Седем пикантерии за "Момчетата-крале" | webcafe.bg
Webcafe

Седем пикантерии за "Момчетата-крале"

Lifecafe, по Daily Beast ,
28.06.2012, 16:08 (обновена 02.07.2012, 10:09)
марк зукърбърг

Снимка: © Getty Images

Зукърбърг карал всички служителки да носят тениска с лика му

Марк Зукърбърг кара всички служителки да носят тениска с неговото лице за рождения му ден? "Момчетата" отиват в клуб в Лас Вегас и връщат "недостатъчно красивите" момичета, които идвали на масата им? Това е само една малка част от провокиралата доста медиен шум книга "Момчетата-крале" на бившия служител на Facebook Катерин Лос.

Когато Facebook беше млад

Катерин тъкмо е прекъснала образованието си в колежа "Джонс Хопкинс", когато се премества в Пало Алто и става 51-вият служител, нает на работа във Facebook. Там тя е част от отдела за работа с клиенти и отговаря на въпроси като "Какво представлява сръчкването?". И когато пристига на работното си място, по нейни думи е заварила цяло братство от незрели и сексуално неадекватни момчета.

В новата си книга, пълна с разкрития, озаглавена "Момчетата-крале: пътешествие в сърцето на Социалната мрежа", Лос пише за преобладаващата култура в уебсайта, който промени всекидневието на всички нас. Представяме ви най-пикантните моменти от нея, след които ще се убедите, че желанието на Марк Зукърбърг подчинените му служителки да носят тениска с неговия лик е сред най-невинните неща, ставали някога зад кулисите на Facebook.

Картините по стените

Лос става част от екипа на Facebook през 2005 г. Първият й работен ден там е едно от нещата, които никога няма да забрави:

Голяма част от графитите в офиса изобразяваха стилизирани жени, облечени в тясни потничета, които подчертават големите им гърди и тънките им талии, които имитираха пропорциите на женските герои от различни видеоигри. Това ми се стори детинско, но не ме притесни особено - просто приех, че задръстените момчета от Харвард се кефят на такива неща и ги мислят за готини.

"Трябваше да преместим тези графити в мъжката тоалетна, защото някой се оплака от тях", ми сподели един инженер, докато ме развеждаше из малкия офис. 

Визията на Зукърбърг

Навремето Марк Зукърбърг имал грандиозна, но същевременно неясна визия за Facebook: "Просто искам да създам информационен поток," казвал той. Идеята била твърде обща, за да бъде опровергана и "всички знаехме, че не бива да сме несъгласни с нея". Зук винаги приключвал оперативките с думи като "революция" и "господство". 

Неадекватната снимка на Зукърбърг 

През 2006-а екипът на компанията отива на зимна ваканция в близост до езерото Тахоу. След няколко бутилки евтино вино и необуздано караоке, Лос облича меча кожа, с все мечата глава, която стояла на парапета на хижата. Разбира се, създателят на приложението за снимки във Facebook не престава да снима.

"А на една от снимката се вижда: Марк сочи към мен като император, докато аз се превивам на две от смях с мечата кожа, увита около мен. Всичко това беше невинно забавление - всички се смееха и си прекарваха чудесно, но когато видях въпросната снимка, качена във Facebook на следващия ден, бях потресена от начина, по който изглежда извадена от контекст - все едно Марк заповядва на неговата робиня да се подчини".

Същата снимка се появи четири години по-късно в Gawker със следното описание: "Този кадър също кара обърканите хора да си мислят, че Марк Зукърбърг се е напил в хижата до езеро Тахоу и се е подигравал на една от колежките си". Лос обаче твърди, че никой не е сметнал за странно или нередно, че снимката е публикувана във Facebook.

Още детински истории от Зукърбърг

Лос споделя, че на визитката на Зукърбърг пишело "Аз съм CEO, кучко". А когато една служителка се оплакала, че неин колега й казал, че иска да й захапе задника, докато чакали на опашката за обяд, Зукърбърг отвърнал: "Ти сериозно ли се оплакваш от това?"

Аз обичам Зуки

"На рождения ден на Марк през май 2006-а получих имейл от неговата асистентка, който ме информираше, че аз, както и всички останали жени в офиса, трябва да носим тениска със снимката на Марк на нея." Мъжете, от друга страна, трябвало да носят сандали на Adidas цял ден.

"Кодовото послание за половете беше очевидно: жените трябваше да декларират своята вярност към Марк, а мъжете трябваше да изглеждат като Марк". 

Жените, които не били "достатъчно красиви" 

По време на едно пътуване до Лас Вегас, "момчетата" посетили нощния клуб Ceasar's Pure. Ала вместо да заговарят момичета и да се целуват с тях, те пъдели жените, които охраната им водела на масата. "Махай се! Не си достатъчно красива!" извикал един от тях, отхвърляйки поредната девойка, сякаш му била лична прислужница. 

Спасителката Шерил Сандбърг 

Добре, че оперативната директорка Шерил Сандбърг стана член на борда на директорите - единствената жена сред седем бели мъже. Лос я представя като човек, който защитава женските права  в Силиконовата долина. Когато Сандбърг стигнала до борда, Лос отишла при нея с оплаквания за двама от колегите в отдела й.

"Не получих обратна връзка за въпросите, които повдигнах пред нея веднага, ала след няколко месеца тя просто се отби до бюрото ми и каза: "Просто да знаеш, че проблемите, за които ми каза, са решени". Нищо не бях чула по въпроса.

"Виждаш ли, толкова съм добра, че правя нещата да се случват, без никой да разбере за тях," усмихна ми се тя". И действително - мениджърът, който отправял неприлични предложения на служителките си, бил понижен, а агресивният инженер - преместен в друг екип.

Oще: facebook  екип  катерин лос  книга  марк зукърбърг  момичета  офис 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

19 post deluvian | 03.07.201221:13

Условията за работа в Гугъл са нечовешки, вижте някои оплаквания от служители:

Диванът в кабинета ми не е достатъчно дълъг, за да се изпъна в цял ръст.

Надебеляла съм от неограничената безплатна храна.

В игровата ни зала има само един диван и ми се наложи да играя Call of Duty в кресло.

Изгорях на слънцето, когато бяхме на тиим билдинг на Хаваите.

Готвачът не сложи достатъчно сос аиоли в супата ми от раци.

още оплаквания тук:

http://seoptimizacia.com/nechoveshki-usloviya-rabota-google.seo
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

18 fALLEN | 03.07.201220:50

свинчо вече повече прилича на свирчо... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

17 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.07.201220:48

Както и да е, мисля че достатъчно ясно обясних, няма да философстваме повече.
на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 03.07.201220:35

Доколкото е видно, избраното ми име тук е deowin. Не че се обиждам когато произволни хора в интернет форум не се обръщат с мен с това име, но, повтарям пак, го считам за проява на лош вкус. Пък изборът е изцяло твой, свободен си и напълно те разбирам, ако моята оценка за твоя вкус ти е през оная работа.

А аз съм аут рано. @+ и прочие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

15 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.07.201220:20

Извинения батка, мислех че си в добро настроение и реших да пофамилиарнича.
Въобще не съм влагал обида в обръщението, дори и подсъзнателно. Съвсем сериозно.
Ако ти е прозвучало обидно, още веднъж имаш моите извинения.
На Свинчо не се сърдиш, ще използвам него.

Сещам се преди време, от федерацията бяха наказали Тити Папазов, че по време на мач нарекъл един от съдиите "мишок".
Та той обясняваше, че не намирал нищо лошо, животинче.
Ако го бил нарекъл "тигър" нямало да се разсърди и нямало да го накажат, ама за "мишок" ... сръдни и наказания.
И завърши с думите, че повече няма да го нарича "мишок", а ще му вика "тигър", ама всички от федерацията и публиката да знаели, че "тигър" всъщност означава "мишок".
Голям образ.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 03.07.201217:21

>Между редовете се чете, че авторката се дразни, че не е от целуваните

Съгласен съм, но това е второстепенно.
Основното в случая е, че когато ФБ е била млада фирма, корпоративната им култура е била доволно (и разбираемо) разхайтена и, като такава, непригодна за по-голяма фирма в щатско. Съответно се е променила. Това (и само това) отбелязах аз.

И между другото, не обичам да се обръщат към мен с обиди, особено пък когато аз лично не обиждам никой във форума. Естествено, ако държиш да принизяваш нивото си към това на всички останали във форума, за да се впишеш, дерзай. За мен е проява на лош вкус.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.07.201210:51

Свиня, аз не смятам за проява на сексизъм, че не искам да целувам грозни подчинени.
Сексизъм е, ако хубавите [по моя вкус] са длъжни да търпят целувките ми.
Предполагам, че и ти мислиш така.
Само че случаят не е такъв. Между редовете се чете, че авторката се дразни, че не е от целуваните. Раздразнението е облечено в дрешките "Пък той си целува подчинените". Никъде не е казано, че те не са искали да бъдат целувани.

Забележката на fALLEN е доста уместна.

Сега ... няма как да осъдя Джесика Алба, че не иска да ме целува.
Няма и да я осъдя, ако иска де, webем ти сексизма ...
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 02.07.201223:44

Е.. стандартно за щатско - докато е малка компания може да си позволи да има обстановка и култура що-годе различна от характерната за голяма корпорация. След 100 служители това със сексизма вече става опасно. След 1000 става задължително да имаш официален тлъст кодекс, които подробно описва корпоративната култура в цялата и неоригинална, скучна величавост. Щото в противен случай все ще се намери някои служител, дето да се съди за това и онова..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

11 Гризли | 02.07.201222:11

7 пикантерии?!
Чудо голямо - и 1007 да са, 17.5 милиарда са си 17.5 милиарда!
Дреме му на Марк, че някаква кифла издала книга!
Смее се

Както беше казал на журналистите един от известните:
"Пишете за мен каквото си искате! Само, по дяволите, ми пишете правилно името!"
Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 02.07.201214:50

ауу, какъв скандал, тоя дето имал пари пъдел женорята, дето не го кефят, точно както те пък пъдят тия дето немат пари... скандално!
   

оценка

+1 -0