Квойтуй "хипстър" | webcafe.bg
Webcafe

Квойтуй "хипстър"

Десислава Николова
29.10.2013, 16:03 (обновена 30.10.2013, 07:53)
Хипстърка

Какво са хипстърите - иронични бунтари или разглезени деца?

Живея от дълги години извън България и с идеята, че хипстърското движение все още не е намерило трайна почва в родината ми. Но каква изненада, през последните месеци попадам на български телевизионни рекламни спотове на големи брандове и героите им носят типичните хипстърски белези.

Ако големите брандове са се прицелили в хипстърите, значи със сигурност те вече имат установено социо-културно и маркетингово място на българския пазар.

К'во е хипстър?

Плод на вътрешен конфликт ли е хип културата или е новият мейнстрийм?

Хипстър е колективно название на модерните млади хора от градската среда. И тук вече става трудно - названието е колективно, но течението е строго индивидуалистично. Най-коректно би било определението на хипстърството като контракултура. Хипстърството се противопоставя на всичко, което се отнася до масовия вкус и комерсиалното.

Да се опитаме да изградим образа на идеалния хипстър.

Външен вид

Той/тя се облича без оглед на модните тенденции с предпочитание към винтидж дрехи и такива втора употреба, като по-скоро аксесоарите са тези, които носят хип-духът. Шапки, шалове, слънчеви очила Ray Ban с рогови рамки, ръчно изработени бижута от естествени или рециклирани материали, пиърсинг и, разбира се, много татуировки. Това са определящите елементи във външния вид на хипстъра.

Като цяло излъчването е релаксирано, максимално небрежно и в никакъв случай преднамерено. Индивидуалността е подчертана. Това именно е и крайъгълният камък, който различава хипкултурата от останалите познати ни субкултури - никой истински хипстър не би се определил като такъв. Той просто е себе си! :)))

Аудиовизуално

Той/тя слуша некомерсиална музика и гледа независимо кино. Парадоксът на хипстъра е, че той промотира някакъв продукт, до момента, в който той започне да набира популярност, след което се отказва от него. Той създава тенденцията.

Често пъти хипстърите сами правят музика и филми, като предпочитат да изполват винтидж техника за по-автентичен резултат (което и обяснява осезаемото поскъпване на руските лентови фотоапарати-б.р.). Разбира се, хипстърите имат своите идоли, макар че е твърде вероятно да не си го признаят. Дори и да е така, обединяващото при всички е, че държат на високото качество на интелектуалния продукт.

Активен гражданин

Той/тя има отношение към инди изкуство от всякакъв вид, и то е винаги обвързано с някаква идея - много често хипстърите споделят определени леви политически и антикапиталистически възгледи, които се манифестират чрез концептуално изкуство. Всички видове стрийт-арт също имат тяхната подкрепа. Чрез изкуството се изразява гражданска позиция.

Той/тя може да бъде активист за някаква кауза и винаги има гражданска позиция по най-актуалните обществени проблеми, която изразява с ироничен маниер и по креативен начин.

Едно от най-често отправяните обвинения към хипстърите, по отношение на идеологическите им възгледи, е това, че са лицемерни в антикапиталистическата си убеденост. Причини за това мога да се търсят основно в това, че модерните хипстъри произхождат главно от семейства от горната половина на средната класа и всъщност живеят на гърба на родителите си, които плащат образованието им и бохемския им живот.

Пътешественик

Лайфстайлът на хипстъра е динамично-лежерен и бохемски, задължително се пътува много и все към алтернативни дестинации, ултра-модерни хип-средища, които са винаги изненадващи - вече стана ясно, че хипстъра обича проправя път, където няма такъв, за да стимулира независимото си мислене и творчески процес.

Той/тя черпи вдъхновение от неконвенционалното и малко познатото, като в крайния случай хипстърът се превръща в nerd - индивидуалист, често свръх-интелигентен, но неприспособим към обществото поради същата причина. Интелигентността на хипстъра идва най-вече от неговата осъзнатост и независима информираност, които са издигнати в култ.

По отношение на религията, хипстърът е агностик или будист. Иронията, с която подхождат към масовите увлечения по принцип се проявява и към религиозните култове.

Това са основните пунктове в идеалния профил на съвременния хипстър, като индивидуалността и еклектиката в подхода са най-високите ценности в неговия кодекс.

У нас

В България хипстърството се явява яростна контракултура на чалга-феномена. Чалгата определя местната попкултура и съвсем логично българският хипстър е на кръстоносен поход срещу нея и така наречения преди години "мутробарок", който отшумява значително по-бавно в провинциалните градове.

В София има много хипстъри и то отговарящи на повечето от горните критерии, в по-големите градове също - алтернативни, мислещи и модерни млади хора. За съжаление, държавата не благоприятства оставането им като такива, въпреки че в условията на политическа и икономическа криза, които са и световна реалност, творческият подход и нов начин на мислене би следвало да са стимулирани от самосебе си.

Хипстърът е плод на вътрешен конфликт. Изглежда сякаш си знае теорията, компетентен е, но няма да направи нищо, защото е обиден на света. Тази личност е обидена на обществото, че се е докарало до тук. Най-големият грях в днешно време е невежеството, а хип-културата не е склонна да прощава.

За нас остава надеждата, че сърдитите млади хора ще намерят сили и достатъчно любов да преглътнат горчилката, с която са закърмени и да простят грешките от миналото в името на едно по-добро бъдеще.

Oще: българия  контракултура  култура  масова култура  хипстъри  хипстърство  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2015, 16:18

12 discoverме | 07.03.201516:26

Да, това, което е написано в статията е вярно. И най-вече, че те не се определят като такива. Това са хора, които нямат нужда да се слагат в рамки като хипстър, хипи, свободомислещ, некомерсиален и т.н. Те просто си живеят живота, както намерят за добре, изследват неизследваното, творят, мечтаят, защото именно в това е магията на живота. Обществото е, което им налага подобни етикети. Факт е, че един път нашумял подобен "стайлинг" започва да се прилага от всеки последовател на модерното.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 09:07

11 Martin Stankov | 25.12.201419:45

Хипстърите са разни келешчета, които се чудят за какво да протестират и си пускат бради, защото е модерно! После ако стане модерно, ще си пуснат и бради отдолу и след това и на гъза! Общо взето приличат на някакви малко по - интелигентни наследници на грънджа! Абе келеши...ни брадата им брада, ни обличането им обличане...като оня с рижавият мустак от билбордовете!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

10 Мина | 01.11.201322:19

ПсихопаТ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 01.11.201318:17

>Има нещо вярно в статията...

Именно.
Че ако се мислиш за нещо, то вероятно не си.
Независимо дали е хипстър, нърд, гийк, разбирач, вещ в българския правопис или каквото и да било друго.
Коментарите досега доста добре го доказват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.09.2013, 13:59

8 Ivaylo Kolev | 01.11.201315:35

Смее се И аз си мислех че съм geek, ама съм бил nerd Удивителна

Има нещо вярно в статията...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

7 apropos | 01.11.201301:13

АЗ САМИЯТ СЕ МИСЛЕХ ЗА ГИЙК, НОООО
СЕ ОКАЗВА, ЧЕ СЪМ НЪЪРД. Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се

Някои хора си измислят не добре дефинирани понятия(термини) и философстват в/у тях, като мислят, че правят нещо, наука напр.

"И нърдовете, и гийковете са амбициозни, но по различен начин
(гийкът: „Искам да направя пари с големите си умения на програмист!“;
нърдът: „Искам да стана известен учен, по-известен от Айнщайн!“)."
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

6 qhasper | 31.10.201317:12

Всеки чел непрочел в нета и видял невидял някой със странни дрехи и брада си мисли, че е набарал някакъв пулс в модерното общество.....

Хипстъризма се е превърнал вече солидно в добре обособена субкултура и ако и де се е зародил по убеждения, вече съществува като просто вид естетика.

Ако знаеш, че си хипстър - не си хипстър.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 31.10.201314:59

Хипстър - младо леке с ограничена обща култура, преследващо добрите кинти и съответния секторен уейв-тренд, с външен вид на Азис в костум. Обикновено се хили като малка, подпикнала кучка. Събира се със себеподобни, пред различни не смее да говори и да гледа в очите. Предпочита мустаци и впити гащи вместо характер и морал, като цяло не вЕрва в подобни неща. Има го у сека реклама на вафли. Умира да е център на внимание...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 30.10.201322:23

Деска, аз досега си мислех, че "колективно название на модерните млади хора от градската среда" още е "юпита", пък то било "хипстъри". Добре, че ме светна, да не изоставам така от "модните трендове", разбирашли. Ама все пак сигурна ли си, че това название включва всички /модерни?/ млади хора, или само "наистина модерните"? Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

3 apropos | 30.10.201317:31

Извинявайте за правописните грешки( ашколсун, психопат....),
Но се подразних от нищо не значещи изрази като "която изразява с ироничен маниер и по креативен начин". От памтивека, всеки интелигентен човек, дори без да е хипстър, постъпва така в определени условия и среда.

Е, забравих и толкова "винтидж" дреболии....
Май много внимание отделих на .....
   

оценка

+3 -0