От любов към отбора | sportcafe.bg
Sportcafe logo

От любов към отбора

sportcafe.bg
12.03.2011, 08:25 (обновена 14.03.2011, 13:19)
Фенове, Англия, Германия

Снимка: © getty images

Какво сте готови да направите в името на любимия отбор?

Какво сте готови да направите в името на любимия отбор? За мнозина отговорът вероятно изглежда лесен - независимо от климатичните условия и състоянието на тима да са на стадиона, да подкрепят своите дори при гостуване, да пеят песните и скандират до прегракване, да се сбият, за да защитят честта на тима си...

Но има и такива, които правят доста повече от това. Такива, които сменят името, дадено им по рождение с този на любимия отбор. Или го допълват с него.

По този начин изразяват любовта си Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов от Свищов и Дейвид Анди Манчестър Юнайтед Флъфидък Кантона Ууд от Мидландс, както и Фрейзър Бойл от Колтнес, Северен Ланкъшир, който вече втора година носи името Мъдъруел Футбол Клуб.

32-годишният Дейвид прибавя името на любимия си отбор и на любимия си футболист през миналата година. Той плаща за процедурата 14 лири - толкова е административната такса на Острова.

„Като дете на два пъти ми откриха рак - първият път бях само на четири години, вторият път на девет. Да преживееш химиотерапията не е никак лесно, особено когато си млад. Затова сега се опитвам да живея живота си по най-добрия възможен начин", разказва Дейвид пред официалния сайт на Манчестър Юнайтед. Промяната става факт след развода с първата му съпруга.

„Голям фен съм на Манчестър Юнайтед и исках да добавя името му към моето. А Кантона е любимият ми футболист, нямаше как да пропусна и неговото", обяснява още новият съименник на английския гранд.

Единственият проблем, който е срещнал след като е получил новата си самоличност, дошъл от новото му гадже. „Тя отказа да се омъжи за мен, защото не желае да бъде госпожа Манчестър Юнайтед Флъфидък Кантона. Повечето хора обаче мислят, че това е брилянтна идея, а аз самият съм доволен от факта, че имам името на любимия си отбор в своето", споделя още Дейвид.

22-годишният Фрейзър Боул от Колтнес вече втора година носи името Мъдъруел Футбол Клуб. „Смених името си, тъй като участвах в радио състезание посветено на футболните фенове. Името ми вече е Мъдъруел Футбол Клуб и ще остане такова в близко бъдеще. Първоначално близките ми бяха шокирани, но взеха да свикват. У дома аз съм единственият фен на Мъдъруел. Такъв съм от 9-годишен, когато дядо ми ме заведе на стадиона.

Не съм сигурен, че някой у дома разбира защо всъщност го направих. Приятелката ми също не е много въодушевена. Предполагам, че се притеснява от това, че един ден може да се превърне в госпожа Мъдъруел Футбол Клуб".

"Бях на работа, когато ми се обади и ми съобщи новината. Първоначално помислих, че се шегува. Той обаче наистина е луд фен на клуба и миналата година вече ходи до Франция и Уелс, за да ги гледа. Той е щастлив с новоти си име, а това е най-важното", казва майка му Хейзъл Боул.

Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов от Свищов пък води дълга съдебна битка, за да смени рожденото си име Марин Левиджов. Решението е взето по време на един от най-знаменитите мачове на „червените дяволи" - финалът на Шампионската лига през 1999 година срещу Байерн (Мюнхен). В 89-та минута при резултат 1:0 за германския тим Марин заявява, че ако любимият му отбор обърне резултата той ще се прекръсти на Манчестър Юнайтед. Двубоят завършва 2:1 за англичаните и Марин подава първата си искова молба до районния съд в Свищов, позовавайки се на чл.18 от Всеобщата декларация за правата на човека.

Първият му иск е отхвърлен, но без притеснение строителят от Свищов обжалва това решение през Великотърновския окръжен съд. Магистратите уважават частично искането му и на 10 март 2000 година Марин вече е със собствено име Манчестър по лична карта и с псевдоним Юнайтед.

Любопитно е, че до 18 ноември 1999 Манчестър не е стъпвал в съдебна зала. От първото до последното той не използва и услугите на адвокат. Сега без проблем цитира законите и конституцията на България.

Основният довод на магистратите е, че желанието му да се прекръсти на Манчестър Юнайтед е продиктувано от такова да използва една от най-силните търговски марки в света.

„Това са глупости. Най-малкото аз не искам да се казвам Футболен клуб Манчестър Юнайтед. Никога не бих си позволил за злоупотребя по някакъв начин с името на любимия отбор. Освен това аз не искам на града Манчестър да се казвам, а на клуба.

В съда го приеха за аргумент, но се писа Юнайтед като псевдоним - четвърто име. А по закон имам право на такова лично име, както са Анна-Мария и другите. В хода на делата се изтъкваше, че това е чуждо име. Аз съм българин, но по закон имам право не само на българско име.

После изтъкнаха, че е име на футболен клуб, но по закон това не се изключва. В Полша например законът е категоричен - първото име трябва да е полско, докато българският закон абсолютно ми позволява името Манчестър-Юнайтед", обяснява пък своята позиция пред медиите Манчестър от Свищов.

След 12 дела и десетгодишна битка Манчестър Юнайтед от Свищов постига своето. Докато се бори за правото си да получи желаното име той успява да сбъдне още една мечта - да стъпи на „Олд Трафорд". В дома си, където живее с майка си и котката Бекъм, пък има всички възможни фен артикули на любимия отбор, който вече е и негов съименник.

Oще: англия  дейвид анди манчестър юнайтед кантона  манчестър юнайтед  мъдъруел футбол клуб  свищов  фрейзър боул Видео