Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Добре дошли в страната на ментетата

Въпреки уж взетите мерки по училища и детски градини децата от малки ядат цялата палитра от Е-та, които вече са във всичко. С добавка на свинска мас и палмова мазнина. Нищо не може да ги измести от менютата и от лавките заради ниската им цена. Здравословното е на втори план. Снимка: Getty Images
Въпреки уж взетите мерки по училища и детски градини децата от малки ядат цялата палитра от Е-та, които вече са във всичко. С добавка на свинска мас и палмова мазнина. Нищо не може да ги измести от менютата и от лавките заради ниската им цена. Здравословното е на втори план.
Как изобщо е възможно да се разрешава производство на фалшиво сирене и фалшиво мляко? Снимка: БГНЕС
Как изобщо е възможно да се разрешава производство на фалшиво сирене и фалшиво мляко?
Оказа се, че между 30 и 80% от мазнините в пет продукта, наречени "краве масло" са от свинска мас и палмова мазнина, а водата в повечето е над нормата.
Медът, който се продава по магазините, не става за нищо - половината от изследваните продукти с етикет "Мед" не съдържат никакъв мед Снимка: gastronoma.net
Медът, който се продава по магазините, не става за нищо - половината от изследваните продукти с етикет "Мед" не съдържат никакъв мед
Дори пресният хляб изобилства от Е-та. Вероятно някои пекарни за домашен хляб правят изключение, но как да разберем - в средата на декември те ще бъдат задължени също да сложат етикети на стоките си и тогава ще стане ясно какво има в тях
Преди дни на винопроизводителите им беше разрешено да слагат повече захар и вода във виното тази година, защото гроздето не успяло да узрее

"Ние сме това, което ядем" - гласи клишето и това е съвсем вярно. Като се направи равносметка какво ядем в масовия случай в България, на човек може да му настръхне косата: хляб с консерванти, краве масло със свинска мас и палмова мазнина, сирене пак с палмова мазнина, колбас от смлени рога и копита, шунка пълна с вода, в която цветът, вкусът и мирисът се дължат на Е-та, яйца от кокошки, хранени с ГМО, мед, пълен със захар, кисело мляко, направено от сух субстрат, пържола от животни, тъпкани с хормони и антибиотици, плодове и зеленчуци, пръскани и торени с пестициди и нитрати.

Това е най-схематично всекидневната храна, която ни се пробутва масово в магазини, закусвални и ресторанти под нехайния поглед на куп контролни органи, които финансираме с данъците си. И сякаш колкото повече стават контролните органи и нормативните регламенти,

толкова по-некачествена, фалшива и вредна става храната ни

Добре дошли в страната на ментетата, в която родопският боб е от Египет, а пазарджишките домати - от Полша и Македония.

Освен че са заблуждаващи, основните хранителни продукти масово са лишени от натуралност. Те ни тровят, съдържат канцерогени, причиняват алергии и обриви, стомашни разстройства. Няма обаче спирачка за боклуците, маскирани като храна. Проблемът е огромен, но в държава, в която повече от половината население е бедно, качеството на продуктите явно е последната му грижа. Потребителите масово са неинформирани какво означава здравословно хранене и какво качествена стока. Затова алъш-веришът върви и само спорадични скандали напомнят за съмнителните продукти, с които хората масово се хранят.

Последният скандал беше предизвикан от проверка на асоциация "Активни потребители", която показа, че производителите на масла от краве мляко масово заблуждават потребителите. Оказа се, че между 30 и 80% от мазнините в пет продукта са от свинска мас и палмова мазнина, а водата в повечето е над нормата. Същата организация потвърди и подозренията, че медът, който се продава по магазините, не става за нищо - половината от изследваните продукти с етикет "Мед" не съдържат никакъв мед.

И как да е другояче, след като сигурно сме единствената държава в света, в която магазините имат

специален щанд за имитиращи продукти

Как изобщо е възможно да се разрешава производство на фалшиво сирене и фалшиво мляко? Тази привилегия си я осигуриха българските млекопроизводители при управлението на ГЕРБ. Месопроизводителите вкараха вода в колбасите - "колкото поеме". Производителите на консерви успяха да направят лютеница без нито един домат - с внесено от Китай пюре. Безглутенови продукти трудно могат да се намерят. Подобрители има в брашното и във всички тестени продукти. Дори пресният хляб изобилства от Е-та. Вероятно някои пекарни за домашен хляб правят изключение, но как да разберем - в средата на декември те ще бъдат задължени също да сложат етикети на стоките си и тогава ще стане ясно какво има в тях. Апропо по същото време в ресторантите ще бъдат длъжни да информират клиентите какви и откъде са продуктите, които им сервират. И много неприятни истини ще лъснат.

Големи измами текат и по линия на оцета - продаваният химикал с надпис "Оцет" подлъгва наред домакините с ниската си цена. Вместо натурален винен оцет масово се пробутва синтетична оцетна киселина Е260, която се правела от петролни източници или от карбониране на метанол с добавка на оцветител Е150. И забележете - това не е забранено. Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Да, обаче и киселината бива законна -

само трябвало да се продава с етикет "Кисел продукт"

И това ако не е безумие! По тази логика фалшивото сирене се продава с етикет "Млечен продукт". Затова и фалшивият мед може да бъде кръстен "Сладък продукт" и Агенцията за безопасност на храните да счита проблема за решен. Защото излиза, че всяка гадост е разрешена, стига да е означена по-завоалирано. Така канцерогенни съставки влизат всеки ден в храната ни, а заболяванията от рак стават все повече.

Агенцията уж по безопасност на храните посрещна хладнокръвно новината, че в кравето масло има свинска и палмова мас, че медът е от захар. Никакво вълнение няма, че някои хора могат да получат усложнения на здравето от това - напротив, лъха пълно безразличие. Щели да бъдат взети проби и ако резултатите за ментетата се потвърдят, щели да бъдат предприети "необходимите административни мерки". Тоест на виновните ще им се размине с по една глоба - за неверни етикети, а не че продават ментета.

Самите производители също не са изненадани. Те били наясно, че няма достатъчен контрол, а за почтеност и регулация в бранша и дума не може да става. С две думи - всичко е официално. По същата логика преди дни на винопроизводителите им беше разрешено да слагат

повече захар и вода във виното тази година, защото гроздето не успяло да узрее.

Химията и примесите в храната ни едва ли ще изчезнат, докато някой не осъди някоя от замесените държавни институции за обезщетение. Защото това, че храната вреди на здравето, е отдавна доказано. И въпреки уж взетите мерки по училища и детски градини децата от малки ядат цялата палитра от Е-та, които вече са във всичко. С добавка на свинска мас и палмова мазнина. Нищо не може да ги измести от менютата и от лавките заради ниската им цена. Здравословното е на втори план.

И докато редуват мюсли с Е-та със сирене от палма и баници, в които едва ли има краве масло и истинско сирене, малчуганите вече нямат право на торти за рождените си дни в градината. Домашната храна за нашите институции явно е равносилна на отрова. Точно обратно е мнението на привържениците на здравословното хранене - именно приготвена в домашни условия храна може да гарантира високо качество за разлика от всичко купено. Детските градини обаче забраниха и домашните, и купените торти, и докараха децата до празнуване с картонени заместители. Апропо, през последните две десетилетия масовите отравяния с храна се дължаха не на домашна храна или торти със сертификати от хубави сладкарници, а на мръсни кухни по заведения и столове. Но явно мерникът на контролните органи, които са отговорни за безобразията, е толкова изкривен, че ментетата и химията са идеалът им.

 

Най-четените