"Венцеславия" захапа по-голям кокал | sportcafe.bg
Sportcafe logo

"Венцеславия" захапа по-голям кокал

Дидро
21.09.2010, 12:24 (обновена 22.09.2010, 19:51)
агитка Славия

Снимка: © BGNES

Отношението към малкото, но верни привърженици на Славия от страна на ръководството е под всякаква критика, но те биха простили изцепките, ако отборът най-сетне се класира за европейските турнири

Славия е отборът на VII кръг в "А" група, а и сериозен претендент за есенен хит номер едно.

Но възходът на „белите", който вече имат 5 победи и са съвсем близо до върха, не се дължи на магическа пръчка.

Той е резултат от четиригодишна работа, както и последователност в нещо, което липсва на българския футбол като цяло - доверието в треньора.

Венци Стефанов прави нещо, което другите не се осмеляват да сторят - дава отбора на някой, когото не си и помисля да смени поне до следващото лято.

Стевица Кузмановски изкара два пълни сезона, есенните половини на които бяха доста силни и Славия гравитираше около тройката.

Но после не достигаше ресурс, вяра, а и биваха продадени основни играчи. И Европа оставаше химера. А и тези постоянни загуби от грандовете влудяваха феновете.

Велислав Вуцов остана само на 3 т. от евротурнирите, но също мина през труден период. Оцеля, Стефанов не загуби доверие и го подкрепи при нападките. През лятото бе сменен, но не заради резултатите, а защото не изпълни повеля №1 в клуба за последните години - налагане на младите.

Сега Емил Велев бе псуван, критикуван и осмиван, но ще остане поне до май 2011 г. Можете да си заложите апартамента за това.

Кокала може и да не е голям треньор, но усеща правилно нещата. Пусна децата, които Венци иска. Във всеки мач този сезон поне 7-8 от 14-те, които играят, са до 23 г.

И отборът тръгна. До този кръг казваха - не са играли с кой знае кого и затова бият. Но Славия удари и ЦСКА, и то след осем дълги години без победа.

Вече е ясно - има промяна, отборът вече опитва да захапе по-голям кокал от типичното си среднячество.

Велев има смелост да пуска вратаря Стефано Кунчев (19 г., не бе играл в "А" група до този сезон), защитниците Атанас Дреновички (20 г.), Виктор Генев (21) и Виктор Дениран (20), халфовете Галин Иванов (22), Николай Дюлгеров (22), Том Маншаров (23), Радослав Димитров (22), както и нападателя Иван Цачев (21).

Освен тези вече постоянни величини около титулярния състав, в групата редовно влизат Радослав Василев (18 г., нападател), Спас Георгиев (18, халф) и Антонио Павлов (22, халф).

Чакат се големи неща от защитниците от собствената школа Кирил Огнянов (18) и Галин Богданов (19), от сина на Здравко Здравков - Иван (19, халф).

Има ли толкова млад отбор в "А" група?

Едва ли...

Та освен че работи в хармония с искането на шефа, Велев успя и да върви по план с точките. Поне досега. И феновете вече са доволни.

За тези фенове е другата тема. В Славия запалянковците, които ходят постоянно на мачове (и никак не са много), често искат треньорски оставки и са недоволни.

Отношението на Венци Стефанов, който ги заплаши дори с бой, ако псуват Велев, е неприемливо. Но явно във футбола резултатите лекуват повече от времето.

Сега агитката и Венци се усмихват един на друг като стари приятели. Защото отборът върви. А и би ЦСКА, което за феновете е по-ценно от 10 т. в класирането.

Европа пак може да се окаже твърде голяма хапка. Но поне е сигурно, че един комплекс е разбит.

И затова голяма заслуга явно има треньорът. Сега остава да се затвърди доброто впечатление и със силно представяне срещу Левски. А и с постоянство.

Защото при логични победи у дома срещу Калиакра и Берое, сега Славия щеше да води с 3 т. в класирането.

А и един поглед върху резултатите в юношеските групи в последните два сезона е интересен - "белите" деца се представят силно във всички възрасти. Така за следващите няколко сезона клубът няма да се притеснява. Отдолу влизат таланти.

И мечтата на Венци Стефанов да види до 3-4 години на терена за мъжкия отбор 11 свои юноши сякаш вече не изглежда толкова утопична и смешна...

Oще: венцеслав стефанов  деян христов  емил велев  славия  сливен  цска Видео