На Витоша - без "Витоша ски" | webcafe.bg
Webcafe

На Витоша - без "Витоша ски"

Петър Николов
01.08.2012, 16:21 (обновена 07.08.2012, 15:31)
Витоша

Снимка: © Стоян Георгиев

Рекет даден. Рекет приет. Пак ни плашат, че няма да има зимен сезон на Витоша.

Кой плаши? Пак същите - "Витоша ски", собственик на лифтовете. Кой се прави на изплашен? Държавата в лицето на управляващата партия. Кой ще е потърпевш? Хиляди софиянци, които искат да ходят на туризъм и да карат ски и сноуборд на хвърлей от дома си.

Ако държавата отново поддаде на извиването на ръце от страна на една не особено голяма фирма, какво би следвало да си мислим: че собствениците на "Витоша ски" управляват държавата или че за държавата инвеститор, чийто официален собственик е офшорка, а неофициален - владетел на банка и още два зимни курорта, е твърде специален...

За един мноооого специален инвеститор

Първият път властта се постара да угоди всячески на "Витоша ски", като написа и се опита да прокара чрез мнозинството си в парламента поръчкови промени: строителство на ски съоръжения на терени, чието предназначение да не се променя. Целта беше "Витоша ски" да реализира проекта си за ски зона Алеко, като не плати и лев за промяна на предназначението на 1 100 декара, които се канеше да владее високо горе в планината. Лозунгирано като: "Ски туризмът = работни места и прогрес". Гражданските протести на Орлов мост ги спряха.

Втори път властта се старае прекалено много - пак в угода на същия инвеститор, който владее лифтовете от декември 2007 г. и още не е инвестирал в подмяна на съоръженията, но вече трета година развява инвестиционни намерения за 70 млн. евро за ски зоната. (Впрочем, съвсем същата сума посочват и сега - но за подмяна на лифтовете.) Този път театрото се нарича: "Да спасим зимния сезон на софиянци".

Вчера тържествено, с "отразяване по медиите", Витоша ски прояви "благосклонност" и пусна Симеоновския и Драгалевския лифт, които всъщност би трябвало да работят целогодишно, тъй като около тях няма писти или някакви "законови спънки", а и техните функции са чисто транспортни - да качват хора високо в планината. В същото време в понеделник "Витоша ски" публично намекна, че ски може да няма и тази зима. (Всъщност пръв в прав текст го обяви Цеко Минев, председател на Българската ски федерация - точно преди месец, заради отпадналата поправка в Закона за горите).

Актуализираната заплаха е, че сезон няма да има, защото пистите не са на "Витоша ски" и затова няма как да бъдат почистени. Факт, те са публична държавна собственост и всички, които работят на Витоша, плащат наем за декарите, ползвани като писти, на Горското стопанство на Витоша. И след като досега, повече от 4 години, ползваше пистите по същия този ред, изведнъж от "Витоша ски" се опънаха - с бетонния аргумент, че в противен случай нарушават два закона, Закона за горите, който изисква да се наемат писти, и Закона за туризма, който изисква пък те да са категоризирани.

Всъщност писти (в този смисъл) няма и в ски зона Банско!!!

Според информация от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), дори на Банско няма ски писти. През февруари т.г. Тома Белев, в качеството си на председател на УС на Асоциацията на парковете в България, попита МИЕТ "доколко са налични разрешителни за ползване" и дали са категоризирани по реда на Наредбата за категоризиране на ски писти определени писти и пътеки.

Оказва се, че "Витоша ски" дори не са правили постъпки за категоризация. Единствените, подали заявления - за "Офелиите" и "Ветровала", на Витоша са от Туристическо дружество "Мачирски спорт".

Любопитното в тази информация е, че от 2005-а, т.е. вече седма година, "Юлен" АД притежават временни удостоверения за открита процедура по категоризиране на туристически обект. Но нямат т.нар. категорийна символика. Какво означава това? Просто са си спестили едни пари. Съгласно тарифата за таксите, събирани по Закона за туризма (виж вдясно), при подаване на заявлението за категоризиране се заплаща 1/2 от съответната такса, а при получаване на категорийната символика, включваща удостоверение и табела - останалата половина. Истината е обаче, че и държавата не си е мръднала пръста, за да събере едни приходи, които по право й принадлежат.

Да се върнем пак на пистите на Витоша, за които от "Витоша ски" казват, че са поляни, а Жана Петрова, шеф на ПП Витоша: "Те си съществуват като писти, въпросът е как се тълкува". Държавата като собственик би могла да изключи тези терени от горския фонд и да ги превърне в писти, като след това да ги отдаде под наем дългосрочно. Добре, но очевидно от "Витоша ски" искат твърди гаранции, че ще ги получат точно те. Защото на един търг може да се яви не само един кандидат, нали? Освен това, ако не получат пистите, за какво са им лифтовете. Само че какво конкретно са направили като инвеститор за туризма на Витоша, за да твърдят, че имат право на преференциално отношение... Цяло чудо е, че близо 60-годишният Драгалевски лифт още се движи.

Вместо властта - в лицето на Столичната община и земеделското министерство, да накара любимия си инвеститор да си свърши работата, или да прекрати договора с него, Изпълнителната агенция по горите - по разпореждане на министър Найденов, се зае да прочисти просеките на лифтовете на Витоша. А "черешката" на тортата беше изявлението на Мирослав Найденов, който предложи държавата да обработва и пистите над София, ако "Витоша ски" откаже да наеме терените, които ползва като писти.

"Необходими са две машини. А както каза премиерът - след като можеш да караш трактор, можеш да караш и ратрак", заяви Найденов. Да беше въпросът в карането. Първо, държавата трябва да извади около половин милион евро - цената на нов ратрак върви около 250 000 - 300 000 евро, второ, преди подкарването на машината (която утъпква снега) някой трябва да почисти камънаците от пистите. Найденов явно не е скиор, да беше питал премиера - иначе зад ратрак може и да изглежда като за снимка на първа... Трето, дали всички български данъкоплатци са съгласни да им се отнемат 1 милион лева за машини, които да правят писти на софиянци? Ами утре и от Смолян и Чепеларе могат да поискат същото.

Разбира се, основното е, че утъпкването на писти не влиза във функционалните характеристики на Министерството на земеделието и храните - освен ако не иска да угоди на някой специален за властта инвеститор. Но защо тогава не се намират пари за специални хеликоптери за гасене на пожари - толкова ни трябваха при огъня, подпалил Витоша, а и срещу пламъците в Югоизточна България...

А защо не без "Витоша ски"

След като така всеотдайно се включиха да работят за зимния сезон на софиянци, Столичната община и Изпълнителната агенция по горите със сигурност биха намерили за партньори и по-заинтересовани от въпросната компания фирми и организации, които искат Витоша да е отворена за туризъм.

В планината работят и други: едни, обединени в Сдружение на витошките ски и сноуборд училища, други - в системата на Българския Туристически Съюз. Независимо че три години подред единствено "Витоша ски" получаваше по 2.5 милиона лева на сезон по програмата на спортното министерство "Научи се да караш ски", тя съвсем не е с най-големия дял на пазара за обучение на скиори.

Управляващите много обичат да дават пример с Австрия и нейните над 22 000 км писти. Но в любимата им Австрия лифт операторът няма право на ски училища - поради простия факт, че може да манипулира с цените на лифт картите и така да създава неравнопоставеност на пазара, дискриминирайки "не-своите". (Помним историята, завършила с фиаско за "Витоша ски", със скъпите карти за ски учители.)

Следващата седмица по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова ще има среща, която ще събере всички заинтересовани за ски пистите: представители на "Витоша ски", на ски училищата, на Агенция по горите - плюс министърът на земеделието и храните. Дано дотогава Найденов да е преосмислил инициативата с ратраците.

"За мен е важно да не се извиват ръцете на софиянци, да няма втора зима без възможности за ски. Трябва да признаем, че нормативните пречки са доста сериозни", обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Това не трябва да спира лесните решения, които могат да осигурят може би не толкова луксозен и сериозен ски сезон, но една възможност на софиянци да отиват в планината и да покарат ски", каза Фандъкова.

Кметът се стреми да ни убеди, че инвестициите, които държавата прави - вместо инвеститора, не са поради извитите й от същия този инвеститор ръце. Но това, в което тя генерално бърка, е, че и поради това са протестите и точно това НЕ искат софиянци на Витоша - луксозен ски курорт.

Софиянци искат планина, която да ползват целогодишно, така както е било от 112 години. Ски се карат 3 месеца в годината - и то в най-добрия случай. Ако на някой му се привижда луксозен ски курорт на ветровитите и известни с лошото си време високи места на Витоша, ще трябва да си смени концепцията.

Упорството на властта да работи в угода - и изгода на един определен "инвеститор", означава само едно: че му е признала някакви монополни права над планината, но е пропуснала да уведоми софиянци за господстващото му положение. Макар че, ако вярваме на едно скорошно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), дори и да имаш господстващо положение, не значи, че можеш да правиш злоупотреби.

На Витоша няма да го позволим.

Oще: витоша  витоша ски  инвеститор  йорданка фандъкова  компания  мирослав найденов  планина  сезон  столична община  фирма 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

31 tedi | 06.08.201221:48

Законът за туризма изисква пистите да са обезопасени, а не категоризирани. На Витоша има различни терени, ползващи се вече 80 години за писти, но с друго трайно предназначение - ливади, пасища, морени, път, просеки, торфища. Доколкото не вреди, ползването им за ски през зимата е разрешено и просто трябва да се наемат. Има и вече съществуващи писти, които, ако иска, наемащият може да категоризира, но понеже са вече обособени, не е нужно да се изключват от горски фонд - по закона за горите само териториите върху които ще се строят нови писти следва да се изключват, за да не се водят гора.
Тоест, Витоша ски лъжат, че не могат да категоризират пистите и съответно да обработят площите които само през зимата са писти, а трайно са ливади, пасища, пътища и т.н.
Твърдението на Фандъкова, че нормативната уредба е спънка за обработката на пистите, също не е вярно. Тя се опитва да оправдае Витоша ски - от осем месеца общината и държавата непрекъснато ги оправдават и замазват очите на софиянци за огромния скандал с тая офшорка.
Затова - долу Цеко от Алеко!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

30 Ближи си сладоледа | 03.08.201216:13

Boо ,

Искам само да ми обясниш, защо Цеко Минев, който стопанисва станциите на лифтовете за качване и слизане на туристи , не е инвестирал до момента 1 /една/ стотинка за обновяването им? Нали досега той е печелил от тях, не аз и ти.

Къде е инвестирана печалбата до момента от съоръженията, които стопанисва "Витоша ски" ? И щом няма направени инвестиции, значи ли че е бил на загуба? И ако е бил на загуба, кое те кара да мислиш, че тази фирма ще управлява печелившо Витоша след промените в закона за горите?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

29 tougherty | 03.08.201216:00

Цеко и инвестиции?! Вие сериозни ли сте? Откакто е взела лифтовете Витоша ски е инвестирала само в нови апарати за пропускане с картите, да не вземе някой да се качи на лифта гратис. За да твърдиш, че сезонът на Витоша е провален заради еколозите трябва или да си на заплата при Цеко, или да си толкова тъп, че за доброто на държавата трябва да ти забранят да гласуваш. Аз карам борд от 10 години. И не съм еколог, но отидох да протестирам (както и приятелите ми без "да ни е организирал" никой) срещу произвола, с който националното ни богатство, каквото е Витоша, се предоставя без пари на крупен банкер и спонсор на правителството. Как пък досега всички лифтове и съоръжения си работеха безпроблемно и изведнъж този сезон се оказа, че законът пречел на Витоша ски да пусне съоръженията? Значи 4 години работеха и събираха парички без да подобрят нищо, но тази година се оказа че същият закон не им позволява да пуснат лифтовете. Айде стига вече изнудване на държавата и толериране интересите на разни съмнителни бизнесмени. Ако иска да строи, Цеко ще си плаща както всички други го правят. А не за строж на къща да се плащат хиляди левове такси и данъци, а Цеко да вземе хиляди декари без пари, защото бил инвеститор. Между впрочем по програмата "научи се да караш ски" министерството на физ. възпитание и спорта е платило 2.5 милиона лв. Програмата е съвместна с Българската федерация по ски (председател на която е Цеко), но самата федерация не е дала и стотинка. За сметка на това парите от министерството са платени на фирма-изпълнител, която е избрана без конкурс. Фирмата е на съпругата на Цеко. Найс, а? Аман вече от такива стратегически инвеститори, които милеят за доброто на хората, но виждаш ли лошите закони им пречат. Ако на Витоша ски й е неизгодно да пусне лифтовете (да речеш че трябва ние да сме загрижени те да печелят), тогава да се развали приватизационния договор, да им се върнат парите от общината, а лифтовете да се дадат на концесия на друга фирма, която ще ги пусне да работят без да изнудва държавата и хората.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 02.08.2012, 19:55

28 Boо | 03.08.201215:47

Не мисля, че в мнението, което съм дал по-долу съм обидил някой даже и в най-лекия смисъл на думата. Обаче като прочета просташките изказвания на вас "екозаинтересованите" и вече ви виждам как си хвърляте фаса през прозореца на колата, защото интелигентен човек, който не го прави не би писал под статиите с богат речник като на "Генчо от Зелен дол". Дотук не видях нито един от вас по какъвто и да е начин да си защитава мнението, а просто всеки си пуска твърдението и това е. От всичко аз разбирам следното: тъй като някой може да се облагодетелства в даден момент, дайте да не правим нищо за развитието. Това е като да забраним мобилните телефони, защотото оператора МТЕЛ надписва сметки, вместо да потърсим друг начин. На вас "екозаинтересованите" нещата се свеждат до толко, че да отречете всичко, обаче нито във форумите, нито при простестите не давате и най-малкото предложение да се реши проблема. А да спреш развитието на туризма в държавата България, където няма производство и сме далеч от искания обем земеделско производство, за да се наречем земеделска държава, е пълна лудост. На какво разчитаме - децата ни да почнат да садят картофи ли? Няма да стане! Единствения ни шанс е туризма. И да отбележа само във връзка с мойте "работодатели" според някой от вас - може да се каже, че съм от най-големите противници на правителството, а Цеко Минев даже не знам как изглежда, но явно на хора с противно мнение на вашето някой им е платил, за да не мислят като вас
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

27 AlahAkbar | 03.08.201213:36

Глупаците и лакеите на Цеко край нямат явно!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.03.2012, 22:00

26 Silvia Mihaylova | 03.08.201211:56

Мислех да си спестя коментарите точзи път, но прочитайки мозъчните напъни на Момичето със ските ме обхвана бяс! Като начало, миличка хайде да се запознаеш ТИ със закона и тълкуването му, дори мисля, че мога да ти помогна с едно линкче с тълкуване на закона точно по наболелите въпроси. Сдъвкано и изплюто точно като за теб Усмивка
http://www.webcafe.bg/id_1472700371 - чети и се ограмотявай моето момиче, че то само със ските не става....
Boo по-добре си смени психиатъра и лекарствата, тези са слабички.... Не можеш да сравняваш Австиря, Италия, Франция и т.н. с България, ПИЧ! Нито сме им на размера, нито имаме тооооолкова дълъг ски сезон, нито имаме условията за този ски сезон (защото скъпите ни "инвеститори" всъщност не са никакви инвеститори, тъй като не са дали пукнато левче за облагородяване на съоръженията). Да не започвам със така прозаичните неща, като стандарт на живот, цени на карти, хората, които дори в момента трудно си позволяват да изкарат един нормален ски сезон..... Знам че ще ти е трудно да го предъвчеш и разбереш, защото капацитета ти явно не е много голям, но все пак пробвай. И като ти е толкова зор що не ходиш навънка да караш ски. Да ти кажа, излиза горе-долу колкото да си караш ски на Банско примерно....
И последно искам да подкрепя желанието на faLLen. И аз не желая да продадат Витоша за 2 дъвки и пакетче семки. Не искам 250-300 хил. км. ски писти. Искам планина, която да ползвам и през зимата и през лятото. И когато се появят хора като теб и останалата пасмина, които ми твърдят, че се изказват по този начин само и единствено щото им се кара ски и видите ли ние какви сме гадове, че не ви даваме да карате, ей за тва не съм склонна да ти повярвам, че не си платен.... или най-малкото имаш някакво вземане даване със ВИТОША СКИ.... Ние тия Фафли сме ги яли, както се казва.
Другия път се замислете преди да пулните форумите с глупостта си.
Браво на автора за статията. Иска ми се повече хора д амогат да вникнат в идеята на това недоволство от част от хората в тази измъчена държавица.
И послено, до всички бленуващи Австрийските писти - ако толкова искате да се почуствате европейци, първо се научете да се държите като тях!
Айде със здраве СМЕШКОВЦИ!
   

оценка

+7 -1

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

25 Ближи си сладоледа | 03.08.201211:03

fALLEN, благодаря за подкрепата!

-------------------------

"18 Boо | 02.08.201223:13
Единствената причина да се регистрирам преди малко е, че има прекалено много като теб, които само пропагандират, а всъщност не виждам нито един довод в твойте глупости. Тоя бил платен, оня бил платен. "

----------------------
Ето ти един факт, Boо, който ме кара да си мисля, че всичките тези велики приказки за инвестиции на Витоша, са меко казано бош лаф.

Защо Цеко Минев , който стопанисва лифтовете на Витоша за толкова години не е направил нито едно подобрение, ремонт или дори почистване около самите станции за качване и слизане на туристите? Тези станции приличат на къщички на ужасите.


А по повод платените коментари Воо, ето ти да прочетеш нещо по въпроса:


"Младите от ГЕРБ да са по-активни срещу екопротестите подписката за "Белене"

На фона на всички тези суперлативи той поиска от младежката организация на ГЕРБ по-адекватна реакция срещу "лъжите и манипулациите" по важни обществени теми - като подписката на БСП за референдум за АЕЦ "Белене", протестите на еколози на "Орлов мост" срещу закона за горите.

Продължавате да чакате аз да реагирам и тогава да се включите в битката, упрекна той младежите от ГЕРБ.

Къде бяхте вие, докато аз водех тези битки, обърна се Борисов към младежката организация на партията си и запита риторично дали според тях младите хора ще повярват по-лесно на него. "Вие може да си говорите с тези хора на един и същ език", каза лидерът на ГЕРБ.

Той каза на МГЕРБ, че имат с какво да се гордеят, когато спорят с младите си политически опоненти. Поиска обаче да са по-активни в интернет и когато видят проблем да кажат, за да може властта да реагира и да не се стига до протести.

"В противен случай все едно сме виновни за нещо. Ние сме направили най-много и нямаме никаква вина за това, което се е случило в някои сектори", каза Борисов, чието правителство управлява вече три години.

Все пак той допусна някои грешки, без да ги конкретизира.

Не сме безгрешни, могат да се прокарат и нечии интереси в някои от законите, затова трябва да използвате интернет-обществото, за да можем да реагираме, посочи Борисов."

Прилагам и линк за последния ми цитат : http://www.mediapool.bg/борисов-министри-на-герб-ще-останат-в-историята-като-най-добрите-news194942.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

24 crazyforest | 03.08.201209:28

Да разкарат Витоша Ски, те единствените ли са?

Разкарват ги и се слагат други да се грижат.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

23 Enigma | 03.08.201208:28

Ей аман, от къде изведнъж се появиха такива защитници на "Витоша ски" БЕ!

Я да си ходите по селата да берете гербери, ей мислех малко по-изискано да са изкажа, ама като видя че някой пише откровенни глупсоти ми иде....

Нито разбирате от темата, нито знаете термина устойчив туризъм, нито имате някаква идея за приходите, които се генерират от такъв тип туризъм, къде отиват отиват парите също нямате грам идея. Нито от нищо бе!

Нямате нито достойнство, нито интелект за да пишете въобще на български, жалки малки човечета. Ако имате деца, жалко за тези деца, защото утре когато пораснат ще се чудят, къде са попаднали, тогава се изправете гордо пред тях и кажете - "Това говно ние го изсрахме" - понеже мисълта Ви е голяма колкото него.....

Лумпеняци.....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

22 fALLEN | 03.08.201200:16

за това аз лично не искам да се продаде гора за 50 милиона за 3 дъвки и 2 пакетчета семки на поредния чекиджия, който те е наел, примерно, бууу, да му лъскаш бастуна, щото бил "наше" момче... айде стига вече с тая чекия. хората с епробуждат. тва че некви онанисти като тебе продължават да сънуват 250 000 км писти в българия си е твой, и на лекуващия те в момента психиатър, проблем.
   

оценка

+4 -0