Коза Мостра | webcafe.bg
Webcafe

Коза Мостра

Me and My Monkey
30.10.2013, 12:36 (обновена 01.11.2013, 13:08)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

Държавата ни се управлява от доносници и 23 години нищо не се е променило в нашата държава. Те не отстъпват местата си на младите хора и затова положението в държавата ни е такова, каза Вежди Рашидов

Бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов заяви на един форум, където се говореше за предизвикателствата пред отварянето на досиетата на ДС, че "всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите - и то върху нещастието на други хора".

Отварянето на досиетата - най-старата гражданска кауза от началото на прехода, както я определи историкът Момчил Методиев. Трябва ли да спрем? В никакъв случай.

Знаете ли защо...

"Университетите са място за учене и правене на наука, а не на политика. Ние уважаваме всяка идея, но не е този начинът за постигането й. Не е демократично да се нарушават правата на другите, които искат да учат и да преподават. Няма такава демокрация никъде по света. Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията". Това заяви по повод студентските протести ректорът на УНСС проф. Стати Статев, разкрит като сътрудник на ДС.

"Законът е категоричен, че политически дейности в университетите не трябва да се развиват. Няма да преговарям със студентите. Ако те искат, могат да дойдат и да разговарят с мен... Полицаите са пред университета, за да наблюдават спазването на реда". Това заяви по повод студентските протести ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ, разкрит като сътрудник на ДС..

"Тъй като имаме много хубав закон за автономията на университетите, считам, че в университетите е мястото, където трябва да се учи, а не да се извършва политическа дейност", заяви проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет, разкрит като сътрудник на ДС.

Както се казва, по позициите им ще ги познаете.

И при това не всички сътрудници на ДС във висшите учебни заведения са осветени, тъй като поради ограничение на закона при проверките на т. нар. лица, извършващи публична дейност, към които попадат и ръководствата на ВУЗ-те, Комисията по досиетата няма как да провери преподавателите през първите 16 години от прехода. За тях проверките важат от декември 2006 г. насам, когато законът за досиетата влиза в сила.

Преди време, в друга дискусия за досиетата на ДС в Червената къща, проф. Александър Кьосев заяви, че "... като рационални, морални и мислещи хора, ние трябва да разсъждаваме практически в категорията на диференциация на вината, а заедно с това всеки от нас да носи в себе си проблема за позорното петно и да знае, че и на него би могло да му се случи същото".

Същият проф. Кьосев, който поддържа студентите и протеста им, защото смята, "че е дошло време за гражданско неподчинение, което може да има и такива форми".

Повече от ясно е, че трябва да се отиде докрай. Защото така за всички днешни гневни ще по-лесно да открием зависимостите - и да си изясним защо заема една или друга позиция.

Защото така ще е по-лесно за поколенията да разберат как се получиха днешните "елити". И българската Коза Мостра.

Oще: дс  окупация  протести  ректори  студенти 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

3 Евгени Донев | 31.10.201311:07

По делата им ще ги познаете! И по думите!
Всеки нормален, умен, красив и кристално чист ректор-недоносник, би трябвало да го каже по следния начин:

"Университетите не са място за учене и правене на наука, а за политика. Ние не зачитаме друга идея и не подбираме начините за постигането на собсвените си. Какво като се нарушават правата на другите, които искат да учат и да преподават. Такава трябва да е всяка истинската демокрация навсякъде по света. Демокрация е ти да налагаш своите права, без да ти пука за правата на другите. Майната му на член 57, ал. 2 в Конституцията"
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 30.10.201318:51

Доносниците вече пречат на главните мултаци на България?!? Айде да не се прави на ударен любимия склуптор - знаете на кого любим ....
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 30.10.201316:36

Така де да си дойдем на думата!
Значи можеш да нарушаваш Конституцията и международни договори (мораториума за земята), да отмъкнеш милярд и половина от здравните вноски, да емитираш дълг, но да нямаш пари да платиш на болниците, да избираш и после да отменяш противозаконно и противоконституционно избор на мандатна длъжност (делян пеевски) и всичко това е „законно!?!?!?“, но кагато гражданското общество ти потърси сметка с граждански протест е противозаконно...
Безумството на сегашното (противо)народно събрание няма край!!! И да си мълчим, нали, щото ако протестираме е незаконно!?!?
По делата им ще ги познаете!
   

оценка

+5 -0