Webcafe

Руската ковачница за тролове отвътре

Webcafe.bg, Радио Свобода
23.03.2015, 19:37 (обновена 09.04.2015, 08:15)

1 от 2 снимки Назад Напред

министерство на истината

Снимка: © Радио Свобода

Това е сградата на фирмата "Интернет изследвания" в Санкт Петербург, която, според "Радио Свобода", работи като фабрика за тролове. Тя се намира на улица Савушкина 55

"Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованието и изкуствата" "1984" - Джордж Оруел

Не е новина, че значителна част от постовете в интернет форумите в Русия и извън нея, и специално онези, оставяни под политически статии, се пишат от професионални тролове, които получават заплата.

Разследване на руското издание "Радио Свобода" разкрива в два поредни текста някои интересни подробности около работата на "кремълските тролове" - хората, които се занимават професионално с коментиране.

За съществуването на такива наемници в Русия се знае от много време, но за първи път бивши служители дават толкова подробна информация относно същността на работата на руския трол.

Журналистът Дмитрий Волчек публикува интервю с блогъра Марат Буркхард, който е работил 2 месеца в "Министерството на истината" в Санкт Петербург.

"Кремълските тролове" имат фалшиви акаунти в Twitter, Facebook, Livejournal (известен още и като ЖЖ - социална мрежа, закупена от SUP, руска медийна компания, която има лиценз за използване в Русия), както и в руския еквивалент на Facebook - ВКонтакте.

Най-известната фабрика за тролове засега представлява компания, което работи под името "Интернет изследвания" и се намира на улица Савушкина 55 в Санкт Петербург.

В последно време в руските свободни онлайн медии изтече доста информация за тази иначе секретна организация.

Марат Буркхард решава да започне работа в "Интернет изследвания", воден донякъде от авантюризъм.

Той минава "литературната цедка", като в началото от него се иска да напише неутрален текст - в неговия случай "за" или "против" вегетарианството.

След това му поставят задачи, които са по-близо до политиката: например какво мисли за хуманитарните конвои в Донецк. На Буркхард му се налага да скрие своите възгледи, защото той, както твъди, е с прозападно мислене.

"За своите възгледи аз не написах нищо, защото нямаше да ме вземат на работа, щяха директно да ме прогонят. Там има постоянен идеологически контрол върху нещата, които се пишат", казва Марат.

На новопостъпилия не му определят веднага заплата от 45 000 рубли (около 1400 лева) - трябва първо да докаже, че може да изпълни нормата, а тя е 135 коментара на смяна. Смените са по 12 часа и са дневни и нощни. Работи се два дена и два се почива:

"Това е същинска фабрика, където съществуват производствени норми".

Отделите, по неговите думи, са много, тъй като сградата е четириетажна. Цял един отдел се занимава с профилактика на LiveJournal.

Има и отдел за новини, както и място, където се изработват всякакви картинки с текст под тях - известни в интернет като "демотиватори". Има и видео отдел, но той самият не е влизал там, тъй като комуникацията между отделите не е желателна.

В неговия отдел работят 20 човека, а основната им задача е да се коментират постове в обществените сайтове и портали на градовете в Русия.

Работата им достига до 35 провинциални форума, поддържани от специални хора, които пишат новини. Задачата на "троловете" е да коментират отдолу.

Коментира се по следния начин: разделят се "троловете" на тройка и се действа на схемата: злодей, картинка, линк.

"Злодеят" не е съгласен с това, което е написано в новината.

Той има функцията да ругае властта, така че да изглежда всичко съвсем естествено. Останалите двама встъпват в дискусия с него - "не сте прав, всичко, написано тук е напълно вярно". Единият от троловете трябва да добави към коментара си картинка, която подхожда по смисъл, а другият - линк към нещата, които намира за верни. Коментарите са длъжни да бъдат в обем не по-малък от 200 знака.

"Така нашата тройка се подвизава из цялата страна, по всички форуми, от Калининград до Владивосток, поддържаме живот в тези форуми, все едно "комуникираме" един с друг".

Основното е да се използват посочени предварително ключови думи, които да попадат в търсачките.

На "троловете" се задават по поне пет ключови думи и изрази, например, "министерство на отбраната" или "руска армия".

При всеки коментар е необходимо да бъдат използвани тези ключови дума, при това - без да бъдат спрегнати, което е доста трудно занимание - особено при падежен език като руския.

Като пример, Буркхард посочва да се разработи идеята "Присъствие на войските на НАТО в състава на украинските сили".

Ключовите думи са "украински новини", "русия и Украйна", "война в Украйна", "украинска политика", "Украйна НАТО", "НАТО", "ЧВК (Частна военна компания)".

Блогърът разказва, че има и отдел, който пише на украински език, както и отдел, който коментира и пише на английски и "бомбардира" големи сайтове като CNN или BBC.

"По социалните мрежи работят други хора. За Facebook има предназначени 40 кабинета, в които седят по 20 човека, всеки със свои задачи. Те пишат по цял ден на всякакви теми - не е важно дали хвалят или ругаят, важно е да се поставя ключова дума и таг", свидетелства Буркхард.

На работещите в "Министерството на истината" периодично им се прави "изпит по идеология", като почти всичките въпроси са свързани с Украйна. Ако си съвсем неспособен да отговориш на 15-те до 20 въпроса - те уволняват.

"Веднъж ми се наложи да пиша, че повечето от германците поддържат политиката на Путин, защото са недоволни от политиката на Меркел. Друг пример: на новина, че Путин е отишъл във Воронеж, за да е по-популярен из народа, трябваше да пиша: "Ама за какво му е популярност, той така или иначе си е популярен, просто иска да е сред народа".

"Там всичко е много сериозно, пълно е с началници, които на двойно по-високи заплати - 70-80 000 рубли".

Основната маса от работещите във "фирмата" са младежи, които правят това за пари и които са доста неграмотни политически, както и такива, които не искат да знаят повече от необходимото. Има обаче и фанатици.

Дружбата между отделите не се поощрява. Системата е много репресивна, като за закъснение за една минута се плаща глоба от 500 рубли.

Заради атмосферата на работа, а и заради безсмисленото, "абсурдно" занимание, в крайна блогърът решава да напусне работата доброволно, без да бъде уволнен.

"Отидох да работя това заради житейския опит, но няма смисъл - това е абсурдно. Два месеца са предостатъчно, за да разбереш как работи тази система. Няма никакъв смисъл да се работи нещо подобно, дори и за пари, защото това е толкова тежък труд, че по-добре да не се захващаш".

Допълнителен проблем е и атмосферата: "Ако се появи някой журналист, всички се крият, щорите са постоянно спуснати, забранено е да се излиза на улицата през деня и т. н. Но най-много се боят от журналисти", казва Буркхард.

Въпреки, че "Министерството на истината" всячески се опитва да прикрие дейността си, според Дмитрий Волчек вече трима души за една седмица са му дали интервю и всичко това много напомня за пародия на романа на Оруел.

"Да, вярно е, работиш в Министерството на истината, което е министерство на лъжата", съгласява се блогърът.

Можете да чуете интервюто с него тук:

Прочетете оригиналните разследвания на онлайн страницата на "Радио Свобода" тук и тук .

Oще: идеология  кремълски тролове  политически коментари  пропаганда  пропагандна машина  радио свобода  русия  руски тролове 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

102 1Sion1 | 29.08.201523:30

Една статия , спонсорирана от американските елфи Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.06.2012, 03:23

101 Amikeco | 28.03.201518:05

Прекалено малка сграда Усмивка Като разбирам, повече от „тролове“ са доброволци тогава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

100 AlahAkbar | 27.03.201520:29

Борка, кофти е когато нямаш факти а? Само кат латерна бичиш опорни точки, псуеш тихо и смяташ за 10 път днес, ша стигнат ли копейките тая седмица за бутилка Аляска от кварталната бакалия... Жалкар червеникакъв!
   

оценка

+2 -7

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

99 Борката | 27.03.201520:24

Циклофреничните изцепки на Алахчо ми вдъхват надежда, че въпреки динамиката на съвременното ежедневие все още има разнообразие в социума.
Но според мен Господ не е справедлив, защото не е дал на никой толкова , колкото е отнел от горния австралопитек.
Да подковеш антикомунистическата си истерия с линк към сайта на човек, олицетворяващ най-гнусното в ония режим , постъпил по свое желание в редиците на Първо Главно като секретен сътрудник, е меко казано-твърде инфантилно.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

98 Von Bl | 27.03.201520:06

Сашо, ако не си разбрал в този объркан форум всички са са с 5 или повече регистрации и никове. Много щастлив Основно това са: Мина-Нежна, Мимето-Паяка и Борачо-Борката все отбор юнаци с къдрави калпаци. Тъжен Отделно има и реални профили като: Фьодор цесекара (пезпаричен син на апаратчик) и Павур глупака с белият смокинг, който обслужва дърти германски баби по-круизни кораби а всъщност изплаща безумни кредити, които сам е предизвикал с вродената си гагаузка алчност. Коментарите са излишни и прекалено лични, пропускам Деоуин защото в сбърканата, форумна "клоака" всеки лишен от нормално детство индивид би се чувставал прекалено объркан и дори дезориентиран,като патка пред месомелачка. Тъжен
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

97 Борката | 27.03.201520:00

~"Не бе Борката - визирам всички, които мастурбират сутрин и вечер пред портрета на Пут(к)ин и много обичат да изказват опасенията си от Кемтрейлс, шистовия газ, ХААРП, евреите, Цайтгайст, извънземните, рептилиите от Алфа Кентавър, Съветът на Деветимата, Световният заговор срещу България, еврогейството, ГМО, добрите братушки и лошите американци и т.н. Много щастлив"

Принципно , изразяваш опасения или от добрите братушки, или от лошите американци.А какво значе еврогейство?
Когнитивните процеси над раменете ти изобщо липсват или са на нивото на примат.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 25.11.2010, 20:27

96 Alexander Dimitrov | 27.03.201519:28

Не бе Борката - визирам всички, които мастурбират сутрин и вечер пред портрета на Пут(к)ин и много обичат да изказват опасенията си от Кемтрейлс, шистовия газ, ХААРП, евреите, Цайтгайст, извънземните, рептилиите от Алфа Кентавър, Съветът на Деветимата, Световният заговор срещу България, еврогейството, ГМО, добрите братушки и лошите американци и т.н. Много щастлив

Ти от тях ли си? Смее се
   

оценка

+7 -7

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

95 Борката | 27.03.201516:44

@108,
Иво Инджев (Ивайло) ли имаш предвид?Щото за него съм съгласен с теб.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 25.11.2010, 20:27

94 Alexander Dimitrov | 27.03.201516:26

Като гледам интелекта и вербалните умения на българските колеги на руските тролове, си мисля че едва ли им плащат повече от минимална заплата смешник

Мното тъпи рубладжийчетата... Ужас Смее се
   

оценка

+6 -6

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

93 AlahAkbar | 27.03.201513:10

http://ivo.bg/2015/03/26/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0/
   

оценка

+2 -6