Седем години в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Седем години в Европа

Елица Николова
04.02.2011, 01:17 (обновена 10.03.2011, 14:34)
гид

Кристиан, Ваня и Бойко - нали ги видях - общественици...

Когато те питат с трескави погледи дали знаеш коя от църквите в София няма камбанария, би симулирал "не" само за да им доставиш заразяващото удоволствие, с което хорово казват: "Ела с нас!"

Другата примамка, с която могат да те грабнат за един тур в центъра на София, е къде е скрита петолъчката от Партийния дом - голямо изкушение за туристи, за които комунизмът е атракция от учебниците по история.

Дори в най-обезкуражаващия студ, сигурно си виждал някой от тях с табелката "Free Sofia Tour", ако в шест вечерта минаваш покрай Съдебната палата.

Ваня, Кристиан и Бойко са част от седмината доброволци, които от 18 часа всеки делничен ден и от 11 през уикенда предлагат безплатна пешеходна обиколка на основните забележителности в столицата. Двучасовата разходка, разбира се, е по-скоро за чужденци, имайки предвид, че беседата е на английски, но всеки с пропуски - като тази, че камбаната на църквата Света София е окачена на дърво в градината пред входа й - би могъл да се присъедини.

"И ние не знаехме за тази камбана", разказва Ваня и допълва, че един от "гостите", както елегантно наричат туристите, попаднали в групата им, я е открила зад листата на дървото: "Живо доказателство, че се учим постоянно, което е много приятно..."

Като хора, живяли и учили седем години навън (Ваня и Кристиан в Германия, откъдето и се познават, а Бойко в Холандия) нямат оня комплекс, че трябва да знаеш всичко за всичко на мига. Атмосферата по време на Free Sofia Tour е достатъчно неформална и дори приятелска, за да ползваш жокера "Обади се на приятел" във всеки един случай, в който не можеш да отговориш на въпроса на някой любознателен турист.

Това с питането дори се е превърнало в игра между нашите "екскурзоводи" и чужденците - "По време на обиколките им задаваме въпроси за някоя сграда например и раздаваме награди за правилен отговор..." Освен това е почти традиция, този, който е на смяна, да носи термос с чай и банички...

Тези тримата са с толкова особена морална система, заради която - в един по-дидактичен разговор - бихме ги нарекли типични представители на постмодерното гражданско общество. А като се има предвид, че през последните години у нас действието на такова не се е усетило кой знае колко, след срещата с подобни чешити ти се струва, че тая страна май почва да влиза във форма.

Европейски профили

Бойко (25 г.) тъкмо е завършил образованието си по европейско право в холандски университет, когато миналата година му идва на гости негова приятелка от Венецуела. "Бях доста зает и нямах време да й покажа всичко от София и едната вечер, попадайки на флаери на Free Sofia Tour, реших, че мога да я оставя на обиколката. Тя остана много доволна и впоследствие аз също реших да се включа в екипа", разказва Бойко, който в момента работи като консултант по европейски проекти.

Идеята за доброволческото сдружение е на 27-годишния Кристиан, който винаги е знаел, че ще се върне. Професионалният му гърч започва още докато е ученик в Английската гимназия: "Заявих, че искам да работя и леля ми ми помогна да почна във фирмата на мъжа й - представител на немска компания.

Почнах да чистя офиса, да нося кафе на клиентите и постепенно да контактувам с партньорите. По време на конференция в Германия на всички дистрибутори за Европа са ме харесали и предложиха да спонсорират следването ми в Манхайм. Условието беше да карам практиката си при тях, а като завърша да се върна и да ги представям...", разказва Кристиан, завършил индустриален мениджмънт.

По време на една от практиките си в Прага попада случайно на подобен фри тур и когато се връща тук решава, че би могъл да оползотвори времето след работа с подобен обществен проект. Започва през лятото на миналата година, а малко по-късно към него се присъединява Ваня (28 г.), която пък е завършила стопанско управление - също в Манхайм, където е и най-голямото българско студентско сдружение - "Бай Ганьо", на което е една от основателките.

Решава да се върне в България, когато си намира работа като маркетинг мениджър във фирма вносител на органична козметика, попадайки на форум на "Тук-Там" - организация, която обединява българи, учили и работили в чужбина.

Мрежа от мрежи

Доброволческият им живот е очертан не само с емоции, но придобива сериозен смисъл заради непревзетия ентусиазъм, с който се прикачват и към други инициативи с подобен привкус. Според Кристиан поне 70% от хората като тях се връщат в България, намирайки си предварително работа по специалността, а повечето също заплитат бримките на общественото поведение.

Освен че вече са част от "Тук-Там", което пуска пипала сред завърналите се студенти и им сформира среда, близка до тази, в която са били, тримата се вдъхновяват и от проекти като "Разномишленици", чиято цел е да организира мрежа от социално активни хора в България.

"На първата среща имаше хора от политически, културни, спортни, образователни, социални или еко клубове, но и хора, които тепърва искат да се занимават с обществена дейност", разказва Ваня.

"TEDxBG", или българският TED.com пък е годишна конференция за идеите, които си струва да споделяме публично, а Теодора Зарева - четвъртият човек в УС на Free Sofia Tour - е един от организаторите й. Тя пък е завършила фотография и филмово изкуство в Ню Йорк и работи като редактор в списание 8.

Ще представят проекта си на предстояща среща на Open Coffee Club - регулярни сбирки на предприемачи, разработчици и инвеститори с цел неформален чат, нетуъркинг и взаимопомощ.

Имат профили в CouchSurfing - онлайн платформа за контакти с хора от цял свят, които си обменят различни услуги, свързани с по-малко разходи по време на пътуването, като да си намериш място за нощуване при някого, въобще - да поосвободим живота си от парите.

Ракиено време

Бакшишите, които получават от гостите си по време на тура, събират в обща каса като дарение за развитие на идеята - в момента работят по нова рекламна визия на услугата, а дългосрочните им намерения са свързани с това София да стане по достъпна за туристи: например поставянето на повече указателни табели на английски език, особено в раойни със забележителности. Според тях няма и достъчно информация, както и екскурзии до близки до София дестинации.

"Доста хора вече включват София в списъците си с местата, които непременно трябва да посетят, но от друга страна много туристи си тръгват без дори да разберат, че тук е една от най-старите запазени църкви в Европа - Свети Георги - Ротондата", споделят доброволците.

Гостите им нямат конкретен профил откъм националност или пък социален статус: "...след като започнахме да се рекламираме не само в хостелите, но и в хотелите и Интернет, идват всякакви хора, досега сме развели над 250 гости от повече от 35 държави - от студенти до бизнесмени..."

Един от най-симпатичните туристи, които са разхождали, е бразилец, присъединил се с малко закъснение. "Беше току-що пристигнал от Италия и се оказа, че след тура веднага заминава за Истанбул, където го чака негов приятел, от когото всъщност разбрал за нас", разказва Кристиан и допълва, че рекламата на Free Sofia Tour "от уста на уста" е доста ефективна...

Да видиш центъра на София през очите на чужденците е доста приятно, казват. "Най-много им прави впечатление смесицата от архитектурни стилове, както и многото театри; легендите и традициите, за които им разказваме извън историческите факти..."

Освен ласкателни питания като този защо лъвът е често срещан символ, туристите имат и по-рефрешващи въпроси - да не се самозамаем, че сме се надминали - като "защо има толкова казина", "каква е средната работна заплата" (напоследък и защо на сградата на БАН има надпис "NOТ FOR SALE").

"Гледаме да ги предупреждаваме, че българският фолклор няма общо с музиката, която ще чуят в градския транспорт или в някои заведения." А когато минусите навън станат достатъчно за побългаряване с ракия, много винимават къде да ги заведат. После "ги пускат" - и кой колкото от нощната култура понесе. Недоволни няма.

Oще: free sofia tour  софия  табели  тур  туристи  център  чужденци 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

14 Илия Илиев | 22.12.201115:23

>Друго ще е "20-години в Провинцията"...как звучи второто?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 09:40

13 Kirilka Angelova | 08.02.201109:40

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

12 AlahAkbar | 06.02.201114:19

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

11 pueblo | 06.02.201105:24

Смее се баба,шегувам се разбира се! аз много пъти съм разкарвал чужденци из софия и българия,и знаеш ли,че никой не ми вярва за доброволността на начинанието ми!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 22:15

10 Nikolay Kyosev | 05.02.201123:03

Чудесно начинание. Доброволците са особена порода хора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

9 baba | 05.02.201107:55

Пуебло, надявам се да няма такава опасност. От всяко дърво, свирка не става. Тази умна и весела дружина си знае какво и как да прави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

8 pueblo | 05.02.201105:41

Смее се сега да не се засилите всички да правите фрий турове из софия.....няма да има чужденци за всички Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

7 stizi | 04.02.201117:13

Чудесна инициатива. Браво. Хайде всички желаещи сега да намерим Free Sofia Tour във фейсбук и да поканим всичките си приятели да гихаресат. Нека помогнем поне малко с разпространяване на идеята.
Поздрави на тези млади хора и скоро мисля да се включа в тура Усмивка мисля че ще е много забавно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2011, 16:07

6 Vaya | 04.02.201116:19

Пък аз все слушам как пропада българската младеж... Хайде, стига, всеки вижда това, което му е изгодно! И аз съм част нея!
Радвам се, че Webcafe обръща внимание на такива инициативи!
Поздрави на Кристиан, Ваня, Бойко и всички останали, които са част, за прекрасната идея! ;о)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

5 Любима Стайкова | 04.02.201115:14

Направо ми се надигна нещо в гърдите, очите ми се напълниха със сълзи на радост. Наистина, да са живи и активни младите. Хубаво е да знаем за такива начинания и хора, защото сред пошлостта, посредствеността и липсата на каквато и да е креативност и инициативност край себе си, много бързо губя надежда.
   

оценка

+0 -0