Седмичен обзор: ...а бензинът вече е 2,20 лв./л | webcafe.bg
Webcafe

Седмичен обзор: ...а бензинът вече е 2,20 лв./л

Webcafe
26.04.2019, 11:59 (обновена 28.04.2019, 15:41)
Бензин

Снимка: © Getty Images

Кой каквото и да ви говори, става дума за пари

Когато обръщаме поглед назад към изминалата седмица, трябва да имаме предвид, че в страната може да се случва какво ли не - от политически скандали до зловещи инциденти, но в крайна сметка вниманието на мнозина е фокусирано най-вече върху собствения им портфейл.

Под лупа се гледа поскъпването на всички онези продукти, които водят до неговото преждевременно изпразване. Един от тези продукти е Негово величество бензинът.

Това важи с пълна сила в началото на един дълъг, четиридневен уикенд, който за някои ще се превърне в 11-дневен отпуск. Асфалтът на магистрали и основни пътища вече се изгуби от поглед, покрит от плътната маса на хиляди залепени един до друг автомобили. При пълненето на резервоарите и последвалото плащане на сметките в бензиностанциите, от мислите излитат всички апартаменти и вили на властимащите, всяка спорна присъда и отменена гаранция. Съзнанието на шофьора е завладяно от това колко трябва да плати.

За последните 3 месеца A95 е поскъпнал с 0,25 стотинки на литър, а само през последния месец средната цена на бензина се е покачила от 2,12 лв./л до 2,20 лв./л.

За сравнение трябва да припомним, че протестите срещу високите цени на горивата у нас от ноември м.г. започнаха при цена на бензин А95 от 2,38 лв./л. След последвалото недоволство, блокиране на пътища и натискане на клаксони, поради една или друга причина цената тръгна надолу. Месец и половина по-късно вече беше паднала под 2 лева за литър, а любителите на въртенето на волана можеха да спят спокойно.

В края на януари обаче започна ново увеличение, което упорито продължава вече трети месец, макар и с временни периоди на стабилизиране. И така бензинът вече е 2,20 лв./л и върви нагоре.

Такъв плавен растеж в цената на горивата (КЗК каза, че картел няма, точка) се наблюдаваше и миналата година като именно той доведе до пика през октомври/ноември и началото на протестите. Тогава обаче липсваше друг, допълнително усложняващ политическата и социална обстановка фактор - избори. Тази есен ще има местни такива.

Дано тогава не стане така, че предизборно темите да са не програмите и идеите, а резервоарите на гражданите.

До есента обаче има време, а през изминалата седмица тема отново беше недвижимото имущество на властта. Бившият зам.-министър Александър Манолев се сдоби с обвинение за злоупотреба с евросредства, с които вместо къща за гости е построена недостъпна за туристи вила. Покрай него прокуратурата вдигна мерника на всички "къщи за гости”, строени по този начин, за да се разбере колко от тях всъщност се ползват за туризъм... от някой друг, освен самите собственици.

Естествено, когато стане дума за туризъм, не трябва да забравяме кое? Че бензинът вече е 2,20 лв./л. Имайте го предвид, когато тръгнете да обикаляте из страната в търсене на някоя къща за гости (ама не съвсем). И не се учудвайте, ако ви кажат, че местата им са заети за 5 години напред.

Като стана дума за пари - Лютви Местан плати гаранцията си от 10 000 лева, която му беше наложена след обвинението за причиняване на смърт по непредпазливост при тежката катастрофа в Кърджалийско. Гаранцията веднъж беше отменена (заради липсващи данни за имуществото състояние на политика) и това разбуни обществените духове, но прокуратурата му я наложи отново и той все пак я плати.

А колко хубаво щеше да е механизмите на държавата да работят без да е нужно да ги захранва обществено недоволство!

За сметка на това отпадна забраната Местан да излиза в чужбина. Изглежда, сложната ситуация около ужасна катастрофа не отменя вече поети ангажименти.

Ангажираността на правителството с определени политики обаче лесно се отменя, когато някой недоволен излезе да протестира срещу тях. Както посочихме - колата върви на бензин, държавата, за съжаление - на протести.

Ето как и Националната стратегия за детето беше спряна от Министерството на труда и социалната политика. Отпор имаше от граждани, които основателно или не, се уплашиха, че "ще станем като Норвегия" и вече няма да могат да пошляпват децата си, защото иначе ще им ги вземат.

Водени от принципа "Който щади пръчката, разваля детето", те казаха "не!" на стратегията, срещу която вече се бяха обявили няколко партии и Светия синод.

Водени от принципа за преждевременно погасяване на потенциални пожари, управляващите се отказаха от документа, но посочиха, че подобни страхове са необосновани. В общи линии у нас проблем са липсващите стратегии, но всеки по-обширен документ се оказва посечен заради спекулациите около него, вместо да стане основа на конструктивен дебат.

Ама то със стратегия е скучно и може, без да искаш, да вземеш да постигнеш напредък в някоя сфера.

Иначе е безспорно, че липсата на дисциплина в ранна детска възраст може да доведе до такава и в зряла, което от своя страна е предпоставка за фалити. За пример - от ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) обявиха, че има риск от запор на сметките на университета и фалит заради забавени плащания към строителна фирма, работеща по нов учебен корпус.

Започна традиционното сочене с пръсти - от УНСС винят Министерството на финансите, от там обясняват, че не може "икономическият университет да допуска икономически грешки".

Накрая (о, каква изненада) се стигна до премиера, който отново трябваше да влиза в ролята на възпитател. Така стана ясно, че кабинетът все пак ще даде 7,5 милиона лева на УНСС. И да не сте посмели да се се шегувате за "200 марки и едно прасе"!

В крайна сметка тази седмица потвърди старото правило, че който каквото и да ви говори, става дума за пари. Кой поискал, кой дал, кой взел.

А бензинът вече е 2,20 лв./л.

Oще: александър манолев  бензин  вила  власт  забавление  имоти  коментар  къща за гости  лютви местан  национална стратегия за детето  пари  правителство  пътуване  развлечение  седмичен обзор  унсс 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.