Културата на лесното | webcafe.bg
Webcafe

Културата на лесното

Ралица Ковачева
24.09.2014, 12:59 (обновена 28.09.2014, 10:18)

1 от 4 снимки Назад Напред

бг рап изпълнители

Снимка: © интернет

Не е въпросът да има орган, който да ни казва какво може и какво не може да гледаме, да слушаме, да четем, да мислим. Не, това вече сме го живели и сега берем плодовете му. Когато свикнат някой друг да преценява кое е добро и кое лошо, кое е подходящо и кое не, хората губят способността сами да преценяват.

„Кой е 100 кила?", питам сина си, на 12. Пуска ми песента „Пияната тояга", като ме предупреждава да не слушам текста. Стоически издържам парчето, установявам, че смисълът на текста се изчерпва със заглавието и решавам, за по-щадящо, да потърся само текстовете на 100 кила.

Сайтът, в който влизам, ме предупреждава „18+ Текстът съдържа нецензурирани думи или изрази." Очевидно авторът иска да каже „нецензурни". Предупреждението е напълно уместно и бързо излизам.

Запитан кои са най-популярните български рап песни, YouTube ми дава дълъг плейлист, който се захващам да прослушам.

Натъквам се на типичен социално ангажиран рап (по скромното ми любителско мнение - не лош и издържан в класическите канони на жанра), дело на Бате Сашо - „Поетите не спят". Изкушавам се да цитирам:

Поетите не спят, те просто сързерцават!
Богатите крадат, на нас не дават.
Вместо по цял ден да надигаш пивото,
бъди роден за да поливаш сивото!
На Ахмед растат милиардите в книжките,
кой от вас е чел за хората и мишките.

Питам сина си чувал ли е тази песен. Не я е чувал, но обяснява, че не слуша точно такава музика. Но и не мисли, че е популярна сред съучениците му. И по-добре, мисля си, защото вече съм стигнала до момента, когато лирическият герой не иска да плаща тока на „циганетата".

Прегледът на плейлиста категорично потвърждава впечатлението, заради което изобщо започна всичко - Криско е тоталният любимец, безапелационен фаворит. И естествено, най-популярното му парче е „Видимо доволни". Заради него всъщност започна всичко.

Заради гледката как десетгодишни момиченца пеят в захлас „пукажи на тия хора как го бараш".

Оказва се, въпреки предубедения ми подход, че тази песен категорично е с най-приличния текст от всички песни на рапъра с леопардовата прическа. Вероятно това е и една от причините да стане такъв тотален хит - останалите нямат шанс да бъдат пуснати по медиите, освен ако не бъдат обилно озвучени с пегел на чувствителните места.

Благодарение на снизходителността на „поета" по отношение на прекомерни вулгарности, а и вероятно благодарение на присъствието на звезда от ранга на Мария Илиева, песента успя без проблем да превземе ефира. Чуха се и призиви СЕМ да влезе в ролята си на защитник на морала, да предпази децата ни от пошлостите по медиите и да наложи строги правила кое може и кое не може да бъде излъчвано пред широката аудитория.

Аз, на фона на всичко вече казано, мисля, че наистина имаме проблем. Но проблемът не е СЕМ.

Даже и Криско не е проблем (забелязвате ли как ми потръгна стъпката и ритъма, след всичкия рап, който изгледах?). Не е въпросът да има орган, който да ни казва какво може и какво не може да гледаме, да слушаме, да четем, да мислим. Не, това вече сме го живели и сега берем плодовете му. Когато свикнат някой друг да преценява кое е добро и кое лошо, кое е подходящо и кое не, хората губят способността сами да преценяват.

Това се случи и с нас, когато преди 25 години (тогава бях на възрастта на сина си днес) изведнъж се оказахме свободни да избираме. Но как да различим красивото от грозното, доброто от лошото, високото от низкото - това трябваше да се учим в движение.

Как сме се справили?

Не особено добре, щом днес се налага да обяснявам на 9-годишната си дъщеря какво значи да „го бараш", както и защо твърдя, че песента е неприлична, след като я дават по телевизията. Каквито и битки да сме водили като личности и като родители, в крайна сметка резултатът се пише общо - на гърба на обществото. А резултатът е по-малко и по-лошо образование, за сметка на масово опошляване и опростачаване.

Естествено, не сме открили топлата вода.

Американският рап нито е по-интелигентен, нито клиповете му са по-приемливи. Нито стремежът музиката да се продава чрез натрапчива, демонстративна сексуалност е запазена марка само на музиката от гетото - чудя се защо Дженифър Лопес още се прави на певица, след като очевидно единствената й цел е да продава застрахованите си за милиони задни части. И разбира се, Майли Сайръс, която децата ни знаят още от времето, когато беше Хана Монтана.

И не, не вярвам в теорията на конспирацията, че видите ли политиците нарочно ни правят по-прости, за да ни управляват по-лесно. Не, обяснението, мисля си, е доста по-тривиално - така е по-лесно. Създаването на култура, на духовност е бавен, труден и дълъг процес. Отглеждането на хора, които да създават и да имат нужда от духовност е далеч по-трудно от отглеждането на консуматори на продукти и услуги.

Затова си създадохме култура на лесното - чалгата.

Дали става дума за музика, за медии или за политика, принципът на чалгата е един и същ - пошло съдържание и голи задници. Проблемът ни е, че твърде дълго се заблуждавахме, че е достатъчно в собствения ни дом да звучи Моцарт (или поне Дийп Пърпъл), да изтрием чалга каналите от телевизорите, да ограничим достъпа на децата си до интернет и да спрем да гледаме сутрешни блокове.

Да водим тихи разговори за Шопенхауер, докато съседният блок се тресе под звуците на „Напипай го" на Азис. Но нас това, разбира се, не ни засяга.

Е, след като и малките деца вече знаят наизуст Криско, Азис и прочее, вече никой не може да каже, че не го засяга. И не, не става дума просто за няколко нецензурни думи и вулгарни видеоклипове. Става дума за манталитет, за начин на мислене, за ценности. Там именно, в ценностния вакуум на прехода, се намърда чалга културата и замени ценностите, които ние не успяхме да наложим и да отстоим, с други.

Питайте децата си какво означава думата ценности - ще ви кажат ценни предмети, злато, бижута, диаманти.

Просто още една дума от нашата наивна младост, която децата ни не знаят. Не знаят, защото ние не сме ги научили. Били сме заети явно - да печелим пари, да правим кариера или пък, каква ирония, да отстояваме ценности.

Нямало ни е.

Но когато родителите ги няма, идва Криско. Идва чалга културата, която бързо и лесно учи децата на лесното в живота. А понякога родителите ги има, за нещастие - песните на Криско са детска игра в сравнение с живота на някои деца. И това, че има такива деца също е наш проблем.

Е, ще кажете, децата може и да слушат чалга, обаче знаят по три езика, умни са, способни. Сигурно сте прави. Но ония момиченца, които вдъхновено пееха „пукажи на тия хора как го бараш" не ми излизат от ума. Сигурна съм, че нещо не е наред - имаме проблем. Само че вече не го забелязваме.

Oще: 100 кила  бате сашо  бг рап  видимо доволни  криско  култура  мария илиева  медии  музика  общество  ралица ковачева  рап  сем  семейство  хип-хоп  ценности  чалга 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

28 gothic | 26.09.201413:33

Някой ще се познае ли?

Какви са разликите във форумите по света и у нас?

Английски форум: Задаваш въпрос и делово ти отговарят.
Немски форум: Задаваш въпрос и веднага пристига човек да поправи на място проблема.
Японски форум: Задаваш въпрос и веднага ти пращат всички енциклопедии и указания за разрешаването му.
Испански форум: Задаваш въпрос и всички започват един през друг да ти дават безполезни съвети.
Италиански форум: Задаваш въпрос и всички започват да се вайкат колко мъка има по разясняването му.
Руски форум: Задаваш въпрос и ти отвръщат с такъв.
Български форум: Задаваш въпрос и ти обясняват колко си тъп!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.06.2014, 13:29

27 Акрипс | 25.09.201420:57

Трудно е да бъдеш бог, отдавна е казано. Боговете, според моето скромно, но убедено мнение, си отидоха от трудовия фронт (и театърът зад канала се казваше така!) към 70-те, след като те и бащите им бяха построили една България, които ние, следващите, почнахме да разваляме. Тези богове, родени в края на 19 и началото на 20 век, бяха закачили и взаимоучителна система, и раждане по ниви по 10-20 деца, че каквото остане, войни и катастрофи, комасации, раздробяване на земи, преселения и преименувания (в тези богове слагам и помаци, и трудоваци, със все рязани и кръстени български поданици). И към 85-90 гг, точно когато се струпаляше част от света, тия хора-богове си отидоха и от живота, та и акъл нямаше кой да дава.
Останахме ние, изчадията им, между които се намериха много дяволи и малко ангели. А като погледнеш, мене, брат ми, приятелите ми, са ни учили само на добро и хубаво. Учител в отделенията - да ти падне шапката, Човек! Следващи учители - предимно добри и отлични. Дружинна и инструктори от Комсомола - добри, културни, някои още живи. Имаше и сексапилни, нищо страшно. Пеехме и за туй-онуй, четяхме това-отова, да спомена само "Азбуката", "Мама, я льотчика люблю ..." и Слави Езеров.
И играехме оперети и правихме фестивали, имахме оркестри и духови музики, кръжоци (и политзвена), ходехме на бригади за кеф и свалки (някои не искаха, други не можеха, и нищо от това).
На това му викат соц, ама аз му казвам добра основа. Само че бързо се разгради. И от тук ми почва неясното. Кому беше нужно това? На комунистите? На руснаците? На турците? На евреите? На американците? Доста елементарно.
Май на много от нас им трябваше това, дето е лесно, тъпо, просто, мръсно в първо и второ значения, съчетано с ново, модерно, демократично, свободно като тяло и дух, високотехнологично, секси, гот, да пикаеш където и на каквото искаш и пр. и т.п. и т.н.
А който е тръгнал с идея в сганта, той приказка сякаш сънува ...
Пейте в светлата Родина ...
И ний вървим, вървим, вървим ната-а-а-а-ътък ...
Ако прочетем Иван Хаджийски ще видим, че практиката му е всъщност песимистична, а той се е опитал да изкара теорията обратно.
И най после, какъвто е един народ, такива му и циганите, и правителството, и президентите, и намярата му!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.08.2014, 17:12

26 maleficent | 25.09.201420:07

Абе добре си размишлява авторката, само дето не вярва в заговор Усмивка

Е, всеки си е в правото да вярва в каквото си иска, но остава един въпрос, защо изтъркват екраните ни с лесното, еднообразно-лъскавото и вулгарното, а сложното и красивото, което наистина продължава да се създава, откриваме предимно случайно? не разбирам
Ето и едно забавно четиво за свободното време за любителите, http://www.afterenlightenment.net/music_industry.htm
пък току виж и някой с дремещи инстинкти се е разсънил Ща схрускам
И родители, които мислят, че губят борбата със заразата на затъпяването, грешат, тяхното приятелство си е най-добрият имунитет. Но не всяко дете има този дар от съдбата да има родител-приятел, нямат такъв имунитет и те вече са обществена грижа, ама то пък обществото прехвърля отговорността на семейството... И к'во се получава: един затворен кръг с едно никому не нужно дете в центъра, което се образова от Криско и Ко Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

25 Xaoc | 25.09.201418:03

Прекомерният анализ принципно понижава нивата на допамин в мозъчните центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. Това, в съвкупност с въздържането от прием на алкохол, както и нерегулярния полов живот водят до повишен стрес, безпокойство, депресия и безсъние. Изводите оставям на авторката. Тя е добра в анализите Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

24 mima | 25.09.201416:08

Ей, ще взема накрая да си я пусна тази песен, за да чуя за к'ъв е целият този шум. Направо се чувствам изостанала. Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

23 KingoftheROAD | 25.09.201411:48

Геренова, бг-спамите не са нито еталон, нито авторитет, нито нещо стойностно може да се научи от техния форум. Не казвам, че там няма стойностни хора, но на фона всичкия този спам, не се забелязват лесно. А както казаха няколко човека по-горе (по-долу), със забрани или истерии срещу, няма да стане. Добрият личен пример е по-градивен, и по-ценен, и по-стойностен, ако е добронамерен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

22 delight | 25.09.201410:13

Manuela Gerenova | 24.09.201417:28 Пляскане

Имам известни трудности в приемането на т.н. „бг.мами”. Обществено ангажирани, екологични, с интернет образование, гръмогласно ангажирани с възпитание, отглеждане, хранене и развитие на децата и леко агресивни, предвид форумната си подкрепа.
Моделът на поведени и живот трудно се разчупва, матрицата е устойчива, по-лесно е шумно да прокламираш правилните норми, отколкото ежедневно да работиш тихо и упорито по възпитанието на детето. Пък каквото сабя покаже.
Със забрани не става. Който иска забрани просто следва своя модел – това е видял като малък, това иска като родител. Просто е. Убедена съм, че ако забраниш Криско, чипса, пластмасата и/или ваксините детето няма да стане гений, втори Махатма Ганди или шотландски боец. Най-вероятно по нататък в живота си ще иска забрана на нещо друго като решение на моментните си проблеми. Колелото се върти, дали животът ти е поп фолк (по Ъпсурт) не зависи от броя на наложените забрани.

И да се включа и аз в общото мрънкане. Писна ми вече от този Криско!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

21 Manuela Gerenova | 25.09.201410:13

"Ти си много тъпа" е изключителен аргумент, който, подозирам, е заемка от цитирания от мен форум. Подобна силна обосновка рядко се среща дори и при Потника ни. Той поне е забавен де...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

20 Citizen X | 25.09.201409:31

Напира ме да те подхвана нецензурно, но нека го спестя на аудиторията. Слушай, миндьил, фани излез от плоскостта на евтините свалки и сайтовете за еднократно оножданье и чуй к'во има да ти кажат чевалесте. За мен не си нещо повече от машина за мултипликация на безлични проли. Уви!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 05:24

19 Alexandre Korabov.798919898 | 25.09.201405:27

Към дълбокоуважаваната блогърка, от цитирания в статията и текст на Бате Сашо, от същата песен "ПОЕТИТЕ НЕ СПЯТ":
...ИСТИНАТА Е ПРЕКАЛЕНО ТЕЖКА ЗА НЕЧИЙ ПЛЕЩИ...!
на бира
   

оценка

+0 -0