и на публични мяста.

Може да е човешко, но между майка и син, баба и внук, леля и племенник. Баба ти да се метне да ти трие бузата с палец също си е вид протокол (приемлив ред за правене на нещата), ама за у дома, в семейството, на родовите сбирки.

Въпросният "протокол", упражняван на село обаче, може да включва още по-неприемлива иначе свобода - например там бабата да си наплюнчи едно хубаво пръста, че да трие червилото от бузата на мокро. Дори в тези два обикновени примера си личи колко важна и ясно осезаема е разликата в онова нещо, което наричаме "протокол".

Защото ако на село е приемливо за всички бабите да правят така с внуците си, в града вече това би се възприело, ако не като необразованост, то поне като дефинитивна черта на произхода. Не всички са длъжни да познават точно протокола, но всеки усеща разликите, благодарение на социалната си култура. 
И в подобен случай на несъответствие на място, цел и действащи лица, категорично би определил грешката с една дума  - простотия.

За разликата между простотия и спонтанност

Всъщност тя е огромна и се нарича цивилизованост. Спонтанността е надделяването на чувствата над правилата, които обаче добре познаваш. Тя е емоционален жест, който очовечава строгата формалност и я прави по-достъпна, по-разбираема и следователно и по-запомняща се.

Спонтанни действия правят интелигентните хора, тези, които дори в момент на силна емоция, имат дълбоко възпитани у себе си критерии за поведение. Хората, които познават кодовете в общуването и се опитват да разберат адекватните кодове от другата страна, а не да налагат своите като единствено правилни. 
Спонтанността веднага може да те дефинира като ниво - тя не е еднаква за интелигентния човек и за простака.

В този смисъл лично аз не бих определила жеста на г-жа Радева просто като спонтанно нарушаване на протокола, защото съм убедена, че тя не го познава.  Ако го познаваше, щеше да знае, че целуването в такава формална ситуация представлява само докосване на бузите.

Пък ако мощното й червило все пак се разпростре по страните на г-н Пахор, адекватният начин да му помогне да не ходи маркиран като дете цигуларче след училищна продукция, е деликатно да каже на него или съпругата му, които да се погрижат за последствията.

Не и услужливо да търка президенстката буза насред високопоставени фигури, камери и фотообективи. Дори и само заради информационния шум, който предизвика с това и на който реагираме в момента.  

Важността на един необмислен жест

В практиката си на консултант по етикет и протокол съм установила, че тази услуга търсят хора, които реално най-малко имат нужда от нея - образовани хора, със социален живот, кариера и визия за бъдещето си.

Онези, на които това познание най-много им куца, най-малко осъзнават, че имат спешна нужда от обучение. Лошото е, че когато става дума за публични фигури и особено за хора, които ежедневно, без почивка, градят имиджа на държавата ни, такова непознаване вреди на всички ни.

В този смисъл, окей, от това, че г-жа президентшата е изтрила бузата на словенския президент няма да пострада световният мир. Но страда представата на другите за нашата съвременна култура на общуване и ниво на образованост.

Страда, в крайна сметка, сериозността на политическото ни присъствие. Никак не е малко.

Oще: гаф  десислава радева  жест  мария касимова  политика  президент  протокол  радева  румен радев  червило 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.01.2012, 16:16

26 bodko | 14.03.201922:13

ТЪПОТО Е,че тази мома първата дама демек се пище PR експерт,учила консултирала и ..... много добро SV. Според БСП. А в деиствия първични инстинкти никаква познания по етикет,само простакет. И военният гледа тъпо и не знае къде е.Ужас Единият хваща Медведев за лакътя пред журналисти все едно е на мач,другата лигави президент на друга държава и го потупва по бузата. Какви политици какви стратези,какви първични хора се подеизават на върха. Бесен
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

25 Kenny McCоrmick | 14.03.201920:57

В България няма такова животно като "първа дама". Има съпруга на президента, в случая - тази. Между другото, това с Мерцедеса хич не е смешно, ама хич. В една нормална държава щеше да се е свила в миша дупка тая жена, а тя парадира с лъвско достойнство.

"Ако се замислим по-дълбоко, би следвало да си зададем въпроса - за това ли не видяхме нито веднъж съпругата на предишния "президент"?" - не, не е за това. Пък и за това да е - Юлияна Плевнелиева така и не се появи в бял гащеризон без сутиен отдолу на СВРЪХ ОФИЦИАЛНО събитие, в спортна рокля пред френската президентска двойка и в пердетата на Луй XIV на Нова година. Юлияна Плевнеиева може да е носила всички тези неща вкъщи или някъде далеч от обективите - можем само да гадаем. Само че Десислава Радева ги носи спокойно пред всички и заедно с това прави още една сурия глупости.

"Радев поне не се срамува от съпругата си." - смее ли...

"Той си я е избрал такава, каквато е. И няма никакво намерение да се държи сякаш тя не е неговата жена." - житейското кредо на абсолютния селяндур - "Аз не съм прост, аз съм естествен/ непринуден". Ми... не, прости са. Всъщност в статията много добре е обяснено - ако Радевица беше спазвала протокола, Пахор въобще НЯМАШЕ ДА ИМА червило по бузата, че да се налага да го забърсва. А тя го е омляскала като баба - внуче, дето не е виждала от месеци. Такава, каквато е... много, много проста...
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

24 deaf | 14.03.201920:07

Докс,

хвърли око на която искаш серия от този сериал и после пак казвай,че няма значение кой как и къде се почешва,гледа,цупи устни и т.н.

https://www.filmisub.com/filmi/trilari/11082-lie-to-me-season-1-izlzhi-me-sezon-1-2009.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 14.03.201919:37

Разбира се, протоколът е важна част за имиджа на държавен глава, политик, влиятелна личност и пр. Но, все пак не трябва да се забравя, че не той е основното за имиджа. Той е "най-видимата" или може би единствено видимата страна. Но, както казва Барона, опростачването на населението е достигнало дълбоки низини и продължава със завидна скорост надолу. Дъното едва ли ще го спре. Ако го стигне, ще продължи копаейки. По тази причина, дори и да са известни други характеристики за въпросната личност, масата едва ли ще може да ги забележи. Тя ще се впечатли единствено от това, което вижда непосредствено пред себе си, най-често на екрана на телевизора/монитора. И Касимова това много добре го знае. И не случайно удря именно там.

Светът отдавна се е променил и по принцип в отделния човек вече трудно се задейства онзи рефлекс на смирение и почтително уважение към представител на политическата власт. Днес той се проявява само към богати хора, независимо от биографията им. Социалните мрежи, медиите и пр. атрибути на "развитието" внушиха на всеки профан усещането, че е значим, че знае и че .... въобще... нещата са му ясни. Именно заради това профанизираната маса така и няма да забележи кога нещата ще се променят съществено. Защото е убедена, че значение имат мигането, почесването или бъркането в носа.

Ако се замислим по-дълбоко, би следвало да си зададем въпроса - за това ли не видяхме нито веднъж съпругата на предишния "президент"? Може би за да не го вкара в някой гаф или го е било срам от нея? Радев поне не се срамува от съпругата си. Той си я е избрал такава, каквато е. И няма никакво намерение да се държи сякаш тя не е неговата жена. Когато те е срам и се отвърнеш от най-близките си на личностно, битово ниво, какво ли може да се очаква за народа и за държавата.
Но, това няма да го прочетете в статия от Касимова. Не е интересно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

22 pixie | 14.03.201915:25

ok, dedo, уточнихме се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 14.03.201915:03

Криво си разбрала, пикси. Ако срещна г-жа Радева на улицата без охрана, я я позная, я не. По-голяма слабост имам към 3-те П - пикси(с малка буква, както ти си го пишеш) Паяка и Победка, да не говорим за Мануелка, в която съм влюбен.
Просто ме дразни това дребнаво чоплене и мара, която редовно ни го сервира. А от думите "излагане пред чужденците" направо ми се повдига.
Ако президентът е наистина русофил, както го набеждават, няма да е зле да вземе пример от руския челен опит. Не си спомням да съм виждал таваришутка Путина по международни сбирки. Така и чакалите в кафенето сити и агънцето в кошарата цяло.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

20 pixie | 14.03.201914:23

dedo,
сега вече ми е ясно. Явно президентшата ти е слабост. Вярно, че има доста повече, за което да подхванем президента и ще има повече смисъл, ама за тая ситуация въпросната "първа" дама (щото в Бг съпругите на президентите нямат такъв официален статут) няма как да не я обсъдим поне.
Досега аз лично гледах снизходително на изявите и, ама тя се взе много на сериозно. Сякаш президентът не може да осъществи нито една визита без нея.
Знам, че не е виновна за това, че медиите непрекъснато я тикат във фокуса на вниманието ни, но именно защото нон-стоп е под лупа, трябва да се стреми да бъде безупречна, като се е хванала на това хоро. И не само да изглежда безупречно, но и да се държи подобаващо за ролята.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

19 BaronVino | 14.03.201914:09

''Демек българите са невъзпитани според Барона!''

В голямата си част (масата), да! Чобанизираме се. Говориме на прост език, слушаме проста музика, гледаме прости тв формати и си избираме такива, които говорят по същия прост начин. Вече 3 пъти! Както този неразбиращия тук, с емот-иконките от 7ми клас Кени написа, ''Деса Мерцедеса''. Това е начин да се обърнеш към първата ни дама, дори чрез критика. Какво повече да се очаква?

''За руснаците. В Поморие аз с приятелска компания..''

Екстра, следващия път го плесни през ръцете. За арогантен глупак паспорт няма. Има ги от тук до Хималаите. Ставаше въпрос за учтивата форма ''Вие''. Ти ми даваш за пример за солница и къде си пиянствал с някой краснодарски селянин в Поморие. Ок! Днес като влзнеш в някой магазин, институция итн. преброй колкото пъти ще ти говорят на ''Ти'' или колко неусетно се минава от ''Вие'' на ''Ти''. За някои това е дребнаво, за други това е още един лакмус на чобанизирането. ''Селото се оказа, точно в града''. Както пееше един поет.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

18 nikito_blend | 14.03.201913:36

Тая само ни излага на всякъде ...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

17 No name | 14.03.201912:36

GETI, преварил си ме. И аз за г-н Ишиас се сетих как ходи с "протокола и етикета" в джоба.
Барон Вино, ДА!
   

оценка

+1 -1