"Облакът Атлас" или секстет за човешката свобода | webcafe.bg
Webcafe

"Облакът Атлас" или секстет за човешката свобода

Огнян Минчев
29.09.2013, 23:12 (обновена 01.10.2013, 10:04)
Атлас

Стига да търсите надежда

Наскоро ми попадна HBO GO - приложение за онлайн гледане на филми с огромна библиотека. Напоследък Холивуд рядко влиза в дълбочината на нещата, затова първият филм, който поисках да гледам, е "Облакът Атлас"

На второ гледане: "Облакът Атлас" или секстет за човешката свобода

"А свободата ... е в истината, че всички ние сме едно цяло"

Допускането, че самотата, лишеното от смисъл ежедневие, господството на посредствеността и злото са непреодолими се нарича отчаяние. Всички ние, които живеем в отчаяния свят на разединението и рутината имаме нужда от светлина. Светлината е вярата, че животът ни има смисъл отвъд оцеляването и ежедневната битка за насъщния.

Понякога тази светлина идва при нас с разцъфналото дърво или с прелитащата над дома ни птица. Понякога - с усмивката на непознатия минувач по тротоара. Много често - с естествената радост и обичта на собственото ни дете... Понякога светлината идва при нас като поетична приказка -

притча за смисъла на човешкия живот

Филмът "Облакът Атлас" е такава приказка. Братя Уашовски - авторите на филмовия епос "Матрицата" - изграждат филмовата фабула върху едноименния роман на Дейвид Мичел от 2004 г. Шест различни епохи, шест паралелни сюжета изграждат посланието - старо като света, но винаги вълнуващо, когато човек го преоткрие в собствения си житейски път: осмислянето на битието е възможно само отвъд рамката на личния интерес, личната изгода, отвъд крепостта на личния аз. Смисълът идва тогава, когато човек разбере своята изначална обвързаност с другите хора - в миналото, в настоящето и в бъдещето.

"Облакът Атлас" е многоцветна панорама на човешки съдби, разпънати във вечната битка между доброто и злото. Злото има три лица. Наблюдаваме откритото лице на злото в сатанинския план на корабния лекар Хенри Гууз да отрови младия Адам Юинг на път от тропически остров към Сан Франциско. Целта на престъплението е грабеж. Аргументацията - законът на джунглата:

"Слабият е храна за силния"

Злото се проявява и като философия на статуквото. Робството, унижението и страданието са част от "естествения ред на нещата" - поучават робовладелците в обкръжението на младия Юинг, който се присъединява с младата си съпруга към движението на аболиционистите. Юинг дължи живота си на черния роб Аутуа, който го спасява от отровата на корабния доктор.

Сатанинска е матрицата на реалността в града - антиутопия Ню Сеул, чиято тоталитарна пирамида започва от дъното на човешкото унижение - производство и употреба на човешки клонинги в качеството им на био-роботи без собствена идентичност и воля. Тук нагледно се представя извечната цел на злото - да унищожи човешката свобода, да заличи напълно възможността за човешка личност, проявена чрез свободна воля.

Но злото има и забулено - хитро прикрито лице. Това е лицето на Стария Джорджи, демонът на малкия островен свят от 24 век, където племе безмилостни канибали застрашава самото съществуване на малкото селище потомци на оцелелите от глобалната ядрена катастрофа. Джорджи не убива и не оковава, той съблазнява със страх - страхът на самотния човек в един враждебен свят. Той кара островитянина Закри да се скрие, когато людоедите колят неговия съсед.

"Пусни въжето", убеждава Джорджи изплашения Закри, когато островитянинът трябва да подпомогне инопланетянката Мероним в мисията й да достигне островния връх. Виждаме демона Джорджи и в ролята на блюстител на религиозното тесногръдие.

Страхът да не нарушиш табу

е древна преграда пред човешката еволюция към едно възстановено вселенско съзнание. Сон-ми - символът на човешкото освобождение, се употребява от демоничната сила като тотем - богиня на рутината и подчинението.

Личността на Сон-ми фокусира идеята за човешкото освобождение, която осмисля посланието на "Облака Атлас". Самата Сон-ми е клонирана с изричния замисъл да няма личност - тя носи съдбата на безропотен биоробот. Бунтът на Сон-ми е тържество на човешката свобода, която стои в основата на мирозданието. Свободата тържествува в оличностяването на Сон-ми. От безмълвен сериен номер тя се превръща в символ на свободния човек. Сон-ми се освобождава от страха.

След това тя разбира, че смисълът на новопридобитата й личност е да се посвети - да се пожертва за свободата на другите.

Тогава и смъртта се превръща просто във врата

- врата към един друг свят на безсмъртие. Този свят принадлежи само на тези, които са избрали да осъществят свободната си лична воля в мисия за служение на другите хора по техния личен път към свободата. А свободата ... е в истината, че всички ние сме едно цяло.

"Истината ще ви направи свободни". Човекът носи Божията искра на вселенската идентичност. Завръщането към единството, напуснато след Сътворението е обещанието, което осветява трънливия път на човека през битието на разделение и конфликт. Човекът носи разделението в самия себе си. Той носи спомена и жадува за всемогъществото на вселенското единство. Но подобно на Сизиф човекът се опитва да постигне триумфа си чрез ... самозатваряне, разделение, противопоставяне. Злото може би не е субстанция - то е примитивизмът и лъжата на разделението в материалното битие на човека.

Не съм чел по-синтетично представяне на тази дилема на човешкото съществуване от "Проектът Атман" на Кен Уилбър. Уилбър е консултант на филмовата продукция "Облакът Атлас". Лековатите интерпретации на филма свързват американския философ преди всичко с идеята за прераждането: филмът е изграден върху шест епохи - шест сюжета, в които героите се прераждат. Някои - за да повторят своите роли от минали съществувания, други - за да вървят напред.

Злодеят корабен лекар се превръща в островитянина Закри (Том Ханкс) - един добър човек, достигнал звездите. Разбира се,

прераждането е спорна

- религиозна и езотерична, теза, която ще поражда подозрения, че "Облакът Атлас" е анти-християнски сюжет. Не го чувствам по този начин.

"Облакът Атлас" е поетична приказка за пътя на човешкото освобождение. Една оптимстична приказка за неунищожимия потенциал на човешката душа да се стреми към доброто, светлината, свободата. Напразни са опитите да се поругае човешката душа - включително и чрез оковаването й в тялото на безличен клонинг - сериен номер.

Самоосвобождението, оличностяването на Сон-ми е притчата за победилия човек. Човекът победил страха. Човекът победил разделението и конфликта между себе си и другите. Човекът победил смъртното подозрение за своята нищета и за трагичната мимолетност на своето съществуване.

"Облакът Атлас" ще ви вдъхнови - стига да търсите тази надежда за себе си и за любимите си хора. Ако търсите просто някаква занимавка за да изпиете по бира преди лягане - наистина, по-добре сменете канала.

Oще: hbo  братя уашовски  кино  облакът атлас  телевизия  филм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

12 еднажена | 02.10.201320:20

Този филм изопачава идеята за свобода и "ВА".Което е очакваемо, имайки предвид колко лишени от стимул и мотивация звезди участват в продукцията.
True-trueУсмивка
Свободата е лична, но осъзната в проявления и отражения, които възникват неминуемо. Единственият начин да се спаси човек от нея е да бъде нищо повече от искрен и осъзнат.И да притежава сила, за границите на които, не смее да мисли.
Пък и не бива Удивителна
...http://www.youtube.com/watch?v=lDWPp4-72GQ

Удивителна Вместо да го спасяват разни олицетворени, би могъл примерно да се разходи за автографи, ако на някого му стиска Плези се
Или пък има смисъл Смее се

http://www.youtube.com/watch?v=R6g-AFsfLF8

ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 02.10.201311:13

Филмът е тъп! Няма логика и смисъл, защото колкото си свързан с другите, толкова и не си. Лишават ни (за пореден път) от свободата, която е основата на нашия живот. Сценарият ни лишава от свободен извор. И това, което ме подразни най-много е че във всичките прераждания лошите си бяха лоши, а добрите - вечно добри. Всъщност в живота е точно обратното. Трябва да преминеш през двете крайности за да станеш пълноценен човек. Трябва да си бил и чук и наковалня. И въобще да се толерира доброто, а злото винаги да е отхвърлено е най-голямата грешка на хората. Да не разбират и да не виждат как двете се преплитат. Всеки човек е добър и лош. Няма "добри" хора или "лоши" хора. Има взаимовръзка между жертва и нападател. Ако днес аз съм добрата, утре ще трябва да съм лошата. Това е! Затова спрете да си четкате егото с тези изкривени истини. Да знам, че ви се иска да има някой, който да е ПРАВ и друг, който да е ГРЕШЕН, но в живота всички ще бъдем и двете.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 01.10.201317:49

"Страхотен захарен памук, поднесен ни от автора
на клечка. Толкова вкусен и омайващ погледа,
че не се разбира стичащата се в розово мръсотия
по пръстите от памука ли идва или от клечката."

...това горното е като повръщане след преяждане с генномодифицирана храна, при това от претендиращ, че е писал някога някъде (или пък беше преписвал?)
явно на този някой му е свършил сезона за слагане на дограма и страда... няма вече еделвайси в захватното дупе няма я и албанска балуба която да ги набива в живописна тиролска заобикаляща среда...следва бавна гризкаща лудост и анални сърбежи до май месец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

9 скучко | 01.10.201317:06

Ха, сега забелязах, че рецензията е от Огнян Минчев (вероятно политолога) Чуди се Та тоя шкембар и като филмов критик ли е почнал да се изявява? Тя, школата на АОНСУ (Академия за обществени науки и социално управление по Татово време) верно, се вундеркини и всестранно развити личости раждаше. Бесен
Ги ди толупи ненаяли се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

8 delight | 01.10.201314:06

Филмът определено си заслужава, изключвам финала обаче (бод зад игла с белия конец) Заслужава си най-малкото заради катарзиса, който е неизбежен, гарантирам ви го. Освен това то бива филми по комикси, както е модата напоследък, ама те край нямат.
Ако ви се гледа филм, който ще ви провокира да поразсъждавате, давайте смело!
Гледах филма заради братята Уашовски, те вече са брат и сестра де, не съм чела книгата.
И още нещо - ако ще гледате филма, по-добре не четете рецензията на Огнян Минчев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 01.10.201313:16

E поне частта с патилата на английския издател си струваше да се гледа. Определено ме развесели доста. Ако беше отделен филм щеше да се котира много поне по телевизията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

6 AlahAkbar | 01.10.201311:17

Този филм е направен по страхотна книга, която си струва да бъде прочетена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 01.10.201306:22

pepe

Отдавана смятам, че измежду 7 страници с коментари за качеството на филмът има много по-синтезирани, груби, вулгарни , но откровенно точни мнения отколкото една дълга напудрена статия.

що се отнася до калуд атлас

по-хубаво изгледай 3-те сезона с луи си кей

louie season 1
louie season 2
louie season 3
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 01.10.201304:40

Бички, абе ... Залива може да е много неща, ама със сигурност между тях не присъства авторитет в областта на /кино/ изкуството Усмивка
Ама за финала му си прав, слабичък ми се видя и на мен, имаше и други моменти, които ме, да кажем, озадачиха. Според мен като цяло филма не е никак лош, но доста далеч от /може би интензитета на/ наистина добрите филми. На фона на каточели изчерпването на киното в последните години обаче, мисля, определено си струва да се гледа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 01.10.201303:56

Направете си трудът да влезете в коментарите под филма в thepiratebay тука рецензията е малко в стил сп. Лик 1980 година.
Филмът е бих казал една чорба забъркана от сюжетът на матрицата, аватар, модерната и много продаваема тема хомосексуални връзки в науката и изкуството, за подправка са хвърлени 2-3 много добри актьори. В краят на филма буквално се чувствува как са си смукали от пръстите какво високо Ентелектуално послание да предадат на аудиенцията едновременно с това как да го завършат захаросано.
   

оценка

+4 -2