Пробното преброяване на населението разкри сериозни грешки в анкетната карта на НСИ | webcafe.bg
Webcafe

ВМРО бъркат, но са прави

Ники Русиновски
08.09.2010, 18:08 (обновена 08.09.2010, 20:05)
мариана коцева

Снимка: © БГНЕС

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева подаде днес оставка заради включените в преброяването опции за етнос "българомохамедани" и "африканци", които не съществуват според специалистите

Пробното преброяване на населението, започнало в началото на този месец, от самото си начало беше съпроводено от критики. В общи линии, то затова се и нарича пробно - за да се изгладят грешките и недоглежданията в процеса, преди той да стартира наистина догодина и да обхване всички ни.

Грешки, грешки, ама тоя път НСИ направо ни скри топката!

Какви са тия определения като „българомохамедани", „македонци" и „гагаузи" в графата „етнос", изреваха първо от ВМРО. Това е антибългарско, антинаучно и е абсурд, който ще доведе до поредно разделяне на обществото ни, смятат войводите.

Вместо да измисля етноси, българската държава трябва да настоява на най-високо дипломатическо ниво графи „българи" да се появят и в предстоящите преброявания в Македония, Албания и Гърция, казаха още от партията на Красимир Каракачанов.

Ясно ни е, че според ВМРО такова нещо като македонец не съществува във вселената, камо ли в БГ.

За другото обаче ВМРО са прави. Не съм специалист, за да коментирам дали има гагаузи в България, колко и какви са те.

Не е необходимо обаче да си специалист - достатъчно е да си горе-долу средно информиран БГ гражданин, - за да ти е пределно ясно, че такова чудо като етнос „българомохамеданин" няма. Няма такова самоопределение и като религия.

Етносите не се определят по религиозен принцип - така че българо-„мохамедани"-те (що е пък това чудо след тирето, дето го няма никъде другаде по света?!) явно са си етнически българи. А „мохамедани"-те ни са си най-обикновени мюсюлмани, били те българи, турци, цигани или други. Така че този нонсенс не става и за религиозно самоопределение.

Доколкото знам, ако попитате тези хора как се самоопределят, те биха се нарекли помаци. Но понеже политиката и науката още не са се разбрали по въпроса има ли или няма такъв етнос, много от тях са се научили за всеки случай благоразумно да се пишат като „българомохамедани" - идиотщина, измислена от комунистическия режим.

Как е оцелял този абсурд досега в анкетната карта на НСИ, не е ясно, но ако го оставим още малко и току виж наистина сме създали нов етнос (е, ако така се създаваше етнос, де)...

При това положение нищо чудно догодина да се окаже, че в България има солидна доза представители на етноса „клингони" или изповядващи религията „джедайство" - както вече се е случвало при преброяванията в други страни, например Австралия.

Замислям се вече самият аз дали да не се пиша вогон - нищо че никога не съм писал стихове...

Oще: българомохамедани  вмро  етнос  мариана коцева  нси  преброяване 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

1 emo13 | 09.09.201010:19

Ами помаците са си българи, те не са друг етнос. Все едно католиците в чипровско да са друг етнос Много щастлив Ами последователите на протестантски учения - те трябва да са българо-англикани....
   

оценка

+0 -0