Вулканичният "Лулу" Николен | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Вулканът от Монпелие

Павлин Неновски
06.03.2011, 00:00 (обновена 08.03.2011, 12:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

Луи Николен

Президентът на Монпелие в редките случаи, когато си държи устата затворена

Луи Николен, известен още като "Лулу" Николен, е една от най-култовите, емблематични и колоритни фигури във френския футбол. Роден е на 29 юни 1943 година във Валенс.

Собственик е на "Groupe Nicollin", която се занимава със сметоизвозване в Париж, Марсилия,  Монпелие, Лил и други градове във Франция.

На 5 ноември 1974 година закупува Монпелие от тогавашния собственик Жан Тевене за сумата от 400 000 франка. Самият той определя тази дата за рождена на клуба.

Под негово ръководство тимът печели двата си трофея в своята история до момента - Купата на Франция през 1990 г. и Купата на Лигата през 1992 г.

В цяла Франция, пък и не само там, Николен е известен с вулканичния си нрав и доста циничен език, които често му докарват глоби от страна на Комисията по етика на Професионалната футболна лига на страната.

Не са един и два примерите, които френската общественост е била разтърсвана след негови словесни изригвания, а различни организации са се самосезирали.

Такава например е Колективният орган срещу хомофобията в Монпелие, който в края на 2009 година поиска от Професионалната футболна лига на Франция да накаже Николен за изказването си по адрес на капитана на Оксер Беноа Педрети.

На 30 октомври същата година, след загуба на Монпелие от Оксер, Лулу квалифицира Педрети като "малко хомосексуалистче".

Въпреки че на следващия ден се извини, от Лигата му забраняват да изпълнява своите официални функции в продължение на четири месеца заради дискриминация и обида.

Реакцията на Николен относно санкцията бе следната:

"Ако бях казал на Педрети, че е малък глупак или малко лайно, нямаше да ми правят проблеми. Трябва много да внимавам с това, което говоря, за да не изскачат разни организации, които искат да се говори за тях. Съжалявам, че нагрубих Педрети, но нищо повече. Единствената ми грешка бе, че направих този коментар пред камера и микрофон".

Едва ли обаче е осъзнал своята грешка скоро след този случай. Още следващия месец Лулу буквално изригва след друг мач на неговия отбор срещу тима на Аячо.

Около въпросния двубой витаят слухове за уговорка, като се прави връзка с това, че треньорът на Монпелие по онова време Ролан Курбис бе такъв на Аячо непосредствено преди това.

Николен атакува по изключително вулгарен начин всички, които са се усъмнили в редовността на срещата, като това го прави пред представителите на медии.

Че босът на Монпелие не цепи басма на никого, е факт и със следващата история.

По време на летния трансферен прозорец през 2009 година той говори за проваления трансфер на Седрик Канте от Ница:

"Канте подписа с Панатинайкос, а не с нас, защото ни поиска 120 000 евро на месец. Попитах го дали не прекалява с мастурбирането".

"Лулу" Николен не подминава и собствените си футболисти. Бесен след една загуба преди време той се изказва по техен адрес така:

"На моите футболисти плащам повече, отколкото на моите любовници. Жените поне ми доставят удоволствие…"

Под неговите словесни залпове са попадали и феновете на Монпелие, които при едно поражение обсипали терена с бомбички.

Той обаче застава зад треньора Ролан Курбис през 2007 година, когато го назначава начело на тима, който се подвизава в Лига 2.

По това време наставникът е следствен, а впоследствие и осъден да лежи в затвора заради измами с трансфери на футболисти на Олимпик (Марсилия) в периода, когато е водел отбора в края на 90-те години на миналия век.

Николен обаче отсича в своя първичен и неподправен стил:

"Въобще няма да ми дреме на топките, че е осъден, ако класира Монпелие в Лига 1. Разбира се, ако продава наркотици или изнасилва малки момиченца, ще се нервирам и няма да приема подобни простотии".

Неминуемо президентът на Монпелие си създава и врагове сред своите колеги. След посещението си на един концерт в Париж той казва следното:

"Тази вечер Сарду (френски певец - бел. ред.) пя пред 18 000 зрители. За град, който не обича футбола, с президент, който е глупак, със спортен директор от Ним и треньор, който купува мачове... не е зле".

Въпреки противоречивата личност на Николен, не са малко тези, които го уважават именно заради това – да казва винаги истината директно и без заобикалки, колкото и цинично да звучи.

Феновете на Монпелие го боготворят, а много други привърженици на футбола във Франция – адмирират.

Oще: бернар тапи  джаба  лоран перпер  луи николен  монпелие  олимпик марсилия  пари сен жермен  псж  франсис грей Видео