Webcafe

Да преместиш 25 тона бетон само с една ръка, без да си Херкулес

лебовскиMobilecafe
19.04.2019, 12:11 (обновена 20.04.2019, 16:17)

Когато човек гледа как екипът на Matter Design търкаля и мести огромни блокове, обикновено решава, че късовете са бутафорни.

Как иначе двамата мъже във видеото биха могли да ги местят само с едната си ръка и да ги сглобяват като детски конструктор?

Всъщност блоковете наистина са от масивен бетон и най-тежките достигат до 25 тона.

Matter Design е лаборатория, която работи в Кеймбридж и е на път да предизвика истинска революция в строителството. Огромните бетонни блокове действително се местят само с човешка сила, без да са необходими строителни машини. Нещо повече, преместването и напасването им не отнема почти никакви усилия.

Брандън Клифърд - директорът на лабораторията - представи откритието си във Ванкувър на поредната TEDx конференция, посветена на иновациите в строителството. Клипът, който Matter Design разпространяват е само илюстрация на последното им откритие.

Работата по него започва още през 2014 г., когато членовете на екипа започват да анализират строежите, оставени от древните цивилизации. Те са особено вдъхновени от начина, по който са били местени статуите на Великденския остров.

Оказва се, че моаите, както се наричат монументите, буквално са били търкаляни като матрьошки, а местните са си помагали единствено с въжета, въпреки че всеки къс е с тегло от 82 тона. Друг пример, който разглеждат учените в Кеймбридж, е изграждането на Стоунхедж. Камъните в мегалитния комплекс са с височина между 3 и 4 метра и тегло около 25 тона.

Затова и целта на Matter Design е да изобретят блокове, които не изискват кран, за да бъдат помръднати.

Изследователите внимателно проучват различните видове бетонни смеси и тяхната плътност като изчисляват масата на различните комбинации. В крайна сметка всеки блок е изграден от няколко вида бетон, а центърът на тежестта му е калибриран така, че във всеки един момент стабилността на блока да е под пълен контрол.

Ключът към забележителното местене с ръце и без никаква помощ са заоблените краища на блоковете, както и стратегически разположените дръжки. Допълнително дизайнът на елементите е такъв, че да позволява съединяването им без строителни материали.

Тук идват на помощ и напредналите вече технологии за 3D принтиране, благодарение на които формата на блоковете може да бъде изпипана и да бъдат добавени необходимите вдлъбнатини, жлебове и улеи, с които блоковете пасват един до друг. В клипа на Matter Design се вижда как от тях се оформя устойчива конструкция и дори стълбище, по което човек спокойно може да премине.

Приложението на блоковете на практика може значително да улесни строителството и да го направи по-евтино.

Бетонът е един от най-разпространените строителни материали в световен мащаб. Той е лесен за производство, изключително здрав и може да приема най-разнообразни форми. Matter Design обаче не могат сами да направят необходимите им блокове и затова започват сътрудничество с мексиканската компания за строителни материали CEMEX.

И двете компании са с предишен опит в експериментите с дизайна в строителството. Matter Design имат редица проекти, в които доказват, че големи и тежки обекти могат да бъдат проектирани така, че да се местят без усилие.

През 2013 г. лабораторията печели наградата на Лигата на архитектите заради проучвания в областта на каменните градежи. Изследователите в Кеймбридж открива специфична техника за каменен градеж от Бронзовата ера, чрез която в XXI век може да бъде даден нов живот на строителните отпадъци.

Matter Design разглеждат техника, позната като Циклопска зидария. В нея камъните нямат нужда да бъдат изрязвани предварително, целта е да бъдат напаснати един към друг като в пъзел и накрая да се получи устойчива конструкция, без да се използват вар и хоросан например.

CEMEX от своя страна експериментира с теглото и плътността на бетона.

През 2018 г. те участват в изграждането на устойчива конструкция, наречена "Thinness" (Тънкост). Тя е ултра лека бетонна постройка, съставена от отделни порести кули. Единствените допълнителни материали в нея са ситно натрошено стъкло и много тънки стоманени фибри, които я заздравяват още повече.

Сега колаборацията между двете компании иска да направи следващата крачка в строителството. Блоковете, които Matter Design измисля, ще направят далеч по-лесно сглобяването и разглобяването на различни конфигурации и то дори и на иначе трудно достъпни за строеж места.

Освен това премахването на дадена постройка ще се улесни значително и ще отпадне необходимостта от скъпо струващото събаряне чрез контролирани взривове.

А след разглобяването наличните блокове могат да се съединяват в изцяло нови конструкции според нуждите.

Така че благодарение на откритието на Matter Design може би един ден ще е възможно да си построим нов дом все едно редим части от конструктор. Е, вероятно ще ни трябват и няколко картини, за да разнообразим сивия бетон.

Oще: matter design  бетон  бетонни блокове  великденски остров  градеж  стена  стоунхендж  строеж  строителна индустрия  циклопов градеж 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.