Webcafe

Електронни рицари

Ники Русиновски Ники Русиновски
01.08.2010, 10:32 (обновена 03.08.2010, 17:13)
компютърни игри

Ти си героят в Starcraft II - най-чаканата игра тази година

„Остави тоя компютър и иди да играеш футбол с децата зад блока!" - „Ама аз играя..." - „Каква игра бе, затворил си се в тая душна стая, втренчил си се в тоя монитор - ще окьоравееш, ще хванеш някоя болест. Движение ти трябва и въздух! Марш навън!"

Така приключва един много често провеждан диалог в българското семейство през последните десетина години. В резултат детето слиза да рита топка в праха и мръсотията зад блока - „на въздух", който във всеки от по-големите ни градове е доста по-мръсен от миналия през климатика в апартамента.

А родителят най-често сяда пред телевизора и пуска новините. Ако има късмет, в някоя емисия може би ще види 30 секунди репортаж от световен турнир по електронни спортове - показани в раздела „свят голям, идиоти много по него", като дикторът ще произнесе думите „електронни спортове" със запъване и интонация тип „извинявайте, драги зрители, знам че е малоумно, ама така са ми го написали". А когато родителят научи, че победителите си разпределят награден фонд от десетки хиляди долари, ще поцъка възмутено с език.

Професионални геймъри в България почти няма

Професионален геймър - това звучи смешно в България, казва ми Ники Славчев от Българската федерация по електронен спорт, докато тъжно съзерцава фонтанчетата пред НДК. На 38 и бивш републикански шампион по джудо, той е най-подходящият човек, когато да попитаме по темата.

Електронните спортове са компютърни игри в мрежа от типа хора срещу хора, обяснява той. Те са много по-ангажиращи съзнанието и много по-изискващи в сравнение с шаха. Но понеже шахът се е наложил, никой не подлага на съмнение дали шахът например е спорт, казва той.

Реално спортовете са два вида - такива с физическо натоварване и такива без: спортен бридж, стрелба с ловна пушка по панички, шах. Компютрите така или иначе навлизат и този процес е необратим - така, както са навлезли някога колите.

Човекът има естествена нужда да се изявява и да побеждава.

Един е добър във футбола, друг играе по-добре футбол на компютър - това е положението

Електронните спортове дават допълнителни възможности за изява и допълнителни стимули да се развиваш.

Съвременният живот е немислим вече без компютър - освен ако не се занимаваш със земеделие например. Компютърните игри развиват у децата компютърни умения и добри познания по английски език. В Сингапур дори са залегнали в учебната програма обучения с подходящи компютърни игри. Това развива координацията, начина на мислене, обогатява мозъка като цяло. От игрите се научаваш как да боравиш по-добре с мишката, как да търсиш информация.

Магията

е в това човешкият мозък да се превъплъти в героя, който е вътре и по този начин да преживее неща, които не може да му се случат в реалността. Човек има нужда да мечтае. Когато животът те е притиснал, ти намираш някакъв начин - дали ще отидеш на пикник, ще седнеш на компютъра или ще играеш мач, намираш си начин да избягаш от нещата и да ти се случи това, което искаш.

Естествено, има и негативи. Никой не може да отрече, че

игрите водят до пристрастяване.

Но те водят до пристрастяване, когато зарежеш детето и не го поведеш по верния път. Детето не е виновно, че седи по цял ден пред компютъра. Родителят работи цял ден, прибира се в къщи, пуска си новини или някой сериал и не му е до детето. И какво прави детето - седи на компа. И после какво става - пристрастило се е.

Геймърите обаче са пристрастени, признава Славчев. Но това е така - всеки спорт иска жертви. Не може без това. Аз съм бил републикански шампион по джудо и го знам от собствен опит. Сутрин на училище, следобед учиш, вечер тренираш по 3 часа. И като се обърнеш един ден назад - имаш златен медал, но го нямаш висенето по кафетата, пушенето зад блока, други обикновени неща. За да получиш каквото и да е в този живот, трябва и да дадеш нещо от себе си.

Най-важна е психическата подготовка

Като отиде и седне да играе, играчът трябва да е психически подготвен и да смаже с психика противника. Винаги давам един свой пример от джудото, посочва Ники Славчев и разказва историята.

Наложи се един ден като малък още, пионерчета бяхме, да изляза срещу противник, който имаше косми по гърдите, макар да ги бръсне - явно по-голям играч с фалшива регистрация. Умрях от страх - той планина, нямам никакъв шанс да му направя каквото и да било. И измислих следната схема - отивам и купувам някакви аспирини. Преди двубоя помежду ни го издебвам в тоалетната, правя се, че не го виждам и обяснявам на висок глас: „Леле, треньора ми даде едни страхотни хапчета, гледай сега, направо ще го размажа тоя". Излизаме после на тепиха и го гледам - той стресиран, не смее да ми посегне, чуди се кво да прави...

Винаги трябва да намериш някаква схема

На Need For Speed състезанието примерно гледам - идва германецът, събува си маратонките, обува някакви специални чорапки, помощник му слага джойстиковете, друг идва и му ги настройва. Ти седиш и го гледаш и си викаш „Тоя няма биене!".

Обаче какво се получи? Нашият състезател тогава не само играеше Need For Speed, но и беше истински рали състезател. Без проблем спечели българския шампионат като на шега и въпреки всичката подготовка на германеца, който размаза всички, нашият човек седна и го би почти без настройки на играта - просто защото на него отвътре си му идва да кара. Затова психическият елемент е много важен и той се изработва много трудно. Точно за това трябва да има треньори, които да работят с тези деца. Другото е опит.

Професионалистът

Един професионалист трябва да има добър компютър, добра връзка, законен софтуер, място за игра и пари, които да му дават възможност да живее, за да играе. Като във всеки друг спорт, ти трябва да тренираш поне  4-5 часа на ден и то предимно с хора извън страната. Тук не е като в шаха - да имаш безкрайно много възможности. Особено в стратегиите, но не само там, много бързо научаваш противника и терена и е ясно, че ако в еди кой си момент не направиш еди какво си, то противникът е взел превес и те е победил.

В България на Warcraft и Starcraft има 50-60 геймъра, които са на международно ниво. С толкова хора не се прави турнир, а и бързо ги опознаваш като противници. Самите геймъри пък няма откъде да намерят ресурс и от това куца подготовката им, обяснява Ники Славчев и пак дава пример.

Имахме в Starcraft един много талантлив играч - Кристиян Дрекслер. Поради лоша подготовка той се размина с първото място и остана трети. В решителната среща имаше по-голяма армия, абсолютен превес над противника и вече се забавляваше като котка с мишка с него. Но не видя една база, три пъти мина покрай нея, а онзи си направи много мощно оръжие там, взе играта и стана първи. Лоша подготовка. Той като не е натрениран, си разсейва вниманието, губи концентрация, не придобива опит...

А първото място на Starcraft е по-голямо от първото място на световното по футбол,

защото в Корея и Китай има няколко милиона играчи на тази игра и конкуренцията е чудовищна. И каквото и да постигне един играч, като се върне в България, той остава на произвола на съдбата - няма треньори, няма клубове, които да се занимават с подготовката на тези хора и те губят инерция.

Факт е, че нямаме играч, повторил успеха си на следващата година. Което означава, че тези хора спират да се напъват. Дори и такива, които се опитваха да играят професионално, като например Здравко, който беше световен шампион по Warcraft, пораснаха, започнаха да играят покер, станаха студенти.

Най-смешното е, че

България е на 20-то място в класацията на световните кибер игри - от 90 държави.

А вече две години подред ние не можем да изпратим смислен отбор на състезанието поради липса на пари. Причината - в България има две федерации по електронни спортове. Битката между тях е довела до това, че и двете са останали без лиценз, макар да организират някакви състезания.

Нямам лиценз, нямам официален регистър, не мога да регистрирам играчи - това е резултата от борбата между нас, вдига рамене Славчев. За съжаление, въпреки всичките ми опити, няма начин да станем една федерация.

Свиването на рекламния пазар също ни удари силно, признава той. До преди 2 години бюджетите на „Самсунг"-България се управляваха от австрийския им офис и те работеха коректно. От миналия сезон бюджетите им минаха към румънския офис и оттогава за България все няма пари, докато за румънския отбор има предостатъчно. Те имат постижения само в Counterstrike, докато ние сме по-добри във всички други дисциплини, но за нас бюджет няма, това е ситуацията. А преди години бяхме дори 12-ти в класацията на световните кибер игри.

Ние бяхме първите, които по програмата на ЕС „Леонардо да Винчи" разработихме нова професия „треньор по електронни спортове", изненадва ме отново Славчев. Но нищо не стана - програмата работи сега в Австрия, изкарват и пари от нея. Внедриха я и в Корея - обадиха ни се, взеха лекции, методология, доразвиха ги. Тук не стана, защото сме в България. Софийският университет не прояви никакъв интерес, а НБУ се отнесоха несериозно, защото „какво е това електронен спорт".

В момента на обществото за нашите неща, както и за културата, не му дреме, обобщава накрая ситуацията Ники Славчев преди да поеме обратно към работното си място. Което няма нищо общо с електронните спортове.

Oще: електронни спортове  игри  компютри 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.06.2016, 08:28

6 Johnston Stella Ann.148649205546191 | 16.06.201615:22

Здравей,
Аз съм епископ T.D Jakes, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от заем консолидация или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние отпускат средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждна и бенефициент помощ и ще бъде готов да предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:
(bishopjakesloancompany@gmail.com)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

5 Kiril Atanasov | 30.08.201020:17

Много тъжно, но самата действителност. Докато хората още си мислят, че спорта е само да бягаш като улав след някаква топка няма да заговорим с останалия свят на един език. А най-лошото е, че за разлика от останалите спортове (като изключим волейбола) имаме наистина голям потенциал в електронния. Това да се качиш в топ 10 на Стар Крафт сред корейците никоя федерация още не може да осъзнае, какво нечовешко постижение. Тъпото е, че никой не счита това за сериозно и имам чувството, че ако ще и 5 първи места да вземем никой няма да го отрази. А помня още статиите за про-геймърите от онези години ..още с Куейк 2... Едното момче беше спечелило Форд Фокус и над 300 000 общо в турнири само в Америка и това за 1 година. Какво просто да си говорим... В корея 3% от икономиката им е свързана пряко и косвено с world of warcraft. Ония са ненормални .. цели фирми имат за правене и търгуване на злато онлайн. И работни места откриват и какво ли не ама тука... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 14:36

4 Ivaylo Spasoff | 12.08.201014:44

Beast, някъде съм ти изгубил телеофна (ако не си го сменил де). Хайде ако имаш време драсни едно съобщенийце на Skype: Saber-sama или E-mail: Electric_Zax@abv.bg за да се чуем за малко?

Колкото до статията - много е добра. Вече я пратих на няколко души, за да видят по-конкретно за какво става въпрос Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 14:44

3 Beast | 02.08.201015:21

Смея да твърдя, че съм професионален геймър, колкото и "смешно" да звучи това за някои. Мениджър съм на WarCraft 3 националите, ръководя PES отбор, а в момента изграждам и StarCraft 2 такъв. Член съм на Управителния съвет на един от малкото функциониращи спортни клубове по електронен спорт в България. Да, клубове има, но са малко - доколкото ми е известно четири на брой.

Г-н Русиновски, поздравявам Ви за материала, защото наистина сте засегнали основните проблеми на нашата област. Няма нищо преиначено или преувеличено - всичко написано е факт. Хубаво е хората да знаят каква е действителността и да погледнат на ситуацията отвъд предразсъдъците си. А за това, че на господина информацията му се струва "по ръба" - предполагам точно това е целта, да се очертае контура на случващото се, без да се навлиза в скучните за нормалния читател детайли. Статията е достъпна и разбираема. Браво!

Като журналист и запален е-спорт играч имам два въпроса, на които искрено се надявам да получа адекватни отговори:

- Г-н Славчев, кой Ви избра за председател и за каква федерация си говорим въобще като реално вътре отбори членове няма? По тази логика утре и аз мога да си направя "федерация" - трета поред Усмивка

- Защо участието ни на WCG зависи от румънци? Ние нямаме ли си отговорни лица в България, които да се стремят по всякакви начини да осигурят организирането на квалификации, поемането на транспортни разходи на момчетата и т.н.?


А от курса по програма "Да Винчи"- още си чакам обещания сертификат... май с чакането ще си остана, жалко само, че цяло едно лято прекарах в учене и старание, взех си и всички изпити за разлика от някои колеги, но явно полза от това няма. Неприятното е, че се чувствам излъган и завлечен с много пари. Защото времето е пари, нали така?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.04.2010, 19:27

2 Гъорето П | 01.08.201020:36

Г-н Русиновски - текста ви е отвратително плъзгащ се по тъч линията на реалността, а визията ви за "игритьее" и ел. спортове май дори не е на стадиона.

Уф, да разкараме глупавата спортна метафора. Нямате представа за какво сте писали, това си личи. Взели сте си за събеседник Ники Славчев, който е по-зле и от Мартин Кадинов, но Кадинов поне знае за какво става дума и поне не е виновен, че у нас про-геймър наистина звучи смешно (защото и двете федерацийки по ел спортове винаги са имали една цел - далаверка)

Имате един единствен проблясък - че пристрастеността към игрите е в повечето случаи причинена от незаинтересовани родители.

Всичко останало е ... ами купчинка палав журналистически шит. Вашите набори може и да му се израдват. Но за останалите писанието ви е смешно, плачевно неточно и цялостно жалко. Сори.

Георги Панайотов
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 20:16

1 enjoy_life | 01.08.201020:18

Нека да поясня, че тук не говорим за кривите 10-15 годишни „геймърчета”, които разцъкват разни игрички, изолирайки се от света -всъщност всеки си представя един геймър по този начин, но има огромна разлика между лапетата и истинските геймъри. Вторите са достатъчно умни хора 20+, които учат, работят, имат си приятели и гаджета, и си живеят реалния живот по нормалния начин без да са асоциални типове. Те успяват да печелят награди и доволни заплати от европейски и световни турнири. Тук става въпрос за наградни фондове от по 50 000 евра и повече. Реално професионалните геймъри си докарват изключителни доходи!! Това е максимален стимул за всичкото прекарано време пред PC-то. Все пак спонсори на отборите и турнирите по WarCraft, StarCraft са Dell, Intel, ATI, AMD, Adidas, Reebok, SteelSeries, Razer, Microsoft и други компании, на които приходите са доказани милиарди долари. Едно е сигурно- гейминдустрията се разраства с лавинообразен темп, а електронния спорт вече е официална дисциплина в много страни по света и Европа. България определено заема челна позиция в някои дисциплини, защото имаме професионални геймъри на световно ниво, доказали се неведнъж. Дано скоро отново се включим в световните top 5, както беше 2003-2005год. Успех занапред на всички сериозни SC2 играчи!!
   

оценка

+0 -0