Спас е Ключът! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Спас е Ключът!

Дидро
04.04.2011, 13:39 (обновена 06.04.2011, 11:18)

1 от 3 снимки Назад Напред

Спас Делев

Снимка: © BGNES

Чепат, крив и не спира да се бори. Дори при 2:0 в скучен и невдъхновяващ мач със Сливен. Гледаш го и си казваш: Този е различен!

Роден в засада... Навремето сър Алекс Фъргюсън го употреби за Филипо Индзаги, който с дразнещо постоянство се появяваше зад защитниците и добутваше топката във вратата. Самият Фърги се е парил от инстинкта на Пипо, който сякаш постоянно бе в офсайд, но веднъж на мач успяваше да се измъкне и да вкара.

В петък Спас Делев вкара два гола за ЦСКА срещу Сливен, като и за двата "се роди в засада". Единият път имаше такава, но страничният съдия не вдигна, а в другия случай дребното острие се измъкна на ръба на защитата в напълно легална позиция.

Странна птица е този Делев.

Но все повече се набива в очи, че не просто е странен и различен. Добър е.

Вкарва важни голове, не спира да тича и да тормози защитата. Тръгва рано зад гърба на съперниците, поставя ги в неудобно положение, принуждава ги постоянно да са нащрек. Финтира, настоява, понякога симулира и опитва да заблуди съдиите. Псува и се гневи, но се вижда - дава всичко на терена и не се пести.

А това е рядкост в родния футбол, където е пълно с играчи, за които има важни и второстепенни мачове. В едните се скъсват да тичат, а в другите се разхождат с аристократично пренебрежение, сякаш да се изпотят не би им отивало на класата... Така остава впечатление, че се натягат само във "важните" мачове, мотивирани най-вече от... финансовите премии за тях.

Спас никога не се разхожда по терена. Надъхан е като териер, държан на салата три дни. Май затова и има шанс да се отдели от групата на "аристократите", които си избират в кои мачове да играят и логично гледат Шампионската лига само по телевизията. Знаете ги, нали? Има по двайсетина такива във всеки отбор от "А" група.

Някои прибързаха и сравниха Спас със Стоичков. Трудно е в наши дни във футбола ни да се надяваме да видим нов феномен от такъв ранг. Но със сигурност има сходства - трансфер от скромен отбор в ЦСКА, култов старт с исторически гол в евротурнирите (срещу Динамо), някаква особена взаимна любов с феновете от сектор "Г".

Спас е странен и чепат, ругае и си навлича неприятности. Хитрец е, готов е дори да излъже, за да победи. Кара се със съдии, получава червени картони... Таралеж в гащите. Дребен и вреден... Да ви напомня за някого?

Има и друго качество, което ще го заведе далеч. Ругатните и ритниците от противниковите защитници го карат да играе двойно по-силно и да прелива от желание да си го върне с гол във вратата им.

Такива като Делев много в нашия футбол нямаме. Скоро не беше се раждал такъв тип, който не се слива с общия фон.

Дребосъкът не пие алкохол и не си пада по големите купони. Не се прочува в жълтите рубрики, рядко изобщо се пишат страници за него.

На терена обаче говори с играта си - дори когато не му върви, не спира да иска да покаже какво може.

През миналия сезон го обвиняваха, че не вкарва достатъчно, въпреки усилията. Сега и този аргумент падна. 14 гола за сезона в ЦСКА, някои от които доста решителни.

Пред зимата бе с един крак и четирите пръста на другия в руския Волга, но отказа трансфера. Сега шефовете на ЦСКА сигурно си отдъхват с облекчение, че не го продадоха за няколко долара в повече на анонимния клуб.

Стана и национал, съвсем млад е и го гледат клубове от сериозни първенства. Това не значи непременно, че ще иде в голям отбор и ще направи бляскава кариера в чужбина, но той вече хвана окото, а и това не е малко.

Вероятно хората са видели в него непримиримостта, типична за хората от региона около родното му село Ключ.

Чепат, крив и не спира да се бори. Дори при 2:0 в скучен и невдъхновяващ мач със Сливен.

Седиш си пред телевизора и виждаш някакъв мъник, който тича и гони дори невъзможни топки, за да не излязат в тъч или аут.

Гледаш го и си казваш: Този е различен!

Oще: автогол  а група  антон карачанаков  българия  засада  иван цветков  йордан върбанов  крум бибишков  локомотив (софия)  пирин  сливен  спас делев  филипо индзаги  христо стоичков  цска Видео